İçeriğe atla

Jeulmun Seramik Dönemi

Kore Ulusal Müzesi'nde sergilenen yaklaşık MÖ 3500 yılından kalma bir Jeulmun kabı.

Jeulmun seramik dönemi (Korece즐문토기시대, 櫛文土器時代 Jeulmun togi sidae), Kore prehistoryasında MÖ 8000-1500 yıllarını kapsayan bir arkeolojik dönemdir.[1] Bu dönem, MÖ 8000-3500 (Başlangıç'tan Erken döneme kadar) ve MÖ 3500-1500 (Orta ve Geç dönemler)[2] olmak üzere Kore'de Orta Taş Çağı ve Cilalı Taş Devri evrelerini kapsamakta[3][4] olup erken dönem seramiklerin varlığı nedeniyle tüm dönem "Kore Neolitik dönemi" adı altında toplanmıştır.[5]

Jeulmun seramik dönemi, özellikle seramik eşyaların büyük bir bölümünü oluşturan süslü seramik kaplardan almıştır. Jeulmun, "Tarak desenli" anlamına gelmektedir. 1990'ların ortalarından bu yana Jeulmun dönemi arkeolojik kazılarına duyulan büyük ilgi, Doğu Asya'nın tarih öncesi bu önemli oluşum dönemi hakkındaki daha fazla bilgi edinmeyi sağlamıştır.

Jeulmun dönemi, avcılık, toplama ve küçük çaplı bitki yetiştirme dönemiydi.[6] Arkeologlar bazen bu yaşam tarzı modelini avcı-toplayıcı olarak adlandırmaktadırlar.

Kaynakça

  1. ^ Bale, Martin T. 2001. Archaeology of Early Agriculture in Korea: An Update on Recent Developments. Bulletin of the Indo-Pacific Prehistory Association 21(5):77-84. Choe, C.P. and Martin T. Bale 2002. Current Perspectives on Settlement, Subsistence, and Cultivation in Prehistoric Korea. Arctic Anthropology 39(1-2):95-121. Crawford, Gary W. and Gyoung-Ah Lee 2003. Agricultural Origins in the Korean Peninsula. Antiquity 77(295):87-95. Lee, June-Jeong 2001. From Shellfish Gathering to Agriculture in Prehistoric Korea: The Chulmun to Mumun Transition. PhD dissertation, University of Wisconsin-Madison, Madison. Proquest, Ann Arbor. Lee, June-Jeong 2006. From Fisher-Hunter to Farmer: Changing Socioeconomy during the Chulmun Period in Southeastern Korea, In Beyond "Affluent Foragers": The Development of Fisher-Hunter Societies in Temperate Regions, eds. by Grier, Kim, and Uchiyama, Oxbow Books, Oxford.
  2. ^ Choe, C P and Martin T Bale (2002) Current Perspectives on Settlement, Subsistence, and Cultivation in Prehistoric Korea. Arctic Anthropology 39(1–2): 95–121. ISSN 0066-6939
  3. ^ Choe and Bale 2002
  4. ^ see also Crawford and Lee 2003, Bale 2001
  5. ^ Lee 2001
  6. ^ Lee 2001, 2006

Konuyla ilgili yayınlar

  • Nelson, Sarah M. 1993 The Archaeology of Korea. Cambridge University Press, Cambridge.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Soya</span> bir baklagil türü

Soya, baklagiller (Fabaceae) familyasından 1 - 1,5 m boyunda, kısmen sarılıcı, dallanmış, tek yıllık Doğu Asya kökenli bir bitkidir. Bitki, yenilebilir fasulyesi için yetiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Koreliler</span> Kore ve Güneybatı Mançurya kökenli Doğu Asyalı etnik grup

Koreliler, Kore ve Güneybatı Mançurya kökenli Doğu Asyalı bir etnik gruptur. Güney Kore ve Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti vatandaşlarına da "Koreli" denir.

Protohistorya, bazı arkeologlar ve tarihçiler tarafından tarihöncesi (prehistorya) ile tarih arasında kalan dönemi adlandırmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Japon Paleolitik Dönemi</span>

Japon paleolitik dönemi, Japonya'ya insan yerleşiminin başladığı MÖ yaklaşık 40,000-14,000 yıllarını kapsayan dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Kore tarihi</span> Kore Yarımadasında Yaşanan Olaylar

Kore tarihi, Kore Yarımadası'nda var olan ve genellikle Kore olarak adlandırılan devletlerin tarihidir. Diğer Doğu Asya uygarlıkları gibi bir dizi dönemlere ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tarihöncesi Kore</span>

Tarihöncesi Kore, Kore Yarımadası'nda insan varlığı dönemi olup, yazılı kayıtları bulunmamaktadır. Tarihöncesi Kore, Kore tarihinin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır ve arkeoloji, jeoloji ve paleontolojide ana çalışma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mumun Seramik Dönemi</span>

Mumun seramik dönemi, Kore prehistoryasında MÖ 1500-300 yıllarını kapsayan bir arkeolojik dönemdir. Bu dönem, dönemin tamamı boyunca özellikle MÖ 850-550 yıllarında seramik topluluğunun büyük bir bölümünü oluşturan, süslenmemiş veya sade pişirme ve saklama kaplarının Korece isminden almış olup "Kore Tunç Çağı" olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Taejo (Joseon kralı)</span> Kore tarihinde Joseon Hanedanının ilk kralı

Taejo, doğan Yi Seong-gye, Kore'nin Joseon Hanedanlığı'nın kurucusu ve ilk hükümdarıydı. Tahta çıktıktan sonra adını Yi Dan olarak değiştirdi. 1392'den 1398'e kadar hüküm sürdü ve Goryeo Hanedanlığı'nın devrilmesinde ana figürdü. Taejo, Goryeo ordusuna katıldı ve nihayet 1392'de tahtı ele geçirmeden önce saflarda yükseldi. Oğulları arasındaki bir çekişme sırasında 1398'de tahttan çekildi ve 1408'de öldü.

<span class="mw-page-title-main">Gojoseon</span>

Gojoseon, antik bir Kore devletiydi.

<span class="mw-page-title-main">Jin (Kore devleti)</span>

Jin ), MÖ 4. ve 2. yüzyıllar arasında Kore Yarımadası'nın güneyinde bulunan bir devletti. Başkenti Han Nehri'nin güneyinde yer almaktaydı. Her birinin Jin devletinin halefi olduğunu ilan eden Samhan konfederasyonlarının selefidir.

<span class="mw-page-title-main">Samhan</span>

Samhan, Kore tarihinde MÖ son yüzyıllarda ve MS ilk yüzyıllarda Kore Yarımadası'nın orta ve güneyinde Mahan, Jinhan ve Byeonhan konfederasyonlarını kapsayan dönemdir. Samhan dönemi genelde Üç Krallık Dönemi'nin bir alt bölümü olarak da kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Mahan Konfederasyonu</span>

Mahan, MÖ 1. yüzyıl ile MS 3. yüzyıl arasında Kore Yarımadası'nın güneyinde Chungcheong ve Jeolla bölgelerinde var olan devletlerden oluşan gevşek bir konfederasyondu. Gojoseon ile Jin devletinin birleşmesinden ortaya çıkan Mahan, Byeonhan ve Jinhan ile birlikte üç Samhan'dan biriydi. Baekje, bu federasyonu üye bir devlet iken daha sonra tüm Mahan'ı geçerek Üç Kore Krallığı'ndan biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore takvimi</span>

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti takvimi, KDHC takvimi veya Juche takvimi Kuzey Kore'de kullanılan yıl numaralandırma sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Çan biçimli çömlek kültürü</span>

Çan biçimli çömlek kültürü, MÖ 2600'lerden itibaren doğuda Macaristan'a kadar olmak suretiyle kendisini bütün Avrupa'da gösteren ve yaklaşık MÖ 2200'lerden itibaren kıta Avrupa'sında sona eren bir çömlek kültürüdür. Büyük Britanya'da MÖ 1800'lü yıllara kadar devam etmiştir. Çan biçimli çömlek kültürü Avrupa'da Neolitik dönemin son aşaması olarak kabul edilir ve bu özelliği ile Cilalı Taş Devri'nden Tunç Çağı'na geçişin gerçekleştiği bir dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Tarım tarihi</span>

"World Cotton Production". Yara United States (İngilizce). 2018. 7 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2022.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi</span>

Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi Güney Kore kaynakları pandeminin ülkeyi sürekli olarak etkilediğini belirtmesine rağmen, Kuzey Kore'de resmi olarak onaylanmış COVID-19 vakası yoktu. Virüsün, Güney Kore'den daha çok, virüsün kaynaklandığı Çin'den Kuzey Kore'ye gelmesi muhtemeldir. Çin-Kuzey Kore sınır kısıtlamaları, Kuzey ve Güney Kore arasındaki ağır askerî sınırdan daha rahat. Ancak, iki Çin eyaletinde Kuzey Kore sınırındaki şüpheli COVID-19 vakaları düşüktü.

<span class="mw-page-title-main">Jizi</span>

Jizi, Gojoseon'u yönettiği söylenen Çin kökenli efsanevî bir hükümdardır. Saltanatı, MÖ 2233'ten MÖ 2184'e kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Çeltik tarlası</span>

Çeltik tarlası, özellikle pirinç ve taro olmak üzere yarı suda yaşayan mahsulleri yetiştirmek için kullanılan, su basmış bir ekilebilir arazi alanıdır. Güney Çin'deki Yangtze Nehri havzasının Neolitik pirinç çiftçiliği kültürlerinden, Avustronezya öncesi ve Hmong-Mien kültürleriyle bağlantılıdır. Tarih öncesi zamanlarda, Avustronezya halklarının Güneydoğu Asya Adası, Kuzeydoğu Hindistan, Madagaskar, Melanezya, Mikronezya ve Polinezya dahil olmak üzere Güneydoğu Asya'ya yayılmasıyla yayıldı. Teknoloji ayrıca Doğu Asya, Anakara Güneydoğu Asya ve Güney Asya'ya yayılan pirinç tarımı için anakara Asya'daki diğer kültürler tarafından da alındı.

II. Akrep, Kral Akrep olarak da bilinir, Yukarı Mısır'ın Protodinastik Dönemi'nde hüküm süren bir hükümdardı.

Trialetiyen, Güney Kafkasya'da görülen bir Üst Paleolitik - Epipaleolitik taş alet endüstrisidir. Geçici olarak MÖ 16.000/13.000 ile MÖ 8.000 arasındaki döneme tarihlenmektedir.