İçeriğe atla

Johann Crüger

Johann Crüger
1663 tarihli retrospektif portre
Genel bilgiler
Doğum9 Nisan 1598(1598-04-09)
Guben, Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu
Ölüm23 Şubat 1662 (63 yaşında)
Berlin, Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu
MesleklerMüzisyen ve besteci
ÇalgılarOrg

Johann Crüger (d. 9 Nisan 1598 - ö. 23 Şubat 1662), Sorb kökenli Alman bestecidir. Tanınmış ilahiler bestelemiştir. Ayrıca 17. yüzyılın en yaygın olarak kullanılan Lutheran ilahi kitabı Praxis pietatis melica'nın editörüydü .

Hayatın erken dönemi ve eğitim

Crüger, bir hancı olanb Georg Crüger'in oğlu olarak Groß Breesen'de (şimdi Guben'in bir bölgesi) doğdu.[1] Jan Krygar olarak vaftiz edilmişti ve etnik açıdan Sorb'du.[2][3]

1613 yılına kadar yakındaki Lateinschule'de (o zamanlar Guben'de idi) okudu. Bu okulun öğretim programı müzik ve şarkı söylemeyi üzerineydi.[1]

Daha sonra ileri eğitim için Sorau ve Breslau'ya ve son olarak Paulus Homberger'den (1560-1634) müzik eğitimi aldığı Regensburg'a gitti.[1] 1615'te Berlin'e gitti ve burada Berlinisches Gymnasium zum Grauen Kloster'da teoloji okudu. 1616'da von Blumenthal ailesinde ev öğretmeni olarak çalışmaya başladı. Öğrencileri arasında Joachim Friedrich von Blumenthal vardı. 1620'den itibaren Wittenberg Üniversitesi'nde teoloji okudu ve özel çalışma yoluyla kendini müzik alanında daha da geliştirdi.[1]

Cruger, 1641

Kariyer

1622'den ölümüne kadar 40 yıllık süreçte aynı zamanda Zum Grauen Kloster gymnasium'unda öğretmenlik yaptı. Berlin'deki Nikolai Kilisesi'nde kantor olarak çalıştı.[1]

Crüger çok sayıda konser eseri besteledi ve müzik eğitimi üzerine kapsamlı yazılar yazdı. 1643'te kendisi için çeşitli ilahiler bestelediği ünlü ilahi yazarı Paul Gerhardt ile tanıştı.[4] 1647'de 17. yüzyılın en önemli Alman Lutheran ilahi kitabı olan Praxis pietatis melica'nın editörlüğünü yaptı.[1]

Praxis-Pietatis-Melica

Kişisel hayat

1628'de bir belediye meclis üyesinin dul eşiyle evlendi. Otuz Yıl Savaşları sırasında, Crüger ve ailesi açlık başta olmak üzere birçok zorluğa katlandı[5] Vebaya yakalandı ve 1636'da beş çocuğu ve karısını kaybetti. 1637'de hastalıktan kurtulduktan sonra, çoğu genç yaşta ölen on dört çocuğu olan bir hancının 17 yaşındaki kızıyla ikinci kez evlendi.[5] Kızlarından biri, 1663'te Crüger'in portresini yapan saray ressamı Michael Conrad Hirt ile evlendi.[1] Crüger Berlin'de öldü.

Nikolaikirchplatz'da Johann Crüger adına plaket

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g Nummert, Dietrich. "Mit 24 schon Musikdirektor. Kantor und Lehrer Johann Crüger" 21 Ocak 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Berlinische Monatsschrift, pp. 64–68 (April 1998) (Almanca)
  2. ^ Zersen, David and Mellenbruch, Eric. “Najwuznamn-niši němski kěrlušer poreforma-ciskeje doby bě Serb”, Serbsky protyka, pp. 53–56 (2018) (In Sorbian)
  3. ^ "Johannes Crüger, German composer and music theorist". 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Johann Cruger". 12 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ a b Bautz, Friedrich Wilhelm. "Biografía de Crüger", Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (Almanca)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Johann Sebastian Bach</span> Alman klasik müzik bestecisi

Johann Sebastian Bach, Alman barok müzik bestecisi ve orgcudur.

<span class="mw-page-title-main">Georg Philipp Telemann</span> Alman Barok akımına bağlı müzisyen, besteci ve virtüöz

Georg Philipp Telemann, Alman müzisyen, besteci ve çeşitli enstrümanların virtüözü. Besteleri Alman barok stilindedir.

<span class="mw-page-title-main">August Wilhelm Schlegel</span> Alman yazar (1767-1845)

August Wilhelm Schlegel, Alman edebiyat tarihçisi, çevirmen, yazar, felsefeci ve Hint kültürü (Hindoloji) uzmanı. Alman romantizm akımının kurucuları arasında sayılır. Kardeşi Friedrich ile birlikte Novalis, Ludwig Tieck ve Friedrich Wilhelm Joseph Schelling gibi dönemin üst düzey edebiyatçılarını bir araya getiren August Wilhelm Schlegel, 19. yüzyıl boyunca etkili olacak, ilerleyen yıllarda da taraftar bulacak bir edebi akımın gelişmesine katkı sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Wilhelm Bessel</span> Alman astronom ve matematikçi (1784-1846)

Friedrich Wilhelm Bessel bir Alman astronom, matematikçi, fizikçi ve jeodezist idi. Paralaks yöntemiyle güneşten başka bir yıldıza olan uzaklık için güvenilir değerler hesaplayan ilk astronomdu. Matematiksel fonksiyonların özel bir türü, başlangıçta Daniel Bernoulli tarafından keşfedilmiş ve daha sonra Bessel tarafından genelleştirilmiş olmalarına rağmen, Bessel'in ölümünden sonra Bessel fonksiyonları olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Johann Pachelbel</span> Alman Barok müzik bestecisi

Johann Pachelbel, Alman Barok müzik bestecisi. Daha çok Kanon in D major adlı eseriyle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Joseph von Eichendorff</span> Yazar

Joseph Karl Benedikt "Freiherr" von Eichendorff, Alman romantizminin önemli temsilcilerinden Alman şair ve yazar. Almancanın bugün dahi en çok okunan şairlerinden biridir. Ancak Aus dem Leben eines Taugenichts başlıklı nesir hikâyesi de, bugün Almanca edebiyatın temel eserleri arasında sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Johann Friedrich Pfaff</span> Alman matematikçi (1765-1825)

Johann Friedrich Pfaff, kısmi diferansiyel denklem sistemleri üzerinde çalışan Alman matematikçiydi. 19. yüzyılda Almanya'nın en seçkin matematikçilerinden biri olarak tanımlandı. Carl Friedrich Gauss ve takipçilerinin yönetiminde, on dokuzuncu yüzyılda matematiğin geliştiği çizgileri büyük ölçüde belirleyen Alman matematiksel düşünme okulunun öncüsüydü.

<span class="mw-page-title-main">Leopold von Ranke</span> Alman tarihçi ve kaynak bazlı modern tarihin kurucusu

Leopold von Ranke, 19. yüzyıl Alman tarihçisi. Ranke ile birlikte tarih incelemelerinde birincil kaynakların önemi, hikâyeci tarih ve özellikle uluslararası politikanın tarihte yeri özel anlam kazandı. Kaynağına, “aslında ne ise” ona sadık bir tarih yazımı üzerine düşünceleri ile kendinden sonraki tarih yazımının niteliğine önemli katkılarda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Humboldt Üniversitesi</span> Almanya, Berlinde kurulu devlet üniversitesi

Berlin Humboldt Üniversitesi, Almanya'nın başkenti Berlin'deki 4 üniversite arasında en eski üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Grimm</span>

Wilhelm Karl Grimm, Alman edebiyatçı. Alman Dili ve Edebiyatı bilimcisidir. Alman hikâye ve efsanelerini derlemesiyle tanınır. Biyografisi ve eserleri kendisinden bir yaş büyük abisi Jacob ile benzeşik olduğu için her daim Grimm Kardeşler olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ulrich Matthes</span>

Ulrich Matthes, Çöküş filminde Joseph Goebbels rolüyle tanınan Alman sinema ve dizi oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Carl Langenbuch</span> Alman cerrah (1846 - 1901)

Carl Johann August Langenbuch Alman bir cerrahtı.

<span class="mw-page-title-main">Johann Gottfried Galle</span> Astronom

Johann Gottfried Galle, Alman astronom. Radis, Almanya'da doğan Galle, Berlin Gözlemevi'nde 23 Eylül 1846'da öğrencisi Heinrich Louis d'Arrest'in yardımıyla Neptün'ü bilerek gözlemleyen ilk kişi oldu. Urbain Le Verrier, Neptün'ün varlığını ve konumunu ilk öngören kişiydi, koordinatları Galle'ye göndererek doğrulamasını istedi. Galle, Le Verrier'in mektubunu aldığı akşam yaptığı gözlemde mektuptaki koordinatların 1° yakınında gezegeni gözlemledi.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Schlechter</span> Alman orkidolog

Friedrich Richard Rudolf Schlechter, Alman taksonomist ve özellikle orkideler üzerine uzmanlaşmış botanikçi. Bitki bilim mahlası Schltr. şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Spielhagen</span>

Friedrich Spielhagen, Alman romancı, edebiyat kuramcısı ve çevirmendir. 20'li yaşlarının başında bir çeşitli işlerde çalışmayı denedi ancak 25 yaşında yazmaya ve çevirmenlik yapmaya başladı. En çok bilinen romanı Sturmflut'tur ve In Reih' und Glied adlı romanı Rusya'da oldukça başarılı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Philipp Spitta</span>

Julius August Philipp Spitta, en çok 1873 Johann Sebastian Bach biyografisiyle tanınan Alman müzik tarihçisi ve müzikologdu.

August Karl Krönig, 1856'da gazların kinetik teorisinin bir açıklamasını yayınlayan Alman bir kimyager ve fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Gottfried Fischer</span>

Ernst Gottfried Fischer, Alman kimyagerdir. Saalfeld yakınlarındaki Hoheneiche'de doğdu. Bir papazın oğluydu. 1773'ten 1776'ya kadar Johann Andreas von Segner ile Halle Üniversitesi'nde teoloji ve matematik okudu. 1810'da Berlin Üniversitesi'nde Fizik Profesörü olmadan önce bir süre Berlin'de Grauen Kloster Lisesi'nde matematik ve fizik dersleri verdi. Claude Berthollet'in Recherches sur les lois de l'affinitié adlı yayınını 1802'de tercüme etti. Yüze eşit sülfürik asit bazlı bir eşdeğerler sistemi önerdi.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Ludwig Jahn</span>

Johann Friedrich Ludwig Christoph Jahn, yazıları Alman jimnastik (Turner) hareketinin kuruluşunun yanı sıra 1813 Alman Seferi'ni etkilediği düşünülen bir Alman jimnastik eğitimcisi ve milliyetçisiydi. Alman devletlerinin sayısı, Napolyon'un Birinci Fransız İmparatorluğu'nun işgalini etkili bir şekilde sona erdirdi. Hayranları onu "Turnvater Jahn" olarak tanıyor, bu da kabaca "Jimnastiğin Babası Jahn" anlamına geliyor. Jahn paralel çubukları, halkaları, yüksek çubuğu, kulplu beygiri ve atlama atını icat etti.

<span class="mw-page-title-main">Gustav Schwab</span> Alman yazar, eğitmen ve rahip (1792-1850)

Gustav Benjamin Schwab Alman yazar, papaz ve yayıncı.