İçeriğe atla

Jiří Toman

Jiří Toman
Doğum5 November 1938
Prag, Çekoslovakya
Ölüm20 Nisan 2020 (81 yaşında)
Cenevre, İsviçre
Milliyetİsviçre
MeslekProfesör

Jiří Toman (5 Kasım 1938 - 20 Nisan 2020) Çek doğumlu İsviçreli hukukçu ve profesördü.[1] Uluslararası hukuk alanında uzmandı. 1992'den 1998'e kadar Cenevre'deki 1969'da katıldığı Henry-Dunant Enstitüsü'nü yönetti. 1998'den 2018'e kadar Toman, Santa Clara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde profesördü.

1969'dan 1972'ye kadar, Henry-Dunant Enstitüsü'nde araştırma görevlisiydi. 1972'den 1979'a kadar araştırma direktörü, 1979'dan 1992'ye kadar direktör yardımcısı ve 1992'den 1998'e kadar direktörlük yaptı. 1980'lerde birçok BM kuruluşuna, özellikle 1983'ten 1988'e kadar UNESCO'ya danışmanlık yaptı.

Jiří Toman 20 Nisan 2020'de Cenevre'de 81 yaşında COVID-19 nedeniyle öldü.[2]

Yayınlar

  • 12 Ağustos 1949 (1973) Savaş Mağdurlarının Korunmasına İlişkin Cenevre Sözleşmesi Endeksi
  • Silahlı çatışma durumunda kültürel mülkiyetin korunması  : 14 Mayıs 1954'te Lahey'de imzalanan Silahlı Çatışma Durumunda Kültür Varlıklarının Korunması Sözleşmesi ve Protokolü ile bu korumayla ilgili diğer uluslararası hukuk belgeleri hakkındaki yorum (1996)
  • La Russie ve la Croix-Rouge, 1917-1945  : CICR ve Russie après la Révolution d'octobre 1917 (1997) tarafından la Croix-Rouge dans un état révolutionnaire ve
  • Les biens culturels en temps de guerre  : quel progrès en faveur de leur koruması? Deuxième Procole de 1999 tarihli Sözleşme ve La Haye de 1954 hakkındaki yorum ve incelemeler (2015)

Kaynakça

  1. ^ "In memoriam: Jiří Toman". Donau-Universität Krems (Almanca). 20 Nisan 2020. 7 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2020. 
  2. ^ "Santa Clara Law remembers Professor Emeritus and international law scholar Jiri Toman, who has passed away". Santa Clara University School of Law. 21 Nisan 2020. 31 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 2. olan hukuk fakültesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hukuk okulu olarak 1925 yılında Ankara'da Ankara Adliye Hukuk Mektebi adıyla kurulan, 1946 yılından itibaren Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak hizmet veren hukuk okuludur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Türkiyenin ilk hukuk fakültesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Savaş</span> Topluluklar arasında yapılan silahlı veya silahsız yoğun çatışma eylemi

Savaş veya harp; ülkeler, hükûmetler, bloklar ya da bir ülke içerisindeki toplumlar, isyancılar veya milisler gibi büyük gruplar arasında gerçekleşen silahlı çatışmaya denir.

<span class="mw-page-title-main">Cenevre Sözleşmeleri</span>

Cenevre sözleşmeleri ya da Cenevre konvansiyonları, İsviçre'nin Cenevre şehrinde yapılmış dört muahededir. Uluslararası hukukta insan hakları üzerine yapılmış önemli sözleşmelerdendir ve birçok yerde standartları belirler. 1859 yılında Solferino Savaşı'nda yaşanan vahşete şahit olarak etkilenen Jean Henry Dunant'ın çabaları sonucunda oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi</span> uluslararası insani hareket

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi; görevi din, inanç, dil, ırk, toplumsal sınıf veya politik görüş farkı gözetmeksizin insan hayatı ve sağlığını korumak, insan varoluşunun saygı görmesini sağlamak, insanların acı çekmesini önlemek ve acılarını dindirmek olan uluslararası bir insani harekettir.

Corpus Iuris Civilis ya da modern alfabeyle Corpus Juris Civilis, 529-534 yılları arasında Doğu Roma İmparatoru I. Justinianus tarafından hazırlatılan, Roma Hukuku konusunda en geniş ve derinlemesine bilgi veren, sonradan bu ismiyle anılan hukuk külliyatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Olomouc</span>

Olomouc, Çekya'da bir kenttir. Brno'dan önce Olomouc Moravya eyaletinin başkentiydi. 2010 itibarıyla şehir nüfusu 102.004 kişidir.

Uluslararası hukukta diplomatik tanıma, bir devletin başka bir devlet veya yönetimin, statüsünü veya bir eylemini, kabul ettiği, dahilî ve uluslararası sonuçlar doğuran, tek taraflı bir politik eylemdir. Diplomatik tanıma de facto veya de jure olabilir, genelde tanıyan hükûmetin bir resmî açıklaması yoluyla bu gerçekleşir.

<span class="mw-page-title-main">France Télévisions</span>

France Télévisions, Fransız ulusal kamu televizyon yayıncısıdır. Kamu televizyon kanalları France 2 ve France 3'ün birleşmesinden oluşan, daha sonra yasal olarak bağımsız kanallar France 4, France 5 ve France Info birleşime katılmıştır.

Prof. Dr. Zafer Gören, Türk akademisyen ve yazar. Anayasa hukuku profesörüdür. Zürih Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kanun Koyma Bilimi, Ceza-Ceza Usul Hukuku ve Kriminoloji kürsülerinde asistan ve öğretim görevlisi olarak çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kızılhaç Komitesi</span> insani yardım kuruluşu

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Cenevre, İsviçre merkezli bir insani yardım kuruluşu. 1949 yılındaki Cenevre Sözleşmeleri ve 1977 tarihli Ek Protokoller ve 2005 yılındaki III. Protokol ile ve taraf devletlerin imzası ile ICRC uluslararası ve iç çatışmalarda kurbanları korumak için yetki almıştır. Kurbanlar savaş yaralıları, esirler, mülteciler, siviller ve diğer muharebe dışı zarar görenler olarak sayılabilir. Kurum üç kez Nobel Barış Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İşgal</span> belirli bir gücün bir bölge üzerinde etkin geçici kontrolü

Askerî işgal veya genellikle basitçe işgal, resmi bir egemenlik iddiası olmaksızın, bir egemen güç tarafından bir bölge üzerinde geçici kontroldür. Bölge daha sonra işgal edilen bölge ve hakim güç işgalci olarak bilinir. İşgal, amaçlanan geçici süresi ile ilhak ve sömürgecilikten ayırt edilir. Bir işgalci, yönetimini kolaylaştırmak için işgal altındaki topraklarda resmi bir askeri hükûmet kurabilir ama bu durum işgal için gerekli bir ön koşul değildir.

<span class="mw-page-title-main">Tadeusz Pieronek</span>

Tadeusz Pieronek, Polonya Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı yardımcı piskopos, akademisyen ve hukuk profesörüdür.

Non-refoulement uluslararası özel hukukun temel bir ilkesidir. Bu yasak, sığınmacıların ırk, din, milliyet, belli bir sosyal gruba veya politik görüşe mensubiyetlerine dayalı muhtemel zulüm tehlikesi ile karşılaşacakları ülkelere gönderilmesini engeller. Bu ilke aynı zamanda uluslararası teamül hukuku kapsamında olup, Mültecilerin Statüsüne ilişkin 1951 Tarihli Sözleşmeye veya 1967 Protokolüne taraf olmayan devletler için bile geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Ege sorunu</span> Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlıklar bütünü

Ege sorunu veya Ege ihtilafı, Ege Denizi bölgesindeki egemenlik ve ilgili haklar konusunda Yunanistan ile Türkiye arasında birbiriyle ilişkili bir dizi anlaşmazlık. Bu tür çatışmalar, 1970'lerden beri Yunan-Türk ilişkilerini güçlü bir şekilde etkiledi ve iki kez 1987 ve 1996'nın başlarında, askeri çatışmanın patlak vermesine neden olabilecek krizlere yol açtı. Ege'deki sorunlar birkaç kategoriye ayrılır:

2017 Alhanlı saldırısı veya Alhanlı faciası, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından 4 Temmuz 2017'de saat 20.40 sıralarında Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarında konuşlanmış Ermeni silahlı kuvvetleri birlikleri tarafından Azerbaycan'ın Füzuli Rayonu'na bağlı Alhanlı köyünde bir eve 82 ve 120 mm'lik havan ve bomba atarlarla gerçekleştirilen saldırıdır.

Uluslararası insan hakları hukuku, insan haklarını sosyal, bölgesel ve yerel düzeylerde geliştirmek için tasarlanmış uluslararası hukuk bütünüdür. Bir uluslararası hukuk biçimi olarak, uluslararası insan hakları hukuku, öncelikle egemen devletler arasında, üzerinde anlaşmaya varan taraflar arasında bağlayıcı yasal etkiye sahip olmayı amaçlayan antlaşmalardan oluşur; ve geleneksel uluslararası hukuk kapsamındadır. Diğer uluslararası insan hakları belgeleri, yasal olarak bağlayıcı olmamakla birlikte, uluslararası insan hakları hukukunun uygulanmasına, anlaşılmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunur ve bir siyasi yükümlülük kaynağı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Hukuk ve ekonomi</span>

Hukuk ve ekonomi veya hukukun ekonomik analizi, ekonomik teorilerin, çoğunlukla Chicago Ekonomi Okulundan akademisyenlerle başlayan, hukuk analizine uygulanmasıdır. Ekonomik kavramlar, yasaların etkilerini açıklamak, hangi hukuk kurallarının ekonomik açıdan verimli olduğunu değerlendirmek ve hangi hukuk kurallarının yürürlüğe gireceğini tahmin etmek için kullanılmaktadır. Hukuk ve ekonominin iki ana dalı vardır: Bunlardan birincisi, neoklasik ekonominin yöntem ve teorilerinin hukukun pozitif ve normatif analizine uygulanmasına dayanır. İkincisi ise ekonomik, politik ve sosyal sonuçlara daha geniş bir odaklanma ile hukuk ve yasal kurumların kurumsal analizine odaklanır. Hukuk ve ekonominin bu ikinci dalı, daha genel olarak siyasi kurumlar ve yönetişim kurumları üzerindeki çalışmalarla daha çok örtüşmektedir.

Abdulqawi Ahmed Yusuf, 2009'dan beri Uluslararası Adalet Divanı'nda görev yapan Somalili bir avukat ve yargıçtır. 2018'den 2021'e kadar mahkemenin başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Mary Joe Frug</span>

Mary Joe Frug, 1981'den 1991'e kadar Boston New England Hukuk Fakültesi'nde profesör görevinde yer aldı. Ünlü postmodernist ve feminist hukuk bilimcisi olup yasal postmodern feminist teorinin öncüsü olarak kabul edilmektedir. Çalışmalarının çoğu, ölümünden sonra yayınlanan Postmodern Legal Feminism kitabında toplandı. Kadın ve Hukuk kitabının yazarıdır.