İçeriğe atla

Johanna Wolf

Johanna Wolf
Doğum1 Haziran 1900(1900-06-01)
Münih, Bavyera Krallığı, Alman İmparatorluğu
Ölüm5 Haziran 1985 (85 yaşında)
Münih, Bavyera, Batı Almanya
MilliyetAlman
MeslekSekreter
İşverenAdolf Hitler

Johanna Wolf (d. 1 Haziran 1900 – ö. 5 Haziran 1985), Adolf Hitler'in baş sekreteriydi. Wolf, 1929 sonbaharında bir yazar olarak Hitler'in özel sekreterliğine katıldı ve Nazi Partisi'nin bir üyesi oldu.

Wolf, 21-22 Nisan 1945 tarihleri arasında, verilen emir gereği Berlin'den güvenli bölgeye uçana kadar Hitler'in baş sekreteri olarak görev yapmaya devam etti. 5 Haziran 1985'te öldü.

Hayatı

Wolf Münih'te doğdu. İlkokul ve ticaret okuluna devam etti. 1922'den 1928'e kadar, Bavyeralı Diyetisyen Dr. Alexander Glaser'ın yanında çalıştı.[1] Daha sonra Aşağı Bavyera-Yukarı Palatinate'deki Nazi Partisi Gau karargahında Gregor Strasser için çalıştı.[1] Wolf, 1929 sonbaharında bir yazar olarak Adolf Hitler'in özel sekreterliğine atandı ve Nazi Partisi'nin bir üyesi oldu. 1933'ten önce o zamanlar Hitler'in baş yardımcı ve koruması olan Rudolf Hess ve Wilhelm Brückner'e sekreterlik yaptı.[1]

Ocak 1933'te Hitler Şansölye oldu ve Johanna Wolf Başkanın kıdemli özel sekreteri oldu. Hitler'in kıdemli sekreteri olan Wolf, en eski ve en uzun ömürlü sekreterlerinden biriydi. Hitler, diğer sekreterlerine resmi olarak "Frau" ya da "Fräulein" olarak hitap ederken, Kurt'a olan takıntılarından dolayı kendisine "Wölfin" olarak hitap ediyordu.[2] Bayan Wolf ve Hitler çok yakın bir ilişki içindeydiler. Sıklıkla insanların Hitler hakkında öğrendikleri en iyi kaynak olarak düşünülüyordu. Wolf, özel bir Nazi ve Hitler'in yakın çevresinin güvenilir bir üyesiydi. Wolf, Adolf Hitler'in II. Dünya Savaşı'ndaki İkinci Doğu Savaşı Doğu Cephesi askeri karargahı olan Rastenburg yakınlarındaki Wolfsschanze'de, 1941'den, 20 Kasım 1944'te ayrıldığı tarihe kadar orada görev yaptı.[3] Hitler Ocak 1945'te Berlin'deki Führerbunker'e karargâhını geri çektiğinde kendisi ve ekibi ile birlikte gitti.[4][5] Führerbunker, Berlin'in merkezindeki Hitler'in Yeni Reich Şansölyesi bahçesinin altında yer alıyordu. Nisan 1945'ten sonraya kadar Nazi rejiminin merkezi oldu. Nisan 1945'ten önce Hitler düzenli olarak Wolf ve genel sekreter Christa Schroeder'le öğle yemeği yerdi.[6]

21-22 Nisan 1945 gecesi Hitler, Berlin'de kalmaya ve ölmeye karar verdikten sonra, Wolf ve Schröder'i Berlin'den Fliegerstaffel des Führers uçaklarıyla Salzburg'a ve daha sonra Bavyera'daki Berchtesgaden'deki evine gönderdi.[7] Birkaç gün sonra Führerbunker'de Hitler, intihar etmeden kısa süre önce Eva Braun'la evlendi.[8]

Yakalanışı

Wolf, 2 Mayıs'a kadar Berchtesgaden'de kaldı ve annesinin Bad Tölz'deki evine gitti. 23 Mayıs'ta Bad Tölz'de Amerikan birliklerince tutuklandı. Schröder ile birlikte 14 Ocak 1948'e kadar tutuklu kaldı. Wolf daha sonra Kaufbeuren'e taşındı ve 5 Haziran 1985'te 85 yaşında Münih'te öldü.[1]

Hitler'e Sadakati

Wolf, Traudl Junge ve Christa Schroeder gibi diğer sekreterlerin aksine, Hitler'in himayesinde uzun yıllar hizmet etmekle birlikte, anılarını yazmak için büyük miktarda para teklif edildiği 1970'lerde bile hiçbir şekilde röportaj vermeyi reddetti. Bunun nedeni kendisine sorulduğunda Wolf, kendisinin "özel" bir sekreter olduğunu ve asla Hitler hakkında hiçbir şeyi ortaya koymamasının onun görevi olduğuna inandığını belirtti. Wolf, esir alındığında Alman film yönetmeni Leni Riefenstahl'e, en sonunda Hitler hakkında bazı bilgileri açıklamasına karar vermişti. Wolf, Hitler'e yakın kişilerin zayıflamasına rağmen ölümüne kadar manyetizmasından kaçamadıklarını ortaya koydu. Hitler'e o kadar sadıktı ki, Führerbunker'de onunla birlikte ölmek istiyordu, ancak ayrılmak zorunda kaldı çünkü Hitler, Wolf'un 80 yaşındaki annesinin uğruna gitmesine istemişti. Onu ve başkalarını, Berlin dışındaki son uçuşlarında terk etmeye zorladı.[9] Hitler, hükümdarlığında Almanya'da yaşanan tüm korkunç şeylerden haberdar olmadığını, fanatiklerin kendisine giderek daha fazla etki ettiğini ve Hitler'in hakkında hiçbir şey bilmediği emirleri verdiklerini iddia etti.[10]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Joachimsthaler 1999, s. 291.
  2. ^ Waite, Robert. The Psychopathic God: Adolf Hitler. N.p.: n.p., 1993. Google Books. Web. 31 Jan. 2010. [1]
  3. ^ Kershaw 2008, s. 881.
  4. ^ Kershaw 2008, s. 894.
  5. ^ Joachimsthaler 1999, s. 78.
  6. ^ Kershaw 2008, ss. 901, 902, 923.
  7. ^ Joachimsthaler 1999, s. 98.
  8. ^ Joachimsthaler 1999, ss. 160-182.
  9. ^ Joachimsthaler 1999, ss. 151, 152, 291.
  10. ^ Riefenstahl, Leni. Leni Riefenstahl: A Memoir. N.p.: Picador, 1995. Google Books. Web. 28 Jan. 2010. [2][]

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eva Braun</span> Adolf Hitlerin eşi

Eva Anna Paula Braun ya da evlendikten sonra aldığı soyadıyla Eva Hitler, Adolf Hitler'in uzun süreli hayat arkadaşı ve kısa bir süre için nikahlı eşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Traudl Junge</span> Adolf Hitlerin özel sekreteri

Traudl Junge, Aralık 1942'den Nisan 1945'e kadar Adolf Hitler'in son özel sekreteri olarak çalışan Alman bir editördü. Hitler'in vasiyetini yazdıktan sonra, ölümüne kadar Berlin'deki Führerbunker'de kaldı. Haziran 1945'te tutuklanmasının ve hapse atılmasının ardından, hem Sovyet hem de ABD ordusu tarafından sorguya çekildi. Daha sonra, savaş sonrası Batı Almanya'da sekreter olarak çalıştı. Yaşlılığında, savaş sırasındaki Nazi zulmünden habersiz olduğunu iddia ederek, anılarını yayınlamaya karar verdi, ancak bunlarla ilgili raporları araştırmak için fırsatları kaçırmakla suçlandı. Son Saate Kadar adlı kitabına dayanan öyküsü, özellikle Hitler'in son on gününü ve Albert Speer'in ve kendisinin şahit olduğu gerçek olayları konu alan 2004 Alman filmi Der Untergang gibi çeşitli dramatize yapımlarının bir bölümünü oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Fegelein</span> Nazi Almanyasında Waffen-SS Genarali

Hans Georg Otto Hermann Fegelein, Nazi Almanyası'nın Waffen-SS'inde yüksek rütbeli bir komutandı. Adolf Hitler'in yakın çevresinin bir üyesi ve kız kardeşi Gretl ile olan evliliğinden dolayı Eva Braun'un eniştesiydi.

<i>Führerbunker</i> Nazi Almanyası Führeri Adolf Hitlerin Berlindeki yer altı sığınak kompleksi

Führerbunker, Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler'in ve eşi Eva Braun'un II. Dünya Savaşı'nın son aylarını geçirdiği ve 30 Nisan 1945'te birlikte intihar ettikleri Berlin'de bulunan yer altı sığınağıdır. İki aşamalı olarak inşa edilen ve 1936 ve 1944'te tamamlanan bir yer altı sığınak kompleksinin parçasıydı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Adolf Hitler tarafından kullanılan Führer Karargahının (Führerhauptquartiere) sonuncusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Erich Kempka</span> Nazi Almanyasında yarbay (1910-1975)

Erich Kempka, Nazi Almanyası'nda bir yarbay. 1934'ten itibaren Adolf Hitler'in şoförü ve aynı zamanda Allgemeine SS üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Julius Schaub</span>

Julius Schaub 30 Nisan 1945'te diktatörün intiharına kadar Adolf Hitler'in başyardımcısı ve emir subayı idi.

Gerda "Dara" Christian, II. Dünya Savaşı sırasında Adolf Hitler'in özel sekreterlerinden biriydi.

Emilie Christine Schroeder, II. Dünya Savaşı öncesi ve sırasında Nazi diktatör Adolf Hitler'in özel sekreterlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Albert Bormann</span> Nazi subayı

Albert Bormann, II. Dünya Savaşı sırasında Gruppenführer (Korgeneral) rütbesine yükselen bir Alman Nasyonal Sosyalist Sürücüler Kolordusu (NSKK) subayıydı. Bormann, Adolf Hitler'in yardımcısıydı ve Martin Bormann'ın küçük kardeşiydi.

Eckhard Christian, II. Dünya Savaşı sırasında bir Luftwaffe subayı idi ve Tümgeneral rütbesine kadar yükseldi. 2 Şubat 1943'te II. Dünya Savaşı sırasında Adolf Hitler'in özel sekreterlerinden biri olan Gerda Daranowski ile evlendi. Eckhard 8 Mayıs 1945'te İngiliz birliklerince tutuklandı ve 7 Mayıs 1947'ye kadar gözaltında tutuldu.

Else Krüger, II. Dünya Savaşı sırasında Martin Bormann'ın 1942 sonundan itibaren sekreteriydi. Hamburg-Altona'da doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Werner Naumann</span>

Werner Naumann, Üçüncü Reich sırasında Joseph Goebbels'in başkanlığını yürüttüğü Kamu Aydınlanma ve Propaganda Bakanlığı'nda Devlet Sekreteri idi. Goebbels Reichskanzler'e (başbakan) terfi ettikten sonra, Adolf Hitler tarafından Propaganda Bakanlığı'nın başına getirilmiştir. Naumann Nisan 1945'ün sonlarında Berlin'de Führerbunker'de bulundu.

Franz Schädle 5 Ocak 1945 tarihinden 2 Mayıs 1945'te 38 yaşına kadar Adolf Hitler'in özel koruma ekibi olan Führerbegleitkommando'nun (FBK) son komutanıydı.

Alwin-Broder Albrecht, II. Dünya Savaşı sırasında Adolf Hitler'in yardımcılarından biri olan Alman deniz subayıdır.

Georg Betz, II. Dünya Savaşı sırasında SS-Obersturmbannführer rütbesine yükselen bir SS subayıydı. Betz, Adolf Hitler'in özel pilot yardımcısıydı ve Hans Baur'un yerine geçmişti. Betz, Nisan 1945'ün sonunda Berlin'de Führerbunker'de bulundu. 1 Mayıs 1945'te Betz, Berlin'deki Reich Şansölyeliği çıkışında yer aldı. 2 Mayıs 1945'ten itibaren Betz, Sovyet birliklerinin ağır ateş altında olan Weidendammer Köprüsü'nü geçerken yaralandı ve öldü.

Dr. Hugo Johannes Blaschke, 1933'ten Nisan 1945'e kadar Adolf Hitler'in özel diş hekimi olarak ve Heinrich Himmler'in diş hekimi şefi olarak dikkat çeken bir Alman diş hekimi idi.

Ewald Lindloff, II. Dünya Savaşı sırasında Hitler'in intihar ettiği 30 Nisan 1945'te Führerbunker'de bulunan bir Waffen-SS subayı idi. Hitler'in cesedini elden geçirmekle görevlendirildi. Lindloff, daha sonra Berlin'de ağır ateş altında Weidendammer Köprüsü'nü geçerken 2 Mayıs 1945'te patlak veren olay sırasında öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in ölümü</span> Adolf Hitlerin ölümüne genel bakış

Adolf Hitler, 1921'den 1945'e kadar Nazi Partisinin lideri, 1933'ten 1945'e kadar Almanya Şansölyesi ve 1934'ten 1945'e kadar Nazi Almanyası'nın Führer'i ('Lider') olan Avusturyalı-Alman bir politikacıydı. Adolf Hitler, 30 Nisan 1945'te Berlin'deki yer altı sığınağı Führerbunker'de kendini vurarak intihar etti. Kendisiyle birlikte eşi Eva Braun da siyanür alarak kendini öldürdü. Hitler'in daha önceden vermiş olduğu talimatlar doğrultusunda cesetleri, aynı gün öğleden sonra sığınağın acil çıkışının merdivenlerinden dışarı çıkarıldı ve Reichskanzlei'nin bahçesinde üzerine benzin dökülerek ateşe verildi. Sovyet arşivlerindeki kayıtlar, yanmış kalıntıların 1946 yılına kadar toparlandığını ve birbirini takip eden yerlere defnedildiğini göstermektedir. 1970 yılında yeniden mezardan çıkarılıp yakıldı ve külleri dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Führersonderzug</span>

Führersonderzug, Adolf Hitler'in özel treni idi. 1940'da Führersonderzug “Amerika”, daha sonra da Ocak 1943'te Führersonderzug “Brandenburg” olarak adlandırılmıştır. Tren, Balkan Cephesi'ne kadar bir karargah olarak hizmet verdi. Daha sonra, tren Führer Karargahı olarak kullanılmadı, ancak Hitler Berlin, Berchtesgaden, Münih ve diğer karargahlar arasındaki savaş boyunca seyahat etmeye devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in kişisel personellerinin listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Adolf Hitler, 1933'ten 1945'e kadar Almanya'nın diktatörü, siyasi kariyeri boyunca farklı şube ve makamları temsil eden bir personel kadrosu işe aldı. Hitler, Martin Bormann'ın kardeşi NSKK'dan Albert'ın, Wehrmacht'tan Friedrich Hoßbach'ın ve tıpkı Friedrich Hoßbach gibi uygunsuz davranışlarından dolayı görevden alınacak olan SS'ten Fritz Darges'in de dahil olduğu bir grup emir subayını işe aldı. Adolf Hitler'in SS mensubu emir subaylarından biri olan Otto Günsche, Ağustos 1943'ten Şubat 1944'e kadar Doğu Cephesi'nde ve daha sonra Hitler'in kişisel emir subaylarından biri olarak atanacağı tarih olan Mart 1944'e kadar Fransa'da çarpıştı.
Hitler'in diğer kişisel personeli arasında uşaklar Hans Hermann Junge, Karl Wilhelm Krause ve en uzun süre hizmet vermiş uşağı olan Heinz Linge bulunuyordu. Uşaklar, ona seyahatlerinde eşlik ettiler ve içine onu uyandırmanın, gazete ve mesajları sağlamanın, günlük menü/öğünleri belirlemenin ve o gün giyilecek kıyafetleri kararlaştırmanın dahil olduğu Hitler'in günlük rutininden sorumluydular. Hitler, yıllar içinde içine kısmi Yahudi olan Emil Maurice'in ve SA'nın kurucu üyelerinden biri olan Julius Schreck de dahil olmak üzere toplam 4 şoför işe aldı. Hitler'in Kadın personeli arasında sekreterler Christa Schroeder, baş sekreteri ve en uzun süre hizmet veren sekreteri olan Johanna Wolf ve en genç sekreteri Traudl Junge bulunuyordu. Hitler, personel değişikliği yapmayı sevmezdi ve çevresinde alışık olduğu ve kendi alışkanlıklarını bilen kişilerin olmasını severdi. Hitler'in kişisel personeli onunla gündelik temas halindeydi ve birçoğu Hitler'in son günleri boyunca Führerbunker'da bulundu.