İçeriğe atla

Jimmy Wales Vakfı

Jimmy Wales İfade Özgürlüğü Vakfı (İngilizceJimmy Wales Foundation for Freedom of Expression), Jimmy Wales tarafından ifade özgürlüğü alanındaki insan hakları ihlallerine karşı savaşmak için kurulmuş İngiltere merkezli bir yardım kuruluşudur.[1][2][3] Wales, Dubai'nin liderinden bir ödül aldıktan sonra hayır kurumunu kurdu, buradaki katı sansür yasaları göz önüne alındığında ödülü kabul edemeyeceğini düşündü, ancak geri vermesine izin verilmediğini iddia etti. Vakfın CEO'su Orit Kopel'dir.[4]

Kaynakça

  1. ^ Smith (4 Eylül 2015). "Jimmy Wales on Censorship in China". The Huffington Post. 22 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2017. 
  2. ^ "Jimmy Wales wants Wikipedia to change the world, again". The Jerusalem Post. 12 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2017. 
  3. ^ "Wikipedia founder joins worldwide chorus in support of Zunar". Free Malaysia Today. 21 Ekim 2016. 11 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2017. 
  4. ^ Wales (16 Mart 2016). "Jimmy Wales: 'The world needs to ask: #whereisBassel?'". The Guardian (İngilizce). 18 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Teknoloji Enstitüsü</span> ABD, Massachusettste kurulu vakıf üniversitesi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge, Massachusetts'te bulunan özel bir araştırma üniversitesi. Enstitü, Charles Nehri boyunca bir milden (1,6 km) daha fazla, kentsel bir kampüse ve bir kara hibe, bir deniz hibe ve uzay hibesine sahiptir. Enstitü ayrıca MIT Lincoln Laboratuvarı, Bates Merkezi ve Haystack Gözlemevi gibi bir dizi büyük, kampüs dışı tesisin yanı sıra Broad ve Whitehead Enstitüleri gibi kendine bağlı laboratuvarları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Wikimedia Vakfı</span> kâr amacı gütmeyen kuruluş

Wikimedia Vakfı, Vikipedi (Wikipedia) ansiklopedisi gibi çeşitli özgür içerikli projeleri bünyesinde barındıran bir organizasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Jimmy Wales</span> Vikipedinin iki kurucusundan biri olan Amerikalı internet girişimcisi

Jimmy Donal "Jimbo" Wales, Vikipedi'nin iki kurucusundan biri olan Amerikalı internet girişimcisi. Jimmy Wales bunun yanında Vikipedi ve çeşitli viki projelerini yöneten, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Wikimedia Vakfı'nın kurucusu ve ayrıca Wikimedia ile bağlantısı olmayan ve kâr amaçlı bir barındırma hizmeti olan Fandom adlı şirketin de kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">İlham Aliyev</span> Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

İlham Haydar oğlu Aliyev, Azerbaycanlı siyasetçi ve iş insanıdır. 2003'ten itibaren Azerbaycan'ın dördüncü ve mevcut cumhurbaşkanıdır. Önceki Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in oğludur. Ayrıca Yeni Azerbaycan Partisinin genel başkanlığını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Wikimania</span>

Wikimania, viki projeleri kullanıcıları için Wikimedia Vakfı tarafından düzenlenen uluslararası bir konferanstır. Viki Çılgınlığı anlamına gelen Wikimania, ilk defa 5, 6, 7 Ağustos 2005 tarihlerinde Almanya'nın Frankfurt şehrinde yapıldı. Araştırmacılar ve konuşmacıların katıldığı konferansta, Vikipedi üzerine yapılan çalışmalar ve araştırmalar, Wikimedia Vakfı tarafından yürütülen diğer projelerle ilgili çalışmalar, wiki kültürü ve teknolojisi konuları işleniyor. Özgür yazılım ve özgür içerik konuları da konferansın ele aldığı başlıklar. Programda, slayt sunumları, poster sunumları, sohbetler bulunmaktadır.

Galce, Kelt dillerinin Britonik koluna ait bir dildir. Çoğunlukla Galler'de konuşulur, İngiltere'de de az bir konuşura sahiptir. Tarihsel bağlamda İngilizcede bu dil Kambrian, Kambrik gibi isimlerle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Türkçe Vikipedi</span> Vikipedinin Türkçe sürümü

Türkçe Vikipedi, Vikipedi'nin 5 Aralık 2002'de başlatılan Türkçe sürümüdür. Madde sayısına göre 25. en büyük Vikipedi sürümüdür. 18 Ekim 2024 günü saat 05.30 itibarıyla (UTC) 622.961 maddeye ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">III. Charles</span> Birleşik Krallık kralı (2022–günümüz)

III. Charles, Birleşik Krallık ve diğer 14 İngiliz Milletler Topluluğu bölgesinin kralı. Annesi II. Elizabeth'in ölümü sonrasında 8 Eylül 2022 tarihinde tahta çıktı. 1952'den tahta çıkışına kadar Cornwall Dükü ve Rothesay Dükü olarak Britanya tarihindeki en yaşlı ve en uzun süre görev yapan veliaht ve aynı zamanda 26 Temmuz 1958'den tahta çıkışına kadar bu unvanı taşıyan en uzun süre görev yapan Galler prensi olmuştur. Görevi devraldığı sırada Charles aynı zamanda 73 yaşında Britanya tahtına geçen en yaşlı isim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kazakça Vikipedi</span> Vikipedinin Kazakça sürümü

Kazakça Vikipedi Vikipedi'nin Kazakça versiyonudur. Haziran 2002'de yazılmaya başlanmıştır. Kazakça Vikipedi'nin oldukça düşük bir büyüme çizgisi varken 2011 yılında Kazak ulusal ansiklopedisinde yer alan maddelerin Vikipedi'ye eklenmesi ile büyük bir büyüme göstermiştir. Ayrıca üç değişik alfabede yazılmaktadır. Bu alfabeler Arap, Latin ve Kiril alfabeleridir.

<span class="mw-page-title-main">Şi Cinping</span> 10. Çin Komünist Partisi genel sekreteri

Şi Cinping veya Xi Jinping, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Genel Sekreteri, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Başkanı ve Merkez Askeri Komisyon (MAK) başkanı olarak görev yapan Çinli bir siyasetçidir. Çin’in 2012’den bu yana “en üst düzey lideri” olup ÇKP’den 2016’da resmen “ana lider” unvanını aldı. Genel sekreter olarak Şi, Çin'in en üst karar organı olan Çin Komünist Partisi'nin Politbüro Daimi Komitesi'nde eski bir başkanlık görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Vikipedi'de cinsiyet dengesizliği</span> Vikipedi topluluğunun büyük kısmının erkek olmasıyla sistematik ön yargıya neden olan durum

Vikipedi'de cinsiyet dengesizliği, Vikipedi topluluğuna mensup kişilerin %84 veya %91'inin erkek olması sonucunda ortaya çıkan ve sistematik önyargıya neden olan bir durumdur. Cinsiyet dengesizliği, Vikipedi'ye yönelik eleştirilerin en önemlilerinden biridir. Bu yüzden, Vikipedi topluluğundaki cinsiyet uçurumunu azaltmak için çeşitli girişimler ortaya çıktı. Vikipedi'nin kurucularından Jimmy Wales, Ağustos 2014'te BBC'ye verdiği bir röportajda, Wikimedia Vakfı'nın Vikipedi'deki cinsiyet dengesizliğini azaltmayı hedeflediğinden bahsetti. Wales, vakfın daha fazla sosyalleşmeye ve daha fazla yazılım değişimine açık olduğundan da bahsetti.

<span class="mw-page-title-main">89. Akademi Ödülleri</span>

89. Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından 2016'nın en iyi filmlerine 26 Şubat 2017'de, Hollywood, Kaliforniya'daki Dolby Theatre'da, Pasifik Zaman Dilimine göre 17:30 / Doğu Zaman Dilimine göre 20:30'da verilmeye başlanmış olan ödüllerdir. Törende, 24 kategoriye ayrılmış Akademi Ödülleri dağıtıldı. Ödül töreni, ABC televizyon kanalı tarafından Amerika Birleşik Devletleri'nde canlı yayınlandı. Törenin yapımcılığını Michael De Luca ve Jennifer Todd birlikte gerçekleştirdi. Komedyen Jimmy Kimmel ise törenin sunuculuğunu ilk kez gerçekleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">74. Altın Küre Ödülleri</span>

74. Altın Küre Ödülleri 2016 yılının en iyi film ve Amerikan dizilerine, 8 Ocak 2017'de Kaliforniya, Beverly Hills'daki Beverly Hilton Hotel'de saat PZD'ne göre 17:00 / EST'ne göre 20:00'da verilen olan ödüllerdir. Tören, NBC televizyonu tarafından canlı olarak yayınlandı.

NXT TakeOver, WWE tarafından gelişim ligi NXT için periyodik olarak düzenlenen ve WWE Network'ten yayınlanan profesyonel güreş serisi. NXT TakeOver etkinlikleri genelde iki saat sürerken, bazıları iki buçuk saat de sürmektedir. Yılda birkaç kez düzenlenir.

<span class="mw-page-title-main">Vikipedi'ye Türkiye'den erişimin engellenmesi</span> 29 Nisan 2017den 15 Ocak 2020ye kadar sürdürülmüş erişim engeli

Vikipedi'nin çevrimiçi tüm dillerinin Türkiye'den engellenmesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından, 5651 sayılı kanununun verdiği yetkiye dayanarak 29 Nisan 2017 tarihinde aldığı idari tedbir kararı sonucu meydana geldi. "Türkiye'yi terör örgütleriyle aynı zeminde gösteren ifadelerin bulunması" engele gerekçe olarak gösterildi. 2 Mayıs'ta verilen itiraz dilekçeleri sonucunda İngilizce Vikipedi'de yer alan "Turkish occupation of northern Syria", "Foreign involvement in the Syrian Civil War" ve "State-sponsored terrorism" maddelerinde Türkiye'ye ayrılan bölümlerin erişim engeline neden olduğu öğrenildi. 5 Mayıs'ta Vikipedi'nin bağlı bulunduğu Wikimedia Vakfı, idari tedbir kararı alan Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak kararın kaldırılmasını istedi, fakat itiraz reddedildi.

Wikipediocracy, Vikipedi'nin tartışılması ve eleştirilmesi üzerine yoğunlaşan bir web sitesidir. Benzer konuları işleyen Wikipedia Review sitesi kullanıcıları tarafından Mart 2012'de kurulmuştur. Daily Dot muhabiri Kevin Morris site hakkında, "Wikipedia'nın üst katmanlarının kirli çamaşırlarını araştırması ile bilindiği" ifadesini kullanmıştır. Romancı Amanda Filipacchi, The Wall Street Journal'da sitede "Wikipedia'nın sorunlu uygulamalarının akıllıca ve eğlenceli bir şekilde tartışıldığını" yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Emily Temple-Wood</span>

Emily Temple-Wood, İngiliz kökenli Amerikalı kadın bilişimci ve Wikimedia Vakfı yöneticisi.

<span class="mw-page-title-main">Yılın Wikimedia Gönüllüsü</span> ödül

Yılın Wikimedia Gönüllüsü, Wikimedia Hareketi içindeki önemli başarılara dikkat çekmek ve Vikipedi editörleri ve Wikimedia projelerine katkıda bulunan kişileri onurlandırmak üzere Vikipedi'nin kurucu ortağı Jimmy Wales tarafından her yıl verilen bir ödüldür.

<span class="mw-page-title-main">Abigail Harrison</span>

Abigail "Abby" Harrison veya Astronot Abby olarak bilinir, özellikle Amerika Birleşik Devletleri uzay programı alanında, STEAM eğitiminin Amerikan savunucusudur. Bilim insanı, internet kişiliği, konuşmacı, yazar, bilim iletişimcisi ve Wellesley Koleji'nde eğitim gören bir öğrencidir.

<span class="mw-page-title-main">Daniel James</span> Galli Futbolcu

Daniel Owen James, kanat mevkiinde oynayan Galli millî futbolcudur. EFL Championship ekiplerinden Leeds United'da forma giymektedir.