İçeriğe atla

Jim Sheridan

Jim Sheridan
Doğum6 Şubat 1949 (75 yaşında)
İrlanda Dublin, İrlanda
ÖdüllerBerlin Film Festivali - Altın Ayı
1993 In the Name of the Father

Jim Sheridan (d. 6 Şubat 1949) İrlandalı film yönetmeni. 6 kez Oscar'a (Akademi Ödülü) aday gösterilmiştir.[1] My Left Foot, In the Name of the Father ve Yeni Bir Ülkede filmleri ile tanınır.

Jim Sheridan, İrlanda'nın en başarılı yönetmenlerindendir. Kullandığı karakteristik öğelerle sineması önemli bir akım haline gelmiştir. Kendi ülkesinin sorunlarını dram ve eğlence öğeleriyle dengeleyebilmiş, filmleri tüm dünyada büyük ilgi görmüş nadir yönetmenlerdendir. Oskar ödüllü Jim Sheridan, Sol Ayağım, In the Name of the Father, The Boxer ve Yeni Bir Ülkede filmleriyle sinemanın unutulmaz yapımlarına imza atmıştır.

Hayatı ve Kariyeri

6 Şubat 1949'da İrlanda'da dünyaya geldi. Başlangıçta Hristiyanlık ağırlıklı eğitim veren Irish Christian Brothers'ta öğrenim gördü.

1972'de University Collage Dublin'e kaydoldu. Aynı yıl içinde evlendi. Jim Sheridan o dönemde ayrıca Abbey School of Acting'ta çalışmaya başladı ve Dublin's Project Theatre'nın kurucuları arasında yer aldı.

1981'te taşındığı New York'ta, Irish Arts Centre'de yönetmen olarak görev aldı. Ancak bir süre sonra vatanı İrlanda'ya döndü ve 1989'da ilk uzun metrajlı filmi "My Left Foot"u (Sol Ayağım) çekti. Christy Brown'ın otobiyografisinden beyaz perdeye aktardığı filmde sadece sol bacağını kullanarak yaşamaya çalışan yetenekli yazarı aktör Daniel Day-Lewis canlandırıyordu. Film 2 dalda oskara layık görüldü ve geniş bir izleyici kitlesine ulaştı.

Jim Sheridan'ın ilk filmiyle kazandığı bu büyük başarı, 1990'da çektiği, Richard Harris'in başrolde olduğu ve John B. Keane'ın tiyatro oyunundan uyarlanan The Field ile devam etti. Film 60'lar İrlanda'sının sosyal bir eleştirisi niteliğindeydi.

1993'te Arthur Lappin'la birlikte Hell's Kitchen adlı film şirketini kuran Sheridan, bu şirketin ilk yapımı olan In the Name of The Father için kamera arkasına geçti. Ünlü yönetmen filmin senaryosunu Gerry Conlon'un otobiyografisi Proved Innocent'tan, eski politik tutuklu Terry George ile birlikte uyarladı. Yedi dalda Akademi Ödülüne aday gösterilen filmde masum olduğu halde politik açıdan suçlanıp ceza evine konan bir gencin ve babasının 15 yıl süren hukuk mücadelesi anlatılıyordu. Oskar ödüllü oyuncu Daniel Day-Lewis ve Emma Thompson'ın performanslarıyla güçlü, politik bir meseleyi ele aldığı için tartışmalı bir film olan In the Name of The Father, Jim Sheridan sinemasını daha üst noktalara taşıdı.

1997'de In The Name of The Father'da birlikte çalıştığı Terry George'la senaryosunu yazdıkları The Boxer'ı çekti. Daniel Day-Lewis'a rol verdiği üçüncü film olan The Boxer, 3 dalda Altın Küre'ye aday gösterilmesinin yanı sıra, çeşitli festivallerden 3 ödül de aldı. Eski bir IRA mahkûmun ve boksörün hayatının anlatıldığı film, politik duruşu yüzünden yine uzun süre konuşuldu. Filmde Sheridan'ın kardeşi yönetmen Peter Sheridan da Peter Mallon karakterini canlandırdı. Peter Sheridan ayrıca, In the Name of The Father'da bir mahkûmu canlandırmıştı.

Jim Sheridan ölen ağabeyi Frankie Sheridan'a adadığı film olan In America için 2002'de kamera arkasındaydı. 80'lerde kendi ailesinin yaşadıklarından yola çıkarak, yazar olan kızları Naomi Sheridan ve Kirsten Sheridan'la birlikte senaryosunu yazdıkları film, 3 dalda oskara aday olarak gösterildi, toplam 16 ödül kazandı. Jim Sheridan, 2005 yılında rap şarkıcısı 50 Cent'in hayatının anlatıldığı ve başrolde 50 Cent'in kendisinin oynadığı Get Rich or Die Tryin'i çekti.

Notlar

  1. ^ Ebert, Roger. "Coach Carter" 22 Eylül 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., RogerEbert.com, 14 Ocak 2005. Retrieved on 20 Ağustos 2006.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Neil Jordan</span>

Neil Jordan İrlandalı yazar, senarist ve film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Akademi Ödülleri</span> filmler kapsamında her yıl düzenlenen ödül töreni

Akademi Ödülleri veya popüler adıyla Oscar ödülleri, film endüstrisindeki sanatsal ve teknik başarılara verilen ödüllerdir. Ödüller, Kaliforniya merkezli Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından yılda bir kez verilir. Akademi üyelerinin oylarıyla verilen ödüller, sinema dünyasında uluslararası bir başarı göstergesi olarak kabul edilir. Ödül kazananlara verilen heykelciğin resmi adı "Akademi Liyakat Ödülü" olmasına rağmen heykelcik çoğu zaman "Oscar" lakabıyla anılır. Heykelcik, art deco üslubunda tasvir edilmiş bir şövalyedir.

<i>Kraliçe</i> (film)

Kraliçe, Galler Prensesi Diana'nın 1997 yılındaki ölümünün ardından gelişen olayları anlatan 2006 yapımı biyografik drama filmidir. Filmin yönetmenliğini Stephen Frears yapmıştır. Helen Mirren bu filmdeki rolü ile En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülünü alırken film de En İyi Film dalında Oscar'a aday olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Emma Thompson</span>

Dame Emma Thompson ; Emmy, BAFTA ve Akademi ödüllü Britanyalı oyuncu ve senaryo yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Paul Haggis</span>

Paul Edward Haggis, Oscar ödüllü Kanadalı senarist, yapımcı ve yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Michael Cimino</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; senarist (1939 – 2016)

Michael Cimino, Akademi ödülü sahibi Amerikalı yönetmendir. 1978 yılında The Deer Hunter filmi ile Oscar'ı ve Altın Küre'yi almış, BAFTA'ya aday gösterilmiştir. Film aynı zamanda En İyi Film Akademi Ödülü'nü de kazanmıştır. Cimino En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü'ne de aday gösterilmiştir.

<i>Kral Georgeun Deliliği</i>

The Madness of King George 1994 yapımı, yönetmeni Nicholas Hytner olan film. The Madness of George III isimli oyundan uyarlana senaryosunu Alan Bennett yazmıştır. Nigel Hawthorne, Helen Mirren, Ian Holm, Amanda Donohoe, Rupert Graves ve Rupert Everett filmde rol almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Daniel Day-Lewis</span> İngiliz oyuncu

Sir Daniel Michael Blake Day-Lewis, İngiliz emekli oyuncu. Genellikle sinema tarihinin en büyük aktörlerinden biri olarak tanımlanan Day-Lewis, kırk yılı aşan kariyeri boyunca üç Akademi Ödülü, dört BAFTA Ödülü, üç Ekran Oyuncuları Derneği Ödülü ve iki Altın Küre Ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda ödül aldı. Day-Lewis, 2014 yılında tiyatroya hizmetlerinden ötürü şövalyelik unvanı aldı.

<i>Kan Dökülecek</i>

Kan Dökülecek, Paul Thomas Anderson tarafından yazılıp yönetilen 2007 yapımı Amerikan epik dönem drama filmidir ve Upton Sinclair'in 1927 tarihli romanı "Oil!"dan esinlenmiştir. Film, 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarındaki Güney Kaliforniya'nın petrol patlaması sırasında servet peşinde koşan acımasız bir gümüş madencisinden petrolcüye dönüşen Daniel Plainview'u canlandıran Daniel Day-Lewis'i başrolde oynuyor. Paul Dano, Kevin J. O'Connor, Ciarán Hinds ve Dillon Freasier filmde yardımcı rollerde yer alıyor. Film, Ghoulardi Film Company tarafından üretilmiş ve Paramount Vantage ve Miramax Films tarafından dağıtılmıştır. 2008 Berlin Uluslararası Film Festivali'nde En İyi Yönetmen dalında Gümüş Ayı Ödülü ve Jonny Greenwood'un müziği için Özel Sanatsal Katkı Ödülü kazanmıştır. Film, 25 milyon dolarlık bütçesiyle dünya çapında 76.2 milyon dolar hasılat elde etti.

<i>Sol Ayağım</i> (film)

Sol Ayağım , 1989 yapımı sinema filmidir. Doğuştan beyin felçli doğduğu için sadece sol ayağını kullanabilen İrlandalı yazar Christy Brown'un aynı adı taşıyan kitabından uyarlanmış gerçek bir yaşam öyküsüdür. Filmde Christy Brown’u canlandıran Daniel Day-Lewis 1989 yılında, bu filmdeki performansıyla en iyi erkek oyuncu dalında Oscar kazanmıştır. Brenda Fricker ise bu filmdeki performansıyla en iyi yardımcı kadın oyuncu Oscar’ını kazanmıştır. Ayrıca film en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi senaryo dalında da Oscar'a aday gösterilmiştir.

<i>Manzaralı Oda</i> (film) film

Manzaralı Oda, 1985 İngiltere yapımı dramatik komedi filmidir. Özgün adı A Room with a View olan film 1989 yılının Ocak ayında Türkiye'de de gösterilmiştir.

<i>Muhbir</i> (film, 1935) 1935 filmi

Muhbir 1935 ABD yapımı politik dramatik filmdir. Özgün adı The Informer dır.

<i>Dolandırıcılar</i>

Dolandırıcılar 1990 yapımlı 4 Akademi Ödülüne aday gösterilmiş neo-noir filmidir. Yönetmenliğini Stephen Frears üstlenirken, filmin başrollerinde oyunculuğuyla En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'ne aday gösterilen Anjelica Huston, oyunculuğuyla En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülüne aday gösterilen Annette Bening ve filmin kitabını 1985 senesinde okuyup filme kendisi adapte etmek istediği aktör John Cusack oynamaktadır. Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Özgün Senaryo dallarında da Oscar ödülüne aday gösterilirken, bayan oyuncular da başta BAFTA olmakla birkaç önemli sinema ödülüne aday gösterilmiştir.

<i>Yeni Bir Ülkede</i>

Yeni Bir Ülkede Jim Sheridan'ın yönettiği 2002 tarihli dram filmi. Film, Jim Sheridan ve kızları Naomi ile Kirsten'in yarı otobiyografik hikâyesini aktarmaktadır. New York'a yeni gelen İrlandalı bir ailenin burada yeni bir hayat başlamaları konu edilmektedir. Film, büyük kızın gözünden anlatılır. Yeni Bir Ülkede, En İyi Senaryo, En İyİ Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu dallarında Oscar'a aday gösterilmiştir.

32. Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından 1959 yılının en iyi filmlerine verilen ödüllerdir. Ödül töreni 4 Nisan 1960 Pazartesi günü Los Angeles'taki RKO Pantages Theatre'da düzenlendi. Tören, komedyen Bob Hope tarafından sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Jordan Peele</span> Amerikalı komedyen ve sinema oyuncusu

Jordan Haworth Peele Amerikalı oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı ve komedyen.

<i>Baba</i> (film, 2020)

Baba, Florian Zeller'in ilk yönetmenlik denemesinde ortak yazıp yönettiği 2020 yapımı bir drama filmidir; Zeller'in 2012 oyunu Le Père'ye dayanan oyun yazarı Christopher Hampton ile birlikte yazdı. Bir Fransız-İngiliz ortak yapımı olan filmde, Anthony Hopkins, Olivia Colman, Mark Gatiss, Imogen Poots, Rufus Sewell ve Olivia Williams yer alıyor ve ilerleyen demans hastalığı ile uğraşması gereken yaşlanan bir adamı konu ediyor. Film, 2015 yapımı Floride filminden sonra oyunun ikinci uyarlaması.

<i>My Beautiful Laundrette</i>

My Beautiful Laundrette, Stephen Frears'ın yönettiği, senaryosunu Hanif Kureishi'nin yazdığı 1985 Birleşik Krallık yapımı komedi-drama filmidir. Film aynı zamanda Working Title Films tarafından yayınlanan ilk filmlerden biriydi.

Terry George, Kuzey İrlandalı senarist, yapımcı ve yönetmen. The Boxer, O Da Bir Ana ve Babam İçin gibi film çalışmalarının çoğu Kuzey İrlanda sorununa odaklanmaktadır. 1993 yapımı Babam İçin filmi ile Oscar Ödülleri'nin En İyi Uyarlama Senaryo ve 2004 yapımı Hotel Ruanda filmi ile En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü kategorilerinde aday gösterildi. 26 Şubat 2012'de The Shore filmi ile En İyi Kısa Film Akademi Ödülü'ne layık görüldü.

<i>Babam İçin</i>

Babam İçin, Jim Sheridan'ın yazıp yönettiği 1993 yapımı biyografik bir suç draması filmidir. Film, 1974'te Guildford'da bir barın bombalanması sonucu dört İngiliz askerinin ve bir sivilin ölümüyle sonuçlanan olaylardan haksız yere hüküm giyen dört kişinin, Guildford Dörtlüsü'nün gerçek hikâyesine dayanmaktadır. Senaryo Terry George ve Jim Sheridan tarafından 1990 tarihli Proved Innocent adlı otobiyografiden uyarlanmıştır.