İçeriğe atla

Jjimjilbang

Jjimjilbang odası

Jjimjilbang (Korece찜질방, 찜질房; "buharlı kaliteli oda"), Güney Kore'de sıcak küvetler, duşlar, Kore geleneksel ocak saunaları ve masaj masaları ile döşenmiş büyük bir hamamdır. Jjimjil, ısıtma anlamına gelen kelimelerden türemiştir. Binanın diğer alanlarında veya diğer katlarda, genellikle bir atıştırmalık büfesi, uzanmak ve uyumak için ondol ısıtmalı zemin, geniş ekran TV'ler, egzersiz odaları, buz odaları, ısıtmalı tuz odaları, PC bang, noraebang ve ranzalı veya uyku matlı yatak odaları bulunmaktadır.[1] Yatak odalarının çoğunun temaları veya öğeleri vardır. Genellikle jjimjilbanglarda konukların tercih ettiği rahatlatıcı sıcaklıklara uyacak sıcaklıklarda çeşitli odalar bulunur. Ortam havasını daha doğal hale getirmek ve daha doğal kokmak için duvarlar ahşaplar, mineraller, kristaller, taşlar ve metallerle dekore edilmiştir. Kullanılan unsurlar odalarda geleneksel Kore tıbbi amaçlarına sahiptir.[2]

Çoğu jjimjilbang 24 saat açıktır ve Güney Koreli aileler için popüler bir hafta sonu mekanıdır. Hafta boyunca, aileleri maliyet tasarrufu için şehir dışında yaşayan birçok çalışkan Güney Koreli erkek, gece geç saatlere kadar iş arkadaşlarıyla çalıştıktan veya içtikten sonra bir gecede jjimjilbangta kalır. Giriş maliyeti yaklaşık 8.000-12.000 wondur ve bir gece uyuyabilir ve hamamın ve saunanın tadını çıkarabilir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Naked etiquette: From onsens in Japan to jjimjilbangs in South Korea". Channelnewsasia.com. 8 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Government, Seoul Metropolitan (11 Aralık 2014). "Seoul Medical Tourism Guide book: Restore Your Energy Seoul Medical & Wellness". Books.google.co.kr. 26 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2021. 
  3. ^ Milner, Rebecca. "First-time jjimjilbang: how to visit a Korean bathhouse". Lonelyplanet.com. 18 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2021. 

Konuyla ilgili yayınlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Savaşı</span> 1950–1953 yılları arasında Kore Yarımadasında yapılan savaş

Kore Savaşı, 1950-1953 yılları arasında yapılan, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaştır. Soğuk Savaş'ın ilk sıcak çatışması olmuştur. Savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin'in müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştır. Kore Savaşı sonunda Kore'nin bölünmüşlüğü korunmuş ve bugüne kadar gelen birçok sorun miras kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nikel</span> atom numarası 28 olan ve simgesi Ni olan kimyasal bir element

Nikel, atom numarası 28 olan ve simgesi Ni olan kimyasal bir elementtir.

<span class="mw-page-title-main">Seul</span> Güney Korenin başkenti

Seul veya resmî adıyla Özel Seul Şehri, Güney Kore'nin başkenti ve en büyük şehridir. Dünyanın en kalabalık 13. şehri Seul'un şehir merkezinin nüfusu 10 milyonun üstündedir (2009). Dünyanın ikinci büyük metropolitan alanı olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi, İncheon ve Gyeonggi'nin büyük bir kısmını kapsar ve 24,5 milyon nüfusu vardır. Güney Kore'nin nüfusunun yaklaşık yarısı bu bölgede yaşar.

Kaesong Endüstri Bölgesi veya Kaesong Endüstri Parkı Kuzey Kore'nin Güney Kore sınırındaki Kaesong şehrinde kurulan ve Güney Kore firmalarının Kuzey'in işgücünü kullanarak üretim yapmalarına imkân veren sanayi tesisleridir. Bölge, Kuzey ve Güney Korelilerin fiziki temasta bulunduğu tek yer olması açısından önem taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Koreliler</span> Kore ve Güneybatı Mançurya kökenli Doğu Asyalı etnik grup

Koreliler, Kore ve Güneybatı Mançurya kökenli Doğu Asyalı bir etnik gruptur. Güney Kore ve Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti vatandaşlarına da "Koreli" denir.

<span class="mw-page-title-main">Hamam</span>

Hamam, özel bir düzenle ısıtılan sıcak ve soğuk suyu bulunan, yıkanma amacıyla kullanılan yapı.

Kore Sineması Kuzey Kore ve Güney Kore film endüstrisini kapsamaktadır. Geçtiğimiz yüzyıl boyunca Kore hayatının tüm yönlerinde olduğu gibi film endüstrisi de çoğunlukla politik olayların insafına bırakılmıştır. Günümüzde her iki ülkenin de güçlü film endüstrileri vardır ancak Güney Kore filmleri daha geniş bir uluslararası yayım imkânına kavuşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kore kültürü</span>

Kore, Dünya'da devam eden en eski uygarlıklardan biri olup, 5.000 yılın üzerinde bir tarihe sahiptir. Arkeolojik kanıtlar Kore yarımadasına 500.000 yıl önce yerleşimin olduğunu ileri sürmektedir. Günümüzdeki Kuzey ve Güney Kore arasındaki politika ayrılığı Modern Kore kültürlerinde ayrılığa neden oldu. Buna rağmen “Kore kültür” geleneği tarihsel olarak iki devlette ortaktır. Kore ve Çin arasındaki tarihsel bağlar Çinden geniş bir şekilde etkilenirken, Kore kendine özgü kültürü geliştirdi ve diğer kültürleri etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore pasaportu</span>

Güney Kore veya Kore Cumhuriyeti Pasaportu, Güney Kore vatandaşlarının uluslararası seyahat kolaylaştırmak için verilir. Diğer herhangi bir pasaport gibi, pasaport sahiplerine milliyet ve doğum tarihi gibi kişisel bilgilerine kanıt olarak hizmet vermektedir. Ancak, Güney Kore pasaport sahibinin ikamet kayıt numaralarınıda gösterir. Güney Kore pasaportu Kore pasaport Cumhuriyeti Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı tarafından verilir ve 1973 yılından beri Kore Darphane ve Güvenlik Baskı Kurumu tarafından basılmaktadır. 21 Aralık 2021'de, COVID-19 salgını nedeniyle planlandığı gibi bir yıl ertelenen Güney Kore vatandaşlarına yeni nesil biyometrik pasaportlar verilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Bodo Birliği Katliamı</span> Kore Savaşında yaşanan katliam

Bodo Birliği Katliamı, 1950 yazında Kore Savaşı sırasında komünistlere ve komünizm sempatizanı olduğu düşünülen şüphelilere karşı gerçekleştirilen bir katliam ve savaş suçudur. Güney Kore Barış ve Uzlaşma Komisyonu komiseri Kim Dang-Çun'a göre en az 100.000 kişi idam edilmiş, bazı kaynaklara göre ise yaklaşık 200.000 komünistin katledildiğini belirtmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lee Soo-man</span>

Lee Soo-man, Güney Koreli eski müzisyendir ve Kore'nin en büyük eğlence şirketi S.M. Entertainment'ın kurucusudur. Lee Soo-man, 1972 yılında şarkıcı olarak çıkışını yaptı. 1989 yılında şu anda Kore'nin en büyük yönetim ve plak şirketi olan S.M. Entertainment'ı kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore ekonomisi</span> Güney Kore Ekonomisinin Gelişimi

Güney Kore ekonomisi, nominal olarak dünyanın 11. büyük ve satınalma gücü paritesi bakımından 13. büyük ekonomisi olup Asya'nın da dördüncü büyük ekonomisidir. Güney Kore karma bir ekonomi olup ülke ekonomisine chaebol denilen aile konglomeratları hakimdir. Güney Kore fakir ve gelişmekte olan bir ülke iken Han Nehri Mucizesi ile yaşadığı büyük ekonomik kalkınma ile gelişmiş yüksek gelirli bir ülke haline geldi. Güney Kore kendisi ile aynı ekonomik gelişmeyi sağlamış olan Tayvan, Singapur ve Hong Kong ile birlikte Asya Kaplanları olarak anılır. Bununla birlikte ülke 1997 Doğu Asya Mali Krizi'nden oldukça etkilenmiştir. Güney Kore G-20 ve OECD üyesi olup 21. yüzyılda dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olma potansiyeline sahip sonraki 11 ülkelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kangvon (il)</span>

Kangwon-do (Korece 강원도), Kuzey Kore'nin bir ilidir. 1945'te Kore'nin bölünmesinden önce, Kangwŏn Eyaleti ve Güney Koreli'de bulunan Gangwon Eyaleti Wŏnsan'ı dışlayarak tek bir il oluşturulmuştur.

Kazakistan-Güney Kore ilişkileri iki ülke arasındaki uluslararası ilişkileri temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Koryo-saram</span> Eski Sovyetler Birliğindeki Koreli azınlık grubu

Koryo-saram, eski Sovyet ülkelerinde yaşayan etnik Korelilerin kendilerini tanımlamak için kullandıkları isimdir. Bu terim iki öğeden oluşur: "Koryo", Kore'nin Korecedeki isimlerinden biridir, "saram" ise "insan" veya "halk" anlamına gelir.

Aşağıda Korece isimler verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arirang</span> Bir Kore halk şarkısı

Arirang bir Kore halk müziğidir. 60 farklı versiyonunun yaklaşık 3.600 varyasyonu bulunan şarkının hepsinde "Arirang, arirang, arariyo " benzeri bir nakarat yer almaktadır. Şarkının 600 yıldan eski bir geçmişe sahip olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kore felsefesi</span>

Kore felsefesi, dünya görüşünün bütünlüğüne odaklanan bir felsefe türüdür. Şamanizm, Budizm ve Neo-Konfüçyüsçülüğün bazı yönleri bu felsefeye entegre edilmiş hâldedir. Geleneksel Kore düşüncesi, yıllar boyunca bir dizi dinî ve felsefî düşünce sisteminden etkilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Buhar banyosu</span>

Buhar banyosu veya buhar hamamı, rahatlama ve temizlik amacıyla buharla doldurulmuş bir odadır. Yunan ve Roma zamanlarına kadar uzanan uzun bir geçmişi vardır.