İçeriğe atla

Johanna Elberskirchen

Elberskirchen c. 1905

Johanna Elbersskirchen (11 Nisan 1864, Bonn - 17 Mayıs 1943, Rüdersdorf), feminist yazar ve aktivisttir.

Hayatı

Johanna Elberskirchen, Almanya siyasi lezbiyen tarihinin en dikkat çekici ama neredeyse unutulmuş figürlerinden birisidir. 11 Nisan 1864'te Bonn'da doğdu. Önce Vestfalya Rinteln'de muhasebeci olarak çalıştı, ardından 1891'de üniversitelere erişimi engellenen birçok kadın gibi İsviçre'de resmi eğitimine başladı. Önce Bern'de tıp ve daha sonra Zürih'te hukuk eğitimi gördü. Almanya'ya döndükten sonra ağırlıklı olarak Bonn'da ve 1915-1919 yılları arasında yeni doğan bakımında çalıştığı Berlin'de yaşadı. 1920'de uzun süreli ilişkisi Hildegard Moniac ile Berlin yakınlarındaki Rüdersdorf'ta satin aldıkları eve taşındı. (57, Rudolf-Breitscheid-Straße) Mesleği üzerindeki Nazi kısıtlamalarına rağmen ömrünün sonuna kadar homeopatik tedavi uygulamasını yürütmüştür. Johanna Elberkirschen siyasi aktivist, konuşmacı, yazar olarak ulusal ve uluslararası önem arz etmektedir. Oy hakkı, cinsiyete dayalı yetiştirme ve eğitim, kadınların üniversiteye girişi, kız çocuklarına ve kadınlara yönelik şiddet, annelik ve pediatri gibi pek çok feminist konuyu kararlı bir şekilde yayınladı ve hakkında konuştu. Cinsellik konusunda bir reformcu ve bilim insanı olarak, evlilik, fuhuş, heteroseksüellik ve eşcinsellik sorunlarıyla yoğun bir şekilde mücadele etti. Çok sayıda deneme ve gazete makalesinin yanı sıra, 1933'e kadar çeşitli baskılarda en az bir düzine kitap yayınlamıştır, başlangıçta Hans Carolan takma adıyla; ayrıca bir dergi ve takvimin editörüydü. Johanna Elberkirschen, 1914'ten beri, diğerlerinin yanı sıra Magnus Hirschfeld (1868-1935) tarafından kurulan bilimsel politik dernek Wissenschaftlich-humänitäres Komitee'deki (Whk, bilimsel-insani yardım komitesi) birkaç aktif kadından biriydi. 1920'lerin sonunda Dünya Cinsel Reform Birliği için konuşmalar yaptı. Kabul edilen ‘’ırksal-hijyenik’’ düşünceler ona politik olarak yabancı olsa da, öjenik zeitgeist ile hareket etti.

Aktif bir feminist ve açıkça lezbiyen bir kadın olarak, gey hareketi ile eski Kadın Hareketi’nin radikal kanadı arasında istisnai bir köprü figürüydü. Kendini adamış bir sosyal demokrat olarak Bonn’da, işyerinde sağlık ve güvenliğin korunmasına ve proleter gençlik eğitimine ağırlık vererek çalıştı. Düzenli olarak Rüdersdorf’taki parti toplantılarına katıldı ve özellikle ‘’kadın sorunları’' hakkında konuşmak için elini kaldırmadığı hiçbir durum olmadığı iddia edildi.

Ölümü

Johanna Elberskirchen 17 Mayıs 1943'te 79 yaşında Berlin yakınlarındaki Rüdersdorf'ta öldü. Ölene kadar iki kız kardeşi Ida, Laura ve kız arkadaşıyla Luisenstraße'deki evde yaşadı. Elberskirchen'in ölü küllerinin saklandığı küçük siyah kap, Haziran 1975'te iki kadın tarafından kız arkadaşı Hildegard Moniac'ın Berlin yakınlarındaki Rüdersdorf'taki Rudolf-Breitscheidstraße mezarlığına gizlice yerleştirildi. 5 Aralık 2002'de Rüdersdorf belediye meclisi, Hildegard Moniac ve Johanna Elberskirchen'in Rudolf-Breitscheid-Straße mezarlığında bulunan mezarının oy birliğiyle özel koruma altına alınmasına karar verdi.[1][2][3][4]

Kaynakça

  1. ^ Claudia Schoppmann, Days of Masquerade: Life Stories of Lesbians during the Third Reich, translated by Allison Brown (New York: Columbia University Press, 1996).
  2. ^ Leidinger, Christiane (2008). Keine Tochter aus gutem Hause. ISBN 978-3867640640.
  3. ^ "Johanna Elberskirchen." Lezbiyenler ve Homoseksüellerin Tarihi Ansiklopedisi. Eds. Didem Başar and Emel Kahraman. Sel Publishing, 2018.
  4. ^ "Johanna Elberskirchen (1864-1943): An Overlooked Figure in German Lesbian Political History." Lesbian Lives Conference 2019: Abstracts & Biographies. Eds. Laura Doan and Vicky Morris. University of Brighton, 2019.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lezbiyen</span> homoseksüel kız veya kadın

Lezbiyen, başka bir kadına fiziksel ve/veya duygusal çekim hisseden kadındır. Lezbiyen, eşcinsel kadın anlamına gelmektedir. Hem kadınlara hem de erkeklere çekim hisseden kadınlar ise biseksüeldirler. Kişinin kendini tanımlaması veya kendine biçtiği cinsel kimlik, davranışlarıyla örtüşmüyor olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Feminizm</span> İdeoloji

Feminizm, kadınların haklarını tanıyarak bu hakların korunması amacıyla eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik çeşitli ideolojiler, toplumsal hareketler ve kitle örgütlerinden oluşan hareket. Sözcüğün köken olarak Latince "femina" ve onun Fransızca türevi olan "féminisme" sözcüğünden geldiği ve Türkçe eş anlamlısının hatunculuk olduğu belirtilmektedir. Kadın hareketi doğrudan kadınları ilgilendiren ve dolaylı olarak kültürü ilgilendiren konularda bilinç uyandırır. Feminizmin temel amaçları; eğitim, iş, çocuk bakımı, yönetim gibi konularda eşit haklara sahip olmaktan, yasal kürtaj hakkından, kadın sağlığı konusunda ilerlemelere, tacizin ve tecavüzün engellenmesinden lezbiyen haklarına kadar uzanır.

Açılmak ya da coming out, kişinin cinsel yönelimini veya cinsel kimliğini, uygun gördüğü kişilere, "kendi isteğiyle" beyan etmesi. İngilizce coming out of closet kavramının kısaltması olan bu terim Türkçede de kullanılmaya başlanmıştır. Outing ise, eşcinsel bir bireyin cinsel yöneliminin, "kendi isteği olmaksızın", topluma ifşa edilmesidir. Bu duruma maruz kalmış ünlü kişiler arasında daha önce evlenip baba olmuş, cinsel yönelimi öğrenildiğinde toplum tarafından yargılanmış şarkıcı Elton John ve yazar Oscar Wilde da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Simone de Beauvoir</span> Fransız yazar ve feminist filozof

Simone Lucie-Ernestine-Marie-Bertrand de Beauvoir, Fransız yazar ve feminist filozof. Roman, felsefe politik ve sosyal deneme, biyografi ve otobiyografi yazarı, gazeteci.

Ayrılıkçı feminizm kadın ve erkek arasındaki cinsel farklılıkların giderilemeyeceği inancına bağlı olarak heteroseksüel ilişkileri desteklemeyen bir feminizm türüdür. Ayrılıkçı feministler, genellikle, erkeklerin feminist harekete katkı yapamayacağına ve iyi niyetli erkeklerin dahi ataerkilliğin dinamiklerini birebir kopya ettiklerine inanırlar. Ayrılıkçı feministler, enerjilerini kullanmayı ve diğer kadınlarla olan bağlarını kuvvetlendirmeyi ataerkil çerçevenin dışından dolaşarak gerçekleştirmeye çalışırlar. Bu durum, çok tipik olarak politik ve sosyal hedefleri elde etmek için yalnızca kadınlarla çalışmayı, sadece kadınları içeren yaşam alanları ve aileler oluşturmayı, çalışma yaşamında ise erkekler için/erkeklerle birlikte çalışmamayı ve erkek çalışan tutulmamasını içerir.

<span class="mw-page-title-main">LGBT</span> Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler için kullanılan kısaltma

LGBT veya GLBT ya da LGBTQ+, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok etkinci, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.

<span class="mw-page-title-main">Traudl Junge</span> Adolf Hitlerin özel sekreteri

Traudl Junge, Aralık 1942'den Nisan 1945'e kadar Adolf Hitler'in son özel sekreteri olarak çalışan Alman bir editördü. Hitler'in vasiyetini yazdıktan sonra, ölümüne kadar Berlin'deki Führerbunker'de kaldı. Haziran 1945'te tutuklanmasının ve hapse atılmasının ardından, hem Sovyet hem de ABD ordusu tarafından sorguya çekildi. Daha sonra, savaş sonrası Batı Almanya'da sekreter olarak çalıştı. Yaşlılığında, savaş sırasındaki Nazi zulmünden habersiz olduğunu iddia ederek, anılarını yayınlamaya karar verdi, ancak bunlarla ilgili raporları araştırmak için fırsatları kaçırmakla suçlandı. Son Saate Kadar adlı kitabına dayanan öyküsü, özellikle Hitler'in son on gününü ve Albert Speer'in ve kendisinin şahit olduğu gerçek olayları konu alan 2004 Alman filmi Der Untergang gibi çeşitli dramatize yapımlarının bir bölümünü oluşturdu.

Kuir veya Queer, heteroseksüel veya cisseksüel olmayan insanlar için kullanılan bir şemsiye tabirdir.

<span class="mw-page-title-main">Stonewall ayaklanmaları</span> 1969da eşcinsel hakları adına New Yorkta kendiliğinden ortaya çıkmış olan isyanlar

Stonewall ayaklanmaları, ABD'nin New York şehrinin Greenwich Village semtinde yer alan Stonewall Inn adındaki bir bara 28 Haziran 1969'da yapılan bir polis baskınından sonra başlayan bir dizi gösteri ve direniş eylemleridir. Bu gösteriler ABD tarihinde eşcinsellere ve cinsel azınlıklara baskı uygulayan bir sisteme karşı ilk açık direniş olarak tanımlanmaktadır. Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere tüm dünyadaki eşcinsel hakları hareketini tetikleyen olay olarak da kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Wallot</span>

Paul Wallot 19. yüzyılda Almanya’nın önde gelen mimarlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Minna Cauer</span>

Wilhelmine Minna Theodore Marie Cauer, evlilik öncesi soyadı Schele Alman eğitimcisi/pedagog, radikal kanat kadın hareketleri savunucusu ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Kathleen Hanna</span> Amerikalı müzisyen

Kathleen Hanna, Amerikalı bir müzisyen, feminist bir eylemci ve yazar. Punk Grubu “Bikini Kill”in solistliğini yapmıştır ve Elektro-punk grubu “Le Tigre”yi kurmuştur. Ayrıca 1998 yılında Julie Ruin ismiyle, grupla aynı adı taşıyan solo bir albüm çıkarmıştır. Amerika Birleşik Devletleri’nde feminizm akımının yenilenmesine büyük katkısı bulunan Kathleen Hanna, aynı zamanda “Riot Grrrl Hareketi” için de sembol figür olarak görülmüştür.

Sheila Jeffreys, Birleşik Krallık'ta cinsellik tarihi ve politikası incelemeleriyle tanınan lezbiyen feminist, akademisyen ve etkincidir.

<span class="mw-page-title-main">Fraumünster</span>

Fraumünster Zürih'te bir kilise. Reformasyon dönemine kadar aynı bölgedeki Grossmünster ve Wasserkirche ile birlikte şehrin azizleri olan Felix ve Regula ile ilşkili kabul edilirlerdi.

<span class="mw-page-title-main">Monika Treut</span>

Monika Treut, Alman lezbiyen yönetmen, senarist ve yazar.

Nancy Angelo örgütsel bir psikolog. Aynı zamanda Los Angeles'taki feminist sanat hareketine katılmış bir performans ve video sanatçısıdır. Bir sanatçı olarak, 1976'da Candace Compton, Cheri Gaulke ve Laurel Klick ile ortak performans sanatları grubu olan Feminist Sanat Topluluğu'nu kurmakla ünlüdür.

Feminist etik, geleneksel etik teorilerinin, çoğunlukla erkek egemenliğinde olduğu için, kadının ahlaki deneyimine az değer verildiği inancına dayanan bir etik yaklaşımdır ve bu nedenle etiği dönüştürmek için bütüncül bir feminist yaklaşımla yeniden şekillendirmeyi seçer.

Kuir Anarşizm ya da anarko-queer, gey kurtuluş ve homofobi, lezbofobi, transmisojini, bifobi, transfobi, heteronormavite, ataerkillik ve ikili cinsiyet sistemi gibi hiyerarşilerin kaldırılmasının aracı olarak anarşizmi ve toplumsal devrimi savunan anarşist düşünce okuludur. Anarşist ve LGBT hareketlerin hem dışında hem içinde LGBT hakları için mücadele eden insanlara: John Henry Mackay, Adolf Brand ve Daniel Guérin dahildir. Bireyci anarşist Adolf Brand Berlin’de 1896’den 1932’ye kadar, gey sorunlarına adanmış ilk sürekli dergi olan Der Eigene’yi yayımlamıştır.

Feminizm tarihi, kadınlara eşit hakların sağlanmasını amaçlayan hareketlerin ve ideolojilerin kronolojik veya tematik anlatılarını içerir. Dünyanın dört bir yanındaki feministlerin sebepleri, hedefleri ve niyetleri ; zamana, kültüre ve ülkeye bağlı olarak değişmiş olsa da çoğu Batılı feminist tarihçi, kadın haklarını elde etmek için çalışan tüm hareketlerin, feminizm terimini kendilerine uygulamamış olsalar bile feminist hareket olarak değerlendirilmeleri gerektiğini iddia ediyorlar. Diğer bazı tarihçiler "feminist" terimini modern feminist hareket ve onun devamıyla sınırlandırır ve daha önceki hareketleri tanımlamak için "protofeminist" etiketini kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Ecevit (sosyolog)</span>

Yıldız Ecevit, Türk sosyolog, akademisyen, feminist aktivist.