İçeriğe atla

Jinnat Ali

Jinnat Ali
Doğum1996
Ramu Upazila, Cox's Bazar, Bangladeş
Ölüm28 Nisan 2020 (24 yaşında)
Chittagong Tıp Koleji Hastanesi,[1] Chittagong, Bangladeş
Ölüm sebebiBeyin kanseri
MilliyetBangladeşli
Tanınma nedeniEn uzun Bangladeşli
Boy2.49 cm
AkrabaShahampura Begum (anne), Amir Hamza (baba)

Jinnat Ali (1996 – 28 Nisan 2020), Bangladeş'teki en uzun kişiydi.

Hayatı

Ali 1996'da Ramu Upazila, Cox's Bazar, Bangladeş'te doğdu. Bangladeş'teki en uzun insan olarak kayıtlara geçen Ali'nin vücudu on bir yaşındayken aniden alışılmadık derecede hızlı büyümeye başladı. Gelişimi 23 yaşında olduğu halde büyümeye devam etti. Boyunun aşırı uzamasına hipofiz bezindeki yer alan tümörün neden olduğu akromegalik gigantizm rahatsızlığının sebep olduğu tespit edildi.[2] Son olarak boyu 2.49 cm'ye kadar uzamıştır.

Ölümü

Yaşayan en uzun Bangladeşli olarak bilinen Jinnat Ali 28 Nisan 2020'de henüz 24 yaşındayken beyin kanseri nedeniyle tedavi gördüğü Chittagong, Bangladeş'teki Chittagong Tıp Koleji Hastanesi'nde ölmüştür.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Bangladesh's tallest man dies". thedailystar.net. 30 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020. 
  2. ^ "World's tallest man Jinnat Ali joins Awami League". daily-sun.com. 4 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020. 
  3. ^ "Bangladesh's tallest man dies of brain tumor". Dhaka Tribune. 28 Nisan 2020. 12 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş</span> Asyada bir ülke

Bangladeş, resmî olarak Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Myanmar ile Hindistan sınır komşusudur. Bangladeş'in anlamı "Bengal'in ülkesi" olup resmî dili Bengalcedir. Nüfusun %91'i Müslüman, resmî dini İslam'dır. Geri kalan kısmı çoğunlukla Hindu'dur. Budizm ve Hrıstiyanlık ülkedeki diğer yaygın dinlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Muciburrahman</span> Bangladeşin ilk cumhurbaşkanı

Bangabandhu Şeyh Muciburrahman, Bangladeş'in ilk cumhurbaşkanı ve 2. başbakanıydı.

Çitagong Bangladeş'in ikinci en büyük şehri ve ana liman şehridir. Güneydoğu Bangladeş'te Karnaphuli Nehri'nin haliçi üzerinde bulunmaktadır. Batısında Bengal Körfezi'ne bakmaktadır. Şehir 6,5 milyonluk nüfusu ile Chittagong Bölgesi'nin yönetimsel merkezi ve Chittagong Bölümü'nün ana şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Sara Hüseyin</span> Bangladeş Yüksek Mahkemesinde avukat ve kadın hakları savunucusu

Sara Hüseyin, Bangladeş Yüksek Mahkemesinde avukat ve Bangladeş Hukuk Yardımı ve Hizmetleri Vakfı'nın (BLAST) onursal bir icra direktörüdür. ABD Dışişleri Bakanı tarafından verilen 2016 Uluslararası Cenevre Kadınları Ödülünün sahibi olmuştur. Hüseyin, Bangladeş'in 2010 yılında yasalaşmaya devam eden kadına yönelik şiddet kapsamlı yasamanın hazırlanmasında önemli bir rol oynamıştır. Fetva şiddetine meydan okumada rolü ile tanınan Hüseyin, kadınlar ve kızlara aşağılayıcı ve şiddetli cezalar öneren Fetvalara karşı çıkar. Ayrıca, tecavüz ve cinsel saldırı davalarında yapılan bakirelik testine karşı çıkması ile bilinir. Hüseyin, 'Namus' adlı kadınlara Karşı Suçlar, paradigmalar ve şiddeteseri konulu eseri Lynn Welchman'la yeniden düzenlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">A. B. M. Mohiuddin Chowdhury</span>

A. B. M. Mohiuddin Chowdhury ,Bangladeşli siyasetçi. Bangladeş Awami Partisi (BAL) üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş-Türkiye ilişkileri</span>

Bangladeş-Türkiye ilişkileri, Bangladeş ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir. Türkiye'nin Dakka'da bir elçiliği var ve Bangladeş'in Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da bir konsolosluğu var.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş cumhurbaşkanı</span> Bangladeşin devlet başkanı

Bangladeş Cumhurbaşkanı, Bangladeş devletinin başı.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş'te turizm</span>

Bangladeş'in turistik cazibe merkezleri arasında tarihi anıtlar, tatil köyleri, plajlar, piknik noktaları, ormanlar ve kabile insanları, çeşitli türlerin vahşi yaşamı bulunmaktadır. Turistler için etkinlikler arasında olta balıkçılığı, su kayağı, nehir gezintisi, yürüyüş, kürek çekme, yatçılık ve deniz banyosu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sedat Hüseyin</span>

Sedat Hüseyin, Bangladeşli bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş'te COVID-19 pandemisi</span>

COVID-19 salgınının Mart 2020'den beri Bangladeş'e yayıldığı doğrulandı. Bilinen ilk üç vaka 7 Mart 2020'de ülkenin epidemiyoloji enstitüsü IEDCR tarafından bildirildi. Enfeksiyonlar Mart sonuna kadar düşük kaldı ancak Nisan ayında dik bir artış gördü. 7 Nisan 2023 itibarıyla Bangladeş'te koronavirüs ile enfekte olmuş toplam 29.446 kişinin öldüğü, toplam vaka sayısının ise 2.038.053 olduğu açıklandı. 1.998.448 hasta ise iyileşti ve taburcu edildi.

SK. Md. Nurul Haque Bangladeş Awami Ligi politikacısı ve Khulna-6 Parlamentosu üyesi.

AKM Amanul İslam Chowdhury, Bangladeşli hükûmet danışmanı. İletişim, Su Kaynakları ve Enerji, Enerji ve Maden Kaynakları Bakanlığı bakanlıklarından sorumlu Latifur Rahman Kabinesi'nde görev yaptı.

Cox's Bazar, güneydoğu Bangladeş'te bir şehir, balıkçı limanı, turizm merkezi ve ilçe merkezidir. Çoğunlukla uzun doğal kumsalıyla ve dünyadaki en büyük mülteci kampı ile bilinir. Chittagong şehrinin 150 kilometre (93 mi) güneyinde yer almaktadır. Cox's Bazar, kelimenin tam anlamıyla "sarı çiçek" anlamına gelen Panowa adıyla da bilinir. Diğer bir eski ismi "Palongkee" idi.

<span class="mw-page-title-main">Aly Zaker</span> Bangladeşli iş insanı

Aly Zaker, Bangladeşli aktör, iş insanı, yönetmen ve yazar.

Muhammed Cüneyd, Bangladeşli Deobandi İslam alimi, eğitimci, yazar, araştırmacı, vaiz ve manevi figür.

<span class="mw-page-title-main">Şah Ahmed Şafi</span>

Şah Ahmed Şafi, Bangladeşli eğitimci, araştırmacı, yazar, vaiz, din adamı ve manevi figür.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş'te LGBT hakları</span>

Bangladeş'te lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) bireyler, kendi hakları açısından ağır baskılarla yüzleşmektedir. Bangladeş toplumu arasındaki muhafazakâr görüşlerin yaygınlığı nedeniyle, eşcinsellere yönelik olumsuz tutumlar da yaygındır. Eşcinselliğe ilişkin Bangladeş mevzuatı, Britanya Hindistanı'nın 1860 yılında uygulamış olduğu Section 377 kanunundan miras alınmış olup eşcinselliği yasaklamaktadır. Bu yasaya göre, hemcins cinsel faaliyetlerinde bulunmanın cezası hapis cezasıdır. Ayrıca eşcinsel bireylerin açılması, toplumsal dışlanma, nefret ya da şiddet nedeniyle tehlikelidir.

<span class="mw-page-title-main">Syeda Sacide Chowdhury</span>

Syeda Sacide Chowdhury, Bangladeşli kadın siyasetçi. Faridpur-2 seçim bölgesini temsilen 2008, 2014 ve 2018'deki seçimlerde üç dönem Bangladeş Ulusal Meclisi'ne girdi. Üst üste üç dönem meclise girmesi nedeniyle 12 Şubat 2019'da Bangladeş Parlamentosu Meclis Başkan Yardımcısı oldu. Öncesinde Bangladeş Çevre ve Orman Bakanı olarak görev yapmıştı. Hizmetlerinden ötürü 2010 Yılında Bangladeş Hükûmeti tarafından Bağımsızlık Günü Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">A. K. M. Şahcahan Kamal</span>

A. K. M. Shahjahan Kamal, Bangladeşli siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Kemal Paşa (siyasetçi)</span> Bangladeşli siyasetçi

Mustafa Kemal Paşa, Bangladeş Milliyetçi Partisi'nden bir siyasetçi ve eski Chittagong-3 ve Chittagong-16 milletvekilidir.