İçeriğe atla

Jeune Afrique

Jeune Afrique
Gazetenin logosu
EditörBéchir Ben Yahmed
SıklıkHaftalık
YayımcıGroupe Jeune Afrique
İlk sayı17 Ekim 1960
ÜlkeTunus (1960-1962)
İtalya (1962-1964)
Fransa (1964-günümüz)
DilFransızca
Websitehttp://www.jeuneafrique.com/
ISSN1950-1285

Jeune Afrique, Fransa'da yayınlanan ve Afrika ile ilgili içerik barındıran haftalık haber dergisi.

Béchir Ben Yahmed tarafından 17 Ekim 1960 tarihinde Afrique-Action adıyla Tunus'un başkenti Tunus'ta ilk sayısını çıktı.[1][2] Kasım 1961'de adı Jeune Afrique olarak değiştirildi.[1] Dergiye hükûmetin müdahalede bulunması endişesiyle 1962'de Roma'da, Ağustos 1964'te ise Paris'te basılmaya başlandı.[3] Dergi günümüzde, Béchir Ben Yahmed'in başkanlığındaki Jeune Afrique Group tarafından yayınlanmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ a b Moore, Clement Henry (1965). Tunisia Since Independence: The Dynamics of One-party Government (İngilizce). University of California Press. s. 221. 20 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2016. 
  2. ^ Bourquin, Alexandre (2005). Entre Bourguiba et Hannibal - Identité tunisienne et histoire depuis l'indépendance (Fransızca). KARTHALA Editions. s. 85. ISBN 2811139508. 20 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2016. 
  3. ^ Jones, Derek (2001). "Jeune Afrique". Censorship: A World Encyclopedia (İngilizce). Routledge. s. 1279. ISBN 1136798641. 20 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tunus</span> Kuzey Afrika ülkesi

Tunus, resmî adıyla Tunus Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da, Akdeniz'e kıyısı olan bir ülkedir. Kurucusu Habib Burgiba'dır. Batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, Kuzeyinde de Akdeniz yer alır. Ülkenin güney kısmını Büyük Sahra Çölü kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Vandallar</span>

Vandallar, Doğu Cermen kavimlerindendir. Kavimler Göçü sırasında 5. yüzyılda Roma İmparatorluğu'nun değişik eyaletlerini yağmalamalarıyla tanınırlar. Bu eyaletler sırasıyla Galya (Gallia), Galiçya, Endülüs, Kuzey Afrika ve Akdeniz adalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">El-Kaide</span> 1988de kurulmuş radikal İslamcı ve Selefî cihatçı terör örgütü

El-Kaide, dünya çapında faaliyet gösteren radikal İslamcı ve Selefî silahlı örgüt. Kökenleri Sovyetler Birliği'nin Afganistan'a müdahalede bulunduğu döneme dayanan örgüt, 1988 yılında kuruldu. BMGK, NATO, Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşlar ile birçok ülke tarafından terör örgütü olarak tanımlanmaktadır. Aralarında 11 Eylül ve 2002 Bali saldırılarının da bulunduğu, bir kısmı sivilleri hedef alan çeşitli saldırıların sorumluluğunu üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Bağımsızlık Savaşı</span>

Cezayir Bağımsızlık Savaşı, Cezayirli Müslüman Araplar ile Avrupalı Cezayirlilerin arasındaki sürtüşmenin, 130 yıllık koloni yönetimine karşı bir isyana dönüşmesiyle başladı. Demokratik Özgürlüklerin Zaferi Hareketi (MTLD) adını alan Cezayir Halk Partisi 1950'de Fransız yönetimine karşı eylemlere başladı. 1952'de önemsiz bir suçtan yargılanan Ferhat Abbas'ın davası yönetimi hedef alan bir propaganda aracına dönüştü. MTLD ve Cezayir Ulema Cemiyeti yöneticileri de Arap devletlerinden destek sağlama çabalarını yoğunlaştırdı.

<span class="mw-page-title-main">Modibo Keita (1942 doğumlu siyasetçi)</span>

Modibo Keita, Malili siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Afrika Eksarhlığı</span> Eski ülke

Kartaca Afrika Eksarhlığı Batı Akdeniz'de bulunan mülklerini kapsayan Doğu Roma İmparatorluğu'nun bir idari bölümünün ismidir, bir Eksarh ya da genel vali tarafından yönetilirdi. İmparator Mauricius tarafından 580'lerin sonlarında kurulmuş ve 7. yüzyılda İslam'ın yayılışına kadar ayakta kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mağrip el-Kaidesi</span> İslamcı terör örgütü

Mağrip el-Kaidesi, ‎el-Kaide'ye bağlı olarak Mağrip'te faaliyet gösteren yasa dışı silahlı cihatçı Selefi grup.

El-Murabitun, el-Kaide'nin Mağrip'teki kolu Mağrip el-Kaidesi'ne bağlı olarak Batı Afrika'da faaliyet gösteren yasa dışı silahlı cihatçı Selefi grup. Ağustos 2013'te kurulmuş olup, Aralık 2015'te yayınladığı bildiriyle el-Kaide'ye bağlılığını ilan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Samy Badibanga</span> Demokratik Kongo Cumhuriyeti siyasetçisi

Samy Badibanga, Kongolu siyasetçi. Badibanga, Afrika ülkesi Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 17 Kasım 2016 - 18 Mayıs 2017 tarihleri arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sadık Sesi</span>

Sadık Sesi ya da takma adıyla Attouga, kaleci pozisyonunda görev yapmış Tunuslu millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">2014 Tunus cumhurbaşkanlığı seçimi</span> Tunusta cumhurbaşkanlığı seçimi

2014 Tunus cumhurbaşkanlığı seçimi, Tunus'ta Parlamento seçimlerinden bir ay sonra 23 Kasım 2014 tarihinde yapılan devlet başkanlığı seçimidir. Ülkenin 1956'da bağımsızlığını kazandığından bu yana ilk serbest ve adil cumhurbaşkanlığı seçimi, 2011 Tunus Devrimi'nden sonra ilk cumhurbaşkanlığı seçimi ve Ocak 2014'te yeni bir Anayasa kabul edilmesi ile oldu.

<span class="mw-page-title-main">Fildişi Sahili'nde COVID-19 pandemisi</span>

Bu makale COVID-19 pandemisinin Fildişi Sahili'ndeki etkilerini belgelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Assia Djebar</span>

Fatima-Zohra Imalayen, Assia Djebar mahlası ile bilinen Cezayirli romancı, çevirmen ve film yapımcısıdır. Eserlerinin çoğu kadınların karşılaştığı engelleri ele almaktaydı ve kendisi de feminist duruşuyla dikkat çekiyordu. "Sık sık kadınların yazı hareketleriyle ilişkilendirilir, romanları açıkça Cezayirli kadınların soy ağacının oluşturulmasına odaklanır ve politik duruşu sömürge karşıtı olduğu kadar ataerkillik karşıtıdır." Djebar, Kuzey Afrika'nın önde gelen ve en etkili yazarlarından biri olarak kabul edilir. 16 Haziran 2005'te Académie française'de, Mağrip'ten böyle bir tanınma elde eden ilk yazar seçildi. Çalışmalarının tamamı için 1996 Neustadt Uluslararası Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü. Sık sık Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Dalenda Abdou</span>

Dalenda Abdou ya da Khira Bent Abdelkader Gharbi, Tunuslu aktris.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Ahnuş</span> Faslı iş insanı ve siyasetçi

Aziz Ahnuş mevcut Fas Başbakanı olarak görev yapan Faslı bir politikacı, iş insanı ve milyarderdir. Akwa Group'un CEO'su olup aynı zamanda 2007'den 2021'e kadar Fas'ta Tarım Bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Necla Budin</span> Tunuslu mühendis, akademisyen ve politikacı

Necla Budin veya Necla Budin Ramazan, Tunuslu bir jeolog ve üniversite profesörü. 11 Ekim 2021 - 2 Ağustos 2023 tarhileri arasında Tunus başbakanı olarak görev yapan Budin, Arap dünyasında ve Tunus'ta başbakanlık görevini üstlenen ilk kadındır. Daha önce 2011 yılında eğitim bakanlığında görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Sonia Mabrouk</span> Fransız-Tunuslu gazeteci kadın

Sonia Mabrouk, Tunus asıllı Fransız gazeteci ve haber spikeri. Mabrouk'un büyük babası Hédi Mabrouk,Fransa'nın Tunus büyükelçisi olup babasının ve Mabrouk'un ailesinin Habib Burgiba'ya yakınlığı vardı. Eğitimini Sosyal bilimler üzerine Sorbonne Üniversitesi'nde ve Kartaca'daki bir ticaret lisesi'nde tamamlayan Mabrouk,gazetecilik yaşamına ilk önce Fransa'da Jeune Afrique adlı dergide dergi editörü olarak başladı. Sonrasında ise 2008 yılında Fransız Public Sénat televizyonunda ana haber programları hazırlayıp sundu. 2010 yılında Fransa vatandaşlığına kabul edilen Mabrouk, daha sonra Fransız Europe1 radyosu ve CNews televizyonlarında haber programları hazırlayıp sundu. Mabrouk,şu anda Fransız Europe 1 radyosunda Le Grand Rendez-Vous programını hazırlayıp sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abir Musi</span> Tunuslu avukat ve siyasetçi

Abir Musi Tunuslu bir hukukçu ve politikacı. 2016'dan beri Hür Düstur Partisinin başkanı ve 2019'dan beri Parlamento üyesidir. Abir Musi, sivil devleti ve Burgiba'nın yaklaşımını savunan en önemli ve ünlü Tunuslu politikacılardan biri olarak kabul edilir. Siyasal İslam hareketlerini ve din ile siyaset arasındaki her türlü karışmayı mutlak olarak reddetmesiyle de tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Tunis Afrique Presse</span>

Tunis Afrique Presse, Tunus merkezli bir haber ajansıdır. Ajans, 1 Ocak 1961 tarihinde kurulmuştur. Ajansın merkezi Tunus'ta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Muhtar Veled Ejey</span> Moritanyalı siyasetçi

Muhtar Veled Ejey, 2 Ağustos 2024'ten bu yana Moritanya'nın mevcut başbakanı olarak görev yapan Moritanyalı bir politikacıdır. Daha önce Muhammed Veled Abdülaziz'in cumhurbaşkanlığında maliye bakanı ve ekonomi ve maliye bakanı olarak ve daha yakın zamanda Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Gazvani'nin ofisi başkanı olarak görev yaptı.