İçeriğe atla

Jodok Fink

Jodok Fink
Bregenz’deki Fink Büstü
1. Avusturya Şansölye Yardımcısı
Görev süresi
15 Mart 1919 - 7 Temmuz 1920
BaşkanKarl Seitz
Şansölye Karl Renner
Yerine geldiğiMakam oluşturuldu
Yerine gelenFerdinand Hanusch
Kişisel bilgiler
Doğum 19 Şubat 1853(1853-02-19)
Andelsbuch, Vorarlberg, Avusturya İmparatorluğu
Ölüm 1 Temmuz 1929 (76 yaşında)
Andelsbuch, Vorarlberg, Birinci Avusturya Cumhuriyeti
Partisi Avusturya Hristiyan Sosyal Partisi

Jodok Fink (19 Şubat 1853 – 1 Temmuz 1929) Avusturyalı siyasetçi. Hristiyan Sosyal Parti bünyesinde siyaset yapmıştır. Avustralya'nın 1919-1920 yıllarında ilk şansölye yardımcısı olarak görev yapmıştır.

Yaşamı

Fink Bregenz Ormanları bölgesindeki Andelsbuch'da çiftçi bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Fink henüz 4 yaşındayken babası ölmüş, annesi yeniden evlenmiştir. Başarılı bir öğrenci olarak Brixen'deki Gymnasium Ortaokuluna gitmiş fakat kısa süre sonra ailesinin çiftliğinde çalışmak için okulu bırakmak zorunda kalmıştır.

Fink politik kariyerine 1879 yılında belediye meclisine (Gemeindeausschuss) seçilmesiyle başladı. 1888-1897 yılları arasında ise belediye başkanlığı yaptı. Aslında ılımlı muhafazakâr olan Fink, 1893 yılında Hristiyan Sosyal Partisine katıldı.[1] 1897'de Avusturya İmparatorluk Konseyi'ne milletvekili seçildi.[2] fakat 1901 yılına dek partisinin antiliberal ve antisemitik grubuna katılmadı. Partisindeki kariyeri 1910 yılında uzun süredir başkanlık yapan parti lideri Karl Lueger'in ölmesiyle ivme kazandı.

I. Dünya Savaşı sonrası Avusturya-Macaristan İmparatorluğunun dağılma sürecinde, Fink ulusal geçici meclisin üç başkanından birisi olarak 21 Ekim 1918 tarihinde seçildi. Meclis çoğunluğuna rağmen Alman Weimar Cumhuriyeti ile birleşmenin güçlü bir muhalifi oldu ve İsviçre'ye bağlanma karşıtı konuşmalar yaptı 1919 Avusturya Seçimleri sonrası Fink 15 Mart 1919 tarihinde Şansölye Karl Renner'i koalisyon hükûmetine zorladı ve o dönem ilk defa kurulan Şansölye Yardımcısı makamına getirildi.[3] Fink Saint-Germain Antlaşması ile sonuçlanan müzakere sürecinde Avusturya iç politikası için hayati bir rol oynadı. 17 Ekim 1919'da Avusturya Ulusal Konseyi anlaşmayı onayladı ve şiddetli protestolar eşliğinde Şansölye Renner ve hükûmeti istifa etti. Devamında Renner ve Fink başkanlığında bir başka Sosyal Demokrat Parti ve Hristiyan Sosyal Partisi hükûmeti kuruldu ve ulusal meclisten güvenoyu aldı.

Renner koalisyonunun 7 Temmuz 1920'de dağılmasıyla Michael Mayr, Fink'in görevini devraldı. 1920 Avusturya Seçimleri sonrası Mayr, sağcı Büyük Alman Halk Partisi ve Fink desteğinde bir azınlık hükûmeti kurdu.

Kaynakça

  1. ^ "Jodok Fink". www.biographien.ac.at. 21 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2020. 
  2. ^ Fichtner, Paula Sutter (2009). Historical Dictionary of Austria. İngiltere: The Scarecrow Press. s. 103. ISBN 9780810855922. Erişim tarihi: 22 Mart 2020. 
  3. ^ Jelavich, Barbara (1987). Modern Austria (2003 bas.). Cambridge University Press. s. 154. Erişim tarihi: 22 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heinz-Christian Strache</span> Avusturyalı siyasetçi

Heinz-Christian Strache, istifa etmeden önce 2017-2019 yılları arasında Avusturya Şansölye Yardımcısı olarak görev yapan Avusturyalı bir politikacı ve diş teknisyenidir. 2005-2019 yılları arası Avusturya Özgürlük Partisi'nin başkanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Karl Renner</span> 4. Avusturya cumhurbaşkanı

Karl Renner (Almanca telaffuz: [kaʁl ˈʀɛnɐ]; d. 14 Aralık 1870, Untertannowitz Avusturya Sosyaldemokrat Partisi kurucularından ve Avusturya'nın İkinci Cumhuriyet'inin ilk devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Gusenbauer</span> 23. Avusturya şansölyesi

Alfred Gusenbauer, 2007 yılından beri 2008 yılına kadar Avusturya şansölyesi ve 2000 yılından 2008 yılına kadar Avusturya Sosyal Demokrat Partisi'nin başkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Michael Mayr</span> 2. Avusturya şansölyesi

Michael Mayr Avusturyalı tarihçi ve Hristiyan Sosyal Parti üyesi siyasetçi. 1920 Kasım'ından 1 Haziran 1921'e kadar Avusturya Cumhuriyeti şansölyesi.

<span class="mw-page-title-main">Johann Schober</span> 3. Avusturya şansölyesi

Johannes Schober Avusturyalı siyasetçi, dışişleri bakanı ve şansölye.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Enternasyonal</span>

İkinci Enternasyonal, (1889-1916) hazırlıklarla geçen uzun yıllardan sonra komünist partiler tarafından uluslararası sosyalizm mücadelesini yürütmek amacıyla 1889'da kurulan organizasyon. 1876'da dağılan Birinci Enternasyonal'in görüşlerine paralel olarak anarko-sendikalist hareket organizasyona yine kabul edilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karl Seitz</span> Avusturyanın ilk cumhurbaşkanı

Karl Seitz, Avusturyalı siyasetçi ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Ramek</span> 6. Avusturya şansölyesi

Rudolf Ramek, 1924-1926 yılları arası Avusturya Şansölyesi olarak görev Avusturyalı Hristiyan Sosyal politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Alman-Avusturya Cumhuriyeti</span> Orta Avrupada eski bir devlet (1918–1919)

Alman-Avusturya Cumhuriyeti, I. Dünya Savaşı'nın ardından Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun dağılması sonucu çoğunlukla Almanca konuşan nüfus üzerinde kurulan bir devletti. 1919 yılında yapılan Saint-Germain Antlaşması ile Birinci Avusturya Cumhuriyeti kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ignacy Daszyński</span>

Ignacy Ewaryst Daszyński, 1918'de Lublin'de oluşturulan ilk Polonya hükûmetinin, İkinci Polonya Cumhuriyeti'nden Polonyalı sosyalist politikacı, gazeteci ve Başbakanıydı. Ekim 1892'de Polonya Sosyalist Partisi'nin (PPS) öncülüğünü kuran Polonya Sosyal Demokrat Partisi'ni (PPSD) kurdu. 1897'de Avusturya Parlamentosu'na seçildi ve 1918 yılına kadar görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya'daki siyasi partiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Avusturya'nın çok partili bir sistemi bulunmaktadır. Kayıtlı 700'den fazla siyasi partiden yalnızca küçük bir bölümü halk tarafından bilinmektedir. 1980'lerden bu yana dört parti, ulusal parlamentoda sandalye almak için sürekli yüksek oy aldı.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Avusturya Cumhuriyeti</span> Avusturya devlet olma dönemi (1919–1934)

Birinci Avusturya Cumhuriyeti , I. Dünya Savaşı'nın sonunda 10 Eylül 1919'da Saint-Germain Antlaşması'nın imzalanmasından sonra kuruldu ve 1934'te Engelbert Dollfuss ve Anavatan Cephesi'nin diktatörlüğüne dayanarak Austrofascist Avusturya Federal Devleti'nin kurulmasıyla sona eren devlettir. Cumhuriyetin anayasası 1 Ekim 1920'de yürürlüğe girmiş ve 7 Aralık 1929'da değiştirilmiştir. Cumhuriyet döneminde sol ve sağ görüşlere sahip olanlar arasındaki şiddetli çekişmeler giderek daha belirgin hale geldi. Bu da 1927 Temmuz İsyanı'nı ve 1934 Avusturya İç Savaşı'nı başlattı.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya İç Savaşı</span> Savaş

Avusturya İç Savaşı ya da Şubat Ayaklanması, Avusturya'da 12 Şubat ve 16 Şubat 1934 arasında sosyalistler ve Avusturya ordusu arasında dört gün süren çatışmalar için kullanılan bir terimdir. Çatışmalar Linz'de başladı ve esas olarak Viyana, Graz, Bruck an der Mur, Judenburg, Wiener Neustadt ve Steyr kentleriyle aynı zamanda Doğu ve Orta Avusturya'nın bazı diğer sanayi kentlerinde gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya cumhurbaşkanı</span> Avusturyanın devlet başkanı

Avusturya cumhurbaşkanı, Avusturya Cumhuriyeti'nin devlet başkanıdır. Teorik olarak anayasa tarafından büyük güç ile emanet edilmiş olmasına rağmen uygulamada, cumhurbaşkanı çoğunlukla törensel ve sembolik bir şahsiyettir.

<span class="mw-page-title-main">Ignaz Seipel</span> 5. Avusturya şansölyesi

Ignaz Seipel 1920'lerde iki kez Federal Şansölye olarak görev yapan Hristiyan Sosyal Partinin (CS) Avusturyalı bir başrahip ve politikacıydı.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Miklas</span> 3. Avusturya cumhurbaşkanı

Wilhelm Miklas, 1928-1938 yılları arasında Anschluss'a kadar Avusturya Cumhurbaşkanı olarak görev yapmış Avusturyalı bir siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in iktidara yükselişi</span> Adolf Hitlerin iktidara yükselişini anlatan olaylar dizisi

Adolf Hitler'in iktidara yükselişi, Almanya'da Eylül 1919'da Hitler'in daha sonra Deutsche Arbeiterpartei - DAP olarak bilinen siyasi partiye katılmasıyla başladı. İsim 1920'de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - NSDAP olarak değiştirildi. Anti-Marksistti ve Weimar Cumhuriyeti'nin savaş sonrası demokratik hükûmetine ve Versay Antlaşması'na karşıydı, aşırı milliyetçiliği (Pancermenizmi) ve aynı zamanda antisemitizmi savunuyordu. Hitler, Reichstag'ın o ay 1933 Yetki Kanununu kabul etmesinden sonra Mart 1933'te iktidara geldi ve genişletilmiş yetkiler aldı. Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg, bir dizi parlamento seçimleri ve ilgili arka oda entrikalarından sonra 30 Ocak 1933'te Hitler'i Şansölye olarak atadı. Yetki Kanunu - acımasızca ve otoriterce kullanıldığında - Hitler'in bundan sonra anayasal olarak yasal itiraz olmaksızın diktatörlük yetkisini kullanabileceği imkanına kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya şansölyesi</span> Avusturyanın hükûmet başkanı

Avusturya şansölyesi veya resmî adıyla Avusturya Cumhuriyeti Federal Şansölyesi, Avusturya'nın hükûmet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Federal Avusturya Devleti</span> Tek parti faşist diktatörlüğü altında Birinci Avusturya Cumhuriyeti dönemi (1934–1938)

Federal Avusturya Devleti Birinci Avusturya Cumhuriyeti'nin devamı niteliğinde, 1934-1938 yılları arasında Avusturya topraklarında var olmuş ve tek parti tarafından Klerikal faşizm ile yönetilen devlet. Ständestaat kavramı rejim liderleri Engelbert Dollfuss ve Kurt Schuschnigg tarafından savunuldu ve bunun sonucunda ortaya, İtalyan Faşizmi ve Roma Katolikliğinin karışımından meydana gelmiş otoriter hükûmet ortaya çıktı. Devlet Mart 1938'de Almanya'nın Avusturya'yı ilhak etmesiyle (Anschluss) dağıldı. Bu süreçten sonra Avusturya, 1955'te imzalanan ve müttefik devletlerin Avusturya işgalini bitirdiğinin belgesi olan Avusturya Devlet Antlaşmasını imzalayana kadar bağımsızlığını ilan edemeyecekti.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Schärf</span>

Adolf Schärf, Avusturya'nın altıncı cumhurbaşkanı. 1957'den ölümüne kadar görevde kalmıştır.