İçeriğe atla

Joan Nestle

Joan Nestle (d. 12 Mayıs 1940), Lambda Ödülü kazanmış yazar, editör ve Lesbian Herstory Archives'in kurucularından.

Hayatı

Nestle'nin babası, o doğmadan öldü ve New York'ta bir muhasebeci olan dul annesi Regina Nestle tarafından büyütüldü.[1] Queens'teki Martin Van Buren Lisesi'ne gitti ve 1963'ta Queens College edebiyat fakültesi mezunu oldu. 1960'ların ortaları sırasında Afroamerikan sivil haklar hareketinde yer aldı ve Selma to Montgomery marches'e katılmak ve seçmen kaydı kampanyasınde yer almak için Güney Amerika Devletleri'ne yolculuk etti.[2] 1968'de New York Üniversitesi'nde İngilizce yüksek lisans derecesini aldı ve Queens College'a öğretim için gitmeden önce iki yıl için doktora için çalıştı.[3]

Nestle, 1950'lerin sonlarından itibaren New York City'nin Butch ve femme bar kültürünün, işçi sınıfının bir parçası olmuştu. Ripe Magazine ile yaptığı bir röportajında, genç bir lezbiyen olarak sosyal hayatının merkezinde organize suç tarafından işletilen Sea Colony adlı bir bar yer almaktaydı.[4]

1969'daki Stonewall ayaklanmaları sonrasında eşcinsel kurtuluşu, aktivizminin odağında yer aldı. 1971'de Lezbiyen Kurtuluş Komitesi'ne katıldı ve 1972'de Eşcinsel Akademik Birliği'nin (GAU) kurulmasına yardım etti. Sonraki yıl, o ve GAU'dan diğer arkadaşları, lezbiyen geçmişi ile ilgili belge ve eserler toplamaya ve muhafaza etmeye başladılar. Bu proje, 1974'te açılan Lesbian Herstory Archives'in oluşmasını sağladı. Bugün, stoğunda 20.000'den fazla kitap, 2.000'den fazla fotoğraf ve 1.600'den fazla dergi mevcuttur.[2][5]

Nestle, roman yazmaya öğretimini bir yıl engelleyen uzun bir hastalığa kapıldığı 1978'de başladı.[6] Erotizmi, 1980'lerin feminist cinsiyet savaşları sırasında onu tartışmalı bir figür yapan butch ve femme ilişkilerine yoğunlaşmaktaydı ve Pornografi Karşıtı Kadınlar üyeleri, Nestle'nin hikâyelerinin sansürlenmesi için çağrıda bulundu.[2]

Hayatı, Joyce Warshow tarafından çekilen Hand on the Pulse adında bir belgesele konu oldu.[6]

Kaynakça

  1. ^ Nestle, Joan. "My Mother Liked to Fuck". In Golding, Sue (1997). The Eight Technologies of Otherness. New York: Routledge. ss. 159-161. ISBN 0-415-14579-1. 
  2. ^ a b c "Joan Nestle". Gay & Lesbian Biography. St. James Press. 1997.  Reproduced in Biography Resource Center (2007). Farmington Hills, Mich.: Thomson Gale.
  3. ^ "Joan Nestle". Contemporary Authors Online. Thomson Gale. 2002.  Reproduced in Biography Resource Center (2007). Farmington Hills, Mich.: Thomson Gale.
  4. ^ "Joan Nestle, Sixty and Sexy". Ripe (5). Ocak-Nisan 2001. 20 Nisan 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2007. 
  5. ^ "About the Archives". The Lesbian Herstory Archives. 9 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2007. 
  6. ^ a b Rapp, Linda (2005). "Nestle, Joan". glbtq: An Encyclopedia of Gay, Lesbian, Bisexual, Transgender, and Queer Culture. 6 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2007. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lezbiyen</span> homoseksüel kız veya kadın

Lezbiyen, başka bir kadına fiziksel ve/veya duygusal çekim hisseden kadındır. Lezbiyen, eşcinsel kadın anlamına gelmektedir. Hem kadınlara hem de erkeklere çekim hisseden kadınlar ise biseksüeldirler. Kişinin kendini tanımlaması veya kendine biçtiği cinsel kimlik, davranışlarıyla örtüşmüyor olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Eşcinsellik</span> Aynı cinsiyetteki insanlar arasındaki romantiklik, cinsel çekim ya da cinsel davranış

Eşcinsellik veya homoseksüellik, aynı cinsiyetteki insanlar arasındaki romantizm, cinsel çekim ya da cinsel davranıştır. Eşcinsellik, bir yönelim olarak “kişiyi ağırlıklı olarak ya da tümüyle kendisiyle aynı cinsiyette olan kişilere karşı romantik ya da cinsel çekimleri yaşamaya yönlendiren kalıcı kişisel nitelik” olarak ifade edilir. Aynı zamanda kişiyi bu çekimlere dayanan davranışlarla ilişkili kimlik hissi ve bu çekimleri paylaşan diğer kişilerden oluşan topluluğa olan üyeliğini de tanımlar.

Açılmak ya da coming out, kişinin cinsel yönelimini veya cinsel kimliğini, uygun gördüğü kişilere, "kendi isteğiyle" beyan etmesi. İngilizce coming out of closet kavramının kısaltması olan bu terim Türkçede de kullanılmaya başlanmıştır. Outing ise, eşcinsel bir bireyin cinsel yöneliminin, "kendi isteği olmaksızın", topluma ifşa edilmesidir. Bu duruma maruz kalmış ünlü kişiler arasında daha önce evlenip baba olmuş, cinsel yönelimi öğrenildiğinde toplum tarafından yargılanmış şarkıcı Elton John ve yazar Oscar Wilde da vardır.

<span class="mw-page-title-main">GLAAD Medya Ödülleri</span>

GLAAD medya ödülleri, 1990 yılında Gay & Lesbian Alliance Against Defamation tarafından LGBT bireyleri ve onların hayatlarını etkiliyen durumları göz ardı etmeyen, onları doğru ve adil olarak temsil eden medya kuruluşları, programları ve insanları onurlandırmak amaçlı başlatılmış bir organizasyondur. Ödül törenleri her sene Logo'da yayımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Anton Wilson</span> Amerikalı yazar (1932 – 2007)

Robert Anton Wilson veya RAW Amerikalı romancı, deneme yazarı, filozof, fütürolog ve liberteryen.

<span class="mw-page-title-main">Harvey Milk</span>

Harvey Bernard Milk, Amerikalı politikacı ve LGBT aktivisti. Kaliforniya eyaletinde cinsel yönelimini açıklayarak belediye meclisine seçilen ilk eşcinsel politikacı olmuştur. Eşcinselliğini uzun yıllar boyunca açıklama ihtiyacı hissetmeyen ve kırk yaşına gelene kadar bu konudaki sivil hareketlere katılmayı tercih etmeyen Milk, kararını 1960'ların karşı kültür hareketinde yer aldıktan sonra değiştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Stonewall ayaklanmaları</span> 1969da eşcinsel hakları adına New Yorkta kendiliğinden ortaya çıkmış olan isyanlar

Stonewall ayaklanmaları, ABD'nin New York şehrinin Greenwich Village semtinde yer alan Stonewall Inn adındaki bir bara 28 Haziran 1969'da yapılan bir polis baskınından sonra başlayan bir dizi gösteri ve direniş eylemleridir. Bu gösteriler ABD tarihinde eşcinsellere ve cinsel azınlıklara baskı uygulayan bir sisteme karşı ilk açık direniş olarak tanımlanmaktadır. Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere tüm dünyadaki eşcinsel hakları hareketini tetikleyen olay olarak da kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Bill Moyers</span> Amerikalı gazeteci

Bill Moyers Amerikalı gazeteci ve halkla ilişkiler danışmanı. 1965-67 yıllarında Lyndon B. Johnson Hükümeti'nde Beyaz Saray Basın Sekreteri olarak görev yaptı. Ayrıca televizyonda haber yorumcusu olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Frank Kameny</span> Amerikalı gay hakları aktivisti (1925-2011)

Dr. Franklin E. "Frank" Kameny, Amerikalı gökbilimci ve LGBT hakları eylemcisi. Amerikan gey hakları hareketinin en önemli kişilerindendir.

ONE, Inc., Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk gey hakları örgütlerinden biri idi.

<span class="mw-page-title-main">Morris Kight</span>

Morris Kight, Amerikalı eşcinsel hakları önderi ve barış eylemcisi. ABD'deki gey ve lezbiyen sivil haklar hareketinin özgün kurucularından biri olarak sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika'da LGBT hakları</span>

Amerika kıtasındaki lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları oldukça karışıktır. Britanya, Fransa, İspanya ve Portekiz'den gelen kolonistler, Amerika'nın birçok yerine Hristiyanlığı getirdiler. Özellikle Roma Katolik Kilisesi ile İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi eşcinsel ilişkilerin yasalaşmasına karşıyken bunu Ortodoks Kilisesi Metodist Kilisesi, ile Amerika Reform Kilisesi Amerikan Baptist Kilisesi gibi Protestan kiliseleri ve Evanjelik Müttefikliği gibi Muhafazakâr Evanjelik organizasyonları izler.

<span class="mw-page-title-main">Ülkelerine göre LGBT hakları</span> Ülkelerin kendi topraklarındaki LGBT düşüncesine tesir eden yasaları

Lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT)'yi etkileyen yasalar ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye çok büyük farklılıklar gösterir. Kimi ülkeler eşcinsel evlilik, medeni birliktelik gibi hakları tanırken kimi ülkeler de ölüm cezası başta olmak üzere çeşitli cezalar uygulamaktadır. LGBT bireyler ile ilgili yasalardan bazıları LGBT evlat edinme, göç hakkı, Cinsel yönelimler ve askerlik hizmeti, ayrımcılık karşıtlığı, bireylere karşı şiddet, nefret suçları, oğlancılık (sodomi) ve adil, eşit olmayan reşit olma yaşı gibi yasalardır.

LGBT sembolleri, Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender birliğini göstermek ve cinsel kimlik ve cinsel yönelimleri tanımlamak için semboller kabul edilir, semboller gey gurur, değerler ve tanımlamaları temsil eder. II. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından kullanılan pembe üçgen de bir eşcinsellik sembolüdür ancak Nazi Soykırımı'ndaki çağrışımları yinelemektedir.

Etkililik, erkek çocuklarda veya erkeklerde, özellikle de erkeklere veya erkekliğe özgü olmadığı düşünülen kadınsı özelliklerin vücut bulmuş halidir. Bu özellikler arasında sosyal olarak kadınlarla ve kızlarla ilişkilendirilen roller, stereotipler, davranışlar ve görünüşler yer alır. Tarih boyunca kadınsı olduğu düşünülen erkekler önyargı ve ayrımcılıkla karşı karşıya kalmıştır. Eşcinsel erkeklerin genellikle kadınsı olduğu düşünülür ve bunun tersi de geçerlidir. Ancak kadınlık, erkeklik ve diğer cinsiyet ifade biçimleri cinsel yönelimden bağımsızdır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nde LGBT tarihi</span>

Amerika Birleşik Devletleri'nde LGBT tarihi, 20. yüzyıla kadar cezai takibat, toplumsal kınama ve ayrımcılığın karşısında kendi cinsel yönelimlerini çoğunlukla ancak gizlice ifade edebilen kişilerin tarihidir. İngilizcede "in the closet" ifadesine sebep olan bu gizlilik nedeniyle tarih araştırmacıları çoğunlukla yetersiz kaynaklarla çalışmaya zorundalar. Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısına kadar eşcinsel kadınların hayatları yeterince belgelenmemiştir. Eşcinsel topluluğu, eşcinsellerin kendilerini ifade edebildikleri altkültürel ortamlardan oluştu ve bunun daha 20. yüzyılın ilk yıllarında var olduğu tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eşcinsel hamamı</span>

Eşcinsel hamamları ya da gay hamamları, eşcinsel/gay saunaları olarak da bilinir, erkeklerin diğer erkeklerle seks yapmak için buluştukları ticari alanlardır. Halk banyosu olmaktan çok, başlıca olarak seks için işlev gösteren mekanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Al Jarreau</span> Amerikalı şarkıcı (1940 – 2017)

Alwin Lopez "Al" Jarreau, Amerikalı caz müziği şarkıcısıdır. Grammy Ödülü ve çeştili müzik ödülleri sahibidir. 1981'de çıkardığı müzik albümü Breakin' Away ve 1980'lerde yayınlanan rol alıp bazı parçalarını seslendirdiği ünlü TV dizisi Mavi Ay ile bilinir. Şarkıcının üstün bir performans gösterdiği 1985'te seslendirdiği parçası We Are the World popülerdir.

Boi, bir kişinin cinsiyet kimliği için söylenen LGBT ve butch ve femme topluluklarındaki argo kelimedir. Bazı lezbiyen topluluklarında, artan çeşitli cinsiyet ifadelerinin kabul görmesi yanı sıra, insanların kendilerini bir boi olarak tanımlamalarına izin veriyor. Boi terimi, birbirini dışlamayan birkaç cinsel yönelimi belirtmek için kullanılabilir:

<span class="mw-page-title-main">Kuir çalışmaları</span>

Kuir çalışmaları, cinsel çeşitlilik çalışmaları veya LGBT çalışmaları, lezbiyen, gey, biseksüel, trans, cinsiyet disforisi yaşayan, aseksüel, kuir, cinsel kimliğini sorgulayan, interseks insanlara ve kültürlere ve bunlarla alakalı konulara odaklanan cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili konuların incelenmesidir.