İçeriğe atla

Johan Vandewalle

Johan Vandewalle
Doğum15 Şubat 1960 (64 yaşında)
Brugge, Belçika
MilliyetBelçikalı
EvlilikLinda Gezels
Çocuk(lar)2
Akademik geçmişi
Alma materGent Üniversitesi
TezDe Turkse en Oezbeekse weergave van de semantiek van Russische prefixwerkwoorden die een verplaatsing uitdrukken (2013)
Akademik danışmanlarıRaymond Detrez
Akademik çalışmaları
DisiplinDilbilim
KurumuGent Üniversitesi
Ana ilgi alanıTürk dilleri

Johan Vandewalle (d. 15 Şubat 1960, Brugge, Belçika), Belçikalı bir dilbilimcidir. Ghent Üniversitesi'nde ders vermektedir ve Türk dillerinde uzmanlaşmıştır.[1]

Hayatı

15 Şubat 1960 yılında Belçika'nın Brugge kentinde doğan Vandewalle Türkçeye ilk olarak on üç yaşında, Türkiye'ye yaptığı bir aile tatili sırasında ilgi duymaya başladı.[2]

Johan Vandewalle dillere odaklanmaya karar vermeden önce başlangıçta inşaat mühendisliği ve mimarlık okudu.[1]

1993 yılında eşi Linda Gezels ile birlikte Doğu dilleri ve kültürlerinin öğretilmesine adanmış bir merkez olan Orientaal vzw'yi kurdu.

1990 yılında Türkçe Öğretiminde Başarı Ödülü ve 2005 yılında Ali Şir Nevai Türk Diline Hizmet Ödülü dahil olmak üzere, Türkçe ile ilgili çalışmalarından dolayı çeşitli ödüller almıştır.

Linda Gezels ile evlidir. 1996 doğumlu Alexander ve 1997 doğumlu Eveline isimli iki çocuğu bulunmaktadır.

Eğitimleri

  • 1983 yılında Gent Üniversitesi' nden İnşaat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu.
  • 1985 yılında Doğu dilleri ve kültürleri üzerinde Gent Üniversitesi'nde uzman oldu.
  • 1985 yılında Gent Üniversitesi'nde Slav dilleri konusunda çalışmaya başladı.
  • 1986 yılında dilbilim uzmanı oldu.

Bildiği diller

35 dil bilen Johan Vandewalle'nin bildiği diller; Felemenkçe, Danca, Latince, İngilizce, Almanca ve Türkçenin yanı sıra Farsça, Çağdaş Arapça, Rusça, Osmanlıca, Klasik Arapça ve Eski Slavca. Türkçeye olan merakından Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Türkmence, Azerice, Uygurca, Tatarca, Başkurtça, Tuvaca, Orhunca, Eski Uygurca, Kumanca ve Çağatayca. Arapça kursu sonucunda da Mısır ve Fas Arapçasını öğrendi. Seyahatlerde kullanmak amacıyla da İtalyanca, Arnavutça, Yunanca, Hintçe, Urduca ve Fince, dil merakından dolayı da Galca, Japonca, Svahili ve Sırpça biliyor. 1987 yılında katıldığı yarışmada, 22 yaşayan dili kullanarak ‘en çok dil bilen Belçikalı’ unvanı aldı.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b "Dr. Johan Vandewalle" (İngilizce). Ghent University. 25 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2021. 
  2. ^ Michael Erard (2012). Babel No More: The Search for the World's Most Extraordinary Language Learners (İngilizce). Free Press. Erişim tarihi: 25 Mart 2021. 
  3. ^ "Polyglot of Flanders/Babel Prize certificate". 23 Ocak 1987. 7 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkçe</span> Türk halkının Oğuz Türkçesi dili

Türkçe ya da Türk dili, Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya'da konuşulan, Türk dilleri dil ailesine ait sondan eklemeli bir dildir. Türk dilleri ailesinin Oğuz dilleri grubundan bir Batı Oğuz dili olan Osmanlı Türkçesinin devamını oluşturur. Dil, başta Türkiye olmak üzere Balkanlar, Ege Adaları, Kıbrıs ve Orta Doğu'yu kapsayan eski Osmanlı İmparatorluğu coğrafyasında konuşulur. Ethnologue'a göre Türkçe, yaklaşık 90 milyon konuşanı ile dünyada en çok konuşulan 18. dildir. Türkçe, Türkiye, Kuzey Kıbrıs ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nde ulusal resmî dil statüsüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep Üniversitesi</span> Gaziantepte kurulu devlet üniversitesi

Gaziantep Üniversitesi, öğretime 1973 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne bağlı Makine Mühendisliği Bölümü ile başlamış ve 1987 yılında üniversite olan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Radlov</span> Alman asıllı Rus doğubilimci ve Türkolog

Vasili Vasilyeviç Radlof veya Wilhelm Radloff, Alman asıllı Rus doğu bilimci ve Türkolojinin kurucusu.

Kâzım Mirşan, inşaat mühendisi ve Türk tarihi, özellikle ön Türkler ile ilgili araştırmaları ile tanınan araştırmacı.

<span class="mw-page-title-main">Türk dilleri</span> Çinin batısından, Sibirya ve Doğu Avrupaya dek uzanan bir alana yayılmış dil ailesi

Türk dilleri veya Türkî diller, Doğu Avrupa'dan Sibirya ve Çin'in batısına dek uzanan bir alana yayılmış ve içerisinde 35 yaşayan dil barındıran dil ailesi. Toplamda yaklaşık 180 ile 200 milyon kişi tarafından konuşulan Türk dillerinin en çok konuşulan lehçesi Türkçe olup tüm Türk dili konuşurlarının %40'ı bu dili konuşmaktadır. Bu dili Azerice, Özbekçe, Uygurca, Kazakça, Türkmence ve Tatarca takip etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nermi Uygur</span>

Nermi Uygur, Türk felsefe profesörü, yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Doğuş Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Doğuş Üniversitesi, 1995'te kurulan Doğuş Eğitim Vakfı'nın çalışmaları ile Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen 09 Temmuz 1997 tarih ve 4281 Sayılı Kanun ile İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gent Üniversitesi</span> Belçikanın Flaman Bölgesindeki Gent şehrinde bulunan devlet üniversitesi

Gent Üniversitesi, eskiden Rijksuniversiteit Gent Belçika'nın Flaman Bölgesindeki Gent şehrinde bulunan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Michel Preud'homme</span> Belçikalı futbolcu (d. 1959)

Michel Preud'homme, Belçika millî futbol takımının ünlü bir kalecisi.

<span class="mw-page-title-main">Jagiellon Üniversitesi</span>

Jagiellon Üniversitesi, Polonya'nın güneyinde yer alan Kraków kentinde bulunan üniversitedir. 1364 yılında Polonya kralı III. Kazimierz tarafından kurulan üniversite, kuruluş tarihi itibarıyla Polonya'nın en eski, Orta Avrupa'nınsa en eski ikinci yükseköğretim kurumu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı, Dışişleri Bakanlığı ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yüksek Danışma Kurulunun görüşleri alınarak ilgili bakanın teklifi ve Cumhurbaşkanının tevcihi ile verilen Türkiye'nin en yüksek üçüncü dereceli devlet nişanıdır.

Eski Uygurca veya Eski Uygur Türkçesi, 9. yüzyıl ila 14. yüzyıl aralığında çeşitli devletlerde konuşulmuş ve yazılmış olan, Türki diller ailesinin Sibirya koluna mensup bir dil. Eski Türkçenin Göktürkçeden sonraki ikinci bölümünü oluşturmuştur.

Fatma Müjgân Cunbur, Türk kütüphaneci ve edebiyat araştırmacısı. Bazı kitap ve yazılarında "Müjde Nasiboğlu" ve "Salim Şehidoğlu" imzalarını kullanmıştır. Genel olarak Türk Edebiyatı ve kültürü konularında yaptığı inceleme ve bibliyografya çalışmalarıyla tanınmıştır.

Prof. Dr. Phil. Dr. H. C. Lars Johanson, İsveçli Türkolog ve dilbilimcidir.

Şinasi Tekin, Türk etnolojisi uzmanı, Türkolog ve dilbilimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre de Decker</span> Belçikalı siyasetçi (1812 – 1891)

Pierre (Pieter) Jacques François de Decker, Belçikalı Katolik Partisi üyesi politikacı, devlet adamı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Iljo Keisse</span> Belçikalı bisikletçi (d. 1982)

Iljo Keisse,, UCI WorldTeam Soudal-Quick-Step takımı adına yarışmakta olan Belçikalı yol ve pist bisikleti yarışçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Meyrem Almaci</span> Belçikalı siyasetçi (d. 1976)

Meyrem Almacı, Flandere'li Türk kökenli Belçikalı bir politikacı. Groen partisi genel başkanı ve partisi üyesidir. 10 Haziran 2007'de Belçika Temsilciler Meclisi'ne ilk kez seçildi. 2010 yılında yeniden seçildi. 2014'ten beri Groen'in genel başkanıdır. Belçika Temsilciler Odasında Groen'in lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Jenny Montigny</span> Belçikalı ressam (1875 – 1937)

Jeanne (Jenny) Montigny Belçikalı bir ressamdı.

<span class="mw-page-title-main">Concertgebouw</span>

Concertgebouw ; Belçika'nın Brugge kentinde bulunan bir kültür merkezidir. Paul Robbrecht ve Hilde Daem tarafından tasarlanan yapı, şehrin Avrupa Kültür Başkenti seçildiği 2002 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır. 't Zand meydanında konumlanmış olan kompleksin bünyesinde 1290 kişi kapasiteli büyük bir konser salonu, 320 koltuklu bir oda orkestrası salonu, bir adet kafe, çeşitli sergi salonları ve tarihi şehir merkezi manzaralı bir aydınlatma kulesi bulunur. Yapının kule kısmı camla kaplıyken geri kalan cephelerde Fransa'nın kuzeyindeki Saint-Omer'da üretilmiş olan terakota fayanslar kullanılmıştır.