İçeriğe atla

Johannes Andreas Grib Fibiger

Johannes Andreas Grib Fibiger
Doğum23 Nisan 1867
Silkeborg
Ölüm30 Ocak 1928
Kopenhag
MilliyetDanimarkalı
ÖdüllerNobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü (1926)

Johannes Andreas Grib Fibiger (d. 23 Nisan 1867 Silkeborg - ö. 30 Ocak 1928 Kopenhag), Danimarkalı bilim insanı, tıp doktoru ve 1926 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi patolojik anatomi profesörü.[1] Fibiger fareler ve sıçanlarda kansere neden olan Spiroptera carcinoma denilen bir organizma bulduğunu iddia etti ve bu keşfi için Nobel ödülü aldı.

Kaynakça

  1. ^ "Nobel.org". 14 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü, her yıl tıp bilimine önemli katkıda bulunan bir bilim insanı yahut değerlendirmeye göre bilim insanlarına, Nobel Vakfı tarafından verilen ödüldür.

<span class="mw-page-title-main">Albert Claude</span> Amerikalı biyolog (1899 – 1983)

Albert Claude,, Belçikalı biyolog.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Monod</span>

Jacques (Lucien) Monod, Fransız biyokimyager.

<span class="mw-page-title-main">Jean Dausset</span> Fransız hekim (1916-2009)

Jean Dausset,, Fransız immünolog.

<span class="mw-page-title-main">Frederick Banting</span> Kanadalı doktor ve bilim insanı

Frederick Grant Banting, Kanadalı tıp doktoru ve Nobel ödüllü bilim insanı. İnsülin hormonunun kâşiflerinden biri olarak bilinir. İnsülinin keşfi nedeniyle 1923'te John Macleod ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Christiaan Eijkman</span>

Christiaan Eijkman, Hollandalı tıp doktoru ve fizyoloji profesörü. Beriberi hastalığının kötü beslenme ile ilgili olduğunu göstererek vitaminlerin keşfinde öncü olmuştur. Çalışmaları sayesinde Sir Frederick Hopkins ile birlikte 1929 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Frederick Gowland Hopkins</span> araştırmacı

Sir Frederick Gowland Hopkins İngiliz biyokimyacı. Christiaan Eijkman ile birlikte vitaminlerin keşfi nedeniyle 1929 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı. Bunun yanında 1901 yılında triptofan aminoasitini keşfetti. 1930 yılından 1935 yılına kadar Royal Society Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">George Whipple</span>

George Hoyt Whipple Amerikalı doktor, patolog, biyomedikal araştırmacısı ve tıp fakültesi eğitimcisi ve yöneticisi. Whipple, George Richards Minot ve William Parry Murphy ile birlikte 1934 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü "anemi olgularında karaciğer tedavisi ile ilgili keşifleri nedeniyle" kazandı.

<span class="mw-page-title-main">George Minot</span> Amerikalı hekim (1885 – 1950)

George Richards Minot, Amerikalı tıp araştırmacısı. 1934 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü George Hoyt Whipple ve William P. Murphy ile pernisiyöz anemi konusundaki öncü çalışmalarından dolayı paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Walter Rudolf Hess</span>

Walter Rudolf Hess, İsviçreli fizyolog. 1949 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü iç organları kontrol eden beyin bölgelerini haritalandırarak kazandı. Ödülü Egas Moniz ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Philip Showalter Hench</span> Amerikalı hekim (1896 – 1965)

Philip Showalter Hench, Amerikalı hekim. Hench, Mayo Clinic'deki iş arkadaşı Edward Calvin Kendall ve İsviçreli kimyager Tadeus Reichstein ile birlikte 1950 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü, kortizon hormonunu keşifleri ve romatoid artrit tedavisinde kullanımı nedeniyle kazandılar. Nobel Ödül Komitesi gerekçeyi "Adrenal korteks ile ilişkili hormonun ve onun yapısı ve biyolojik etkileri ile ilgili keşifleri nedeniyle verilmiştir." şeklinde açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Henrik Dam</span>

Carl Peter Henrik Dam, Danimarkalı bilim insanıdır. 1943 yılında Edward Adelbert Doisy ile birlikte K vitamini keşiflerinden dolayı Nobel Fizik ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mario Capecchi</span> Nobel Ödüllü moleküler genetikçi

Mario Renato Capecchi, İtalyan asıllı Amerikalı moleküler genetikçi ve 2007 Nobel Tıp Ödülü sahibi bilim insanı. 2007 yılında Martin Evans ve Oliver Smithies ile Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü paylaştı. Günümüzde Utah Üniversitesinde profesörlük yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Julius Axelrod</span> Amerikalı biyokimyager (1912 – 2004)

Julius Axelrod Amerikalı biyokimyacı. 1970 yılında Bernard Katz ve Ulf von Euler ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü kazanmıştır. Nobel Komitesi o'na ve arkadaşlarına, epinefrin, norepinefrin gibi katekolamin nörotransmitterlerinin salınım ve geri alınım mekanizmaları ile ilgili çalışmalarından dolayı ödülü layık görmüştür. Axelrod, ayrıca epifiz bezi ve uyku-uyanıklık döngüsünü nasıl düzenlendiği ile ilgili önemli katkılarda da bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ulf von Euler</span> araştırmacı

Ulf Svante von Euler İsveçli farmakolog ve fizyolog. 1970 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü nörotransmitterlerle ilgili çalışmalarından dolayı kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ragnar Granit</span>

Ragnar Arthur Granit, Finlandiyalı/İsveçli nörofizyolog. 1967 yılında Haldan Keffer Hartline ve George Wald ile birlikte gözün, görme sürecindeki primer fizyolojik ve kimyasal süreçleri konusunda yaptıkları çalışmalar sayesinde Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Andrew Huxley</span> İngiliz fizyolog ve biyofizikçi

Sir Andrew Fielding Huxley, İngiliz fizyolog ve biyofizikçi. 1963 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü Alan Lloyd Hodgkin ile birlikte sinir aksiyon potansiyeli ile ilgili çalışmaları nedeniyle kazandılar. Aynı yıl ödülü sinapslar üzerine çalışan John Carew Eccles ile paylaştılar.

<span class="mw-page-title-main">Arvid Carlsson</span>

Arvid Carlsson, İsveçli bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Peter C. Doherty</span> Avustralyalı bağışıklık uzmanı (d. 1940)

Peter Charles Doherty, Avustralyalı veteriner hekim ve tıp araştırmacısı.

Gongylonema neoplasticum bir çeşit nematod cinsi parazit. Daha önceleri Spiroptera carcinoma olarak bilinirdi. Bu isim altında, 1926 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanan Johannes Fibiger'in çalışmalarına öncülük etmiştir. Fibiger çalışmalarıyla nematod enfeksiyonunun sıçanlarda mide kanseri yaptığını göstermiştir. Onun çalışmaları bir enfeksiyonun karsinojen olabileceğini gösteren ilk bulgulardandır.