İçeriğe atla

Johann Heinrich Füssli

Johann Heinrich Füssli
Henry Fuseli'nin 1778 yılında, James Northcote tarafından yapılan portresi.
Genel bilgiler
Doğum adıJohann Heinrich Füssli
Doğum7 Şubat 1741(1741-02-07)
Zürih, İsviçre
Ölüm17 Nisan 1825 (84 yaşında)
Putney, Londra, İngiltere
Uyrukİsviçre
AlanıResim, tasarımcılık
Katıldığı akımlarRomantizm
EtkiledikleriWilliam Blake
Ünlü yapıtlarıKâbus (The Nightmare)

Johann Heinrich Füssli (d. 7 Şubat 1741 - ö. 17 Nisan 1825) İsviçreli ressam, teknik ressam ve sanat yazarı. Ömrünün çoğunu Birleşik Krallık'ta geçirmiştir.

Biyografisi

Anna Magdalena Schweizer, 1779

İsviçre'de doğan Füssli, İngiltere'de romantizm'in önemli sembollerinden birisi olmuştur. Portre ressamı olan Füssli, Johann Caspar Füssli'nin oğludur. Ressamlıktan önce rahiplik için eğitim alan Füssli daha sonra 1761'de papazlık rütbeleri almıştır. 1765 tarihinde, İngiliz büyükelçinin çizimlerini beğenmesi üzerine yaptığı bir öneri ile Berlin'den Londra'ya gelmiştir. Joshua Reynolds Füssli'yi resme yönlendirmiştir. 1770 ile 1778 yılları arasında İtalya’da kalmıştır. İtalyan rönesans dönemi ressamlarından Michelangelo'nun sitilini kendisine örnek almıştır. Daha sonra, The Nightmare ismiyle bilinen tablosunu Detroit Sanat Enstitüsü'nde sergilemiştir. 1782 yılında, yaptığı tablonun Kraliyet Sanat Akademisi’nde sergilenmesiyle şöhreti artmıştır.

Füssli, John Boydell’in Shakespeare Galerisi için birkaç resim yapmıştır. 1799’da Milton Galeri isminde, kendi çalışmalarından oluşan 47 eserlik bir sergi açmıştır. Füssli, sağlıklı bir hayat yaşadıktan sonra, Kontes Guildford'un Putney Hill'de[1] bulunan evinde 84 yaşında ölmüştür. St Paul Katedrali mezarlığına gömülmüştür.

Galeri

Kaynakça

Referanslar
  1. ^ "Putney | Old and New London: Volume 6 (pp. 489–503)" (İngilizce). British-history.ac.uk. 22 Haziran 2003. 2 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2012. 
Kaynaklar

Ek kaynaklar

  • Calè, Luisa. Fuseli's Milton Gallery: 'Turning readers into spectators'. Oxford: Oxford Üniversitesi Yayınları, 2006.
  • Keay, Carolyn. Henry Fuseli. London: Academy Editions, 1974.
  • Lentzsch, Franziska, et al. Fuseli: The Wild Swiss. Zürich: Scheidegger & Spiess, 2005.
  • Myrone, Martin. Gothic Nightmares: Fuseli, Blake and the Romantic Imagination. London: Tate Publishing, 2006.
  • Myrone, Martin. Henry Fuseli. Princeton: Princeton Üniversitesi Yayınları, 2001.
  • Powell, Nicolas. Fuseli: The Nightmare. London: Allen Lane, 1973.
  • Pressly, Nancy L. The Fuseli Circle in Rome: Early Romantic Art of the 1770s. New Haven: Yale Center for British Art, 1979.
  • Tomory, P. A. The Life and Art of Henry Fuseli. New York: Praeger, 1972.
  • Weinglass, David H. Henry Fuseli and the Engraver's Art. Boston: World Wide Books, 1982.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Romantizm</span> sanat akımı

Romantizm veya Coşumculuk, 1800 ve 1850 yılları arasında Avrupa'da edebiyatı, müziği, felsefeyi ve sanatı etkileyen entelektüel bir akımdı. Bir ölçüde Sanayi Devrimi'ne, Aydınlanma Çağı'na aristokratik sosyal ve siyasi düzenine, doğanın bilimsel rasyonalizasyonuna ve klasisizme tepki olarak doğan, doğaya ve duygulara verdiği önemle bilinen bir akımdır. Ortaya çıkışında ise 1789 Fransız İhtilali sonrasındaki toplumsal, siyasal ve düşünsel yapının etkileri vardır.

Oryantalizm veya Şarkiyatçılık, Yakın Doğu ve Uzak Doğu toplumlarının, kültürlerinin, dillerinin ve halklarının incelendiği Batı kökenli araştırma alanlarının tümüne verilen isimdir. Sanat tarihi, edebiyatı ve kültürel çalışmalarda, Oryantalizm, Doğu dünyasındaki yönlerin taklidi veya tasviridir. Bu tasvirler genellikle Batılı yazarlar, tasarımcılar ve sanatçılar tarafından yapılır. Özellikle, daha spesifik olarak "Orta Doğu" yu tasvir eden Oryantalist tablolar, 19. yüzyıl akademik sanatının popülerlerinden biriydi ve aynı şekilde Batı edebiyatı Doğu temalarına da benzer ilgi göstermiştir. Edward Said'in Oryantalizm adlı kitabının 1978'de yayımlanmasından itibaren, çok sayıda akademik söylem “Oryantalizm” terimini, Batı'nın Orta Doğu, Asya ve Kuzey Afrika toplumlarına yönelik genel tavrına atıfta bulunmak için kullanmaya başlamıştır. Said'in analizinde Batı, bu toplumları statik ve gelişmemiş olarak özümsemekte, böylece emperyal gücün hizmetinde incelenebilecek, tasvir edilebilecek ve çoğaltılabilecek bir Doğu kültürü görüşü üretmektedir. Bu görüşü ile Said, Batı toplumunun gelişmiş, rasyonel, esnek ve üstün olduğu fikrini ifade etmektedir.

Sandro Botticelli ya da Il Botticello, Rönesans dönemi İtalyan ressamdır. lakabı aslında kuyumcu ağabeyi Antonio Filipepi'ye aittir. Ancak resim eğitiminden önce ağabeyinin yanında çıraklık yaptığı süreçte Alessandro da aynı lakap ile anılmaya başlanmıştır.

<i>Aynadaki Venüs</i> Diego Velázquez tablosu

Aynadaki Venüs, İspanyol Altın Çağı'nın önde gelen ressamlarından Diego Velázquez'in (1599–1660) tablosu. Eser Londra'daki Ulusal Galeri'de sergilenmektedir. Velázquez bu tabloyu 1647 ile 1651 yılları arasında tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Courtauld Güzel Sanatlar Enstitüsü</span>

Courtauld Güzel Sanatlar Enstitüsü, Londra Üniversitesi'nin bir kolu olarak sanat tarihi üzerine eğitim veren kurum.

<i>Kâbus</i> (tablo)

Kâbus veya özgün İngilizce adıyla The Nightmare, İngiliz-İsviçreli sanatçı Henry Fuseli tarafından yapılmış 1781 tarihli bir yağlı boya tablodur. Fuseli'nin en tanınmış eseri olan Kâbus birçok farklı şekilde yorumlanmıştır. Tablo aynı anda hem rüya gören bir kadını hem de ilgili rüyanın içeriğini betimliyor görünümü vermektedir. Gerek tabloda yer alan atbaşı gerekse kadının üzerinde betimlenmiş incubus kâbuslara ilişkin çağdaş inanç ve folklore atıfta bulunsa da, bazı kuramcılar tarafından daha özel anlamlarla ilişkilendirildikleri de olmuştur. Çağdaş eleştirmenler tablonun aşikâr cinselliğini şaşkınlıkla karşılamış, nitekim bu özelliğiyle tablo bazı akademisyenlerce bilinçaltına dair Freudçü fikirleri sezen bir öncü olarak görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Epifania</span> Michelangelonun bir çizimi

Epifania (İtalyanca : Epifania - İngilizce: Epiphany, Michelangelo' un 1550-1553 yıllarında Roma'da yapmış olduğu bir "resim taslağı" veya siyah tebeşir ile yapılan çizimdir. Eser 2,32 metre boyunda ve 1,65 metre genişliğinde olup 26 yaprak kâğıttan yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">William Etty</span>

William Etty, nü tablolarıyla tanınan İngiliz ressam.

<span class="mw-page-title-main">Theodore Robinson</span> Amerikalı sanatçı (1852 – 1896)

Theodore Robinson, izlenimci manzara tablolarıyla tanınmış Amerikalı ressam.

Giorgio Morandi, özellikle natürmort tabloları ile tanınan İtalyan ressam.

<span class="mw-page-title-main">Paul Nash (sanatçı)</span>

Paul Nash bir İngiliz manzara ressamı, sürrealist ve savaş sanatçısı; ve John Nash'in abisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısının en önemli İngiliz sanatçılarından biri kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">John Singer Sargent</span> Amerikalı ressam (1856 – 1925)

John Singer Sargent, İngiltere Kralı VII. Edward döneminin zengin ve asillerinin lüks hayatını anlatan portreleri ile tanınan Amerikalı ressam.

<span class="mw-page-title-main">Burhan Doğançay</span> Türk fotoğrafçı ve ressam (1929-2013)

Burhan Cahit Doğançay, Türk fotoğrafçı ve ressam. Doğançay esasen, yarım asır boyunca dünyanın muhtelif şehirlerinde izlediği duvarları sanat eserlerine entegre etmesiyle tanınmıştır. En ünlü tablosu olan Mavi Senfoni, 2009 yılında Murat Ülker tarafından 2,2 milyon TL'ye alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Giuseppe De Nittis</span>

Giuseppe De Nittis Paris Salon Sanatı stili ile Empresyonizmi çalışmalarında birleştiren İtalyan ressam.

<span class="mw-page-title-main">Cristofano dell'Altissimo</span>

Cristofano dell'Altissimo Floransalı İtalyan ressam.

Giovanni Antonio Canal, bilinen adıyla Canaletto, Venedik Cumhuriyeti vatandaşı İtalyan ressam. 18. yüzyıl Venedik Okulu'nun en önemli üyesi kabul edilir. Venedik, Roma ve Londra'nın veduta adı verilen detaylı şehir manzarası türüne resimlerinin yanı sıra, hayalî mimari yapıları resmeden capriccio türünde eserler veren ressamın eserinde gerçek ve hayalî manzaralar arasındaki sınır kesin değildir. Aynı zamanda önemli bir gravür sanatçısıdır. 1746 ile 1756 yılları arasında İngiltere'de kalan Canalatto Londra'nın yanı sıra Warwick Castle and Alnwick Castle gibi yerlerin resimlerini yaptı. Canaletto İngiltere'de, tüccar ve sanat koleksiyoneri Joseph Smith sayesinde başarılı bir dönem geçirdi. Smith'in Canaletto eserlerinden oluşan koleksiyonu 1762'de İngiltere Kralı III. George'a satıldı.

<span class="mw-page-title-main">Nabiler</span>

Nabiler, 1888 ile 1900 yılları arasında etkin olmuş, izlenimcilik ve akademik sanattan soyut sanat, sembolizm ve diğer erken dönem modernist hareketlere geçişte önemli bir rol oynamış genç Fransız sanatçılardan oluşan grup. Grubun üyeleri arasında Pierre Bonnard, Maurice Denis, Paul Ranson, Édouard Vuillard, Ker-Xavier Roussel, Félix Vallotton ve Paul Sérusier vardı. Bu sanatçıların pek çoğu 1880'lerin ikinci yarısında Paris'teki Académie Julian'de öğrenciydi. Gruptaki ressamlar Paul Gauguin ve Paul Cézanne'ın eserlerini beğeniyor, resim sanatını yenileme isteğini paylaşıyordu, ancak bireysel tarzları birbirinden oldukça farklıydı. Onlara göre bir sanat eseri doğanın betimlemesi değil, metaforların ve sembollerin sanatçı tarafından oluşturulmuş bir sentezi olmalıydı. 1900'de son sergisini düzenleyen grup üyeleri, bu tarihten sonra kariyerlerine bireysel olarak devam etti.

Pierre Bonnard, Fransız illüstratör, ressam ve baskı resim sanatçısı. Eserlerinde oldukça stilize dekoratif unsurlar ile birlikte göze çarpan renkleri kullanmasıyla tanınır. Avangart ressamlar tarafından kurulan ard-izlenimci bir sanat akımı olan Nabiler'in kurucularındandır. Erken dönem eserlerinde Paul Gauguin'in tablolarının yanı sıra Hokusai ve diğer Japon baskı resim sanatçılarının etkisi görülür. Manzara resimleri, şehir resimleri ve portrelerin yanı sıra, arka planların, renklerin ve boyama biçiminin konunun önüne geçecek kadar baskın olduğu samimi iç mekan sahneleri çizmiştir.

Lucio Fontana, Arjantinli-İtalyan ressam, heykeltıraş ve teorisyendi. Daha çok Spatializmin (Mekansallık) kurucusu olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Johann Joachim Winckelmann</span> Alman bir sanat tarihçisi ve arkeolog

Johann Joachim Winckelmann, Alman sanat tarihçisi ve arkeologtur. Yunan, Greko-Romen ve Roma sanatı arasındaki farkı ilk kez dile getiren öncü bir Helenistti. "Modern arkeolojinin peygamberi ve kurucu kahramanı" olarak anılan Winckelmann, bilimsel arkeolojinin kurucularından biriydi ve tarz kategorilerini ilk olarak sanat tarihine geniş, sistematik bir temelde uygulayan kişidir. Birçoğu onu sanat tarihi disiplininin babası olarak görür. Yunan Sanatını dönemlere ve zaman sınıflandırmalarına göre ilk ayıranlardan biridir. 18. yüzyılın sonlarında Neoklasik hareketin yükselişinde en belirleyici etkilerden birini Winckelmann yapacaktır. Yazıları yalnızca yeni bir arkeoloji ve sanat tarihi bilimini değil, batı resim, heykel, edebiyat ve hatta felsefe anlayışını da etkilemiştir. Winckelmann'ın Eski Sanat Tarihi (1764), Almanca yazılmış bir Avrupa edebiyatı klasiği haline gelen ilk kitaplardan biridir. Lessing, Herder, Goethe, Hölderlin, Heine, Nietzsche, Stefan George ve Spengler üzerindeki akabindeki etkisi çaprıcı bir şekilde "Yunanistan'ın Almanya üzerindeki Tiranlığı" olarak adlandırıldı."