Jijig | |
---|---|
Bölgesi | Abhazya |
Türü | İçli pide |
Ana malzemeler | tam buğday unu, tuz, ekşi maya, kavurma et |
İçli pide |
---|
Ana maddeler |
Yapılışına Göre İçli Pide çeşitleri
|
İçli Pide çeşitleri
|
Yöresel Pideler
|
Jijig içli pide çeşididir. Kuşbaşı kavurma et ile yapılır. Abhazya'da yapılmaktadır. Malzemeleri tam buğday unu, tuz, ekşi maya, kavurma et.[1]
Sığınak, Diyarbakır ilinin Lice ilçesine bağlı bir mahalledir.
Musacalı, Manisa ilinin Turgutlu ilçesine bağlı bir mahalledir.
Kuru yemiş, çeşitli bitki meyve veya tohumları kurutularak veya işlenerek üretilen çerez.
Çoban kavurma,Çobaniyye Türk mutfağından bir et yemeği. Genellikle yanında pilav ile sunulur.Kitâb-ı Me’kûlât'da Çobaniyye olarak tarifi verilmiştir.
Dana eti, sığırların yavrusu olan danalardan elde edilen et. Avrupa, Amerika ve Avustralya'da yemeklerde en çok tercih edilen et cinsidir. Orta Doğu ülkelerinde ise koyun eti tercih edilir. Hinduizmde inek kutsal olduğu için dana ve sığır etini yemek tabu ve günahtır.
Koyun eti, evcil koyundan sağlanan, daha çok Avustralya ve Yeni Zelanda ile Türkiye, Balkan ve Orta Doğu ülkelerinde tüketilen kırmızı ettir. Güney Asya ve Karayip mutfağında "koyun eti" genellikle keçi eti ve kuzu eti anlamına gelir. Genellikle kebap, mangal, et konservesi, haşlama, ızgara, kavurma veya rosto yöntemleriyle pişirilerek yenir.
Kavurma ya da soteleme yiyeceklerin yüksek sıcaklıkta ve az miktarda yağ kullanılarak pişirilmesi işlemidir.
Pirometalurji ekstraktif metalurji dallarından biridir. Temel amacı; kıymetli metalleri kazanmak için, cevhere bir dizi ısıl işlem uygulamak ve malzemenin bu işlemler sonucu fiziksel ve kimyasal olarak değişime uğramasını sağlamaktır. Bu şekilde kıymetli metallerin kazanılması hedeflenir.
Kavurma Türk mutfağında bir et saklama yöntemidir. Bu yöntemle saklanan kırmızı etlere de kavurma denir. Eski Türkler av etlerini kavurma yöntemiyle saklıyorlardı.
Gaziantep (Antep) mutfağı yaklaşık 250 özgün çeşide ev sahipliği yapmaktadır. Et ağırlıklı bir mutfaktır. Gaziantep mutfağı yemek çeşitlerindeki zenginliği dışında kurutulmuş gıdalar ve baharat çeşitliliğiyle de öne çıkmaktadır. Türkiye genelinde birçok restoran başta kırmızı pul biber olmak üzere pek çok malzemeyi Gaziantep şehrinden temin eder. Ayrıca, Türkiye'nin ilk mutfak müzesi Şahinbey'de bulunmaktadır.
Barbekü veya barbekü ızgarası bir et pişirme yöntemidir, bir yemek tarzı ve bu tarz yemeklerin pişirildiği ve servis edildiği bir yemek ya da aktivitedir. Mangal, kebap, biftek, steak ile benzer özellikleri vardır. Barbekü sosu, sebze, baharat gibi ürünler de eklenebilir.
Keledoş veya Kələkoş Türkiye'nin doğusunda bilinen, kimisine göre Ağrı, Bitlis, kimisine göre Van veya Muş yöresine ama genel anlamda Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Murat-Van bölümüne ait yöresel bir yemektir. Yapılışı bu yörelere göre değişmektedir. Van keledoşu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Tirit(Arapça:ثريد veya trid, taghrib, tashreeb, thareed) et suyuna kızartılmış veya bayat ekmek konularak yapılan yemektir. Tirit kelimesi Farsça bir kelimedir. Yörelere göre çok farklı et çeşitleri konulabilir. Kaz, ördek, tavuk, inek, koyun eti ile yapılan çeşitleri vardır. Papara ve Orta Asya'da yapılan Beşbarmak yemeği ile benzerlik gösterir.
Rize kavurması, Rize'ye özgü bir kavurma türüdür. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen Rize kavurması, 15 Ekim 2019 tarihinde coğrafi işaret belgesi almıştır.
Ayva yemeği, ayva, yeşil mercimek ve kavurma ile hazırlanan ayvalı et yemeğidir. Van yöresel mutfağında yer alır.
Kavurma-yı kabakiyye bir çeşit kabak kızartması veya yoğurtlamasıdır. Osmanlı mutfağında bulunur.Tarifi Kitâb-ı Me’kûlât da günümüz Türkçesi ile şu şekilde verilmiştir:Kabaklar uzunca doğranır, çekirdekleri çıkarılır ve kabuğu soyulur. Tuzsuz suda haşlanır.Piştikten sonra una batırılıp yağda kızartılır.Üstüne yoğurtlu sarımsak konulur ve kuru nane serpilir.
Sac kavurma, bir çeşit kavurmadır. Sac üzerinde yapılır.
Türkistan pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Malzemeleri pirinç, havuç, soğan, kavurma, kuyruk yağı, sarımsaktır. Uygur Türklerinde Türkistan pilavı hazırlanır. Uygurlar için Türkistan pilavı etnik kimliklerinin bir göstergesidir.
Yarım tava bir çeşit tavadır. Gaziantep mutfağında yapılmaktadır. Koyun eti veya kıymanın tavada kavrulması ile yapılır. Üzerine, közlenmiş domateslerin doğranması ile elde edilen sos dökülür. Sos ve kavurmanın ayrı ayrı yapılmasından dolayı yarım tava adını almıştır.