İçeriğe atla

Jill Morris

Ekselans
Jill Morris
Jill Morris, 2019
Birleşik Krallık'ın Türkiye Büyükelçisi
Hükümdar III. Charles
Başbakan Rishi Sunak
Keir Starmer
Birleşik Krallık'ın İtalya Büyükelçisi
Hükümdar II. Elizabeth
Başbakan Theresa May
Boris Johnson
Kişisel bilgiler
Doğum 14 Ağustos 1967 (57 yaşında)
Chester, Cheshire, İngiltere
Mesleği Diplomat

Jill Morris (d. 14 Ağustos 1967), 2023 yılından beri Birleşik Krallık'ın Türkiye Büyükelçisi olarak görev yapan İngiliz diplomat.

Erken yaşam

Morris Chester, Cheshire'da doğdu ve Southampton (MA) ve Warwick (MPhil) Üniversitelerinde Modern Diller eğitimi aldı.[1]

Kariyer

Morris 1999 yılında Foreign and Commonwealth Office'e katılmıştır. Avrupa ve Birleşik Krallık'ta çeşitli görevlerde bulunmuştur.[2] Morris, 13 Haziran 2015 tarihinde, Doğum Günü Onur Ödülleri sırasında, Avrupa Direktörü olarak görev yaptığı sırada İngiliz dış politikasına verdiği hizmetlerden dolayı St Michael ve St George Nişanı Yoldaşı olarak atandı.[3]

Aralık 2015'te Morris'in Temmuz 2016'da görev almak üzere ingiltere'nin italya ve San Marino Büyükelçisi olarak atanacağı açıklandı. Ocak 2023'te İngiltere'nin Türkiye Büyükelçisi olmuştur.[4]

Kaynakça

  1. ^ "The Future of British-Italian Relations". The British Italian Society. 13 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2017. 
  2. ^ "Jill Morris CMG". Foreign and Commonwealth Office. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2016. 
  3. ^ "No. 61256". The London Gazette (Supplement). 13 Haziran 2015. s. B4. 
  4. ^ "Change of His Majesty's Ambassador to Turkey: Jill Morris". The Frontier Post. 28 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık</span> Kuzeybatı Avrupadaki devlet

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı veya yaygın adıyla Birleşik Krallık, Avrupa anakarasının kuzeybatı kıyılarında, Kuzeybatı Avrupa'da egemen bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">İngiltere</span> Batı Avrupadaki bir Birleşik Krallık ülkesi

İngiltere, Birleşik Krallık'ı meydana getiren dört ülkeden biridir. Ülke, kabaca %62'sini kapladığı Büyük Britanya adasında ve 100'den fazla küçük bitişik adada yer almaktadır. Kuzeyde İskoçya ve batıda Galler ile kara sınırı bulunmaktadır ve doğuda Kuzey Denizi, güneyde Manş Denizi, güneybatıda Kelt Denizi ve batıda İrlanda Denizi ile çevrilidir. Kıta Avrupası güneydoğuda, İrlanda ise batıda yer alır. Başkenti ve en büyük şehri Londra'dır.

<span class="mw-page-title-main">İskoçya</span> Birleşik Krallıkın parçası olan Batı Avrupa ülkesi

İskoçya, Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri. İskoçya anakarası, Büyük Britanya adasının kuzeydeki üçte birlik kısmını kaplar. Güneydoğusunda İngiltere ile 154 km uzunluğunda bir sınırı vardır. Kuzeyi ve batısı Atlas Okyanusu ile, kuzeydoğusu Kuzey Denizi ile ve güneyi İrlanda Denizi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Ağrotur ve Dikelya</span> Birleşik Krallıkın Kıbrıs Adasında iki askerî üssü

Ağrotur ve Dikelya, Birleşik Krallık'ın Kıbrıs Adası'nda Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanımasından sonra elinde bulundurmaya devam ettiği iki askerî üstür.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık'ın Türkiye büyükelçileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki Birleşik Krallık Büyükelçileri, Birleşik Krallık'ın Türkiye'deki başta gelen diplomatik temsilcileri olup, Birleşik Krallık'ın diplomatik misyonuyla görevlidirler. Mevcut büyükelçi Dominick Chilcott'tır. Aşağıdaki liste günümüze kadar büyükelçilik yapmış kişileri sıralamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Otomotiv endüstrisi</span> Motorlu araçları tasarlayan, geliştiren, üreten ve pazarlayan iş sektörüdür

Otomotiv endüstrisi, terim anlamı olarak, motorlu taşıtları tasarlayan, geliştiren, üreten ve pazarlayan iş sektörüdür. 2007 yılı itibarıyla, tüm dünyada 73 milyondan fazla motorlu araç üretildi. Otomotiv sanayii, tüm sanayileşmiş ülkelerde ekonominin lokomotifi olarak kabul edilmektedir. Sektörün ekonomideki sürükleyici-lokomotif etkisinin nedeni, diğer sanayi dalları ve ekonominin diğer sektörleri ile olan çok yakın ilişkisidir. Otomotiv sanayii demir-çelik, petro-kimya, lastik gibi temel sanayi dallarında başlıca alıcı ve bu sektörlerdeki teknolojik gelişmenin de sürükleyicisidir. Turizm, altyapı ve inşaat ile ulaştırma ve tarım sektörlerinin gerek duyduğu her çeşit motorlu araçlar sektör ürünleri ile sağlanmaktadır. Bu sektördeki değişimler, ekonominin tümünü yakından etkilemektedir. Otomotiv sektörü Motorlu Taşıt Aracı üreten bir sanayidir. Dünyada toplam motorlu taşıt seri üretiminin yaklaşık %70'ini otomobil üretimi oluşturmaktadır. Türkiye'de de bu oran geçerlidir. Otomobil üretimi, diğer motorlu taşıtlara göre çok daha yüksek adetlerde yapılır. Bu suretle otomobil üretimi, güçlü bir yan sanayiini oluşturarak diğer taşıtların üretimine de destek olur. Bu nedenle otomobil üretimi, otomotiv sanayiinin temelidir..

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık-Türkiye ilişkileri</span>

Birleşik Krallık-Türkiye ilişkileri, Birleşik Krallık ile Türkiye arasında süregelen ikili ilişkileri içerir. Birleşik Krallık, Türkiye ile beraber Osmanlı Devleti'nin yıkılması ve I. Dünya Savaşı öncesi mükemmel denecek ittifakta ilişkilerini geliştirmişlerdir. Ancak Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'nda Birleşik Krallık yerine Almanya'nın yanında yer alması ve Birleşik Krallık'la Osmanlı Devleti'nin dağılma döneminde Avrupa'da çıkan ham madde ve toprak arayışı, başta Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Yunanistan ile, Osmanlı Devleti ve Almanya'yı karşı tarafta savaşa sokmuş ve Osmanlı Devleti'nin Birleşik Krallık'ın karşısında savaşmasına neden olmuştur. Ama bu Medeniyetler İttifakı'nın en güçlü ilişkilerinden olan Birleşik Krallık ve Osmanlı Devleti ilişkilerini, daha sonrasında da Türkiye ilişkilerini yıldıracak seviyelere kadar zora sokmamıştır. Bu durum, Türkiye'nin I. Dünya Savaşı'ndan kalan savaş borçlarını IMF'ye ödedikten sonra Birleşik Krallık'ın Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğine güçlü desteğine kadar tam süratle ilerlemiştir. Birleşik Krallık, her ne kadar İspanya ve İtalya'dan, sonrasında da Polonya ve Finlandiya'dan sonra Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine desteğini 2005-2008 arası ertelese bile, Birleşik Krallık, Türkiye'nin en büyük ve en güçlü Avrupa Birliği destekçisiydi.

<span class="mw-page-title-main">İngiliz pasaportu</span> Büyük Britanya vatandaşlarına yurt dışında seyahatleri için verilen belge

İngiliz pasaportu ya da Britanya pasaportu, Büyük Britanya vatandaşlarına yurt dışında seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">David Cameron</span> Birleşik Krallık başbakanı (2010–2016)

David William Donald Cameron, Birleşik Krallık eski Dışişleri Bakanı, eski Birleşik Krallık başbakanı ve Muhafazakâr Parti'nin eski genel başkanı. Cameron, 2005 yılında Muhafazakâr Parti liderlik seçimini kazanarak partinin Genel Başkanı olmuştur. 2010 Birleşik Krallık genel seçimleri'nin ardından Muhafazakâr Parti - Liberal Demokratlarlar arasında kurulan Koalisyon hükûmetinde başbakan olarak yer almıştır. 2015 Birleşik Krallık genel seçimleri'nde tekrar başbakan seçilmiştir. 2016 Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği üyeliği referandumu sonrası 13 Temmuz 2016 tarihinde parti başkanlığından ve başbakanlıktan istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Ordusu</span> Birleşik Krallıkın askerî gücü

Britanya Ordusu, Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri'nin kara kuvvetleridir. Kraliyet Donanması ve Kraliyet Hava Kuvvetleri ile birlikte Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri'nin üç ana komutanlığından biridir.

Birleşik Krallık vize politikasını Birleşik Krallık hükûmeti belirler. Aynı vize politikası Guernsey, Jersey ve Man Adası için de geçerlidir. Vizeden muaf olmadıkça ziyaretçilerin vize alması gerekmektedir. Birleşik Krallık, Avrupa Birliği üyesi olduğu dönemde de Schengen sınır-serbest bölgesi dışında bulunmaktaydı ve İrlanda ile Ortak Seyahat Alanı korumakla beraber kendi vize politikası bulunmaktaydı. Britanya denizaşırı toprakları da genellikle kendi vize politikalarını uygulamaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık ekonomisi</span> Ulusal Ekonomi

Birleşik Krallık ekonomisi, oldukça gelişmiş bir sosyal pazar ve piyasa odaklı bir ekonomidir. Nominal olarak dünyanın beşinci büyük ve SAGP bakımından dokuzuncu büyük ekonomisi ve IMF'ye göre kişi başına GSYİH'ye göre yirmi birinci en büyük ekonomi olup dünya GSYİH'sinin %3.3'ünü oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık'ın Ankara Büyükelçiliği</span> Ankarada elçilik binası

Birleşik Krallık'ın Ankara Büyükelçiliği; Birleşik Krallık'ın, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan büyükelçiliğidir. Elçilik binası Çankaya ilçesinde bulunmaktadır. Ocak 2023 yılından beri elçilik görevini Jill Morris yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi</span>

Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi, Birleşik Krallık'da ülkenin İngiliz Milletler Topluluğu ülkeleri ile diğer ülkeler ile ilişkilerinin ve dış politikasının düzenlenmesinden sorumlu bakanlıktır. 17 Ekim 1968 tarihinde Dış ve İngiliz Milletler Topluluğu ofislerinin birleşmesi sonucu kurulmuş olup Londra'da Kral Charles Caddesi üzerinde yer almaktadır. Mevcut bakan Liz Truss'tır. Eylül 2020 itibarıyla bakanlığın yetki alanı genişletilerek, Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu üye ülkelerinin kalkınması ile ilgili proje üretmek ve uygulamak üzere yetkilendirilmiş, bunun sonucunda bakanlığın adı Dışişleri ve İngiliz Milletler Topluluğu Ofisi isminden, Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi ismini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık-Gürcistan ilişkileri</span>

Birleşik Krallık-Gürcistan ilişkileri, Birleşik Krallık ile Gürcistan arasındaki güncel ve tarihsel ilişkileri ifade eder. Birleşik Krallık'ın Tiflis'te büyükelçiliği, Gürcistan'ın da Londra'da büyükelçiliği var. Mevcut İngiliz büyükelçisi, 2016 yılında atanan Justin McKenzie Smith.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Birleşik Krallık ilişkileri</span>

Avusturya-Birleşik Krallık ilişkileri, Avusturya ile Birleşik Krallık arasındaki dış ilişkilerdir. Her iki ülke de Avrupa Konseyi üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Saint Kitts ve Nevis-Türkiye ilişkileri</span>

Saint Kitts ve Nevis–Türkiye ilişkileri, Saint Kitts ve Nevis ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık-Hırvatistan ilişkileri</span>

Hırvatistan-Birleşik Krallık ilişkileri veya İngiliz-Hırvat ilişkileri, Hırvatistan ile Birleşik Krallık arasındaki dış ilişkilerdir. Hırvatistan Haziran 1991'de Yugoslavya'dan bağımsızlığını ilan ettikten sonra, İngiltere 25 Haziran 1992'de Hırvatistan ile diplomatik ilişkiler kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık dışişleri bakanı</span>

Dışişleri, Milletler Topluluğu ve kalkınma işlerinden sorumlu devlet sekreteri, aynı zamanda dışişleri bakanı olarak da anılır, Birleşik Krallık Hükûmeti Kraliyet bakanı ve Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Dairesi başkanıdır. Hükûmetin en kıdemli bakanlarından biri ve Büyük Devlet Ofisi olarak görülen görevdeki görevli, bakanlık sıralamasında dördüncü, Birleşik Krallık Kabine üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">James Cleverly</span> İngiliz siyasetçi

James Spencer Cleverly İngiliz siyasetçi ve subay. 2022 - 2023 yılları arası Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı görevini sürdürdü. Muhafazakar Parti üyesidir ve 2015'ten beri Essex parlamentosunda Braintree milletvekili olarak görev yapmaktadır. Daha önce Temmuz-Eylül 2022 arasında Eğitim Bakanı, 2019-2020 yılları arasında Ben Elliot ile birlikte Muhafazakar Parti Eş Başkanı ve 2008-2016 yılları arasında Bexley ve Bromley için Londra Meclisi üyesi olarak görev yaptı. 13 Kasım 2023 tarihinde Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı görevine atandı.