İçeriğe atla

Joachim Yhombi-Opango

Joachim Yhombi-Opango
5. Kongo Cumhuriyeti Devlet Başkanı
Görev süresi
3 Nisan 1977 - 5 Şubat 1979
Yerine geldiğiKongo İşçi Partisi Askeri Komitesi
Yerine gelenJean-Pierre Thystère Tchicaya
12. Kongo Cumhuriyeti Başbakanı
Görev süresi
23 Haziran 1993 - 27 August 1996
Yerine geldiğiClaude Antoine Dacosta
Yerine gelenCharles David Ganao
Kişisel bilgiler
Doğum 12 Ocak 1939
Owando
Ölüm 30 Mart 2020 (81 yaşında)

Joachim Yhombi-Opango (12 Ocak 1939, Owando - 30 Mart 2020, Fransa), Kongolu asker ve siyasetçi. Yhombi-Opango, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1977 yılından 1979 yılına kadar devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Ülkenin kuzeyinde Owando'da[1] dünyaya gelen Yhombi-Opango, ilk ve orta öğretiminden sonra askeri bir kariyer amaçlamış, bu doğrultuda da gerekli eğitimlerini almıştır. 1968 yılında askerî ataşe olarak Moskova'da görevlendirilen Yhombi-Opango, 1968 yılından itibaren ordunun en yetkili kişisi olarak görev almıştır. Devlet başkanı olan ve aynı zamanda kuzeni olan Marien Ngouabi döneminde binbaşı rütbesi ile Genelkurmay Başkanlığı görevini yürüttüğü bir süreçte bu görevinden 30 Temmuz 1970 tarihi itibarıyla azledilen Yhombi-Opango'ya bu görevi daha sonradan yeniden iade edilmiştir.[2] 1973 ile 1974 yılları arasında orduda genel müfettiş görevinde bulunan Yhombi-Opango, 1975 yılında ülkenin tek yasal partisi olan Kongo İşçi Partisi merkezi komitenin üyesi olmuş ve Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenmiştir.

Ülkede iktidarı 1968 yılından bu yana elinde tutan kuzeni Ngouabi'nin gerçekleştirilen darbe sonucu öldürülmesi sonrasında ilk olarak on bir kişilik Kongo İşçi Partisi Askeri Komitesi tarafından yönetim ele alınmış, askerî cuntanın yaklaşık iki haftalık yönetimden sonra yeni devlet başkanı olarak Yhombi-Opango'yu belirlemesi ile Yhombi-Opango 3 Nisan 1977 tarihinde devlet başkanı olarak makama çıkmıştır. İki yıllık iktidarı sonrasında rüşvet suçlamaları ve partinin çizgisinin dışına çıkma gerekçeleri ile makamdan indirilmiş, yerine önce üç günlük bir süre için geçici olarak Jean-Pierre Thystère Tchicaya gelmesinden sonra Denis Sassou Nguesso yeni devlet başkanı olarak belirlenmiştir.

Kendisine atfedilen suçlamalar sonrasında beş yıllık ev hapsine çarptırılmış, bu ceza 1987 yılında gerçekleştirmeyi planlandığı darbenin başarısızlıkla sonuçlanması sonrasında kaldırılarak cezaevine gönderilmiştir. Uluslararası Af Örgütü'nün de kendisinin serbest bırakılması yönünde faaliyetleri olmuş, 1990 yılında da serbest bırakılmıştır.

23 Temmuz 1993 ile 27 Ağustos 1996 tarihleri arasında dönemin devlet başkanı Pascal Lissouba iktidarında başbakan olarak görev yapmıştır. Yhombi-Opango'nun bu görevi ülkede iç savaşın başlaması ve 1997 yılında Sassou-Nguesso'nun iktidarı yeniden ele alması ile birlikte son bulmuştur. 2001 yılının sonunda Lissouba hakkında rüşvet davası açılmış, davanın açıldığı dönemde Londra'da sürgünde bulunan Lissouba'nın davasında Yhombi-Opango'nun adı da sıkça geçmiş, her iki eski devlet başkanın da Kongo'nun petrol gelirlerinin adil kullanmadığı iddia edilmiştir.

Yhombi-Opango ilerleyen dönemlerde Paris'te Sassou-Nguesso ile buluşarak barışmış,[3] 10 Ağustos 2007'de de sürgünde bulunduğu Fransa'dan ülkesine geri dönmüştür.[4] İlerleyen yıllarda sağlık sorunları nedeniyle yeniden Fransa'ya giden Yhombi-Opango, bir yıl bu ülkede kaldıktan ve tedavi olduktan sonra 1 Haziran 2013'te yeniden ülkesine dönmüştür.

COVID-19 pandemisi sırasında, SARS-CoV-2 virüsünün sebep olduğu COVID-19 hastalığı nedeniyle 30 Mart 2020'de Fransa'da ölmüştür.

Kaynakça

  1. ^ Rémy Bazenguissa-Ganga, Les voies du politique au Congo: essai de sociologie historique (1997), Karthala Editions, Sayfa 447
  2. ^ Reorganization of Council of State. - Communist Chinese Aid. - Alleged Anti-Government Plots", Keesing's Record of World Events, Volume 17, Temmuz 1971, Congo, Sayfa 24 ve 724.
  3. ^ "Yhombi-Opango ve Sassou-Nguesso barıştı". 2 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2016. 
  4. ^ "Yhombi-Opango ülkesine geri döndü". 1 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2016. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Kongo İşçi Partisi Askeri Komitesi
Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı
1977 – 1979
Sonra gelen
Jean-Pierre Thystère Tchicaya

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kongo Cumhuriyeti</span> Orta Afrikada bir ülke

Kongo Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta batı bölümünde yer alan bir ülkedir. Kongo-Brazzaville olarak da adlandırılan ve 1969 ile 1991 yılları arasında Kongo Halk Cumhuriyeti olarak varlığını sürdüren ülkenin sınır komşularını Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo DC, Angola'ya bağlı olan ancak anakara ile fiziki bağlantısı bulunmayan Cabinda bölgesi, Gabon ve Atlas Okyanusu oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Brazzaville'dir.

<span class="mw-page-title-main">Zaire</span> 1971 yılından 1997 yılına kadar bugünkü Kongo DC sınırları içerisinde kurulan devlet

Zaire veya resmî adıyla Zaire Cumhuriyeti, 1971 yılından 1997 yılına kadar bugünkü Kongo Demokratik Cumhuriyeti sınırları içerisinde kurulan devlet.

<span class="mw-page-title-main">Patrice Lumumba</span> Kongolu siyasetçi ve bağımsızlık hareketi lideri

Patrice Émery Lumumba, Kongolu siyasetçi. Lumumba, Afrika ülkesi Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin ilk başbakanı olarak 1960 yılında başbakanlık makamına gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mobutu Sese Seko</span> 2. Zaire devlet başkanı

Mobutu Sese Seko Nkuku Ngbendu wa za Banga, daha çok Mobutu ya da Joseph Mobutu-Sese Seko olarak tanınır. Doğduğunda adı Joseph-Désiré Mobutu idi. 32 yıl boyunca (1965–1997) o zamanki adıyla Zaire, günümüzdeki adıyla Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Devlet Başkanlığını yapmıştır. Bu göreve önceki Devlet Başkanı Joseph Kasavubu'yu devirdiği darbeden sonra gelmiştir. Toplam 32 yıl demir yumrukla ülkeyi yönetmiştir. Çok değerli yeraltı ve yer üstü kaynaklara sahip olan Kongo, yönetim zafiyetleri ve zimmet suçlamalarıyla dünyanın en fakir ülkelerinden biri haline gelmiştir. Başlangıçta zengin batılı devletlerce iktidarı desteklenen ve hatta darbesi Amerikan destekli olan Mobutu, son zamanlarında bu desteği kaybetmiş ve bundan kısa bir süre sonra da iktidardan düşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Kabila</span> 4. Kongo Demokratik Cumhuriyeti devlet başkanı

Joseph Kabila Kabange, daha çok Joseph Kabila olarak bilinir, babası Laurent-Désiré Kabila'nın 2001 yılının ocak ayında suikast sonucu ölmesinden sonra Kongo Demokratik Cumhuriyeti'de 2001 ile 2019 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Denis Sassou Nguesso</span> 5. Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı

Denis Sassou Nguesso, Kongolu asker ve siyasetçi. Nguesso, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1979 ile 1992 yılları arasında gerçekleştirdiği devlet başkanlığı görevini ülkede çıkan iç savaş sonucunda 1997 yeniden üstlenmiştir ve bu görevi günümüzde de sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Vergès</span> Fransız avukat

Jacques Vergès, Fransız avukat.

<span class="mw-page-title-main">Dési Bouterse</span>

Desiré Delano "Dési" Bouterse, Surinamlı siyasetçi ve asker. Surinam'ın 8. Cumhurbaşkanı. Ülkesinin askerî yönetim altında olduğu 1980-1987 yılları arasında Ulusal Askeri Konsey Başkanı olarak fiilî liderlik yapmıştır. Bouterse, Ulusal Demokratik Parti lideri olarak 19 Temmuz 2010 tarihinde cumhurbaşkanı olarak seçildi ve bu görevi 16 Temmuz 2020 tarihine kadar sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Halk Cumhuriyeti</span> Afrikada 1970-1992 yıllarında varlığını sürdürmüş sosyalist devlet

Kongo Halk Cumhuriyeti, 1969 yılından 1992 yılına kadar bugünkü Kongo Cumhuriyeti sınırları içerisinde kurulan devlet.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Cumhuriyeti devlet başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülke 1960 ile 1970 yılları arasında Kongo Cumhuriyeti, 1970 ile 1992 yılları arasında Kongo Halk Cumhuriyeti ve 1992 yılından itibaren de tekrar Kongo Cumhuriyeti olarak adlandırılmıştır. Ülkede devlet başkanı olarak görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Kongo İşçi Partisi Askeri Komitesi, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 18 Mart 1977 ile 3 Nisan 1977 tarihleri arasında devlet başkanlığı yetkilerini üzerinde toplayan yetkili organ.

<span class="mw-page-title-main">Alphonse Massemba-Débat</span> 2. Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı

Alphonse Massemba-Débat, Kongolu öğretim görevlisi ve siyasetçi. Massemba-Débat, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1963 ile 1968 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Raoul</span>

Alfred Raoul, Kongolu siyasetçi. Raoul, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1968 yılında kısa bir süre devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Marien Ngouabi</span> 3. Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı

Marien Ngouabi, Kongolu asker ve siyasetçi. Ngouabi, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1968 yılından 1977 yılına kadar devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Jean-Pierre Thystère Tchicaya, Kongolu siyasetçi. Tchicaya, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1979 yılında üç gün gibi kısa bir süre geçici olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Clément Mouamba</span>

Clément Mouamba, Kongolu siyasetçidir. Mouamba, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde Nisan 2016 ile 12 Mayıs 2021 tarihleri arasında başbakanlık görevini üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Moussa Traoré</span> Malili asker, politikacı ve diktatör (1936-2020)

Moussa Traoré, Malili asker ve siyasetçidir. Traoré, Afrika ülkesi Mali'de 1968 yılından 1991 yılına kadar devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Isidore Mvouba</span>

Isidore Mvouba (1954), Kongolu siyasetçi. Mvouba, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 2005 ile 2009 yılları arasında başbakan olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pascal Lissouba</span> 6. Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı

Pascal Lissouba, Kongolu siyasetçi. Ngouabi, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1992 yılından 1997 yılına kadar devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Louis Sylvain Goma</span>

Louis Sylvain Goma 18 Aralık 1975'ten 7 Ağustos 1984'e kadar iki dönem Kongo-Brazzaville Başbakanı olarak görev yapan Kongolu siyasetçi. Daha sonra 1999'dan 2012'ye kadar Orta Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu Genel Sekreteri olarak görev yaptı.