İçeriğe atla

Jetfighter V

F-16 Sidewinder ateşlerken

Jetfighter V, 3B hava simülasyon savaş oyunudur.

Mission Studios tarafından geliştirilen üç boyutlu bu savaş oyunu tek kişi ya da birden fazla kişi tarafından oynanabilir. Oyunda kullanılabilen uçaklar F-16, F-22 ve F-35’dir. Bunun yanında F-14, A-130 ve C-130 dost uçakları da vardır. Düşman uçakları ise Mig-29 ve Mig-42’lerden oluşur.

Oyunun ‘’campaign’’ senaryoları her ne kadar güçlü olsa da oyun motoru açısından yetersizdir. Düşmanla itdalaşına girildiğinde düşman uçakları kaçmak için yeterli manevra yapmazlar. Aynı şekilde dost uçakları füze görüş alanına girdiklerinde ateş ederler. Bunun yanında düşman uçakları füzelerden kaçmak için flare ve metal çöp atarlar. Kimi görevlerde düşman uçaklarını imha etmeniz istenir. Kimi görevlerde ise yer hedeflerini yok etmeniz istenir. Bazı görevlerde ise hem hava hem de yer hedeflerini imha etmeniz istenir. Çok az görevde ise Lantirn sistemi ile hedef tespiti yapmanız istenir. Bu hedeflerden bazıları düşman uçakları olabilir.

Oyundaki dost uçaklarınız F-14, F-16 ve F-35 savaş uçaklarından oluşur. Bu uçaklar itdalaşlarında size yardım ederler. Özellikle Shiva adlı pilot savaş hakkında sürekli size bilgi verir. Kendi kişisel görüşlerini dile getirir.

Oyunda kullanılanabilen mühimmatlar: AIM-9L Sidewinder, AMRAAM, AGM-65 Maverick, MK-82, MK-83 ve MK-84’tür. Kısa mesafeli itdalaşlarında Sidewinder kullanılır. Isı güdümlüdür ve etkili erimi 6 deniz milidir. Orta mesafeli önleme görevlerinde AMRAAM kullanılır. Radar güdümlüdür ve etkili erimi 13 deniz milidir. Yer hedeflerine karşı ise Maverick ve MK serisi serbest düşüş bombaları kullanılır. Maverickler lazer güdümlüdür ve etkili erimleri 10 deniz milidir.

Düşman yer hedefleri T-90 tanklarından oluşur. Hareketsiz tanklara karşı hem MK bombaları hem de Maverick’ler kullanılabilir. Hareketli yer hedeflerine karşı en etkili çözüm Maverick füzeleridir. Eğer tankın çevresinde tepe gibi doğal bir engel yoksa füzenin ıskalama olasılığı neredeyse sıfırdır. T-90 her ne kadar basit hedefler olarak gözükse de iki – üç deniz mili içinde 20 mm’lik topları ile uçaksavar görevi görürler. Kimi tank ise güdümsüz füze atabilir. Uçakların bu roketlere vurulma olasılığı çok düşüktür.

İtdalaşına girildiğinde öncelikle hedefin arkasına geçilmeye çalışılır. Eğer hedef 6 deniz mili içindeyse Sidewinder kullanılır. 6 deniz milinden daha uzaktaysa AMRAAM kullanılır. Düşman uçakları Sidewinder’lara karşı alev topu (flare), AMRAAM’lara karşı ise metal çöpü (chaff) kullanır. Düşman uçaklarının kullandığı füzeler genellikle AA-12’lerden oluşur. Düşman kilitlendiğinde kısa bir bip sesi duyarsınız. Radar 5NM'ye alınarak düşman füzesi ya da füzeleri takip edilmeye başlanır. Düşman füzesi gelmeye başladığında periyodik aralıklarla bip sesi duyulur. Eğer bir düşman füzesi 12 yönünden geliyorsa 45 derecelik bir açıyla alçalınır ve füzenin ıskalaması beklenir. 6 yönünden geliyorsa füze 3 ya da 9 yönüne alınır ve karşı tedbirler atılır. Kimi durumlarda 6 yönünden gelen füzeler için kobra manevrası yapılır. Bu şekilde hem füzeden kaçılabilir hem de düşman uçağı hedef poduna alınabilir. Çoklu füzelerden kaçmanın en iyi yolu 90 derecelik bir açıyla alçalmaktır. Bu çakılma olasılığını yükseltse de usta pilotlar bu tip manevraları rahatlıkla yapabilir. Acemi pilotlar ise genellikle yaptıkları yanlış manevralarla pilotun bayılmasına neden olurlar.

İtdalaşında düşmana kuyruk gibi yapışıldığında 5-12 deniz mili mesafede AMRAAM, 1-5 deniz mili mesafede Sidewinder ve 1 deniz milinden daha yakın mesafelerde 20 mm'lik makineli top kullanılır.

Savaş esnasında ekran kararmaya başlıyorsa pilot yüksek G kuvvetinden dolayı bayılmaya başlamıştır. Aynı şekilde ekran kırmızılaşmaya başlıyorsa pilot yanlış bir manevradan dolayı ölmeye başlıyor demektir. En tehlikeli durum ekranın kırmızılaşmasıdır.

Oyunda F-22 ve F-35 uçaklarının stealth özelliği vardır. Uçağın hayalet moduna geçebilmesi için radarların ve ark yanmalarının kapatılması gerekmektedir. Buna rağmen hayalet uçak özelliği her zaman işe yaramamaktadır. Bunun için yere olabildiğince yakın uçulması ve motor gücünün azaltıması gerekmektedir.

Oyunda kullanılan tuş kombinasyonları

  • Sağ ok: Sağa manevra
  • Sol ok: Sola manevra
  • Yukarı ok: Aşağı manevra
  • Aşağı ok: Yukarı manevra
  • Space: Ateş
  • Tab: Hedef seçme ve değiştirme
  • Shift+Tab: En yakın hedefi seçme
  • Ğ: Hava – hava füzeleri
  • Ü: Hava – yer füzeleri
  • A: Motor gücünü arttırma
  • Z: Motor gücünü azaltma
  • Backspace: Ark yanması
  • E: Motoru açma – kapama
  • D: Mühimmat kapaklarını açma – kapama
  • R: Radar çapını belirleme
  • J: Radarı açma – kapama
  • G: İniş takımları açma - kapama
  • B: Yer freni
  • X: Sola dönüş lastik dümeni
  • C: Sağa dönüş lastik dümeni
  • Ş: Flare atma
  • İ: Metal çöpü atma
  • Num Tuşları: Kamera açısını değiştirme
  • +: Kamera yakınlaştırma
  • -: Kamera uzaklaştırma
  • Caps Lock: Lantirn
  • L: Lantirn
  • 0: Lantirn hedef onaylama
  • F1: Kokpit kamerası
  • F2: Dış takip kamerası
  • F3: Sabit izleme kamerası
  • F5: Dost uçak kameraları
  • F8: Füze kamerası
  • CTRL+E: Kaçış (eject)

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">General Dynamics F-16 Fighting Falcon</span> Amerikan Üretimi Tek Motorlu 4.Nesil Savaş Jeti

F-16 Fighting Falcon, çok amaçlı, tek jet motorlu, 4. nesil savaş uçağı. General Dynamics şirketi tarafından, ABD Hava Kuvvetleri için geliştirilmiştir. Hafif avcı uçağı olarak tasarlanmış olmasına rağmen birçok başka amaç için de kullanılmakta olan avcı uçağıdır. Geniş kullanım alanı ve yüksek manevra kabiliyeti sayesinde birçok ülkeye ihraç edilmiştir. Faal olarak çeşitli ülkeler tarafından kullanılmaktadır. II. Dünya Savaşı sonrası üretilen uçaklar içinde, MiG-21'den (10,000+) ve F-4 Phantom-II'den (5.195) sonra en çok üretilen 3'üncü savaş uçağıdır. Temmuz 2016 itibarıyla 4.573 adet üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">AIM-9 Sidewinder</span> ısı güdümlü, Amerikan havadan havaya muharebe füze sistemi

AIM-9 Sidewinder, pek çok modern jet tarafından kullanılan, ısı güdümlü, Amerikan yapımı havadan havaya muharebe füze sistemidir (AAM). Etkili bir patlayıcı başlığa ve kızılötesi yol gösterici sisteme sahiptir. Birim fiyatı 90.000 dolardır.

<span class="mw-page-title-main">IRIS-T</span> Havadan havaya taktik saldırı füzesi

IRIS-T orta mesafeden havadan havaya taktik saldırı ve yerden havaya savunma füzesi. Yüksek 90 derecelik görüş dışı hedef takip yeteneği ve IHMDS ile olağanüstü angajman yeteneği, yüksek manevra ve hız, thrust vectoring ve 3. nesil IIR FPA teknolojisine sahip bir füzedir. Ön kanatçıksız yapısı ve arkaya doğru uzayan uzun blok kanatçığı ile göze çarpar. AIM-9 Sidewinder fırlatma yeteneğine sahip her uçak IRIS-T de taşıyabilir. 1980'lerde Almanya, İngiltere ile beraber ASRAAM projesinin içindeyken 1990'ların başında projeden ayrılmış ve IRIS-T üzerinde çalışmalara başlamıştır. 1995'te de Almanya (%46), İtalya (%19), İsveç (%18), Yunanistan (%13) Norveç ve Kanada ortaklığında IRIS-T geliştirme programı ortaya çıkmıştır. İspanya'da 2003 yılında bu ortaklığa katılmıştır. IRIS-T, Alman ve İtalyan Eurofighter, İsveç Gripen, İspanya F-18 ve Yunanistan ile Norveç F-16'ları tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">AIM-120 AMRAAM</span> yeni nesil bir orta menzilli görüş ötesi havadan havaya füze

AIM-120, savaş uçaklarından fırlatılan yeni nesil bir orta menzilli görüş ötesi havadan havaya füzedir.

<span class="mw-page-title-main">Füze</span> çeşitli güdüm sistemleri ile hedefe yönelen karmaşık silah sistemi

Füze, genellikle bir sevk maddesi, jet motoru veya roket motoruyla desteklenen, kendi kendine hareket edebilen, havada giden menzilli bir silahtır.

<span class="mw-page-title-main">Grumman F-14 Tomcat</span> Amerikan yapımı hava üstünlük uçağı

F-14 Tomcat, Northrop Grumman tarafından üretilen süpersonik, çift motorlu ve değişken geometrik kanatlı bir av önleme ve hava üstünlük uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas F/A-18 Hornet</span> ABD yapımı dördüncü kuşak savaş uçağı

F/A-18 Hornet,, McDonnell Douglas ve Northrop şirketleri tarafından müşterek olarak tasarlanan ve 1982 yılında üretilmeye başlanmış olan bir muharebe uçağıdır. 1997'den beri Boeing tarafından üretilmektedir. Rus muadili SU-33 model savaş uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed Martin F-22 Raptor</span> ABD yapımı beşinci kuşak savaş uçağı

Lockheed Martin F-22 Raptor, Lockheed Martin kuruluşu tarafından, hava üstünlüğü odaklı, düşük radar izi ile yüksek görünmezlik sağlamaya yönelik üretilen, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF) için geliştirilmiş tek koltuklu, çift motorlu, her türlü hava koşuluna uygun taktik savaş uçağıdır. USAF'ın Gelişmiş Taktik Avcı programının bir sonucu olarak, uçak bir hava üstünlüğü savaşçısı olarak tasarlanmış, ancak aynı zamanda kara saldırısı, elektronik harp ve sinyal istihbarat yeteneklerine de sahiptir. Ana yüklenici Lockheed Martin, F-22'nin gövde ve silah sistemlerinin çoğunu üretip son montajı gerçekleştirirken, Boeing kanatları, arka gövdeyi, aviyonik entegrasyonunu ve eğitim sistemlerini sağlamıştır. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'ne (USAF) bağlı F-22 uçakları, Birleşik Devletler Küresel Saldırı Görev Gücü'nün (US-GSTF) önemli bileşenlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Havadan havaya füze</span>

Havadan Havaya Füze, uçak ve helikopterlerin diğer hava araçlarını bertaraf etmekte kullandığı silahlardır. Bu silahlar, ısıya veya hedefe gönderilip yansıyan radar ve lazer sinyallerine veya hedeften çıkan radar sinyallerine güdümlüdürler.

<span class="mw-page-title-main">Northrop F-5</span> Gelişmiş eğitim uçağı

F-5A/B Freedom Fighter ve F-5E/F Tiger II düşük maliyeti olan ve kolay bakım yapılabilen bir gelişmiş eğitim uçağıdır. SSCB ve Doğu Blokundaki karşılığı Mig-21dir. Birleşik Devletler Hava Kuvvetlerinde Top Gun tarzı savaş eğitim okullarında eğitim uçağı olarak kullanılmaktadır. Ucuz maliyeti olması sebebiyle daha çok zayıf ekonomili ülkelerin tercihi olmuştur. F-5 çok amaçlı bir uçaktır ve çok yüksek manevra kabiliyeti vardır. Hava Savaşları için Sidewinder füzeleri taşıyabilir. Kara saldırıları için de bomba ve roket taşımaktadır. F-5B adında iki kişilik eğitim sürümü ayrıca RF-5 adında bir fotokeşif sürümü vardır. F-5 pek çok ülkede lisans altında üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rapier</span> İngiliz yapımı yerden radar ve elektro-optik güdümlü bir alçak irtifa hava savunma sistemi

İsmini Yeni Çağ'da Avrupalı soyluların kullandığı ince ve esnek bir kılıçtan alan Rapier, İngiliz silah üreticisi BAE Systems tarafından üretilen yerden radar ve elektro-optik güdümlü bir alçak irtifa hava savunma sistemidir. Tasarım amacı hava üsleri ile bazı stratejik/ekonomik hedeflerin alçak irtifa hava savunmasının sağlanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II</span> Amerikan yapımı ilk yakın hava desteği sağlayan hava platformu

A-10 Thunderbolt II, Amerikan Fairchild Republic şirketi tarafından üretilen; kara birliklerine yakın hava desteği sağlama görevi için ABD Hava Kuvvetleri için özel olarak geliştirilmiş bir saldırı uçağıdır. Orijinal takma adı "Warthog" olmasına rağmen II. Dünya Savaşı'nda kara birliklerine yakın hava desteği sağlamış olan P-47 Thunderbolt'a izafeten aynı isimle anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed F-117 Nighthawk</span>

Lockheed Martin F-117A Nighthawk ; radara yakalanmama teknolojisiyle geliştirilmiş ve hizmete girmiş ilk hava aracı. Körfez Savaşı döneminde kullanılması nedeniyle basında geniş yer bulmuş ve popüler kültür içerisinde de yayılmıştır. Dünyada sadece ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır, ancak ABD Hava Kuvvetleri, elindeki F-117'leri daha başarılı olan yeni nesil F-22'lerle değiştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alpha Jet</span>

Alpha Jet, Fransız Dassault ve Breguet ile Alman Dornier firmalarının müşterek ürettiği iki kişilik hafif taarruz ve jet eğitim uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hava savaşı</span>

Hava savaşı, askerî saldırıların hava kuvvetleri ve/veya diğer kuvvetlere âit hava silahları kullanılarak gerçekleşen savaş türüdür. Bu tür saldırı türünün belli başlı iki türü vardır:

<span class="mw-page-title-main">Seyir füzesi</span> Jet motorundan faydalanan güdümlü, antigemi füze sistemidir

Seyir füzesi kaldırıcı kuvvet olarak kanatçıklarının yardımıyla havanın dinamik yapısından, sürüklenmeyi dengelemek için de çekiş kuvvetlerinden bunun içinde jet motorundan faydalanan güdümlü bir füze sistemidir. Kruz füzesi genel olarak içerisinde klasik patlayıcı veya nükleer bomba bulunan savaş başlıklarını yüzlerce kilometre taşımak üzere tasarlanmıştır. Gelişmiş kruz füzeleri süpersonik veya yüksek sesaltı hızla ilerleyen, kendi kendine sevk edebilen, radara yakalanmamak için çok alçak irtifadan uçabilen araçlardır. Genel olarak bu araçlar savaş başlığı taşımaları ayrıca keşif veya gözetleme değil saldırı amacı taşıdıklarından insansız hava aracı sınıfına girmezler.

Ateşle ve unut, askeri terminolojide hedefe bir kez kilitlendikten sonra ilave takibe gerek duymayan füze güdüm sistemine verilen isimdir. Bu sistemi kullanan füze bir kez hedefine güdümlendikten (kilitlendikten) sonra onu fırlatan operatörün hedefin görüş hattı içinde olma zarureti yoktur. Sistemin en önemli avantajı füzeyi fırlatan operatörün veya aracın fırlatmanın ardından hemen bölgeden ayrılmasını mümkün kılmasıdır. Bu özellik sayesinde hem operatörlerin düşman ateşine maruz kalması önlenir, hem de personelin derhal başka bir göreve yönlendirilmesine imkân yaratılır.

<span class="mw-page-title-main">AGM-88 HARM</span>

AGM-88 HARM Amerikan Raytheon firması tarafından üretilen bir havadan karaya taktik saldırı füzesidir. İlk olarak Texas Instruments tarafından geliştirilen HARM füzesi, radar sistemlerinden yayılan sinyallere odaklanabilmekte ve böylelikle özellikle düşman uçaksavar sistemlerine karşı doğrudan saldırı gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır. Daha önce aynı amaçla geliştirilmiş olan AGM-45 Shrike ve AGM-78 Standard füzelerinin yerine geçen HARM füzesi, Texas Instruments firmasının silah sistemleri departmanının Raytheon tarafından satın alınmasını takiben bu firma tarafından geliştirilip üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">AGM-65 Maverick</span> ABD yapımı, güdümlü bir havadan karaya taktik taarruz füzesi

AGM-65 Maverick, Amerikalı Hughes firması tarafından geliştirilen yakın hava desteği, düşman hava savunmasının bastırılması, kritik düşman birimlerinin imhası gibi görevlerde kullanılan güdümlü bir havadan karaya taktik taarruz füzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Karadan havaya füze</span> karadan fırlatılan ve hava araçları veya diğer füzelere karşı kullanılan füzeler

Karadan havaya füze veya uçaksavar füzesi, karadan fırlatılan ve hava araçları veya diğer füzelere karşı kullanılan füzelere verilen genel addır.