İçeriğe atla

Jiyrenşe Şeşen

Jiyrenşe Şeşen (KazakçaЖиренше шешен), Kazak folklorunda güldürü karakteri. Anlatılar genellikle hazırcevaplılık ve karşısındakini söz cambazlığı ile susturma üzerinedir.

İlk Kazak hanlığını kuran Canibek Han zamanında yaşadığı kabul edilen bir halk bilgesi olan Jiyrenşe Şeşen'in doğum ve ölüm tarihi bilinmemektedir.[1]

Kazak halk edebiyatında bilgelik ve aklın temsilcisi olarak görülen Jiyrenşe fakir halktan bir tiplemedir.[1] Anlatılarda Kazak hanlığının kuruluşuna yardımda bulunmuş olmasına karşın buna içten içe karşıdır.[1]

15. yüzyıldan süregelen Jiyrenşe anlatıları Karakalpaklarda Ciyrenşe Şeşen, Kırgızlarda Ceerençe Çeçen, Türkmenlerde Yikrençe olarak bilinmektedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Çınar, Ali Abbas (2004). "Kazak Anlatı Sanatında "Şeşendik (Hikmetli)" Sözler". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 3. Kahramanmaraş: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi. s. 77. ISSN 1304-4524. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep Üniversitesi</span> Gaziantepte kurulu devlet üniversitesi

Gaziantep Üniversitesi, öğretime 1973 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne bağlı Makine Mühendisliği Bölümü ile başlamış ve 1987 yılında üniversite olan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi</span> Kahramanmaraşta kurulu devlet üniversitesi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Kahramanmaraş'ta bulunan devlet üniversitesidir. 11 Temmuz 1992 tarih ve 21281 sayılı Resmî Gazete' de yayımlanan 3837 sayılı yasa ile kurulmuştur.

İmam şu anlamlarda kullanılır:

İlahiyat fakültesi, dinler, dinlerin karşılaştırılması, dinler tarihi ve dinlerin değişik bilim alanlarıyla ilgili eğitiminin verildiği yükseköğretim kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Maraş Muharebesi</span> Maraş Savunması

Maraş Muharebesi, I. Dünya Savaşı'nda yenilmesi üzerine, Osmanlı İmparatorluğu ile 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesi çerçevesinde Anadolu'nun birçok yeri gibi Maraş'ın da işgal altına girmesi ile işgal güçlerine karşı 21 Ocak 1920'de başlayan direniş, 12 Şubat 1920 tarihinde işgalin ortadan kalkması ile sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sütçü İmam</span> Maraştaki kurtuluş mücadelesini başlatan Türk direnişçi ve halk kahramanı (1871–1922)

Sütçü İmam, Maraş kurtuluş mücadelesini başlatan Türk direnişçi. Maraş'ta Fransız-Ermeni askerlerine karşı ilk kurşunu atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çiftlikkale, Ekinözü</span>

Çiftlikkale, Kahramanmaraş ilinin Ekinözü ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Ataköy, Ekinözü</span>

Ataköy, Kahramanmaraş ilinin Ekinözü ilçesine bağlı bir mahallesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gaziler, Ekinözü</span>

Gaziler, Kahramanmaraş ilinin Ekinözü ilçesine bağlı bir köydür. Ancak önceki isminin Vehne olduğu bilinmektedir. Yaşanan terör olaylarına karşı koyuşu nedeniyle Gaziler adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gözpınar, Ekinözü</span>

Gözpınar, Kahramanmaraş ilinin Ekinözü ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Alişar, Ekinözü</span>

Alişar, Kahramanmaraş ilinin Ekinözü ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kabaktepe, Ekinözü</span>

Kabaktepe, Kahramanmaraş ilinin Ekinözü ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Soysallı, Ekinözü</span>

Soysallı, Kahramanmaraş ilinin Ekinözü ilçesine bağlı bir köydür.

Türkmenler, Kahramanmaraş ilinin Ekinözü ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yeniköy, Ekinözü</span>

Yeniköy, Kahramanmaraş ilinin Ekinözü ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Gaffarlı, Dulkadiroğlu</span>

Gaffarlı, Kahramanmaraş ilinin Dulkadiroğlu ilçesine bağlı bir mahalledir. Kuzeyinde Ahırdağı olup 1100-1250 metre rakıma sahiptir. Coğrafi yapısı kuzeyden güneye doğru eğimli yamaç arazi şeklindedir. Kahramanmaraş şehrinde yaşayanların yaz mevsiminde, bağevleri diye adlandırılan bağ ve bahçelerin içindeki hanelerden oluşur. Obalar olarak Eskiağyar ve Taşlıalan'dan oluşur. Kızıkuyu, Piskuyu, Eğrigöl isimli yaylaları Ahırdağı üzerinde bulunmaktadır.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi eski rektörü. 2002-2010 yılları arasında rektörü olduğu KSÜ(Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi)'nde 1994-1995'te KSÜ Fen Bilimleri Enstitüsü'nde müdür yardımcılığı yapmıştır. Sonrasında KSÜ Ziraat Fakültesi Dekanlığı (1996-2002), KSÜ Rektör Yardımcılığı (1999), KSÜ Senatosunca Üniversitelerarası Kurul Üyeliği (2001) görevlerinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi (AHBV), 18 Mayıs 2018 tarihinde Gazi Üniversitesinden ayrılarak oluşturulan bir devlet üniversitesidir. Mevcut rektörü 2 Ağustos 2023 tarihinden beri Prof. Dr. Naci Bostancı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Akçakoyunlu, Onikişubat</span> Mahalle

Akçakoyunlu, Kahramanmaraş ilinin Onikişubat ilçesine bağlı bir mahalledir.İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Mağralı; batısında Karamanlı; güneyinde Yusuflar; doğusunda Şehit Evliya mahalleleri bulunmaktadır. Merkezindeki Akçakoyunlu Camii adını mahalleden almıştır.

Mehmet İlker Çitil, Türk tıp doktoru ve siyasetçidir.