İçeriğe atla

Johann Wilhelm Zinkeisen

Johann Wilhelm Zinkeisen
Doğum12 Nisan 1803
Altenburg, Almanya
Ölüm5 Ocak 1863 (59 yaşında)
Berlin, Almanya
MilliyetAlman
Kariyeri
DalıTarih

Johann Wilhelm Zinkeisen (12 Nisan 1803, Altenburg - 5 Ocak 1863, Berlin), Alman tarihçi.

Hayatı

12 Nisan 1803 tarihinde Altenburg'da doğdu.[1] Jena ve Göttingen'de önce teoloji, sonrasında ise tarih eğitimi aldı. Eğitimini tamamlamasının ardından Dresden'deki Blochmann Enstitüsü'nde öğretmenlik yapmaya başladı. Bir süre sonra buradaki görevinden ayrılarak Münih'e yerleşti. 1831'de Leipzig Üniversitesi'nde, tarih ve siyaset bilimi alanlarında özel doçent unvanı aldı.[1] 1832'de Geschichte Griechenlands vom Anfange geschichtlicher Kunde bis auf unsere Tag isimli Yunanistan tarihini anlatan eserinin ilk cildinin yayınlanmasından bir yıl sonra, 1833 ilkbaharında profesör unvanını aldı.[1] 1840'ta Berlin'e giderek, Prusya Krallığı'nın resmî gazetesi olan Allgemeine Preußische Staatszeitung gazetesinin baş editörlüğünü yapmaya başladı. 1848'de gazetenin adı Preußischer Staatsanzeiger olarak değiştirilirken, Zinkeisen'ın görevi 1851 yılına kadar sürdü.[1] Son yıllarını Berlin'de geçiren Zinkeisen, 5 Ocak 1863 tarihinde öldü.[1]

Eserleri

  • Geschichte Griechenlands vom Anfange geschichtlicher Kunde bis auf unsere Tage (dört cilt olarak planlanan bu eserin ilk cildi 1832'de Leipzig'de, üçüncü ve dördüncü cildi 1840'ta yayınlanırken, ikinci cildi yayınlanmadı)
  • Geschichte des osmanischen Reichs in Europa (Hamburg ve Gotha, 1840-1863, 7 cilt)
  • Der Jakobinerklub (Berlin, 1852-1853, iki bölüm)
  • Drei Denkschriften über die orientalische Frage (Gotha, 1854)

Kaynakça

  1. ^ a b c d e "Zinkeisen, Johann Wilhelm". Allgemeine Deutsche Biographie (Almanca). 45. cilt. Leipzig: Duncker & Humblot. 1900. ss. 331-334. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heinrich von Kleist</span>

Bernd Heinrich Wilhelm von Kleist, Alman şair, tiyatro oyunu, öykü, hikâye yazarı, yayıncı.

<span class="mw-page-title-main">Alexander von Humboldt</span> Prusyalı doğabilimci ve kâşif

Friedrich Wilhelm Heinrich Alexander Freiherr von Humboldt, Prusyalı doğabilimci ve kâşif. Prusyalı bakan, filozof ve dilbilimci Wilhelm von Humboldt'un küçük kardeşi. Humboldt'un botanik coğrafya üzerine yaptığı çalışmalar biyocoğrafya dalının temelini oluşturmuştur.

Christian Johann Heinrich Heine, 19. yüzyılın en ünlü Alman şairlerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">August Wilhelm Schlegel</span> Alman yazar (1767-1845)

August Wilhelm Schlegel, Alman edebiyat tarihçisi, çevirmen, yazar, felsefeci ve Hint kültürü (Hindoloji) uzmanı. Alman romantizm akımının kurucuları arasında sayılır. Kardeşi Friedrich ile birlikte Novalis, Ludwig Tieck ve Friedrich Wilhelm Joseph Schelling gibi dönemin üst düzey edebiyatçılarını bir araya getiren August Wilhelm Schlegel, 19. yüzyıl boyunca etkili olacak, ilerleyen yıllarda da taraftar bulacak bir edebi akımın gelişmesine katkı sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Wilhelm Bessel</span> Alman astronom ve matematikçi (1784-1846)

Friedrich Wilhelm Bessel bir Alman astronom, matematikçi, fizikçi ve jeodezist idi. Paralaks yöntemiyle güneşten başka bir yıldıza olan uzaklık için güvenilir değerler hesaplayan ilk astronomdu. Matematiksel fonksiyonların özel bir türü, başlangıçta Daniel Bernoulli tarafından keşfedilmiş ve daha sonra Bessel tarafından genelleştirilmiş olmalarına rağmen, Bessel'in ölümünden sonra Bessel fonksiyonları olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sorbca</span>

Sorbca, Slovakça, Çekçe ve Lehçe ile birlikte Batı Slav dilleri koluna dahil bir dildir. Almanya'nın doğusunda yaşayan yaklaşık 50.000 kişi tarafından konuşulur. Almancada eskiden "Wendisch" veya "Lausitzserbisch" isimleriyle de anılırdı. Aşağı Sorbca ve Yukarı Sorbca olmak üzere iki ayrı yazılı dile sahiptir. Ancak Aşağı Sorbca tarihe karışma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Aşağı Sorbca Lehçeye, Yukarı Sorbca ise Çekçeye yakındır.

<span class="mw-page-title-main">Almanak</span>

Almanak takvime göre düzenlenmiş, özel bir alan veya alanlarda bilgiler içeren yıllık bir yayındır. Ayrıca almanaklarda güneşin ve ayın doğuş ve batış zamanları, güneş ve ay tutulmaları, gelgit saatleri, belirli kilise festivalleri, adli yıllar, tüm çeşitli zaman çizelgelerinin listesi gibi astronomik bilgiler de bulunmaktadır. "Almanak" kelimesi Arapça "iklim" anlamına gelen المناخ el-menaakh kelimesinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Leopold von Ranke</span> Alman tarihçi ve kaynak bazlı modern tarihin kurucusu

Leopold von Ranke, 19. yüzyıl Alman tarihçisi. Ranke ile birlikte tarih incelemelerinde birincil kaynakların önemi, hikâyeci tarih ve özellikle uluslararası politikanın tarihte yeri özel anlam kazandı. Kaynağına, “aslında ne ise” ona sadık bir tarih yazımı üzerine düşünceleri ile kendinden sonraki tarih yazımının niteliğine önemli katkılarda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche'nin kütüphanesi</span>

Alman filozof Friedrich Nietzsche, ölümünden sonra dahi korunmuş ve günümüze kadar ulaşmış geniş bir özel kütüphaneye sahipti. Bugün bu kütüphane, yaklaşık 170'i, çoğu önemli olmak üzere, onun tarafından yapılan açıklamalar içeren yaklaşık 1,100 ciltten oluşmaktadır. Lakin okuduğu kitapların ancak yarısından azı kütüphanesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Hensel</span> Alman matematikçi (1861-1941)

Kurt Wilhelm Sebastian Hensel Alman matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Abraham Gotthelf Kästner</span> Alman matematikçi ve nükteci (1719-1800)

Abraham Gotthelf Kästner bir Alman matematikçi ve epigrammatist yani nükteci idi.

Alfred Karl Gabriel Jeremias , Alman Lüteryian bir din adamı, Asuriyolog ve Antik Yakın Doğu dinleri konusunda uzmandır.

<span class="mw-page-title-main">Julius Plücker</span> Alman matematikçi ve fizikçi (1801-1868)

Julius Plücker, Alman fizikçi, matematikçi ve akademisyendir. Analitik geometri alanına temel katkılarda bulundu ve sonunda elektron'un keşfine yol açan katot ışını araştırmalarında öncü oldu. Ayrıca Lamé eğrileri ile ilgili çalışmaları da büyük ölçüde genişletti.

<span class="mw-page-title-main">Georg Rosen</span>

Georg Friedrich Wilhelm Rosen Alman oryantalist ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Spielhagen</span>

Friedrich Spielhagen, Alman romancı, edebiyat kuramcısı ve çevirmendir. 20'li yaşlarının başında bir çeşitli işlerde çalışmayı denedi ancak 25 yaşında yazmaya ve çevirmenlik yapmaya başladı. En çok bilinen romanı Sturmflut'tur ve In Reih' und Glied adlı romanı Rusya'da oldukça başarılı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Herbert Köfer</span>

Herbert Köfer, Tanınmış Alman aktör ve televizyon sunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Johann Matthäus Bechstein</span>

Johann Matthäus Bechstein Alman doğa bilimci, orman bilimci, ornitolog, entomolog ve herpetolog.

<span class="mw-page-title-main">Karl Ludwig Michelet</span> Alman Filozof

Karl Ludwig Michelet Alman filozof. Berlin'de doğdu ve yine orada öldü.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Ludwig Kreysig</span> Alman doktor

Friedrich Ludwig Kreysig, Eilenburg doğumlu Alman doktor.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Azmî Efendi</span> Osmanlı diplomatı ve devlet adamı

Ahmed Azmî Efendi (ö.1821), bir Osmanlı diplomatıdır. Prusya Krallığı'nın ikinci Osmanlı elçisidir.