İçeriğe atla

Jim Feast

W. James Feast
Doğum25 Haziran 1938 (86 yaşında)
Birmingham, İngiltere
Milliyetİngiliz
VatandaşlıkBirleşik Krallık
EğitimUniversity of Birmingham
University of Sheffield
King Edward VI School
Ödüller
  • Swinburn Medal (1994)
  • Royal Society of Chemistry Interdisciplinary Award (2001)
  • Royal Medal (2007)
  • FRS (1996)
  • CBE
  • FRSC
  • Tilden Ödülü (1996)
Kariyeri
DalıKimyasal sentezler
Çalıştığı kurumlarDurham Üniversitesi

William James Feast CBE FRS FRSC (d. 25 Haziran 1938), İngiliz kimya bilimcisi ve akademisyendir.

Erken dönem

Feast, Birmingham'da öğretmen baba ve ev hanımı annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Lichfield'daki King Edward VI School'da eğitim gördü. Ancak "oturup hayallere dalması" nedeniyle bilimsel araştırmalara yönlendirildi. Bu nedenle kendisini "tesadüfi kimyager" olarak adlandırdı.[1]

Başlarda üniversitede matematik eğitimi almayı planladı. Ancak Birmingham Üniversitesi'nde Rudolf Peierls ile yaptığı röportajdan sonra fikrini değiştirdi ve kimya okumak için Sheffield Üniversitesi'ne kaydoldu. 1960'ta Bilim Uzmanı (BSc) unvanı ile mezun oldu. Mezun olduktan sonra, organo-flor kimyası alanında Birmingham Üniversitesi'nde doktora eğitimine başladı ve 1963'te tamamladı. Doktora sonrası araştırma amacıyla 1965'e kadar burada kaldı.[2] 1965'te Durham Üniversitesi'nde öğretim görevlisi oldu ve 2003 emekli olana kadar 35 yıldan fazla burada görev yaptı.[2] 1967'de ilk karısı Jenneke ile evlendi ve Saskia ve Marieke adında iki kızları oldu.

Araştırma ve akademik çalışma

Organo-flor kimyasındaki doktorasına rağmen, 1970 yılında, florlu dien monomerleri ile deneyler yaptı. Bunun sonrasında polimer kimyasına, özellikle polimer senteziyle daha fazla ilgilenmek için odak değiştirdi.[3] Poliasetilen üretimine yönelik şu anda "Durham öncü rotası" olarak bilinen yolu geliştirmeye yardımcı oldu. 70'ler ve 80'ler boyunca Feast ve grubu tarafından polimer sentezi amacıyla konuk öğretim üyesi olarak çalışmaya davet edildi. Böylece Mainz'deki Max Planck Polimer Araştırma Enstitüsü'nde iki aylık bir süre geçirdi.[2]

1965'te öğretim üyeliğinden kıdemli öğretim üyeliğine ve 1986'da profesörlüğe yükseldi. 1996'da Kraliyet Cemiyeti Üyesi oldu ve 2006'da Kraliyet Kimya Derneği'nin iki yıllığına Başkan seçildi. Durham'daki görevinin yanı sıra, 1985-1988 yılları arasında Leuven Üniversitesi, 1993'te Cornell Üniversitesi ve 1999'da Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü de dahil olmak üzere pek çok yerde konuk ve misafir öğretim görevlisi pozisyonlarında bulundu.[2]

Emeklilik

2003 yılında emekli oldu. Ancak Durham Üniversitesi'nde ve ayrıca Eindhoven Teknoloji Üniversitesi'nde çalışmaya devam etti.[4] 2004'te Warwick Üniversitesi'nden fahri bir doktora ile ödüllendirildi.[5] 2007 Yeni Yıl Ödüllerinde "polimer kimyasına hizmetler"i nedeniyle Britanya İmparatorluk Nişanı (CBE) ile ödüllendirildi.[6] O yıl, "kimyasal senteze, özellikle işlevsel polimerik malzemeler alanında, geniş kapsamlı etkileri olan olağanüstü katkıları" nedeniyle de Kraliyet Madalyası ile ödüllendirildi.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Jim Feast: Comment". 13 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2008. 
  2. ^ a b c d Grubbs (2005). "Jim Feast: A career in polymer science". Polymer. 46 (5): 1427-1438. doi:10.1016/j.polymer.2004.11.098. 
  3. ^ "Interview with Jim Feast". 29 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2008. 
  4. ^ "Durham University - Department of Chemistry - James Feast". 24 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2008. 
  5. ^ "University of Durham News & Events". 10 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2008. 
  6. ^ "No. 58196". The London Gazette. 30 Aralık 2006. s. 7. 4 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Royal Medal press release". 9 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2008. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi</span>

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Cumhuriyet döneminin ilk kurulan fakültesi Ankara Üniversitesi'nin mühendislik ve temel bilim alanlarındaki öncü kuruluşlarındandır. Kuruluşundan bu yana fakülte Türkiye'de bilim ve teknolojinin gelişmesinde, ülkenin kalkınmasında, çağdaş düzeyde temel ve uygulamalı araştırmalar yapılmasında önemli katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Karl Ziegler</span> Nobel Kimya Ödülü sahibi Alman kimyager

Karl Waldemar Ziegler, Alman kimyager. Polimerler üzerindeki geliştirici araştırmalarından ötürü, Giulio Natta ile birlikte, 1963 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü. Nobel Komitesi, Ziegler'i "organometalik bileşikler üzerindeki çalışmaları yeni polimerleşme tepkimelerini ortaya çıkardı ve çok kullanışlı yeni endüstriyel süreçlere zemin hazırladı" şeklinde değerlendirmişti.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Staudinger</span> Nobel Kimya Ödülü sahibi Alman kimyager

Hermann Staudinger, plastiklerle ilgili çalışmaları sebebiyle 1953 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü almış olan Alman kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Melvin Calvin</span> Amerikalı biyokimyager (1911 – 1997)

Melvin Calvin, Amerikalı biyokimyacı.

<span class="mw-page-title-main">John Cornforth</span> Avustralyalı-İngiliz kimyager (1917 – 2013)

Sir John Warcup 'Kappa' Cornforth, AC, CBE, FRS, Avustralyalı kimyager. 1975 yılında, "enzim-katalize reaksiyonların stereokimyası üzerine çalışmaları için", Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Gençlik yıllarından itibaren sağırdır.

<span class="mw-page-title-main">Norman Haworth</span>

Sir Walter Norman Haworth Britanyalı kimyager. Birmingham Üniversitesi'nde çalıştığı dönemde, askorbik asit üzerine çığır açan çalışmaları ile tanınır.

Yusuf Yağcı, Türk kimyagerdir. 1952'de Bursa'da doğdu. Yüksek lisans ve doktorasını İngiltere'de Liverpool Üniversitesi'nde yaptı. İTÜ'de doçent ve profesör oldu. Japonya, Almanya ve Çin' de pek çok kez misafir öğretim üyesi olarak çalışmalarda bulunmuştur. Birleşik Krallık tarafından "Kraliyet Kimya Cemiyeti Üyeliğine" kabul edilmiştir. Kimya bilimine yaptığı katkılarla uluslarası büyük bir üne sahip olan Yusuf Yağcı adına özel dergi sayıları çıkartılmıştır. Macromolecular Chemistry and Physics, 2017 yılında Yusuf Yağcı'nın 65. yaşına ithafen, Polymer Chemistry dergisi ise 70. yaşına özel sayı basmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Kimya Topluluğu</span>

Kraliyet Kimya Topluluğu ya da kısaca RSC, Londra, Birleşik Krallık merkezli, kimya alanında faaliyet gösteren bilimsel kuruluştur. Chemical Society, Royal Institute of Chemistry, Faraday Topluluğu ve Analitik Kimya Topluluğunun 1980 yılında birleşmesiyle kurulmuştur.

Herman Francis Mark polimer bilimine katkılarıyla tanınmış Avusturyalı-Amerikalı kimyager. Mark'ın fiberlerin moleküler yapısı üstüne X-ışını difraksiyonu çalışmaları polimer yapıların makromoleküler teorisine önemli kanıtlar sağladı. Houwnik ile günümüzde Mark-Houwnk veya Mark-Houwnik-Sakurada denklemi olarak bilinen denklemleri kurudu. Bu denklemler bir polimerin gerçek viskozitesini bağıl moleküler kütlesine bağlar. Uzun yıllar Brooklyn Polytechnic Enstitüsü'nde çalıştı. 1946'da Journal of Polymer Science dergisini kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Krzysztof Matyjaszewski</span> Polonyalı-Amerikan kimyager

Krzysztof "Kris" Matyjaszewski Polonya doğumlu, ABD vatandaşı kimyager. Carnegie Mellon Üniversitesi'nde Doğa Bilimleri Profesörü.

<span class="mw-page-title-main">K. C. Nicolaou</span> Amerikalı kimyager

Kyriacos Costa Nicolaou doğal ürünler toplam sentezi alanındaki araştırmalarıyla tanınan bir Kıbrıslı-Amerikalı kimyagerdir. Halen Rice Üniversitesi Harry C. and Olga K. Wiess Kürsüsü kimya profesörüdür; daha önce Scripps Araştırma Enstitüsü / UC San Diego ve Pennsylvania Üniversitesi'nde akademik görevler üstlenmiştir.

Polimer kimyası, polimerlerin ve makromoleküllerin kimyasal sentezine, yapısına ve kimyasal ve fiziksel özelliklerine odaklanan bir kimya alt disiplinidir. Polimer kimyasında kullanılan ilkeler ve yöntemler, organik kimya, analitik kimya ve fiziksel kimya gibi çok çeşitli diğer kimya alt disiplinleri aracılığıyla da uygulanabilir. Pek çok malzeme tamamen inorganik metaller ve seramiklerden DNA ve diğer biyolojik moleküllere kadar polimerik yapılara sahiptir, ancak polimer kimyası tipik olarak sentetik, organik bileşimler bağlamında anılır. Sentetik polimerler, genellikle plastik ve kauçuk olarak adlandırılan, günlük kullanımdaki ticari malzemeler ve ürünlerde her yerde bulunur ve kompozit malzemelerin ana bileşenleridir. Polimer kimyası, her ikisi de polimer fiziği ve polimer mühendisliğini kapsayacak şekilde tanımlanabilen daha geniş polimer bilimi veya hatta nanoteknoloji alanlarına da dahil edilebilir.

Sör John Ivan George Cadogan İngiliz organik kimya uzmanı.

Jack Lewis, Newnham'lı Baron Lewis, FRS, HonFRSC Temel olarak inorganik kimya alanında çalışan bir İngiliz kimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Charles Rees</span>

Charles Wayne Rees CBE, FRS, FRSC İngiliz organik kimyacı.

Anthony Ledwith İngiliz kimyager.

Steven Victor Ley, Cambridge Üniversitesi Kimya Bölümü'nde Organik Kimya Profesörü. Cambridge Trinity College üyesi. Kraliyet Kimya Derneği (2000–2002) Başkanı. Ocak 2002'de Britanya İmparatorluk Nişanı verildi. 2011 yılında The Times tarafından "İngiliz bilimindeki en önemli 100 kişi" listesine dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">David Phillips (kimyager)</span>

David Phillips,, fotokimya ve lazerler konusunda uzmanlaşmış İngiliz kimyagerdir. 2010'dan 2012'ye kadar Kraliyet Kimya Derneği'nin başkanı.

Christopher David Garner FRSC FRS, Biyolojik İnorganik Kimya alanında çalışmalara sahip İngiliz kimyagerdir. Araştırmalarında biyolojik süreçlerde geçiş metal elementlerinin rolüne odaklandı. Konuyla ilgili 400'den fazla orijinal makale ve incelemesi vardır. Özel ilgi alanı, molibdopterin molekülü temelinde çeşitli enzim kofaktörlerin metal merkezleri olarak Molibden ve Tungsten rolleridir.

<span class="mw-page-title-main">Kathryn Beers</span>

Kathryn L. Beers Amerikalı bir polimer kimyacısıdır. Beers, Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümünde Polimerler ve Kompleks Akışkanlar grubunun lideridir. Araştırma alanları arasında mikroreaktörler ve mikroakışkanlar, polimer sentezi ve reaksiyon izlemedeki gelişmeler, makromoleküler ayırmalar, polimerik malzemelerin entegre ve yüksek verimli ölçümleri, bozunabilir ve yenilenebilir polimerik malzemeler ve sürdürülebilir malzemeler yer almaktadır.