İçeriğe atla

Johan Renat

Renat'ın Çungarya haritalarından biri

Johan Gustaf Renat (1682–1744) İsveçli bir asker ve haritacıydı. Öncelikle, yaklaşık yirmi yıl tutsaklık altında kaldıktan sonra, Orta Asya'nın ayrıntılı haritalarını Avrupa'ya getirmedeki rolüyle tanınır.

Erken kariyer ve Rus tutsaklığı

Renat, doğumundan bir yıl önce, 1681'de Hristiyanlığa dönen ve İsveç vatandaşlığını alan İsveç'e gelmiş Hollandalı Yahudi göçmenlerin oğluydu.

Rusya'ya karşı yapılan Büyük Kuzey Savaşı sırasında, XII. Charles'ın ordusunda topçu birliğinde emir subayı (İsveççestyckjunkare) olarak görev yaptı. 1709'da Poltava Savaşı'ndan sonra tutsak edildi. 1711'de Renat, birçok İsveçli subayın — tutsak olarak tutulduğu o zamanlar Rus Sibiryası'nın başkenti olan Tobolsk'a gönderildi. İsveç'e karşı savaşmamak koşuluyla Rus ordusunun hizmetine girdi. Renat, Rus hükümeti için Sibirya'nın haritalanmasına yardım etti.

1716'da Renat ve diğer İsveçli savaş esirleri, Ivan Buchholz'un [ru] İrtiş Nehri üzerindeki Yamış Gölü çevresindeki altın yataklarını keşfetme seferine katıldı. Sefer, bir Çungar kuvveti tarafından pusuya düşürüldü ve Renat, sonraki on yedi yılını bir Oyrat kölesi olarak geçirdi.

Çungar tutsaklığı ve İsveç'e dönüş

Renat, Çungarya'da hanlar Tsewang Rabtan ve Galdan Tseren'in Orta Asya'daki Qing yönetimine karşı seferler düzenlemelerine yardım etti. Diğer şeylerin yanı sıra, bir topçu alayı kurdu ve Çungarların top dökmesine yardım etti.

Renat ayrıca Çungar tutsağı olan İsveçli bir kadınla da tanıştı. Bu, Skane'den gelen Brigitta Scherzenfeldt idi. İki kez dul kalan kadın, Rus hizmetine girmiş ve Sibirya'ya gönderilmiş bir Alman tutsakla evlenmişti. Konvoyları, 1716'da kocasını öldüren Çungar akıncıları tarafından ele geçirildi. Daha sonra Renat ile evlendi.

1733'te Renat ve eşinin gitmesine izin verildi. Ertesi yıl, İsveç'e vardıklarında vaftiz edilen dört Çungar kadın hizmetçi eşliğinde Stockholm'e döndüler. Renat'ın ailesi Gamlastan'da bir ev satın alarak yerleştiler. 1739'da Renat, İsveç ordusunda yüzbaşı rütbesine terfi etti. Aynı yıl sanayici Elisabet Fritz ile yeniden evlendi.

Orta Asya haritaları

Renat, İsveç'e dönüşünde Orta Asya'nın iki ayrıntılı haritasını getirdi. Ancak bu haritalar yıllarca göreceli olarak karanlıkta kaldı. 1878'de haritaların kopyaları, o zamanlar İsveç Kraliyet Kütüphanesi'nde kütüphaneci yardımcısı olan İsveçli yazar August Strindberg tarafından keşfedildi. 1881'de Rusya'da yayınlanmasına sponsor oldu. On yıl sonra, orijinalleri, hala tutuldukları Uppsala Üniversitesi kütüphanesinde keşfedildi.

Strindberg uzun yıllar haritalarla ilgilenmeye devam etti.[1]

Basın

  • Onun kitabı İngilizcede mevcut değildir.
  • Sibirya'nın Fethi ("Tobol") adlı bir Rus filminde yer alır, ancak film onun hikâyesini tamamen değiştirir.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "August Strindberg, "En svensk karta över Lop-nor och Tarimbäckenet" (in Swedish)". 28 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2007. 
  2. ^ "Conquest (2019) - IMDb". IMDb. 12 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Kaynakça

Yapıt

  • Renat, Johan Gustaf. Carte de la Dzoungarie: Renat'ın 1716-1733'teki Kalmouks'un tutsağı olan süs eşyaları için elbise. Petersburg: Societé Impériale Russe de Géographie, 1881.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tartu</span> Estonyada bir şehir

Tartu, Estonya'nın en büyük ikinci kentidir. 38,8 kilometre karelik yüzölçümü olan kentin nüfusu 2020 sayımına göre 92.972'dir. Tartu ile ilgili ilk yazılı belgeler 1030'a kadar dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">XII. Karl</span> İsveç kralı

XII. Karl ya da Türkçe kaynaklarda kullanılan lakabıyla Demirbaş Şarl, 5 Nisan 1697 – 30 Kasım 1718 tarihleri arasında İsveç kralı. Bağlı bulunduğu hanedan Wittelsbach Hanedanı'nın bir kolu olan "Palatina-Zweibrücken" Hanedanı idi. XII. Karl'ın babası XI. Karl ve annesi Ulrika Elanoara Danimarkalı idi. Bunların hayatta kalan tek erkek çocuğu olarak 5 Nisan 1697'de babasının ölümü üzerine XII. Karl adıyla daha 14 yaşında İsveç Krallığı kralı ve babasının hanedanının hükümdarı olduğu modern Almanya'da bulunan "Palatina-Zweibrücken Dükü" oldu ve iki hükümdarlığı 30 Kasım 1718'de daha 36 yaşında iken Fredrikshald kuşatması sırasında öldürülmesine kadar yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Savaşları</span> Savaş dönemi

Napolyon Savaşları, Fransız Devrim Savaşları'nın ardından Napolyon önderliğindeki Fransa ile Avrupa'nın diğer güçlü devletlerinin oluşturduğu koalisyon arasında gerçekleşen savaş dönemi. Başlangıç tarihinin hangi yıl olduğuna dair tarihçiler ve araştırmacılar arasında fikir birliği yoktur. 1800-1815 yılları arasında, yaklaşık 15 yıl sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Carl Gustaf Emil Mannerheim</span> 6. Finlandiya cumhurbaşkanı

Carl Gustaf Emil Mannerheim, Fin asker ve devlet adamı. II. Dünya Savaşı'nda çok üstün Sovyet güçleri karşısında Finlandiya'nın savunulmasına başarıyla önderlik etmiş ve 1944-1946 arasında cumhurbaşkanlığı yapmıştır. Mannerheim'ın savaş suçları davasında yargılanması gerektiği talep edildi, ancak Sovyetler Birliği yargılanmayacağını belirtti.

İsveç tarihi, günümüzde İsveç Krallığı'nın sınırları içinde kalan bölgelerin tarih öncesi zamanlardan günümüze kadar süregelen tarihidir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus tarihi</span>

Belarus tarihi Belarus'un tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Kuzey Savaşı</span> Rus Çarlığı önderliğindeki koalisyonun İsveç İmparatorluğuna karşı giriştiği çatışma

Büyük Kuzey Savaşı (1700–1721) Rusya Çarlığı önderliğindeki koalisyonun İsveç İmparatorluğu'nun Kuzey, Orta ve Doğu Avrupa'daki üstünlüğüne başarıyla karşı koyduğu çatışmaydı. İsveç karşıtı ittifakın baştaki liderleri Rusya Çarı I. Petro, Danimarka-Norveç Kralı IV. Frederik ve Polonya Kralı Güçlü II. Augustus'tu. IV. Frederik ve II. Augustus, XII. Charles komutasındaki İsveç tarafından mağlup edildi ve sırasıyla 1700 ve 1706'da ittifaktan çekildi ancak 1709'da XII. Charles'ın Poltova Muharebesi'ndeki yenilgisinden sonra yeniden katıldı. Büyük Britanya Kralı I. George ve Hanover Elektörlüğü, 1714'te Hanover ve 1717'de Britanya için ve Prusya Kralı I. Frederick William 1715'te koalisyona katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sibirya Müdahalesi</span>

Sibirya Müdahalesi, 1918-1922 yılları arasında İtilaf Devletlerinin Rus İç Savaşına Bolşeviklere karşı müdahil olarak Rusya’nın Doğu sahillerini işgal ederek Beyaz Ordu'yu destekleme harekâtları. Bu harekâta özellikle Japonya İmparatorluğu yoğun bir askerî güç verecek ve 1920 yılında diğer İtilaf Devletleri çekilirken Sibirya bölgesini işgal etmeye devam edecektir.

<span class="mw-page-title-main">Philip Johan von Strahlenberg</span> İsveçli memur ve coğrafyacı

Philip Johan von Strahlenberg (1676–1747) Alman kökenli İsveçli askeri memur ve coğrafyacıdır. Rusya'nın haritalaştırılmasına büyük katkılar sağlamıştır. Stralsund'da doğdu. Asıl adı Philip Johan Tabbert'dir. 1694'te orduya katıldı. 1703'te yüzbaşı oldu. Poltava Savaşı'nda savaştı.Büyük Kuzey Savaşı'nda Ruslarca esir alındı.1711'den 1721' e kadar Tobolsk'a sürgün edildi. Sibirya coğrafyasını öğrendi. Antropoloji, diller ve uygarlıklar hakkında öğrenim gördü. 1730'DA İsveç'e dönünce Das Nord-und Ostliche Theil von Europa und Asia adlı çalışmasını yayımladı. Kitaplarında Tatar, Yakut, Çuvaş, Özbek, Başkır, Kırgız, Moğol dil ve kültürlerini işledi. Orhun Abideleri'nin bulunmasında ve duyurulmasında önemlidir. Anıtlardan ilk bahseden odur.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya Savaşı</span> 1808-1809a kadar süren Rus İsveç Savaşı

Finlandiya Savaşı, 1808-1809 yılları arasında İsveç ve Rus İmparatorluğu arasında gerçekleşen bir savaştır. Savaşın sonucu olarak Finlandiya İsveç'ten ayrılarak Rus İmparatorluğu'na bağlı özerk bir grandüklük haline geldi. Diğer önemli etkiler ise 1809 İsveç Devrimi'nin patlak vermesi ve buna bağlı olarak İsveç parlamentosunun yeni bir anayasayı kabul etmesi ile 1818'de yeni İsveç kraliyet ailesi olan Bernadotte Hanedanı'nın kurulmasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Breitenfeld Muharebesi (1631)</span> Leipzigde muharebe

Breitenfeld Savaşı veya Birinci Breitenfeld Muharebesi, Breitenfeld yakınlarındaki surlarla çevrili Leipzig şehrinin yaklaşık 8 km kuzey batısında 17 Eylül 1631'de gerçekleşti, bu savaş Protestanların Otuz Yıl Savaşı'nda elde ettiği ilk büyük zaferiydi.

<span class="mw-page-title-main">Lehistan-İsveç Savaşı (1626-1629)</span>

Lehistan-İsveç savaşı (1626-1629) 17. yüzyılda İsveç İmparatorluğu ve Polonya arasındaki çatışmanın dördüncü savaşı. 1626'da başladı ve dört yıl sonra Altmark Antlaşması ile, daha sonra Stuhmsdorf'ta Stuhmsdorf Antlaşması ile sona erdi.

Orbulaq Muharebesi, 1643 yılında Cangir Han ile Huntaiji Erdeni Batur arasında gerçekleşmiş savaş. Erdeni Batur ordusunun, Özbek Semerkant Emiri'nin yardımıyla Jangir Sultan (sonraları Cengir Han) liderliğindeki Yalantuş Bahadur Kazakları tarafından yenilgiye uğratılmasıyla sonuçlandı. Kazak-Dzungar Savaşları dizisi sırasında meydana gelen muharebe, Kazakların 17. yüzyılda Cungar istilasına karşı kurtuluş savaşının ilk dönüm noktalarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Lützen Muharebesi (1632)</span>

Lützen Muharebesi, Otuz Yıl Savaşı sırasında, 16 Kasım 1632 günü Lützen yakınlarında gerçekleşen muharebe. Albrecht von Wallenstein komutasındaki İmparatorluk ordusu, II. Gustaf Adolf komutasındaki İsveç ordusuyla çarpışmıştır. İsveç zaferiyle sonuçlanan muharebede iki taraf da ağır hasar almış, Gustaf Adolf ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Rain Muharebesi</span>

Rain Muharebesi ya da Lech Nehri Muharebesi, Otuz Yıl Savaşı sırasında 15 Nisan 1632'de Bavyera'daki Rain yakınlarında gerçekleşen bir muharebedir. Gustaf Adolf komutasındaki İsveç-Alman birliği, Tilly Kontu Johann Tserclaes komutasındaki Katolik Ligi orduları ile savaştı. İsveç tarafı savaşı kazanırken Tserclaes ağır şekilde yaralandı ve daha sonra aldığı yaralar yüzünden öldü.

<span class="mw-page-title-main">İsveç-Rusya ilişkileri</span>

İsveç-Rusya ilişkileri 10. yüzyıla kadar uzanır; İsveçli Vikingler Varegler olarak adlandırıldıkları zaman yeni devletler kurdukları bölge daha sonra Rusya, Ukrayna ve Beyaz Rusya'ya dönüştü.

<span class="mw-page-title-main">Alte Veste Muharebesi</span>

Alte Veste Muharebesi, Otuz Yıl Savaşları'nın önemli bir muharebesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nördlingen Muharebesi (1634)</span>

Nördlingen Muharebesi, Otuz Yıl Savaşları'nın bir parçası olarak 6 Eylül 1634'te meydana geldi. Birleşik İmparatorluk-İspanyol orduları, İsveç-Alman Protestan birliğine karşı ezici bir zafer kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Johan Banér</span>

Johan Banér, Otuz Yıl Savaşı esnasında İsveçli bir feldmareşaldi.

<span class="mw-page-title-main">Vega Keşif Seferi</span> Kuzeydoğu Geçidinden geçen ilk Arktik keşif seferi

Vega Seferi, adını SS Vega'dan alan ve Finlandiya asıllı İsveçli kaşif Adolf Erik Nordenskiöld'ün liderliğinde 1878-1880 yılları arasında, Kuzey Buz Denizi üzerinden Avrupa ve Asya arasındaki deniz yolu olan Kuzeydoğu Geçidi'nden geçen ilk Arktik seferi ve Avrasya'nın çevresini dolaşan ilk yolculuktur. Başlangıçta sorunlu bir girişim olan bu başarılı sefer, İsveç bilim tarihinin en büyük başarılarından biri olarak kabul edilmektedir.