İçeriğe atla

Joachim Lottmann

Joachim Lottmann
Doğum06 Ekim 1956 (67 yaşında)
Hamburg, Batı Almanya
MeslekYazar, gazeteci
MilliyetAlman

Joachim Lottmann (d. 6 Ekim 1956, Hamburg) Alman yazar ve gazeteci.

Popüler Alman edebiyatının önemli temsilcilerinden sayılmaktadır. 1987 yılında yayınlanan ilk eseri Mayıs, Haziran, Temmuz ağır eleştiriler almış; ancak 2003 yılında Frankfurt Gazetesi'nde "Son 20 yılın en önemli Alman kitapları" arasında seçilmesinden sonra tekrar basılmıştır.[1] Lottman'ın yazılarında göze çarpan en büyük özellik, ölüme övgü ironisini sade bir üslupla kullanmasıdır. Rainald Götz isimli Alman yazar, kendisini "gerçekten berbat" diyerek eleştirmiş, başka pek çok yazar "lottmannlaşmış", "lottmannca deli" gibi ayıplayıcı sıfatlar ortaya atmışlardır.[2]

Bazı eserleri

  • Mayıs, Haziran, Temmuz. Kiepenheuer & Witsch, Köln 1987; yeniden basım 2003, ISBN 3-462-03246-1
  • Alman Birliği. Haffmanns, Zürih 1999; Diana, Münih 2001
  • Bugünün Gençliği. Kiepenheuer & Witsch, Köln 2004, ISBN 3-462-03426-X
  • Zombi Milleti. Kiepenheuer & Witsch, Köln 2006, ISBN 3-462-03665-3
  • Geceleri On İki Buçukta Sınırda - Alman Gazeteci Olarak Hayatım. Kiepenheuer & Witsch, Köln 2007, ISBN 978-3-462-03937-5
  • Para Kompleksi. Kiepenheuer & Witsch, Köln 2009, ISBN 978-3-462-04146-0

Hakkında yazılanlar

  • Joachim Lottmann'ın "Bugünün Gençliği" Eserinde Kadın İmgesi. Bettina Kuß, Grin, 2006. ISBN 978-3-638-70925-5

Kaynakça

  1. ^ "Almanca Vikipedi maddesi". 24 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2011. 
  2. ^ "Jochen Förster'in Die Welt gazetesindeki 26 Temmuz 2003 tarihli yazısı". 15 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

1956 (MCMLVI) pazar günü başlayan bir artık yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Franz Kafka</span> Bohemyalı roman ve öykü yazarı (1883–1924)

Franz Kafka, Almanca konuşan Bohemyalı, roman ve hikâye yazarı. 20. yüzyıl edebiyatının en önemli figürlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Gerçekçilik unsurlarını ve fantastik unsurları birleştiren eserleri tipik olarak tuhaf veya sürrealist ön yargılarla ve anlaşılmaz sosyal-bürokratik güçlerle karşı karşıya kalan izole kahramanlara sahiptir ve yabancılaşma, varoluşsal kaygı, suçluluk ve saçmalık temalarını keşfetme olarak yorumlanmıştır. "Dönüşüm", Dava ve Şato en bilinen eserleridir. "Kafkaesk" terimi, Kafka'nın yazdıklarındaki gibi durumları tanımlamak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Niyazi Özdemir</span>

Mehmed Niyazi Özdemir, Türk tarihçi, yazar ve mütefekkir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Pamuk</span> Nobel ödüllü Türk roman yazarı

Orhan Ferit Pamuk, Türk romancı. Birçok başka edebiyat ödülünün yanı sıra, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü ve 54 yaşında, bu ödülü kazanan en genç edebiyatçılardan biri oldu. Kitapları altmış üç dile tercüme edildi, yüzden fazla ülkede yayımlandı ve 13 milyon baskı yaptı. 2006 yılında Time dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisi arasına seçilen Pamuk, Nobel ödülüne lâyık görülen ilk Türk'tür.

<span class="mw-page-title-main">Feridun Zaimoğlu</span> Türk kökenli Alman yazar

Feridun Zaimoğlu Türk kökenli Alman yazar. Roman, hikâye, deneme, tiyatro oyunu, düz yazı gibi pek çok türde yazmanın yanı sıra 1995 yılından bu yana çağdaş Alman dilinin önemli şairlerinden biri haline gelmiştir. Görsel sanatlarla da ilgilidir. Ana teması Almanya'daki Türk göçmenlerinin ikinci ve üçüncü kuşağının sorunlarıdır. İlk kitabı Kafa Örtüsü 1995'te yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Atilla Dorsay</span> Türk gazeteci ve sinema eleştirmeni

Atilla Dorsay, Türk sinema eleştirmeni, yazar, gazeteci, mimar.

Sema Kaygusuz, Türk yazar. Hikâye, roman ve deneme türünde eser vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sibylle Berg</span> Alman yazar

Sibylle Berg, Weimar, Alman-İsviçreli çağdaş yazar ve oyun yazarıdır. Romanlar, denemeler, kısa kurgular, oyunlar, radyo oyunları ve köşe yazıları yazmaktadırlar. Yazdıkları 17 kitap 30 dile çevrilmiştir. Thüringer Literaturpreis, Bertolt-Brecht-Literaturpreis ve Johann-Peter-Hebel-Preis dahil olmak üzere çok sayıda ödül kazanmışlardır. Alman alternatif alt kültürlerinde ikonik bir figür haline gelmiş, LGBT topluluğu ve Avrupa sanat toplulukları arasında geniş bir hayran kitlesi kazanmışlardır.Şablon:Atıf gerekli İsviçre ve İsrail'de yaşamaktadırlar. 2019 tarihli çalışmaları GRM. Brainfuck, distopik bir yakın gelecekte geçen bir bilimkurgu romanı İsviçre Kitap Ödülü'nü kazandı ve Washington Post tarafından fark edildi, ve Spiegel En Çok Satanlar listesinde dördüncü sıraya yükseldi, devam kitabı RCE ise 14. sıradan haftanın en yüksek girişi olarak listeye girdi. 1 Mart 2023 tarihinde Berg, Graz'daki yüksek profilli Elevate Festival'in açılışına özel konuk olarak davet edildi.

Saygı Öztürk, Türk araştırmacı gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Aldi</span> Alman market zinciri

Aldi (Albrecht-Diskont) dünya çapında faaliyet gösteren Alman ucuz gıda marketleri zinciridir. Aldi Süd ve Aldi Nord olarak iki ayrı merkezden yönetilir. Adındaki Albrecht kurucu ailenin soyadı, Diskont ise indirim anlamındadır.

<span class="mw-page-title-main">Rudi Dutschke</span>

Alfred Willi Rudi Dutschke, Alman Marksist, sosyolog. 1960'lı yılların öğrenci hareketlerinde Almanya'nın en tanınmış lideri olarak kabul edilir.

Baymirza Hayit, Türkistan ve Orta Asya üzerine araştırmalar yapmış Özbek tarihçi ve şarkiyatçı.

<span class="mw-page-title-main">Bahman Nirumand</span> İranlı ve Alman gazeteci ve yazar

Bahman Nirumand İranlı ve Alman gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Günter Wallraff</span>

Hans-Günter Wallraff, Alman araştırmacı gazeteci ve yazar. Büyük işletmeler, Bild gazetesi ve diğer kuruluşlarla yaptığı, ses getiren, skandalları açığa çıkaran röportajları ile tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Zehra Çırak</span> Türk-Alman yazar

Zehra Çırak, Türk kökenli Alman yazar.

<span class="mw-page-title-main">Peter Härtling</span>

Peter Härtling, Alman yazar, şair, yayıncı ve gazetecidir. Alman Edebiyatına yaptığı büyük katkılarından ötürü Federal Almanya Cumhuriyeti Başarı Ödülü'nü aldı. İlk çocuk kitabı Und das ist die ganze Familie 'yi 1970'te yayınlandı. Çocuk edebiyatçısı kimliğiyle verdiği eserlerde toplumsal olaylara odaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gürol Sözen</span>

Gürol Sözen Türk ressam, yazar, heykeltıraş, sanat tarihçisi.

Yolcu, Sparta'ya Varırsan Eğer ..., Alman yazar Heinrich Böll'ün (1917–1985) yazdığı bir kısa öyküdür. II. Dünya Savaşı'nda ağır yaralı bir adamın, üç ay önce bıraktığı ve şimdilerde bir süreliğine askerî hastane olarak hizmet veren okula, sedye üzerinde taşınmasının hikâyesini anlatıyor. Anlatıcı nerede olduğunu yavaş yavaş fark eder, ancak bu durumu kendi iç monologunda inkâr etmeye çalışır. Öykünün sonunda, acil ameliyat olması gereken yerde, okulun resim atölyesinde, aslında bir zamanlar okuduğu okulda olduğuna dair net kanıtlar bulur: Kara tahtada tebeşirle şunlar yazılmıştır: Yolcu, Sparta'ya Varırsan Eğer….

<span class="mw-page-title-main">Erasmus Schöfer</span>

Erasmus Schöfer, Alman yazar. Vietnam Savaşı'na ve yeniden silahlanmaya karşı direnişte yer alarak en bilinen Die Kinder des Sisyfos adlı roman dörtlemesi Almanya'da bu konuda direnişin simgesi oldu. Batı Almanya'daki 1968 protestolarından 1980'lerin siyasi ve sosyal gelişmelerine, Almanya'nın yeniden birleşmesine kadar yakın tarihe dayanan konulara değindi. Ayrıca şiir, hikâye, oyun ve diyaloglar yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Hatice Akyün</span> Almanyalı Türk gazateci

Hatice Akyün, Türk asıllı Alman gazeteci ve yazardır. Der Tagesspiegel gazetesinde yazdığı "Ansichtskater" adlı köşe yazısıyla tanınır.