İçeriğe atla

Jezzine Savaşı

Jezzine Savaşı (13 Haziran 1941), Suriye ve Lübnan'daki Vichy Fransız kuvvetlerine karşı yapılan beş haftalık Suriye-Lübnan Savaşı sırasında Avustralya 7. Birim'in Beyrut'a ilerlemesinin için yapılan savaşların parçasıydı.

Bu savaş, Avustralya'nın Filistin'den Beyrut'a ilerlemesi sırasında karşılaşmış olduğu sert direnişlerden bir tanesidir. Avustralya birlikleri 13 Haziran 1941'de Jezzine'e saldırdı. 11 Haziran 1941'de Müttefiklerin geçici olarak ele geçirdiği Merdjayoun'ya yapılan karşı saldırıdan dolayı Avustralya 7. Bölümü, Binbaşı General John Lavarack, burayı tutmak için burada bir kuvvet bıraktı.

Jezzine Savaşının başlangıcında Vichy Fransası'nın yoğun makine ateşinin ardından özel kuvvetler, Vichy pozisyonunu tüfek ve süngü ile etkisiz hale getirdi.

Jezzine'nin doğu bölümünde, Avustralya 21. Tugayı Damour'a girmek için 13-15 Haziran tarihleri arasında Sidon'a saldırdı. Sidon'un düşmesinden bir gün sonra Avustralyalılar Sidon ve Jezzine arasındaki yolu kesti.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lübnan</span> Batı Asya’da bir ülke

Lübnan, resmî adıyla Lübnan Cumhuriyeti, Batı Asya'da Doğu Akdeniz kıyısında bir Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Kuzey ve doğuda Suriye, güneyde İsrail batıda Akdeniz ile çevrili olan ülkenin ayrıca Kıbrıs ile deniz sınırı bulunmaktadır. Lübnan, Akdeniz Havzası ile Arap Dünyası'nın kesişiminde yer alması nedeniyle zengin bir tarihe sahiptir ve kendine özgü bir kültürel kimlik geliştirmiştir. Tarihteki Fenike uygarlığının vatanı Lübnan ve kıyılarıdır. Ülke pek çok dine ev sahipliği yapmaktadır. Yüz ölçümü 10.452 km² olan Lübnan en küçük ülkelerden biridir. Nüfusu yaklaşık 6 milyon, başkenti Beyrut, ulusal ve resmî dili Arapçadır. Fasih Arapça'nın yanı sıra günlük hayatta konuşma dili olarak Lübnan Arapçası kullanılmaktadır. Ayrıca Fransızca da resmî olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan İç Savaşı</span> 1975 yılında Lübnanda meydana gelen iç savaş

Lübnan İç Savaşı, 1975'ten 1990 yılına kadar Lübnan'da yaklaşık olarak 150.000 - 230.000 insanın ölümüne neden olmuştur. Yaklaşık 350.000 kişi yaralanmış bir milyondan fazla insan da ülkesini terk etmiştir. Soğuk Savaş dönemi Lübnan'ı ciddi şekilde etkiledi ve 1958'deki siyasi kriz ancak ABD'nin Beyrut'a çıkarma yapmasıyla sona ermişti. İsrail'in kurulması ve yüzbinlerce Filistinli mültecinin Lübnan'a yerleşmesi dini çatışmaları arttırdı. Silahlı FKÖ gerillalarının ülkeye girişi ciddi siyasi sorunlara sebep oldu. FKÖ'nün gelişi, Filistinli mültecilerin silahlanması farklı gruplar arasındaki sürtüşmeyi hızlandırdı. 1976'da çoğunluğu Müslüman Lübnan Cephesi ve Ulusal Komite arasında çatışmalar başladıktan kısa süre sonra Arap Ligi ve Suriye arabuluculuğa girişti, Filistinli-Lübnanlı çatışması daha çok Güney Lübnan'da yoğunlaştı. FKÖ burayı 1969 yılından beri kontrol ediyordu. Kahire Antlaşması imzalanarak bu bölgeden çekildi. İsrail, Güney Lübnan'ı işgal etti ve Suriye önce Hristiyanlar lehine iç savaşa dahil oldu ve sorun uluslararası bir boyut kazandı. Suriye ve İsrail anlaşmazlığı Lübnan üzerinden devam etti. 1980'lerde taraflar harabeye dönen Beyrut'un onarılması için çaba gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">2006 Lübnan Savaşı</span> Hizbullah tarafından 8 İsrail askerinin öldürülmesi, 2 askerin esir alınmasıyla başlayan çatışma

2006 İsrail-Lübnan Savaşı, Hizbullah'ın askerî kanadı ile İsrail Silahlı Kuvvetleri arasında Lübnan toprakları ve İsrail'in kuzeyinde, 12 Temmuz-14 Ağustos 2006 tarihleri arasında sürmüş olan silahlı çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Fuad Sinyora</span>

Fuad Sinyora Lübnan'ın eski geçici devlet başkanı ve eski başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Afrika Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

Kuzey Afrika Cephesi, Libya, Mısır, Cezayir, Tunus ve Fas'ta Müttefik Devletler ve Mihver Devletler arasında geçen savaşlar dizisidir. Cephedeki savaşlar daha çok Almanya ve Birleşik Krallık arasında geçmiştir. Kuzey Afrika çöllerinde yapılan tank savaşları II. Dünya Savaşı'nın kaderini değiştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Cibril</span> Filistinli siyasetçi (1937-2021)

Ahmed Cibril, radikal solcu Filistin Halk Kurtuluş Cephesi-Genel Komutanlık (FHKC-GK) örgütünün kurucusu ve lideri.

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar Muharebesi</span>

Madagaskar Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında müttefiklerin Vichy Fransası'nı Madagaskarı kontrol eden Vichy Fransası'nı zaptetmek için yapılmıştır. 5 Mayıs 1942'de başladı. Çatışmalar 6 Kasım'a kadar sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Charles Huntziger</span> Fransız asker (1880-1941)

Charles Huntziger, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı sırasında Fransız ordusunda generaldi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Deniz Kuvvetleri</span>

Suriye Deniz Kuvvetleri veya resmi adıyla Suriye Arap Deniz Kuvvetleri Suriye'yi denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Suriye Silahlı Kuvvetleri'nin en küçük kuvvetidir. Suriye Ordusu'nun Lazkiye bölge komutanının komutası altındadır. 1950 yılında kurulmuş olup 4.000 personeli vardır.

Henri Fernand Dentz, ilk olarak Fransa Ordusu'nda general iken, Fransa'nın teslim olmasıyla kurulan Vichy Fransası ordusunda görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vichy Fransası Hava Kuvvetleri</span> Fransa ordusu

Vichy Hava Kuvvetleri, Fransa'nın yenilgisi ardından kurulan Vichy Fransası'nın hava kuvvetleridir. Almanlar ilk olarak buna karşı çıksa da İngilizlerin Fransız donanmasına saldırması üzerine hava kuvvetlerinin kurulmasına izin verdi.

Lübnan Kuvvetleri, Lübnan'da bulunan bir siyasi partidir. Parti ilk olarak 1976 yılında Lübnan İç Savaşı'nda Hristiyan bir milis gücü olarak kurulmuş olup savaş sırasında FKÖ ve Suriye Ordusu'na karşı savaşmıştır. İç Savaş sona erdikten sonra parti Suriye etkisindeki hükûmet tarafından yasaklandı. 2005 Sedir Devrimi'nin ardından tekrar siyasi bir güç olarak dönmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Beyrut Savaşı</span>

Beyrut Savaşı, II. Dünya Savaşı'nda gerçekleşen Suriye-Lübnan Savaşı'nda savaşın sonunu belirleyen savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Litani Nehri Savaşı</span>

Litani Nehri Savaşı, II. Dünya Savaşı'nın Suriye-Lübnan Savaşı bölümünde İngilizler'in Beyrut'a ilerlemesiyle sonuçlanan bir savaştır. Binbaşı General John Lavarack tarafından komuta edilen Avustralya 7. Birimi, Litani Nehri'ni geçti ve daha sonra Vichy Fransız birlikleri ile çatıştı.

Suriye-Lübnan Savaşı, II. Dünya Savaşı sırasında teslim olan Fransa'nın ardından kurulan Vichy Fransası'nın sömürgelerine karşı yapılan operasyondur.

<span class="mw-page-title-main">François Darlan</span> Fransız amiral (1881 – 1942)

Jean Louis Xavier François Darlan, bir Fransız amirali ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Maxime Weygand</span> Fransız asker (1867-1965)

Maxime Weygand, Fransız general.

<span class="mw-page-title-main">Rıza es-Sulh</span> Osmanlı ve Lübnanlı siyasetçi

Rıza es-Sulh (1935-1860), Son Osmanlı döneminde ve Suriye Arap Krallığı'nda Lübnanlı politikacı.

Levant Ordusu, iki savaş arası dönemde ve İkinci Dünya Savaşı'nın başlarında Levant'taki Fransız Mandası altındaki toprakları işgal eden ve kısmen bu topraklardan toplanan, Fransa'nın ve ardından Vichy Fransası'nın silahlı kuvvetlerini tanımlamaktadır. Bu kuvvetin yerel olarak askere alınan Suriyeli ve Lübnanlı birlikleri Levant Özel Birlikleri olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Palmira Muharebesi (1941)</span> II. Dünya Savaşı sırasında Suiyede bir muharebe

Palmira Muharebesi, İkinci Dünya Savaşı'nda Suriye-Lübnan harekâtı sırasında Müttefiklerin Suriye'yi işgalinin bir parçasıydı. İngiliz mekanize süvarileri ve bir Arap Lejyonu çöl devriyesi, Palmira şehrinin kuzeydoğusundaki bir Vichy Fransız seyyar birliğini bozguna uğrattı. Palmira'daki Vichy garnizonunun teslim olmasına neden olan dört subay ve 60 adamı yakaladılar.