İçeriğe atla

Johann Joachim Becher

Johann Joachim Becher
Johann Joachim Becher
Doğum6 Mayıs 1635
Speyer, Kutsal Roma İmparatorluğu
ÖlümEkim 1682
Mesleksimyacı, fizikçi

Johann Joachim Becher, Alman fizikçi, simyacı ve bilgin. Filojiston[1] teorisinin ve Alman merkantilizminin geliştiricisidir.

Hayatı

İlk yılları

Becher Speyer’de doğdu. Babası Protestan kilisesinde papazdı ve öldüğünde Becher henüz çocuktu. Annesi ve iki kardeşiyle kalakaldı. On üç yaşında ailesine yardım etmek için çalışmaya başladı ve birkaç el becerisini geliştirdi. Çalışmalarına gecelerini adadı ve az da olsa para kazanmaya başladı. 1654 yılında, on dokuz yaşındayken Salzthal’s Tractatus de lapide trismegisto adlı kitabını yayınladı.

Çalışma hayatı

1657 yılında, başpiskopos tarafından seçilerek Mainz Üniversitesi'e tıp profesörü ve doktor olarak atandı. 1660 yılında Metallurgia’yı yayınladı ve gelecek yıl da içinde 10,000 kelimeyi barındıran Character pro notitia linguarum universali adlı kitabını evrensel bir dil olarak kullanılması amacıyla yayınladı. 1663’te ise hayvanları, bitkileri ve mineralleri anlatan Oedipum Chemicum kitabı yayınlandı. 1666’da Viyana Ticaret Odası'nın danışmanlığına getirildi ve I. Leopold’un başbakanının güçlü desteğini elde etti. İmparatorluk görevi nedeniyle Hollanda’ya gönderildi. Burada on gün içinde Methodus Didactica’yı yazdı bu kitabı da Regeln der Christlichen Bundesgenossenschaft, Politischer Discurs von den eigentlichen Ursachen des Auf- und Abnehmens der Städte ve Länder und Republiken takip etti. 1669 yılında Physica subterranea’yı yayınladı ve aynı yıl Hollanda’daki West İndia Company Guyanasını elde etmek için Hanau’nun nüfus sayımıyla meşgul oldu. Bu arada Bavyera’ya doktor seçmenliği için atandı ancak 1670 yılında Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’da kurulacak ipek fabrikasının danışmanlığını yapma ve Ren ile Tuna nehirlerini birleştirecek olan kanal projesini planlamak için yeniden Viyana’ya döndü.

Seyahatleri

1678’de İngiltere’ye gitti ve Prens Rupert’in isteği üzerine madenleri ziyaret etmek amacıyla İskoçya’ya geçti. Ardından aynı amaç için Cornwall’a gitti ve orada bir yıl geçirdi. 1680 yılının başında Huygens'i onur ödülünden mahrum bırakmak için sarkaçla zamanın ölçümü hakkında Royal Society’e bir bildiri sundu. 1682’de Londra’ya geri döndü ve orada Chymischer Glücks-Hafen, Oder Grosse Chymische Concordantz Und Collection ve Von funffzehen hundert Chymischen Processen’i yazdı. Aynı yıl ekim ayında hayatını kaybetti.[2][3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2015. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sigmund Freud</span> Psikanaliz biliminin kurucusu olan nörolog

Sigmund Freud veya doğum adı ile Sigismund Schlomo Freud, psikolojinin en önemli alt dallarından biri olan psikanaliz biliminin kurucusu olan Avusturya doğumlu Yahudi nörolog. Psikanaliz, hasta ile psikanalist arasında gerçekleşen diyalog yoluyla psikopatolojik vakaları tedavi etmekte kullanılan klinik yöntemidir. Hastaların zihinsel süreçlerinin bilinç dışı unsurlarla olan bağlantılarını ortaya çıkarmaya çalışır. Freud'a göre, bilinç dışına itimler yaşantıların kendileri değil, anıları üzerinde gerçekleşirler. Ancak söz konusu istekler gerçeğe dönüştürüldüğünde, daha doğrusu doyurulduğunda karşılaşılacak üzüntü ve pişmanlık duygusundan kaçınılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Viyana</span> Avusturyanın başkenti ve eyaleti

Viyana, Avusturya'nın başkenti ve en büyük şehri, aynı zamanda ülkenin dokuz eyaletinden yüzölçümü bakımından en küçüğü, yaklaşık 1.900.000 kişilik nüfusuyla ülkenin en kalabalık şehridir. Çevre ilçeleriyle birlikte Viyana'da yaklaşık iki milyon insan yaşar ki bu da Avusturya nüfusunun yaklaşık dörtte biridir. Nüfus bakımından Viyana Avrupa Birliği'nin en büyük onuncu kentidir. Birleşmiş Milletler bürosuyla Viyana Birleşmiş Milletlerin dört resmî merkez temsilciliğinden birine sahiptir. Kentte bulunan diğer önemli uluslararası kuruluşlar OPEC, AGİT ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'dur (IAEA).

<span class="mw-page-title-main">Stefan Zweig</span> Avusturyalı yazar

Stefan Zweig, Avusturya-Macaristanlı roman, oyun, biyografi yazarı ve gazeteciydi. 1920'ler ile 1930'lar arasında edebiyat kariyerinin zirvesinde olmuş Zweig, dönemin dünyasının en çok tercüme edilen ve en popüler yazarlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Elias Canetti</span>

Elias Canetti, modernist romancı, oyun yazarı, anı ve kurgusal olmayan düzyazı yazarı. Eserlerini Almanca yazan Canetti, "geniş bir bakış açısı, fikir zenginliği ve sanatsal güç ile işaretlenmiş yazıları için" 1981 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Erwin Schrödinger</span> Avusturyalı fizikçi (1887-1961)

Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger, Avusturyalı fizikçi ve bilim kuramcısıydı. Schrödinger, kuantum mekaniğinin kurucularından biri olarak kabul edilir. Atom teorisinin yeni, üretken işlevlerinin keşfedilmesine yaptığı katkılar için 1933'te Paul Dirac ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Schiller</span> Alman şair, filozof, tarihçi ve piyes yazarı (1759-1805)

Johann Christoph Friedrich von Schiller, 1802 yılında soyluluk unvanı almış bir şair, filozof, tarihçi ve en önemli Alman dram yazarıdır. Yazdığı çoğu tiyatro eseri Alman tiyatrosunda başyapıt niteliğindedir. Schiller doğa tasvirli şiirlerin şairi olarak da gayet başarılı olmuştur, ancak asıl alanı düşünsel/didaktik şiirdir, çoğu yazara ilham olmuştur ve dramatik şiirleri en sevilen Alman balatları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Husserl</span> fenomenoloji okulunu kuran Yahudi kökenli Alman filozof

Edmund Gustav Albrecht Husserl, fenomenoloji okulunu kuran Yahudi kökenli Alman filozoftur. İlk çalışmalarında, mantıkta tarihselcilik ve psikolojizm hakkında yönelimsellik analizlerine dayanan eleştirel incelemelerde bulundu. Olgun dönem çalışmalarında ise, fenomenolojik indirgeme denilen sistematik bir temel bilim geliştirmeye teşebbüs etti. Transandantal bilincin, tüm olası bilginin sınırlarını belirlediğini savunan Husserl, fenomenolojiyi transandantal - idealist bir felsefe olarak yeniden tanımladı. Husserl düşüncesiyle 20. yüzyıl felsefesini derinden etkiledi ve günümüzde hâlen çağdaş felsefe ve ötesinde önemli bir figür olmaya devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Konrad Lorenz</span> Avusturyalı hayvanbilimci ve Nobel Tıp Ödülü (1973) sahibi (1903-1989)

Konrad Zacharias Lorenz, Avusturyalı bir etoloji uzmanıdır. Viyana'da karşılaştırmalı anatomi ve hayvan psikolojisi dersleri verdikten sonra, 1940 yılında Konigsberg Üniversitesi'nde profesör oldu. 1949 - 1951 yıları arasında Attenburg Karşılaştırmalı Etoloji Enstitüsü'nü, sonra Buldern'de Max-Planck Davranış Fizyoljisi Enstitüsü'nü, 1954'te de Seewiesen Enstitüsü'nü yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Arnaldus de Villa Nova</span>

Arnaldus de Villa Nova ya da Arnaldus de Villanueva, Arnaldus Villanovanus, Arnaud de Ville-Neuve, Arnau de Vilanova,, Katalan bir aileden geldiği düşünülen simyacı, gök bilimci ve fizikçidir. Bu bilim dallarının yanında kimya, tıp ve Arap felsefesi de okumuştur. Bir süre Aragon'da yaşadıktan sonra Paris'e gitti ve orada yaşamaya başladı. Savunduğu tezler nedeniyle kilisenin şiddetli baskısına maruz kaldı.Bunun nedeniyle bulunduğu yerden kaçmak zorunda kaldı, Sicilya'ya sığındı. Papa V. Clement'in durumunu duyması üzerine, Papa tarafından Avignon'a davet edildi. Ancak gidiş yolunda hastalanarak öldü.

<span class="mw-page-title-main">Joseph von Eichendorff</span> Yazar

Joseph Karl Benedikt "Freiherr" von Eichendorff, Alman romantizminin önemli temsilcilerinden Alman şair ve yazar. Almancanın bugün dahi en çok okunan şairlerinden biridir. Ancak Aus dem Leben eines Taugenichts başlıklı nesir hikâyesi de, bugün Almanca edebiyatın temel eserleri arasında sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Yüksel Pazarkaya</span> Türk mütercim

Yüksel Pazarkaya,, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Anna Seghers</span> Alman yazar

Anna Seghers, Alman yazar.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Galland</span> Alman II. Dünya Savaşı generali ve pilotu

Adolf Joseph Ferdinand Galland, II. Dünya savaşı sırasında Generalleutnant.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand von Lindemann</span> Alman matematikçi (1852–1939)

Carl Louis Ferdinand von Lindemann, 1882'de yayınlanan π'nin aşkın bir sayı olduğuna yani herhangi bir rasyonel katsayılı polinomun kökü olmadığına dair çalışması ile bilinen Alman matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Hermann Fried</span> Avusturyalı gazeteci ve yazar; Nobel Barış Ödülü sahibi (1864-1921)

Alfred Hermann Fried, Avusturyalı Yahudi pasifist, yayıncı, gazeteci ve Alman Barış Hareketi'nin kurucularındandır. 1911 yılında Tobias Asser ile birlikte Nobel Barış Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Felix von Luschan</span>

Felix Ritter von Luschan, Avusturyalı doktor, antropolog, kâşif, arkeolog ve etnograf.

<span class="mw-page-title-main">Gottlieb Stephanie</span> Avusturyalı oyun yazarı ve yönetmen.

Gottlieb Stephanie (tam adıyla Johann Gottlieb Stephanie the Younger, Avusturyalı oyun yazarı ve yönetmendir.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 56</span>

Papirüs 56 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. Bu papirüs el yazması Elçilerin İşleri kitabının birçok ayeti içermektedir. Papirüs bugün Viyana'da bulunan Österreichische Nationalbibliothek'te saklanır.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Samuel Reimarus</span> Alman filozof ve din eleştirmeni (1694-1768)

Hermann Samuel Reimarus, bir Alman filozof ve Aydınlanma dönemi yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hanau-Hindistan</span>

Hanau-Hindistan, günümüz Fransız Guyanası, Surinam ve kuzey Brezilya'daki Hanau'nun 1669 sözleşmeli ancak hiçbir zaman gerçekleştirilmemiş sömürge projesinin adıydı.