İçeriğe atla

Joe Armstrong

Joe Armstrong 2009'da

Joseph Leslie Armstrong (27 Aralık 1950 – 20 Nisan 2019), İngiliz bilgisayar mühendisi, bilim insanı ve akademisyendi.[1][2]

Kariyeri

Erlang Dil Programlama Sistemi'nin ortak uzman tasarımcılarındandır. 2004 yılında kendisine Stockholm, İsveç'te bulunan Kraliyet Teknoloji Enstitüsü (KTF)'de bilgisayar bilimi dalında doktora verilmiştir. Daha sonra 2014'ten itibaren Kraliyet Teknoloji Enstitüsü KTF'de profesörlük yapmıştır.[3][4][5]

Ölümü

Bournemouth, Hampshire'da 27 Aralık 1950'de doğan İngiliz bilgisayar mühendisi, bilim insanı ve akademisyen Joe Armstrong 20 Nisan 2019'da 68 yaşında ölmüştür.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Joe Armstrong: Father of Erlang". Erlang User Conference. Erlang Solutions Ltd. 2012. 23 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2017. 
  2. ^ Armstrong, Joe (December 2003). Making reliable distributed systems in the presence of software errors (PDF) (PhD). Stockholm: Royal Institute of Technology. 4 Aralık 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Nisan 2019. 
  3. ^ "Francesco Cesarini on Twitter". Twitter. 20 Nisan 2019. 22 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2019. 
  4. ^ Wager, Kristjan (20 Nisan 2019). "RIP Joe Armstong, the author of Erlang". Free Thought Blogs. 20 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2019. 
  5. ^ 作者: (21 Nisan 2019). "Erlang之父Joe Armstrong去世". 新浪科技_新浪网 (Çince). 21 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2019. 
  6. ^ Pavlić, Matija (22 Nisan 2019). "Preminuo Joe Armstrong, jedan od autora programskog jezika Erlang". BUG (Hırvatça). 22 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kimya mühendisliği</span> Kimyasallarla ilgilenen mühendislik dalı

Kimya mühendisliği, kimya, matematik, fizik, biyoloji, mikrobiyoloji, biyokimya,ve ekonomi bilimlerini, ham maddelerin ya da kimyasalların daha kullanışlı ve değerli biçimlere dönüştürüldüğü proseslere uygulayan mühendislik dalıdır. Kimya mühendislerinin çalışma alanı nanoteknolojinin ve nanomalzemelerin laboratuvarda kullanımından, kimyasalları, ham maddeleri, canlı hücreleri, mikroorganizmaları ve enerjiyi kullanışlı ürünlere dönüştüren büyük ölçekli endüstriyel işlemlere kadar değişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Stockholm</span> İsveçin başkenti

Stockholm (

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Teknoloji Enstitüsü</span> ABD, Massachusettste kurulu vakıf üniversitesi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge, Massachusetts'te bulunan özel bir araştırma üniversitesi. Enstitü, Charles Nehri boyunca bir milden (1,6 km) daha fazla, kentsel bir kampüse ve bir kara hibe, bir deniz hibe ve uzay hibesine sahiptir. Enstitü ayrıca MIT Lincoln Laboratuvarı, Bates Merkezi ve Haystack Gözlemevi gibi bir dizi büyük, kampüs dışı tesisin yanı sıra Broad ve Whitehead Enstitüleri gibi kendine bağlı laboratuvarları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">École Polytechnique Fédérale de Lausanne</span> Lozandaki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü

École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL), İsviçre'nin Lozan şehrinde bulunan, doğa bilimleri ve mühendislikte uzmanlaşmış bir araştırma enstitüsü ve üniversitedir. İsviçre'de bulunan iki Federal Teknoloji Enstitüsünden biridir. Eğitim, araştırma ve teknoloji transferi, EPFL'nin misyonlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jores Alfyorov</span>

Jores İvanoviç Alferov, Rusya Bilimler Akademisi üyesi fizikçi ve akademisyen. Modern heterostructure fiziğe ve elektroniğe büyük katkıları bulundu. Heterotransistörleri icat etti.

<span class="mw-page-title-main">Jack Kilby</span> Amerikalı elektrik mühendisi (1923–2005)

Jack St. Clair Kilby Nobel Fizik Ödülü sahibi Amerikalı elektrik mühendisi, elektronik mühendisi, bilim insanı ve mucit.

<span class="mw-page-title-main">Eric Schmidt</span>

Eric Schmidt ya da tam adıyla Eric Emerson Schmidt, Amerikalı yazılım mühendisi, iş insanı ve Alphabet Inc. Yönetim Kurulu Başkanıdır. 2021 yılında Forbes'e göre Schmidt tahmini 23,1 milyar USD (2021) serveti ile dünyanın en zengin 100 insanı arasında gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">X (sosyal ağ)</span> sosyal ağ hizmeti

X veya yaygın olarak kullanılan eski adıyla Twitter, Amerikan X Corp. şirketi tarafından işletilen çevrimiçi bir sosyal medya ve sosyal ağ hizmetidir. X'te kullanıcılar metin, fotoğraf ve video paylaşabilirler. Kayıtlı kullanıcılar gönderi paylaşabilir, gönderileri beğenebilir, yeniden paylaşabilir ve diğer kayıtlı kullanıcılara doğrudan mesaj (DM) gönderebilirken, kayıtsız kullanıcılar yalnızca herkese açık gönderileri görüntüleyebilir. Amerika Birleşik Devletleri dışındaki X kullanıcılarına yasal olarak İrlanda merkezli Twitter International Unlimited Company tarafından hizmet verilmekte olup, bu durum söz konusu kullanıcıları İrlanda ve Avrupa Birliği veri koruma yasalarına tabi kılmaktadır.

Bilgisayar bilimci, bilgisayar bilimi, bilgi ve hesaplamanın teorik temellerinin incelenmesi ve bunların uygulamaları hakkında uzmanlaşmış bir kişidir.

Davut Kavranoğlu,, Türk profesör, akademisyen, elektrik-elektronik mühendisi, T.C. Cumhurbaşkanı eski Başdanışmanı, Türkiye eski Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısıdır..

<span class="mw-page-title-main">John Maeda</span> Amerikalı sanatçı

John Maeda(d.1966, Seattle, Washinton) bir Japon-Amerikan grafik tasarımcı, bilgisayar mühendisi akademisyen ve yazardır.Tasarım, teknoloji ve liderlik üzerindeki çalışması alanların nerede başladığını aydınlatır. Kendisi şu an Rhode Island School of Design’ın başkanıdır. Paul Rand ve Muriel Cooper'ın çalışmalarından etkilendiğinde, Maeda esasen Massachusetts Institute of Technology’de bilgisayar programlama öğrencisi idi. Cooper MIT'in Visual Language Workshop kısmında yönetici idi. Lisansını ve yüksek lisansını MIT'de tamamladıktan sonra Maeda Japonya'nın Tsukuba Üniversitesi’nin Sanat Fakültesinde tasarım üzerine doktora yapmak için devam etti. Bir artist olarak Maeda'nın ilk eseri elektronik medyayı geleneksel artistik teknikler ile bilgisayar proramı oluşturmak için kullanılan ve bugün göz ardı edilen aktif hareketsel grafikler in perde arkası olarak tanımlanır. Londra, New York ve Paris'te tek kişilik gösterimler sundu. Çalışmaları Modern Sanatlar Müzesinin, San Francisco Modern Sanatlar Müzesinin Paris'teki Cartier Kuruluşunun kalıcı eserler bölümünde yer almaktadır. Rhode Island School of Design'da STEM’e sanat ekleyerek motora dönüştürme hareketine liderlik etmektedir. Sanat ve tasarımın 21. Yüzyıl ekonomimizin dönüşümü için dengede bulunması gerektiğine inanmaktadır, teknoloji ve bilimin bir önceki yüzyılda yaptığı gibi. 1999'da Esquire tarafından 21.yüzyılın en önemli 21 kişisinden birisi ilan edildi. 2001'de ise İletişim Tasarımı için Ulusal Tasarım Ödülünü ve Japon's Manicihi Tasarım Ödülünü Birleşmiş Milletlerde almıştır. 2006'da en çok satan kitabı, büyüyen karmaşık hayata karşı insanlara hayatlarını basitleştirme yolları arayan araştırma projesine dayalı Basitlik Kanunlarını çıkarttı. 2009'da New York Sanat Yöneticileri Kulübü Ün Salonu'nun resmen üyesi yapıldı ve 2011'de AIGA madalyasını kazandı. Kendisi Cooper –Hewitt Ulusal Tasarım Müzesi'nin bir vekilidir.

Walter Knödel, Avusturyalı matematikçi, akademisyen ve bilgisayar mühendisidir.

<span class="mw-page-title-main">Elwyn Berlekamp</span> Amerikalı matematikçi ve bilgisayar mühendisi (1940 – 2019)

Elwyn Ralph Berlekamp, Amerikalı matematikçi ve bilgisayar mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">Weizmann Enstitüsü</span>

Weizmann Bilim Enstitüsü İsrail Devleti kurulmadan 14 yıl önce, 1934 yılında, İsrail’de kurulan bir araştırma üniversitesidir. Tel Aviv’in güneyinde Rehovot'da kurulmuştur. Diğer İsrail üniversitelerinden farklıdır. Bunun nedeni, sadece doğa ve fen bilimlerinde lisans ve lisansüstü eğitim vermesidir. Çok disiplinli bir araştırma merkezi olan enstitüde, 3,800 civarında bilim insanı, doktora ve yüksek lisans öğrencileri, bilim ve teknik alanda çalışanlar ve profesörler vardır. 2019 yılına gelindiğinde, 6 Nobel Ödülü sahibi ve 3 Turing Ödülü sahibi, Weitzmann Enstitüsüyle ilişkilendirilmiştir.

Oğuzhan Teknoloji Mühendisliği Üniversitesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 2016 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Robert S. Langer</span> Amerikalı bilim insanı

Robert Samuel Langer, Jr., Amerikalı kimya mühendisi, bilim insanı, girişimci, mucit ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde 12 Enstitü Profesöründen biri.

<span class="mw-page-title-main">Lei Jun</span> Çinli milyarder, girişimci ve hayırsever

Lei Jun, Çinli milyarder, girişimci ve hayırsever, Haziran 2018'de Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası'na kaydolduktan sonra dünyanın en büyük teknolojik alet üreticilerinden biri olan Xiaomi'yi kurdu.

Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi Fizik Enstitüsü, Ulusal Bilimler Akademisi Fizik, Matematik ve Teknik Bilimler Bölümü yapısının parçası olan bir araştırma kurumu. Enstitünün müdürü akademisyen Nazım Memmedov'dur. Enstitünün konumu Bakü'dedir.

Sör John Stranger Holman İngiliz kimyager ve akademisyen. York Üniversitesi kimya profesörü. Gatsby Vakfı'nda kıdemli eğitim danışmanı, Ulusal STEM Öğrenim Merkezi'nin kurucu direktörü, Bridge Group Başkanı, Royal Society of Chemistry (RSC) eski başkanı ve Bilim Eğitimi Derneği (ASE) Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Robert Metcalfe</span> Amerikalı elektrik mühendisi

Robert Melancton Metcalfe 1970'lerde internetin gelişimine katkıda bulunan Amerikalı bir mühendis ve girişimcidir. Ethernet'i icat etti, 3Com'u kurdu ve bir telekomünikasyon ağının etkisini açıklayan Metcalfe yasasını formüle etti. Metcalfe ayrıca, 1990'larda internetin sona ereceğini tahmin etmek de dahil olmak üzere, gerçekleşemeyen birkaç tahminde bulundu.