İçeriğe atla

Johannes Kolmodin

Johannes Axel Kolmodin
Doğum22 Şubat 1884(1884-02-22)
Bromma
Ölüm9 Ekim 1933 (49 yaşında)
Addis Ababa
Milliyetİsveç
Meslekdilbilimci ve diplomat
Johannes Kolmodin, Stockholm'den Sophie Wallin ve Etiyopya'dan misyoner papazı Tewelde Medhen, Habeş kostümleri içinde. Karlstad, 1910.

Johannes Axel Kolmodin, (22 Şubat 1884 Bromma - 9 Ekim 1933 Addis Ababa), İsveçli bir dilbilimci ve diplomattır.

Hayatı

Johannes Kolmodin, önde gelen bir teolog ve misyon lideri olan Adolf Kolmodin ile eşi Nelly von Post'un oğluydu ve ilahi yazarı Israel Kolmodin ile aynı rahip aileye mensuptu ve Hampus von Post'un kuzeniydi. Diğerlerinin yanı sıra Rudolf Kolmodin ve Gustaf Kolmodin'in erkek kardeşiydi.

Babasının mesleği ve yaşam tarzı sayesinde, Doğu araştırmaları, Yunan ve Sami dilleri ile ilgili çağdaş akademik araştırmalarla erken temas kurdu. 1901'de Uppsala Üniversitesi'ne kaydolduğundan itibaren Juvenal Tarikatı'nda aktif hale geldi ve bilimsel taahhüdünde Sven Hedin, Harald Hjärne, Sven Lidman ve Adrian Molin ile yakınlaştı .

Sekiz yıllık eğitimin ardından Kolmodin, Evangeliska Fosterlandsstiftelsen'in Doğu Afrika'daki misyon çalışmasına bir teftiş gezisi yaptığında babasına eşlik etti. Kolmodin, Doğu Afrika'da bulunduğu süre boyunca diller ve folklor okudu ve Türkçe öğrenmeye başladı. Etiyopya'dan sonra İstanbul'da arşiv çalışmaları yaptı, Berlin'de Türkçe çalışmalarına devam etti, 1914'te doktorasını aldı ve 1914-1921'de Uppsala'da Sami dillerinde doçentlik yaptı.

1917'de, esasen Demirbaş Şarl ile ilgili materyali incelemek amacıyla İstanbul'a döndü. 1920'de fahri ataşe olarak tercümanlığa atanarak şehirde kaldı; birkaç kez geçici maslahatgüzardı. 1923'ten itibaren Elçilik Sekreteri ve 1928-1931 arasında Elçilik Birinci Sekreteri unvanını aldı. İsveç'in "son tercümanı" olarak anıldı.[1]

Kolmodin'in tarih çalışmalarında Arthur Stille ve Ahmet Refik ile işbirliği yaptı, ancak Başpiskopos Nathan Söderblom'un desteğine rağmen sonuçlar büyük ölçüde yayınlanmadı. Bir başka merkezi araştırma alanı, İstanbul tarihine damgasını vuran Rum Ortodoks Kilisesi ile İslam'ın buluşmasıydı.

Kolmodin, 1924'te Veliaht Prens Ras Tafari'nin (Haile Selassie ismi ile daha sonra imparator oldu) bir İsveç devlet ziyareti sırasında portresini görmesi ve ondan siyasi danışman olarak istemesinin ardından tekrar Etiyopya'da kaldı. Etiyopya'da kendisine daha sonra Elçilik Meclis Üyesi unvanı verildi. Daha sonra Haile Selassie'nin hizmetine girdi. Kolmodin sayesinde, Etiyopya dış servisi İsveç gibi organize olmaya başladı. Kolmodin 1933'te öldü.[2] Haziran 1934'te Uppsala'da tören ile gömüldü.

Kaynakça

  1. ^ Özdalga, Elisabeth (ed.) (2006): The Last Dragoman: The Swedish Orientalist Johannes Kolmodin as Scholar, Activist and Diplomat. Transactions, Vol. 16, Swedish Research Institute in Istanbul, Istanbul: Kitap Yayınevi.
  2. ^ Dagens Nyheter 9 juni 1934 sid.10

İlgili Araştırma Makaleleri

30 Haziran, Miladi takvime göre yılın 181. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 184 gün vardır.

23 Kasım, Miladi takvime göre yılın 327. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 38 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">İsveç</span> Kuzey Avrupada bir ülke

İsveç, resmî adıyla İsveç Krallığı, Kuzey Avrupa'daki İskandinavya yarımadasında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşuları batı ve kuzeyden Norveç, doğudan ise Finlandiya'dır. İsveç bunun dışında güneyinde yer alan Öresund Köprüsü ile Danimarka'ya bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Memduh Şevket Esendal</span> Türk yazar, diplomat, siyasetçi

Mustafa Memduh Şevket Esendal, Türk yazar, diplomat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Celadet Ali Bedirhan</span> Kürt dilbilimci

Celadet Ali Bedirhan, Kürt milliyetçisi dilbilimci, yazar, diplomat ve siyasetçi. Öğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamlamıştır. Daha sonra Münih Ludwig Maximilian Üniversitesinde doktorasını tamamlamıştır. Kürt milliyetçi örgütü Hoybun'un ilk başkanıdır.

Cevdet Kudret Solok, Yedi Meşale edebiyat topluluğunun kurucuları arasında yer alan Türk edebiyatçı ve edebiyat tarihçisi. Yazar, Cevdet Kudret adı ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Haile Selassie</span> Etiyopya İmparatoru

I. Haile Selassie ; Amharca ha.ɪlɜ sɨlːase ;

<span class="mw-page-title-main">Dag Hammarskjöld</span> 2. Birleşmiş Milletler genel sekreteri

Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld, İsveçli iktisatçı ve devlet adamıdır. Birleşmiş Milletler'in ikinci genel sekreteri (1953-1961). BM'nin saygınlığını ve etkisini artırmış, ölümünden sonra Nobel Barış Ödülü (1961) verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ruşen Eşref Ünaydın</span> Türk gazeteci, siyasetçi ve diplomat

Mehmet Ruşen Ünaydın, Türk gazeteci, yazar, siyasetçi ve diplomat. Türk Dil Kurumu ve Galatasaray'ın kurucularından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kemalettin Sami Gökçen</span> Türk asker ve diplomat

Kemalettin Sami Gökçen, Türk asker, diplomat ve siyasetçi.

Nasyonal sosyalizm döneminde tehdit altındaki yüzlerce kişi Nazi Almanyası'ndan Türkiye'ye sığınmacı olarak geldi. Naziler tarafından yurttaşlıktan atılanlar veya başka nedenlerle vatansız olanların pasaportlarına kısmen "heimatlos" damgası vuruldu. Bu da sığınmacı statüsüyle eş anlamlıydı ve Türkçeye "haymatlos" terimi olarak girdi.

<span class="mw-page-title-main">Kai Siegbahn</span> İsveç fizikçi (1918-2007)

Kai Manne Börje Siegbahn 1981'de "yüksek çözünürlükte elektron spektroskopisinin geliştirilmesine katkısı" dolayısıyla Nobel Fizik Ödülü kazanmış İsveç fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Karolinska Enstitüsü</span>

Karolinska Enstitüsü,, İsveç'te 1810'da kurulan eğitim kurumu, Avrupa'nın en büyük ve en prestijli tıp üniversitelerinden biridir. Ana kampüsü Stockholm kentinin Solna ilçesinde bulunuyor, ikinci bir kampüsü ise Stockholm'ün güneyindeki Huddinge ilçesinde, Flemingsberg'in içindedir. Bu kurum fizyoloji ve tıp alanındaki olağanüstü başarılarına göre kişiler veya kuruluşlara Nobel Ödülü'nü vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Akdes Nimet Kurat</span>

Akdes Nimet Kurat, Tatar asıllı Türk tarihçi, akademisyen.

Johannes Benzing, Çuvaşça ve Tunguzca üstüne çalışmalarıyla tanınan Alman Türkolog ve diplomat.

Prof. Dr. Phil. Dr. H. C. Lars Johanson, İsveçli Türkolog ve dilbilimcidir.

Alfons Maria Schneider Alman arkeologu ve İstanbul tarihi uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">Abdülkadir İnan</span> Başkurt halkbilimci

Abdülkadir Süleyman İnan,, Başkurt tarihçisi, halkbilimci, dilbilimci ve öğretim üyesi. Arapça, Farsça, Rusça, Almanca ve bütün Türk lehçelerini bilmekteydi. Türk folkloru, Türk tarihi, Türk inançları, Türk lehçeleri ve Türk edebiyatı üzerine araştırmalar yapmış, bu konularda 350 kadar bilimsel makale ve kitap yayımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suzan Kahramaner</span> Türk bilim kadını, matematikçi (1913-2006)

Fatma Suzan Kahramaner, Türkiye'nin ilk kadın matematikçilerindendir. İstanbul Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Kerim Erim danışmanlığında doktorasını tamamladı. 1968 yılında profesör unvanını aldı. 1978-1979 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">François Pierre-Alype</span> Fransız devlet adamı ve koloni yöneticisi (1886-1956)

François Pierre-Alype, sömürge yönetiminde görev yapan, daha sonraları vali olan bir Fransız devlet memuru ve devlet adamıydı.