İçeriğe atla

Johanna Dohnal

Johanna Dohnal
2007'de Dohnal
Doğum20 Şubat 1939(1939-02-20)
Viyana, Avusturya
Ölüm14 Şubat 2010 (70 yaşında)
Grabern, Avusturya
Defin yeriZentralfriedhof, Viyana, Avusturya
MilliyetAvusturya
Meslekpolitikacı, endüstriyel yönetim asistanı

Johanna Dohnal (14 Şubat 1939, Viyana - 20 Şubat 2010, Grabern), Avusturyalı bir politikacı ve Avusturya'nın ilk kadın bakanıydı.[1][2]

Kişisel hayatı

Dohlan 14 Şubat 1939'da Viyana'da doğdu. Doğduğunda annesi bekardı.[2]

22 Ocak 2010 tarihinde uzun süredir devam eden ortağı Annemarie Aufreiter ile bir sivil ortaklığa girdi.[3]

20 Şubat 2010'da Aşağı Avusturya'nın Grabern şehrindeki evinde öldü ve Viyana Merkez Mezarlığı'ndaki bir onur mezarı (Almanca: Ehrengrab) olarak anıldı.

Tanıması

Johanna Dohnal Platz 2012 yılında Viyana 6'da seçildi.[4]

Seçilmiş yayınlar

Kaynakça

  1. ^ "Johanna Dohnal". Parlament. Republik Osterreich. 10 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2019. 
  2. ^ a b "Johanna Dohnal". Frauen machen Geschichte. Renner Institut. 31 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2019. 
  3. ^ "Biography: 1995-2010". Johanna Dohnal. 17 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2019. 
  4. ^ "Johanna-Dohnal-Platz Benennung". Johanna Dohnal. 5 Haziran 2012. 23 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2019. 

Daha fazla

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avusturya</span> Orta Avrupada bir ülke

Avusturya veya resmî adıyla Avusturya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan, dokuz eyaletten oluşan ülke. Batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çekya ile komşudur. Avusturya'nın yüzölçümü 83.879 km2dir ve yaklaşık 9 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Avusturya Almancası ülkenin resmi dili olsa da, birçok Avusturyalı gayri resmi olarak çeşitli Bavyera lehçelerinde konuşmaktadır.

Karl Prusik, Avusturyalı dağcı, prusik düğümünün mucidi olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Avusturya</span>

Avusturya, ilk katıldığı 1957 yılından günümüze kadar Eurovision Şarkı Yarışması'na 57 kez katılmıştır. Ülke, 1966 ve 2014'te olmak üzere iki kez birinci oldu ve üst üste iki şampiyonluk arasındaki en uzun farkla rekorunu elinde tutmaktadır. Yarışmaya katılan Avusturyalı yayıncı Österreichischer Rundfunk (ORF)'tur. Yarışmanın Avusturya'da düzenlendiği iki seferde de, 1967 ve 2015 yıllarında ev sahibi şehir Viyana olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Bär</span>

Oskar-Heinz (Heinrich) "Pritzl" Bär, II. Dünya Savaşı boyunca hizmet veren bir Alman Luftwaffe as pilotudur. Heinrich Bär, savaş sırasında tam 220 hava zaferi elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eric Kandel</span> Amerikalı ruh hekimi

Eric Richard Kandel,, Avusturya asıllı Amerikalı psikiyatrist, nörolog, fizyolog, davranış biyoloğu, biyokimyager. 2000 yılında nöronlarda hafıza fizyolojisi ile ilgili yaptığı çalışmalarla Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü kazandı. Aynı yıl ödülü Arvid Carlsson ve Paul Greengard ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Hermann Fried</span> Avusturyalı gazeteci ve yazar; Nobel Barış Ödülü sahibi (1864-1921)

Alfred Hermann Fried, Avusturyalı Yahudi pasifist, yayıncı, gazeteci ve Alman Barış Hareketi'nin kurucularındandır. 1911 yılında Tobias Asser ile birlikte Nobel Barış Ödülü kazanmıştır.

Alfred Kohler, Avusturyalı tarihçi ve Viyana Üniversitesi'nde erken modern dönem profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Angela Hitler</span>

Angela Franziska Johanna Hammitzsch, Adolf Hitler'in büyük kız kardeşiydi. İlk kocası Leo Raubal, Sr.'dan olan Geli Raubal'ın annesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Bibiana Zeller</span>

Bibiana Zeller-Stark, Avusturyalı emektar aktris.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya Komünist Gençliği</span>

Avusturya Komünist Gençliği, Avusturya'da faaliyet yürüten bağımsız Marksist-Leninist gençlik örgütü.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya İç Savaşı</span> Savaş

Avusturya İç Savaşı ya da Şubat Ayaklanması, Avusturya'da 12 Şubat ve 16 Şubat 1934 arasında sosyalistler ve Avusturya ordusu arasında dört gün süren çatışmalar için kullanılan bir terimdir. Çatışmalar Linz'de başladı ve esas olarak Viyana, Graz, Bruck an der Mur, Judenburg, Wiener Neustadt ve Steyr kentleriyle aynı zamanda Doğu ve Orta Avusturya'nın bazı diğer sanayi kentlerinde gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Aleida Assmann</span> Alman mısırbilimci.

Aleida Assmann kültürel alanda yaptığı çalışmalar ile tanınan Alman Mısırbilimci. Assman özellikle eşi Jan Assmann ile birlikte kültürel bellek konusu üzerine yaptığı yayınlar ile bilinmektedir.

Ahmet Oran, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Steffie Spira</span>

Steffie Spira Avusturya doğumlu Alman sinema ve televizyon oyuncusu, komünist aktivist. Spira kendisi gibi oyuncu olan Fritz ve Lotte Spira'nın kızıydı. Kız kardeşi Camilla Spira da oyuncu idi.

<span class="mw-page-title-main">Ruth von Mayenburg</span>

Ruth von Mayenburg veya takma adayla Kızıl Kontes, Avusturyalı gazeteci, yazar, tercüman, aktivist, Sovyet casusu. Avusturya Komünist Partisi'nde siyasi bir aktivist olan Mayenburg Naziler tarafından hedef hâline geldi ve Sovyetler Birliği'ne geçti. Moskova'daki Hotel Lux'da yaşadı ve daha sonra burada yaşadıklarıyla ilgili birkaç kitap yazdı.

Herwig Wolfram, Avusturyalı tarihçi Viyana Üniversitesi'nde emeritus profesördür. 1983 ile 2002 arası Avustrya Tarihsel Araştırmalar Enstitüsü'nün direktörlüğünü yapmıştır. Germen kabilelerinin tarihi konusunda önde gelen uzmanlardan biri olarak kabul edilir ve Gotlar ve Germen halkları üzerindeki çalışmaları dünya çapındaki tarihçiler tarafından geniş çapta kaynak olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Valdoculuk</span>

Valdoculuk, ilk olarak 12. yüzyılda dindar laikat kesimin Lyonlu Petrus Valdo'nun düşünceleri etrafında toplanması üzerine Güney Fransa'da kurulmuş çileci bir akımdır. Katolik Kilisesi'ne karşı takındığı eleştirel yaklaşım nedeniyle zaman zaman proto-Protestan (önprotestan) olarak da adlandırılan Valdocular, Katolik Kilisesi'nce sapkın ilan edilmiş, engizisyona tabi tutulmuş ve dinden atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Ferdinand (Avusturya imparatoru)</span>

I. Ferdinand 1835'ten 1848'de tahttan çekilmesine kadar Avusturya imparatoru. Avusturya'nın hükümdarı olarak aynı zamanda Alman Konfederasyonu'nun başkanı, Macaristan kralı, Hırvatistan ve Bohemya, Lombardiya-Venedik kralı ve daha pek çok küçük unvanın sahibi idi.

<span class="mw-page-title-main">Marie Lang</span>

Marie Lang Avusturyalı bir feminist, teozofist ve yayımcıydı. 1858'de Viyana'da doğan Lang, liberal, üst-orta sınıf bir evde büyüdü. 1884'te ilk kocasından boşandıktan sonra Edmund Lang ile evlendi ve ikisi siyasetçiler ve entelektüeller için etkili bir salona ev sahipliği yaptı. 1880'lerin sonlarına doğru kadın hareketine katılarak kısa sürede etkili bir kadın hakları aktivisti oldu. 1893'te Auguste Fickert ve Rosa Mayreder ile birlikte Allgemeiner Österreichischer Frauenverein'i kurdu. Kanunun 30. Bölümünde yer alan ve kadınların siyasi katılımını yasaklayan derneklerin hükümlerine rağmen, üç arkadaş kadınların ve çocukların medeni haklarını düzenleyen yasalarda ve kadınların oy hakkı lehine yasal değişiklikler yapılması için etkili siyasetçiler ve aydınlardan oluşan ağlarını kullandılar. 1898'de kadın dergisi Dokumente der Frauen'ı kurdu ve 1902'ye kadar bu dergide yazı işleri müdürü olarak görev yaptı.

Johanna Kampmann-Freund Avusturyalı bir ressamdı ve 1927'de Avusturya Devlet Ödülü'nü kazanan ilk kadın oldu.