İçeriğe atla

Jevrem Brković

Jevrem Brković

Jevrem Brković (d. 29 Aralık 1933 —ö. 24 Ocak 2021), Karadağlı şair, yazar, gazeteci, muhalif ve tarihçi.[1]

Yaşamı

Brković, 29 Aralık 1933 tarihinde Yugoslavya Krallığı'na bağlı Zeta Banate, Podgorica yakınlarındaki Seoca köyünde doğdu. Doclean Bilim ve Sanat Akademisi'nin kurucu üyesiydi.[2] Yaşamının büyük bölümü Belgrad, Sırbistan'da geçti. 1975 yılında Karadağ'ın en prestijli ulusal ödülü olan "13 Temmuz Ödülü" ile mükafatlandırıldı.[3] Sırp milliyetçiliğini, sivil itaatsizliği teşvik etti ve özgür toplumu destekledi. Yugoslavya'nın romantik eserler veren bir şairi olarak Matija Bećković ve Radovan Karadžić ile yakından arkadaş olduysa da daha sonradan onları sert şekilde eleştirmişti.

Özel yaşamı ve ölümü

Oğlu Balša Brković tanınmış Karadağlı bir yazar, torunu Brajan Brković ise Sırbistan'da Özgürlük ve Adalet Partisi'nin Novi Sad Bölgesi Başkan Yardımcısıdır.[4] Brković, 24 Ocak 2021 tarihinde Belgrad, Sırbistan'da 87 yaşında öldü.[5][6]

Eserleri

Kaynaklar

  1. ^ Intervju sa Jevremom i Balšom Brkovićem u Slobodnoj Dalmaciji, Slobodna Dalmacija, 31 January 2009
  2. ^ "CANU, clanovi". 30 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2021. 
  3. ^ Dragutin Vujanović (1971). Živan Milisavac (Ed.). Jugoslovenski književni leksikon [Yugoslav Literary Lexicon] (Sırp-Hırvatça). Novi Sad (SAP Vojvodina, SR Serbia): Matica srpska. s. 53. 
  4. ^ "SSP osudila šovinistički napad na svog omladinskog aktivistu". N1 (Sırpça). 26 Şubat 2020. 10 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2021. 
  5. ^ "Preminuo književnik Jevrem Brković". vijesti.me (Sırpça). 24 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2021. 
  6. ^ Na nišanu "Ljubavnik Duklje", Politika, 26 October 2006

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Karadağ</span> Balkanlarda federal cumhuriyet (1992-2003) ve siyasi birlik (2003-2006)

Sırbistan-Karadağ Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin bir arada kalan son parçaları olan Sırbistan ve Karadağ devletleri arasında kurulan devlet birliği. 1992 yılından Yugoslavya Federal Cumhuriyeti adı altında kuruluşlarını ilan ettiler. Yeni devletin bu adı alması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin yasal mirasçısı olduğu sonucunu çıkarıyordu. Bu duruma Yugoslavya SFC'den kopan diğer devletlerin karşı çıkmaları üzerine Birleşmiş Milletler bu yeni devletin üyeliğini reddetti. 2003 yılında Sırbistan-Karadağ adı altında yeni bir devletin kuruluşu ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan</span> Güneydoğu Avrupa ve kısmen Orta Avrupada yer alan ülke

Sırbistan, resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti (

<span class="mw-page-title-main">Voyvodina</span>

Voyvodina, resmi olarak Voyvodina Özerk Bölgesi, Sırbistan devleti sınırları içinde kalan ve denize çıkışı olmayan ve Macaristan, Hırvatistan ve Romanya'yla komşu olan, özerk bir bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Novi Sad</span> Sırbistanın Voyvodina bölgesinin başkenti

Novi Sad Sırbistan'ın kuzeyinde, Voyvodina'nın merkezi olan şehirdir. Novi Sad, ayrıca Voyvodina Hükûmeti'ne ve İl Genel Meclisine ev sahipliği yapmaktadır. 2011 sayımına göre, Novi Sad belediye alanında nüfus, 231.798 Ortodoks Hristiyan, 24.843 Katolik, 9.428 Protestan, 2.542 Müslüman, 129 Yahudi ve diğerleri şeklindedir. 1526 ila 1687 yılları arasında Osmanlı Devleti'ne bağlı olan Novi Sad, sonraki dönem Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'na bağlı bir şehirdi. Bu yüzden Novi Sad'ın ana meydanındaki binalar ve sokakları neoklasik mimariye aittir.

<span class="mw-page-title-main">Karlofça</span>

Karlofça, Sırbistan'ın kuzeyinde, Voyvodina'nın içinde yer alan tarihî bir kasaba ve belediye merkezidir. İdari olarak Voyvodina içinde, Güney Baçka İlçesi sınırlarındadır. 26 Ocak 1699'da burada imzalanan Karlofça Antlaşması'yla tarihî önem taşır.

Ljubomir Lovrić, kaleci mevkiisinde görev yapan Sırp futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Zoran Đinđić</span> Sırbistan eski başbakanı

Zoran Đinđić, 2001 yılından itibaren 2003 yılında uğradığı suikaste kadar Sırbistan Başbakanı olarak görev yaptı. 1997 yılında Belgrad Belediye Başkanı oldu; uzun süre muhalif bir politikacı olan Đinđić aynı zamanda felsefe doktoruydu.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Sırbistan Sosyalist Cumhuriyeti Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ni oluşturmuş olan anayasal-federal cumhuriyettir. 1963 yılına dek “Sırbistan Halk Cumhuriyeti” olan cumhuriyetin adı, 1963 tarihinde Sırbistan Sosyalist Cumhuriyeti olarak değiştirilmiştir.

FK Vojvodina, Sırbistan'nın en üst düzey futbol ligi olan Superliga'da yer alan bir futbol kulübü. Kulüp, Voyvodina Novi Sad Spor Derneği'nin önemli bir parçasıdır. Rakipleri Kızılyıldız ve Partizan takımlarının yanında, Sırbistan'ın en başarılı futbol kulübü olmakla beraber, Sırp SuperLiga'nın üçüncü en eski futbol kulübüdür.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Ulusal Tiyatrosu</span>

Ulusal Tiyatro 19. yüzyılın ikinci yarısında, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ın Cumhuriyet Meydanı'nda kurulmuş tiyatrodur.

<span class="mw-page-title-main">Jovanka Nikolić</span> Sırp yazar ve şair

Jovanka Nikolić, Sırp yazar ve şairdir.

Aleksandar Ivoš, Sırp asıllı Yugoslav millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Đorđe Balašević</span> Sırp söz yazarı

Đorđe Balašević, Sırp-Yugoslav söz yazarı, yazar, şair ve yönetmendi. 1996 yılında, Yugoslav Savaşları sırasındaki savaş karşıtı açıklamalarından dolayı BMMYK İyi Niyet Elçisi oldu ve savaşın yıktığı Bosna-Hersek'i ziyaret eden ilk Sırp sanatçı olarak Saraybosna'da savaş sonrası ilk konseri verdi.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ-Sırbistan ilişkileri</span>

Karadağ-Sırp ilişkileri, Karadağ ve Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. 1918'den 2006'ya kadar iki devlet Yugoslavya Krallığı, Sosyalist Federal Yugoslavya Cumhuriyeti ve Sırbistan ve Karadağ altında birleşti. Bölgedeki son siyasi gelişmeler nedeniyle Karadağ'ın ulusal kimliği konusunda tartışmalar var. Karadağlıların etnik kimlikleri ve ulusal dilin adı hakkında bir tartışma var. Buna rağmen iki ülke çoğunlukla dostane ilişkileri sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan-Sırbistan ilişkileri</span>

Kazakistan-Sırbistan ilişkileri, Kazakistan ve Sırbistan arasındaki ikili ilişkilerle ilgilidir. Sırbistan, Haziran 2011'de Astana'da bir büyükelçilik açtı ve Kazakistan, Haziran 2015'te Belgrad'da açtı.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ milliyetçiliği</span>

Karadağ milliyetçiliği, Karadağlıların bir millet olduğunu iddia eden ve Karadağlıların kültürel birliğini teşvik eden milliyetçiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Jovan Dučić</span>

Jovan Dučić, şair, diplomat ve akademisyendi.

<span class="mw-page-title-main">Novi Sad Üniversitesi</span>

Novi Sad Üniversitesi Sırbistan'ın Novi Sad şehrinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Ulusal düzeyde prestijli Belgrad Üniversitesi'nin yanı sıra Novi Sad Üniversitesi, Sırbistan ve Güneydoğu Avrupa'nın en önemli eğitim ve araştırma kurumlarından biridir ve Voyvodina Özerk Bölgesi'ndeki yüksek öğrenimin en önemli kurumudur. Novi Sad Üniversitesi, yaklaşık 50.000 öğrencisi ve 5.000 çalışanıyla Orta Avrupa'nın en büyük eğitim ve araştırma merkezlerinden biridir. Neredeyse tüm bilim ve yüksek öğrenim alanlarını sağlar. Novi Sad, Sombor, Subotica ve Zrenjanin olmak üzere dört şehirde bulunan 14 fakülte ve üç bilimsel enstitüden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Miloš Vučević</span> Sırbistan Cumhuriyeti Başbakanı

Miloš Vučević, Mayıs 2024'ten bu yana Sırbistan başbakanı olarak görev yapan Sırp avukat ve siyasetçidir. Daha önce Sırbistan başbakan yardımcısı ve 2022-2024 yılları arasında savunma bakanı olarak görev yapmıştır. Kendisi aynı zamanda Sırp İlerleme Partisinin mevcut başkanıdır. Ayrıca 2012'den 2022'ye kadar Novi Sad belediye başkanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Marko Car</span>

Marko Car Sırp yazar, edebiyat tarihçisi, gezi yazarı, eleştirmen, denemeci ve siyasetçi.