İçeriğe atla

Jiaqing

İmparator Jiaqing
Çin İmparatoru
Hüküm süresi9 Şubat 1796-2 Eylül 1820
Önce gelenQianlong
Sonra gelenDaoguang
Doğum13 Kasım 1760
Pekin, Qing Hanedanı
Ölüm2 Eylül 1820
Chengde Dağ Konutu, Hebei, Qing Hanedanı
HanedanAisin Gioro

İmparator Jiaqing (Çince: 嘉慶帝; pinyin: Jiāqìng dì) veya asıl adıyla Yongyan (永琰) (13 Kasım 1760-2 Eylül 1820), Çin'in Qing Hanedanı'nın yedinci imparatorudur. Saltanatı 1796'dan 1820 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Jiaqing hükümdarlığı döneminde, babasının gözde yetkililerden biri ve çürümüş bir siyasetçi olan Heshen'i kovuşturdu, Qing Hanedanı'nda düzeni sağlamaya ve Hristiyanlığı[1] ve afyon kaçakçılığını bastırmaya çalıştı.

Kaynakça

  1. ^ Robert Samuel Maclay (1861). Life among the Chinese: with characteristic sketches and incidents of missionary operations and prospects in China. Carlton & Porter. s. 336. 25 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2017. 
Jiaqing
Qing Hanedanı
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Qianlong
Çin İmparatoru
1796 – 1820
Sonra gelen:
Daoguang

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çing Hanedanı</span> Doğu Asyada kurulan Çinin son imparatorluk hanedanı

Çing Hanedanı, 1644-1911 yılları arasında Çin'de hüküm sürmüş hanedandır. Kurucusu, Çin'in kuzeydoğusunda yaşayan Mançuların Aisin Gioro klanıdır; bu nedenle Mançu Hanedanı olarak da adlandırılır. Çin'in son imparatorluk hanedanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mançular</span> Mançuryanın yerel halkı

Mançular, günümüzde Kuzeydoğu Çin'de olan Mançurya kökenli Tunguz halkıdır. Tarihte pek çok kez devlet kuran Mançuların kurdukları en büyük devletler Mançurya İmparatorluğu, Kin Hanedanı (1115-1234) ve Qing İmparatorluğu'dur. 17. yüzyılda Çin'deki Ming Hanedanını yenmiş ve Qing Hanedanını kurmuşlardır. Qing Hanedanı Çin'i 1912 yılında Xinhai Devrimi'ne kadar yönetmiştir. Bu devrimle Çin Cumhuriyeti kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ming Hanedanı</span> 1368-1644 yılları arasında Çine hakim olmuş hanedan

Míng Hanedanı, 1368-1644 yılları arasında Çin'e egemen olmuş hanedandır. Hanedan etnik Çinliler tarafından kurulmuştur. Zhu Yuanzhang'nın 1368 yılında Nanjing kentinde tahta geçmesiyle kuruldu. Ming Taizu olarak adlandırılan Zhu Yuanzhang, tahtta kaldığı 31 yıl içinde feodal monarşi merkezi yönetimini güçlendirmek için hanedanın kuruluşuna büyük katkısı olan vezirleri ve farklı görüşlere sahip olan kişileri öldürerek imparatorluk otoritesini artırdı. Ming Taizu'nun ölümünden sonra torunu Jianwen tahta geçti. Ancak imparator Jianwen, amcası Zhu Di (朱棣) tarafından tahttan indirildi. Zhu Di, kendisini Chengzu İmparatoru ilan etti ve 1421 yılında başkenti Pekin'e taşıdı.

Çin Operası Çin’de popüler bir drama ve müzikal tiyatro formudur. Çin’de değişik bölgelerde, kimileri kökeni yüzlerce yıl öncesine dayanan operalar bulunmaktadır. Bunlar arasında Pekin Operası ve Kunqu sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Çin İmparatorluğu</span>

Çin'in imparatorluk tarihi, MÖ 211-MS 1912/1915-1916 dönemlerine girer. Çin'in ilk imparatorluk hanedanı olan Qin Hanedanı ile başlayıp 1912'de Qing Hanedanı'nın devrilmesiyle sona ermiştir. Yuan Shikai'nin girişimiyle 1915-1916 yıllarında imparatorluk dirilmiş fakat tekrar yıkılmıştır:

<span class="mw-page-title-main">Cennet Tapınağı</span>

Cennet Tapınağı, Çin'in başkenti Pekin'in merkezinde yer alan Orta Çağ'dan kalma dini yapılar kompleksidir. Bir Taocu tapınağı olarak inşa edilmiş olup Ming ve Qing hanedanı imparatorları tarafından tüm dini ritüeller ve dini ayinler için ziyaret edilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Ming Mezarları</span>

Ming Mezarları, Çin'de Ming Hanedanı imparatorlarının yaptırdığı mezarlıklardır. İlk Ming İmparatoru'nun mezarı başkent Nankin'in yakınında yer almaktadır. Bununla birlikte, Ming Mezarları'nın çoğunluğu Pekin yakınlarında bulunur ve topluca Ming Hanedanı'nın On Üç Mezarı olarak bilinmektedirler. Ming Mezarları Pekin şehir merkezinin 42 km kuzeybatısında Changping semtinde yer almaktadırlar. Tianshou Dağı'nın güney yamacındaki alan, üçüncü Ming İmparatoru Yongle tarafından feng şui ilkelerine dayanılarak seçildi. 1420'de İmparatorluk Sarayı'nın inşasından sonra, İmparator Yongle mezarlığını seçip kendi türbesini oluşturdu. Sonraki imparatorlar da mezarlarını aynı vadiye yerleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Mukden Sarayı</span> 17. yüzyıldan kalma Qing sarayı (çin)

Mukden Sarayı veya Shenyang İmparatorluk Sarayı, Qing Hanedanı döneminden kalma bir imparatorluk sarayıydı. Saray, 1625 yılında inşa edilmiş olup Qing Hanedanı'nın ilk üç imparatoru 1625-1644 yılları arasında yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ming ve Çing Hanedanlarının İmparatorluk Mezarları</span>

Ming ve Qing Hanedanlarının İmparatorluk Mezarları, UNESCO'nun Dünya Mirası listesine eklediği 14 Ming ve Qing hanedanı mezarları ve mezarlık grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Çin imparatoru</span>

Çin İmparatoru, MÖ 221'de Qin Hanedanı'nın kurulmasından Qing Hanedanı'nın 1912'de yıkılmasına kadar Çin hükümdarlarının unvanıydı. İmparator, aynı zamanda "Cennetin Oğlu" olarak kabul edilmekteydi. Uygulamada, çoğunlukla olsa da Çin'de her imparator yüksek güç sahibi değildi.

<span class="mw-page-title-main">Hong Taiji</span> Eski Çin imparatoru

Hong Taiji, Çin'in Qing Hanedanı'nın ikinci imparatorudur. Saltanatı 1636'dan 1643 yılına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Shunzhi</span>

İmparator Shunzhi, Çin'in Qing Hanedanı'nın üçüncü imparatorudur. Saltanatı 1643'ten 1661 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Bu liste Çin hükümdarları listesi'dir. Çin'de Zhou Hanedanı'ndan Qin Hanedanı'na kadar hükümdarlar genellikle "kral" unvanını kullandılar. Çin'in farklı Savaşan Devletler'e bölünmesiyle bu unvanın yaygın olması nedeniyle ülkeyi tek bir devlet halinde birleştiren ilk Çin imparatoru Qin Shi Huang "imparator" (huángdì) unvanını kullanmaya başladı. Çin'de imparator unvanı, 1912'de Qing Hanedanı'nın çöküşüne kadar, Çin'in imparatorluk döneminde kullanılmaya devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Yongzheng</span>

İmparator Yongzheng veya asıl adıyla Yinzhen (胤禛), Çin'in Qing Hanedanı'nın beşinci imparatorudur. Saltanatı 1722'den 1735 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

İmparator Chongzhen veya asıl adıyla Zhu Youjian (朱由檢), Çin'in Ming Hanedanı'nın 16. ve son imparatorudur. Saltanatı 1627'den 1644 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Qianlong</span> Qing dönemi 5. Çin hükümdarı (1711-1799; imparator 1735-1796)

İmparator Qianlong veya asıl adıyla Hongli (弘曆), Çin'in Qing Hanedanı'nın altıncı imparatorudur. Saltanatı 1735'ten 1796 ve fiilen 1799 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Daoguang</span> Çinin Qing Hanedanının sekizinci imparatoru (1782–1850)

İmparator Daoguang veya asıl adıyla Mianning (綿寧), Çin'in Qing Hanedanı'nın sekizinci imparatorudur. Saltanatı 1820'den 1850 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Xianfeng</span>

İmparator Xianfeng veya asıl adıyla Yizhu (奕詝), Çin'in Qing Hanedanı'nın dokuzuncu imparatorudur. Saltanatı 1850'den 1861 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Aisin Gioro, Çin'in Mançu Çing Hanedanı'nın imparatorluk hanedanıdır. Aisin Gioro, Çin'i 1644'ten 1912'de cumhuriyetin ilan edildiği Xinhai Devrimi'ne kadar yönetti. Aisin kelimesi, Mançu dilinde altın anlamına gelir ve Gioro ise Aisin Gioro'nun Heilongjiang eyaletinde bulunan atayurdudur. Mançu geleneğinde, aidiyet öncelikle aile veya boy adı ve daha sonra bireysel ailelere aittir.

Heshen, Mançu Niohuru klanından, İmparator Qianlong'a hizmet eden, Qing hanedanının bir yetkilisiydi. Çin tarihindeki en yozlaşmış yetkili olarak anılır. Qianlong'un ölümünden sonra Jiaqing İmparatoru Heshen'in servetine el koydu ve onu intihara zorladı. Bir devlet yetkilisi olarak, kabaca 270 milyar ABD dolarına eşit tahmini 1,1 milyar tael gümüşü vardı. Heshen tarihin en zengin adamlarından biri olarak hatırlanır.