İçeriğe atla

Joachim Gauck

Joachim Gauck
Almanya Cumhurbaşkanı
Görev süresi
18 Mart 2012 - 18 Mart 2017
Şansölye Angela Merkel
Yerine geldiğiChristian Wulff
Yerine gelenFrank-Walter Steinmeier
Kişisel bilgiler
Doğum Joachim Wilhelm Gauck
24 Ocak 1940 (84 yaşında)
Rostock, Nazi Almanyası
Partisi Bağımsız
Evlilik(ler) Gerhild Gauck (1959-1991, ayrıldı)
Daniela Schadt (2000-günümüz)
Çocuk(lar) Christian
Martin
Gesine
Katharina
Bitirdiği okul Rostock Üniversitesi
Dini Protestan
İmzası

Joachim Wilhelm Gauck (d. 24 Ocak 1940, Rostock), Alman politikacı, Protestan papaz ve Doğu Almanya'da eski anti-komünist insan hakları savunucusudur. 19 Şubat 2012 tarihinde, hükûmet partileri olan CDU, CSU, FDP, SPD ve Birlik 90/Yeşiller tarafından 2012 seçimlerinde Almanya Cumhurbaşkanı adayı olarak kabul edilmiştir. 18 Mart 2012 tarihi itibarıyla Almanya cumhurbaşkanı seçilmiştir.

Denizci bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Babası deneyimli bir geminin kaptanı ve II. Dünya Savaşı'ndan sonra Neptun Werft adlı gemi şirketinde müfettiş olarak çalışan seçkin bir deniz subayı (Deniz Yüzbaşı) idi. II. Dünya Savaşı'nın sonundaki Sovyet işgalinin ardından, komünistler Doğu Almanya'da iktidara geldiler ve Alman Demokratik Cumhuriyeti kuruldu. Ailesi Sovyet zulmünün kurbanı oldu. 1951 yılında, on bir yaşındayken, babası Sovyet işgal güçleri tarafından tutuklandı. Babası, Batı'dan bir mektubu almak için casusluk yaptığı gerekçesiyle Rus askeri mahkeme tarafından mahkûm edildi. Joachim Gauck'a göre, bir yıl sonra babası bedensel engelli oldu. Büyük ölçüde kötü muamele gördü. Sibirya'da bir Gulag'a gönderildi. Yaklaşık üç yıl boyunca, ailesi hâlâ hayatta olup olmadığı ya da ona ne olduğu hakkında hiçbir şey bilmiyordu. Konrad Adenauer'in Moskova'ya ziyaretinin ardından, 1955 yılında babası serbest bırakıldı. Adenauer, Alman savaş esirleri ve sınır dışı edilen binlerce Alman sivilin serbest bırakılmasını müzakere etmiştir.

Rostock'da, Innerstädtisches Lisesi'nden Abitur ile mezun oldu. Siyasi faaliyetlerinin, babasının çektiği çilelerden esinlendiğini ve "anti-komünizm" düşüncesi ile büyüdüğünü belirtmiştir. Zaten Doğu Almanya'da okulda, anti-komünist olduğunu sır olarak sakladı ve inatla komünist gençlik hareketi ve Özgür Alman Gençlik hareketlerine katılmayı reddetti. Bir gazeteci olmak istedi ama komünist olmadığı için bu isteği mümkün olmadı. Onun yerine Mecklenburg Protestan kilisesinde ilahiyat okumayı ve bir papaz olmayı seçti. İlk amacı papaz olmak değildi, ancak ilahiyat çalışmaları ve felsefe öğrenimi için bir fırsat sunan kilise, Doğu Almanya'da komünist ideolojinin egemen olmadığı birkaç kurumdan biriydi. Yine de sonunda bir papaz oldu. Doğu Almanya'da bir papaz olarak görev yaptığı süre boyunca Stasi (gizli polis) tarafından gözlem altında tutuldu ve taciz edildi. Stasi, Gauck hakkında tuttuğu dosyada onu "iflah olmaz bir anti-komünist" ("unverbesserlicher Antikommunist") olarak nitelendirdi. Gauck, "dokuz yaşındayken, sosyalizmin adaletsiz bir sistem olduğunu biliyordum." ifadesini kullanmıştır.

1989 devrimleri sırasında, Sovyet destekli Almanya Sosyalist Birlik Partisi (SED) yönetiminin çöküşüne katkıda bulunarak, Doğu Almanya'da yeni muhalefet hareketinin kurucularından oldu. 1990 yılında Birlik 90/Yeşiller Partisi'nde tek ve özgürce seçilmiş Halk Meclisi üyesi olarak görev yaptı.

1990 yılında Stasi arşivlerinden sorumlu federal komiserliğe atandı ve bu görevini 2000 yılına kadar sürdürdü.

2003 yılında Gegen Vergessen (Unutmaya Karşı) Derneğinin başkanı oldu. 2001-2004 yılları arasında Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığı Avrupa İzleme Merkezi Yönetim Kurulunda görev yaptı. 18 Mart 2012 tarihi itibarıyla Almanya cumhurbaşkanı seçilmiştir.

Kaynakça

Sivil görevi
Yeni makamStasi Kayıtları Federal Komiseri
1990–2000
Sonra gelen
Marianne Birthler
Siyasi görevi
Önce gelen
Christian Wulff
Almanya cumhurbaşkanı
2012–2017
Sonra gelen
Frank-Walter Steinmeier

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Konrad Adenauer</span> Almanya Federal Cumhuriyetinin ilk şansölyesi (1949–1963)

Konrad Hermann Josef Adenauer, Alman devlet adamı, şansölye.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Rau</span> 8. Almanya cumhurbaşkanı

Johannes Rau, Alman devlet adamı ve 1999-2004 yılları arasında görev yapmış Almanya cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Josip Broz Tito</span> Yugoslav devrimci ve devlet adamı, 2. Yugoslavya Devlet Başkanı

Josip Broz Tito, Marksist-Leninist görüşlere sahip Yugoslav devlet ve siyaset adamı. Fikirleri Titoizm olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Leonid Brejnev</span> 1964ten 1982ye kadarki Sovyetler Birliği lideri

Leonid İlyiç Brejnev, Ukraynalı Sovyet politikacıdır. 1964-1982 yılları arasında Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri olarak SSCB'yi yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Stasi</span> Doğu Almanyanın devlet güvenlik servisi

Devlet Güvenlik Bakanlığı veya kısaca Stasi, Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin güvenlik ve istihbarat teşkilatıydı. Stasi Doğu Berlin'den yönetilmekteydi. Lichtenberg şehrinde geniş kapsamlı bir komplekse sahipti, bunun dışında şehrin muhtelif yerlerinde değişik komplekslere de sahipti. Stasi dünya çapında etkin istihbarat örgütlerinden biri olarak kabul ediliyordu. Organizasyonun şiarı "Schild und Schwert der Partei". Daha önceki dönemlerde Stasi için kullanılan bir başka ifade ise Staatssicherheitsdienst, yani Devlet Güvenlik Servisi idi. Bu organizasyon, Doğu Almanya'da aşağı yukarı 250.000 kişinin tutuklanmasına katkı sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Almanya</span> Almanya Federal Cumhuriyeti (1949–1990)

Batı Almanya, Federal Almanya ya da resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Fransa kontrolü altındaki bölgede kurulmuş devlet. "Batı Almanya", 15. yüzyıldan beridir Almanya diye adlandırılan ülkenin, II. Dünya Savaşı'ndan sonra politik ve coğrafi olarak ikiye ayrılması sonucu oluşmuştur ve bu ad, 1949'dan 1990'a kadar ABD ve Birleşik Krallık'ın sebebiyet verdiği politik arenada kullanılan bir ad olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">François Mitterrand</span> 21. Fransa cumhurbaşkanı

François Maurice Adrien Marie Mitterrand Fransız siyasetçi, 1981-1995 yılları arasında iki dönem görev yapan Fransa cumhurbaşkanı. Beşinci Cumhuriyet'in kuruluşundan (1958) sonra Sosyalist Parti'den seçilen ilk cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Erich Honecker</span> Alman politikacı

Erich Honecker, 1971'den 1989'a değin Almanya Sosyalist Birlik Partisi'nin (SED) Birinci Sekreteri olarak eski Alman Demokratik Cumhuriyeti'ni yöneten komünist devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi</span> Sovyetler Birliğini yöneten parti

Sovyetler Birliği Komünist Partisi, Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Bolşevik kanadınca kurulan ve 1917 Büyük Ekim Sosyalist Devrimi'nden sonra 1991 yılına dek Sovyetler Birliği'ni yöneten parti. Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi olarak iktidara gelen parti 1918 yılında Komünist Parti adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Walter Ulbricht</span>

Walter Ulbricht, Alman komünist devlet adamı. Almanya Sosyalist Birlik Partisinin 1950-1971 yılları arasındaki ilk başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Wolf Biermann</span> Alman yazar ve liedermacher

Karl Wolf Biermann Eski Doğu Alman muhalifi sosyalist şair ve şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Pieck</span> Alman politikacı

Friedrich Wilhelm Reinhold Pieck, Alman siyaset adamı, Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin ilk Devlet Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Nazan Eckes</span> Türk kökenli Almanyalı televizyon sunucusu

Nazan Eckes, Türk asıllı Alman televizyon sunucusu ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Valdas Adamkus</span>

Valdas Adamkus, Litvanya eski Cumhurbaşkanı. 6 Nisan 2004 tarihinde ikinci kez Litvanya Cumhurbaşkanı seçilmiştir. İlk cumhurbaşkanlığı 26 Şubat 1998 ve 28 Şubat 2003 arasındadır. Alma Adamkiene ile evlidir. Görev süresi sona erince emekli olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Joachim Peiper</span>

Joachim Peiper, daha çok Jochen Peiper olarak bilinen II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda savaş suçlusu ve kıdemli Waffen-SS Albayı.

<span class="mw-page-title-main">Gustav Heinemann</span> 3. Almanya cumhurbaşkanı

Gustav Walter Heinemann, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin 3. Cumhurbaşkanı (1969-1974).

<span class="mw-page-title-main">Walter Scheel</span> 4. Almanya cumhurbaşkanı

Walter Scheel, Alman siyasetçi ve devlet adamı. 1974-1979 yılları arasında Batı Almanya Cumhurbaşkanlığı görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Christian Wulff</span> 10. Almanya cumhurbaşkanı

Christian Wilhelm Walter Wulff, 2010-2012 yılları arasında görev yapmış Almanya cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Nazilerden arındırma</span> nazilerden arınma hareketi

Nazilerden arındırma veya denazifikasyon, II. Dünya Savaşı'nın ardından Müttefik Devletler tarafından Alman ve Avusturya toplumlarında uygulanan ve nasyonal sosyalizmin etkisini kültür, toplum, ekonomi, basın, hukuk ve siyaset alanlarından silmek için uygulanan politikaları anlatır. Politika kapsamında sorumlu örgüt liderleri görevden alınmış, ilgili kurumlar kapatılmıştır. Politika, savaşın hemen ardından toplanan Potsdam Konferansı'nda kararlaştırılmıştır. Politika kapsamındaki uygulamalar Soğuk Savaş'ın başlamasıyla beraber fiilen sona erdirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Egon Krenz</span>

Egon Rudi Ernst Krenz, 1989'un son aylarında Doğu Almanya'nın son komünist lideri olan eski bir Doğu Alman politikacı. İktidardaki Almanya Sosyalist Birlik Partisi'nin (SED) Genel Sekreteri olarak Erich Honecker'in yerini aldı, ancak Berlin duvarı yıkılınca sadece haftalar sonra istifa etmek zorunda kaldı.