İçeriğe atla

Jeodezi ızgarası


Jeodezi ızgarası bir bölünmüş çokyüzlünün, genellikle ikosahedronun (örneğin Dünya gibi) bir kürenin yüzeyini modellemesi için kullanılan bir tekniktir.

Giriş

Bir jeodezi ızgarası istatistiksel hücrenin konumunu kapsadığı alana kodlanmış verileri temsil etmek için hücreleri veya karoları kullanan küresel bir Dünya başvurusudur. Odak yer belirleme ve seyir adresleme için kullanılacak noktaların sürekliliği olduğu bir jeodezi ızgarası referansta farklı hücrelerden odaklı geleneksel bir kafes bazlı Yer referansından farklıdır.

Biyoçeşitliliğin, jeodezi ızgaralarına uygun istatistiksel örnekleme ve biyolojik bir toplu anlayış geliştirmek için bölgesel ve ulusal düzeyde dağıtılan büyük çoklu kullanım ızgaraları sağlamak için saha çalışmaları üzerinden bahis olan yerel ayrık ızgaraların küresel bir uzantısıdır. Bu ızgaralar doğal kaynaklara mevcut ekolojik durumun değerlendirilmesi ve risklerin tahminleri birden çok mekansal ve zamansal ölçeklerde çevresel ve ekolojik izleme verilerini çevirmektedir. Bir jeodezi ızgarası parçalı yapısı kendi düzeyinde ekolojik önemli bilgilerin küresel asimilasyonuna yerel olanak sağlar.[1]

Hava, okyanus dolaşımı ya da iklim modelleme, kısmi diferansiyel denklemler zamanla bu sistemlerin evrimini tanımlamak için kullanılır. Bilgisayar programları oluşturmak ve bu karmaşık modellerle çalışmak için kullanılması nedeniyle yaklaşımların kolayca hesaplanabilir formlar halinde formüle edilmesi gerekir. Bu durumda, Dünya'nın şekli üzerinde - (örneğin sonlu farklılıklar gibi) bu nümerik analiz tekniklerinden bazıları ilgi alanı ızgarası bölünmüşlüğünü gerektirir.

Jeodezi ızgaraları doğrusal bir hücrede, bir enlem ve boylam çizgisinin kesiştiği yer olarak tanımlanan bir coğrafi koordinatlara (enlem / boylam) dayalı küresel bir döşeme (tessellation) geliştirmek için bir kürenin alt gruplara ayrılması şeklinde geliştirilmiştir. Bu yaklaşım kolayca sipariş edilen çift olarak enlem ve boylam kullanarak erişilebilir kabul edilen Yer referansı açısından anlaşılabilir ve bir dikdörtgen ızgara olarak bir bilgisayar kodlaması uygulanmaktadır. Ancak, böyle bir desen istatistiksel olarak geçerli bir ayrık küresel ızgara için ana kritere pek uymuyor,[2] hücrelerin alanı ve şekli genellikle benzer değildir ve öncelikle ki; hücreler kutuplara doğru geliştirilmektedir ve bu özellikle belirgindir.

Lehine başka bir yaklaşım kazanmaktadır, jeodezi küre hücreleri içine veya iteratif çokyüzlünün kenarlarını ortadan ayırıcı ve bir küre üzerine yeni hücreler yansıtarak platonik bir katı alt bölümü tarafından üretilen ızgaralar kullanır. Bu jeodezi ızgarası olarak, elde edilen jeodezi alanında köşeler her bir hücreye karşılık gelmektedir. Bir uygulama temelli çokyüzlünün, altıgen hücreleri gibi bir ikosahedron kullanılır ve Snyder eşit alan projeksiyonu ikosahedronun Snyder Eşit Alan (ISEA) ızgarası olarak bilinir. Üçgen dörtlü ağaçlar içine tetrahedron kesişimi kullanarak başka bir yöntemde, Kuvaterner Üçgen Mesh (QTM) olarak bilinir. Bir üçgen örgüsü iyi bir grafik veri hattına temsilen uyan ve onun ikili hücrelerinin kodlama verileri için uygun altıgenleri vardır. Altıgen jeodezi ızgarası 2D altıgen ızgaraların iyi yönlerini devralır ve özellikle kutuplara yakın tekillikleri ve daha fazla örnekleme dahil sorunları önler. Aynı doğrultuda, farklı Platonik katılar da yerine bir ikosahedron veya tetrahedronun bir başlangıç noktası olarak kullanılabilir; örneğin video oyunlarında yaygın küpler gibi.

Quadrilateralized küresel küp yaklaşık karedir, eşit alanlı hücrelerin içine küpün alt gruplara ayrılmasına dayalı jeodezi ızgarasının bir türüdür.

Olumlu özellikleri

  • Büyük ölçüde izotropik.
  • Çözünürlüğü kolayca ikili bölünme ile artırılabilir.
  • Daha geleneksel dikdörtgen boylam / enlem kare ızgaraları gibi kutuplara yakın örnekleme üzerinde zarar vermez.
  • Spektral yöntemler (ayrıca Gauss ızgarası bakınız) yapmak gibi yoğun doğrusal sistemlerde soruna yol açmamaktadır.
  • Hücreler minimal çarpıtılmış ve yakın-eşit-alanlı olabilir. Eşit alanlı dikdörtgen ızgaraları ekvatordan kutuplara doğru şekli değişir ise aksine, kare ızgaraları eşit alanlı değildir.

Kaynakça

  1. ^ White, D; Kimerling AJ; Overton WS (1992). "Cartographic and geometric components of a global sampling design for environmental monitoring". Cartography and Geographic Information Systems. 19 (1). ss. 5-22. doi:10.1559/152304092783786636. 
  2. ^ Clarke, Keith C (2000). "Criteria and Measures for the Comparison of Global Geocoding Systems". Discrete Global Grids: Goodchild, M. F. and A. J. Kimerling, Eds. 10 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Öklid geometrisi</span> Öklide atfedilen matematiksel-geometrik sistem

Öklid geometrisi, İskenderiyeli Yunan matematikçi Öklid’e atfedilen matematiksel bir sistemdir ve onun Elemanlar adlı geometri üzerine ders kitabında tarif edilmektedir. Öklid'in yöntemi, sezgisel olarak çekici küçük bir aksiyom seti varsaymaktan ve bu aksiyomlara dayanarak birçok başka önermeyi (teoremleri) çıkarmaktan ibarettir. Öklid'in sonuçlarının çoğu daha önceki matematikçiler tarafından ifade edilmiş olsa da, Öklid, bu önermelerin kapsamlı bir tümdengelimli ve mantıksal sisteme nasıl uyabileceğini gösteren ilk kişi oldu. Elemanlar, ilk aksiyomatik sistem ve resmi ispatın ilk örnekleri olarak ortaokulda (lise) hala öğretilen düzlem geometrisi ile başlar. Üç boyutlu katı geometrisi ile devam ediyor. Elemanlar’ın çoğu, geometrik dilde açıklanan, şimdi cebir ve sayı teorisi olarak adlandırılan şeyin sonuçlarını belirtir.

<span class="mw-page-title-main">Yerçekimi</span> Dünyanın kütleçekimi

Yer çekimi, kütleçekimi ve merkezkaç kuvvetinin birleşik etkisi nedeniyle nesnelere aktarılan net ivmedir. Yönü bir şakul topuzuyla çakışan, gücü veya büyüklüğü normuyla temsil edilen vektörel bir niceliktir.

Altın oran, matematikte iki miktardan büyük olanın küçüğe oranı, miktarların toplamının miktarları büyük olanına oranı ile aynı ise altın orandır. Altın oran aynı zamanda antik çağdan bu yana sanat ve mimaride en iyi uyum ve oranları veren düzen bağıntısı olarak kabul edilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Takımyıldız</span> Gökyüzünün bölündüğü 88 alandan her birine verilen isim

Takımyıldız, gökyüzünün bölündüğü 88 alandan her birine verilen isimdir. Terim genellikle, yanlış bir biçimde, görünüşte birbiriyle ilgili gözüken yıldız gruplarını tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">WGS84</span>

WGS84, Küresel Konumlama Dizgesi'nin kullandığı yerlem yöntemlerinden birisidir.

İstatistiksel terimler, kavramlar ve konular listesi matematik biliminin çok önemli bir alt-bölümü olan istatistik biliminde içeriğinde bulunan konuların çok ayrıntılı olarak sınıflandırılması ile ortaya çıkarılmıştır. Milletlerarası İstatistik Enstitüsü bir enternasyonal bilim kurumu olarak istatistik bilimi konu ve terimlerini bir araya toplayıp 28 bilim dilinde karşılıklı olarak yayınlamıştır. Bu uğraşın sonucunun milletlerarası bilim camiasının büyük başarılarından biri olduğu kabul edilmektedir. Ortaya çıkartılan, istatistik bilimi içinde kullanılan ve bu bilime ait özel kavramların ve terimlerin listesi, tam kapsamlı olma hedeflidir ve böylelikle istatistik bilimi için bir Türkçe yol haritası yapılmış olmaktadır.

Bir olasılık dağılımı bir rassal olayın ortaya çıkabilmesi için değerleri ve olasılıkları tanımlar. Değerler olay için mümkün olan tüm sonuçları kapsamalıdır ve olasılıkların toplamı bire eşit olmalıdır. Örneğin, bir rassal olay olarak madeni paranın tek bir defa havaya atılıp yere düşmesi ele alınsın; değerler 'yazı' veya 'tura' veya bunlar isimsel değişken ölçeğinde ifade edilirse 0 (yazı) veya 1 (tura) olur; olasılıklar ise her iki değer için ½ olacaktır. Böylece madeni bir paranın tek bir defa atılma olayı için iki değer ve ilişkili iki olasılık bu rassal olayın olasılık dağılımı olur. Bu dağılım ayrık olasılık dağılımıdır; çünkü sayılabilir şekilde ayrı ayrı sonuçlar ve bunlara bağlı olan pozitif olasılıklar vardır.

Olasılık teorisi ya da ihtimaliyet teorisi rastgele olayların analizi ile ilgilenen bir matematik bilim dalıdır. Olasılık teorisinin ana ögeleri rassal değişkenler, saf rassal süreçler, olaylar olarak sayılabilir. Bunlar ya tek olarak ortaya çıkan veya bir zaman dönemi içinde gelişerek meydana gelen, ilk görünüşü rastgele bir şekilde olan deterministik olmayan olayların veya ölçülebilir miktarların matematiksel soyutlamalarıdır. Bir madeni parayı yazı-tura denemesi için havaya atmak veya bir zarı atmak ile ortaya çıkan sonuç ilk bakışta rastgele bir olay olarak görülebilirse bile eğer birbirini takip eden rastgele olaylar tekrar tekrar ortaya çıkartılırsa incelenebilecek ve tahmin edilebilecek belirli bir istatistiksel seyir takip ettikleri görülecektir. Bu türlü olaylar ve sonuçların seyirlerini betimleyen iki temsilci matematiksel sonuç büyük sayılar yasası ve merkezsel limit teoremidir.

<span class="mw-page-title-main">Tesselasyon</span>

Matematikte bir döşeme, aralarında boşluk bırakmadan veya örtüşmeden bir düzlemi kaplayan düzlemsel şekiller kümesidir. Bu kavram daha yüksek boyutlar için de genellenebilir, bu genişletilmiş anlamı için döşeme yerine tesselasyon terimi kullanılır. Tesselasyon M. C. Escher'in eserlerinde sıkça görülebilir. Tesselasyona sanat tarihi boyunca, antik mimariden modern sanata kadar rastlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Dört yüzlü</span>

Geometride tetrahedron veya dört yüzlü, dört üçgen yüzden oluşan bir çokyüzlüdür (polihedron), her köşesinde üç üçgen birleşir. Düzgün dört yüzlü dört üçgenin eşkenar olduğu bir dört yüzlüdür ve Platonik cisimlerden biridir. Dörtyüzlü, dört yüzü olan tek konveks çokyüzlüdür. Tetrahedron isminin sıfat hali "tetrahedral"dır.

Yunan harfleri; matematikte, bilimde ve mühendislikte ayrıca sabitler ve özel fonksiyonlar için sembollerle matematiksel notasyonun yapıldığı her yerde, özellikle belirli nicelikleri temsil eden değişkenler için kullanılır. Bu bağlamda, büyük ve küçük harfler farklı ve alakasız şeyleri simgelerler. Latin harfi biçimindeki Yunan harfleri genellikle kullanılmazlar: büyük A, B, E, H, I, K, M, N, O, P, T, X, Y, Z gibi. "i, o ve u" Latin harflerine yakından benzediklerinden, küçük ι (iota), ο (omikron) ve υ (ipsilon) nadiren kullanılır. Bazen Yunan harflerinin değişik fontları matematikte bambaşka semboller için kullanılır, özellikle de φ (fi) ve π (pi).

<span class="mw-page-title-main">Sabun köpüğü</span>

Sabun köpüğü, sabunlu suyun içi boş bir küre oluşturacak şekilde havayı çevrelemesiyle oluşan, yanardöner bir yüzeye sahip, son derece ince bir tabakasıdır. Sabun köpükleri genellikle kendi başlarına birkaç saniye içinde patlarken, bir başka nesne ile temastan sonra da patlarlar. Genellikle çocukların eğlendirilmesi amacıyla kullanıldıkları gibi, artistlik performanslarda da kullanılırlar. Birkaç kabarcık bir araya gelerek köpüğü oluştururlar.

Knidos'lu Eudoxus veya Knidoslu Ödoksus, antik bir Yunan astronomu, matematikçi, bilim insanı ve Archytas ile Platon'un öğrencisiydi. Hipparchus'un Aratus'un astronomi üzerine şiiriyle ilgili yorumunda bazı parçalar korunsa da tüm eserleri kaybolmuştur. Bithynialı Theodosius tarafından yazılan Sphaerics, Eudoxus'un bir çalışmasına dayanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Geometri tarihi</span> Geometrinin tarihsel gelişimi

Geometri, mekansal ilişkilerle ilgilenen bilgi alanı olarak ortaya çıkmıştır. Geometri, modern öncesi matematiğin iki alanından biriydi, diğeri ise sayıların incelenmesi yani aritmetikti.

<span class="mw-page-title-main">Reuleaux üçgeni</span>

Bir Reuleaux üçgeni, merkezi diğer ikisinin sınırında bulunan üç çembersel diskin kesişmesinden oluşan bir şekildir. Sınırı, dairenin kendisinden başka en basit ve en iyi bilinen bu eğri, bir sabit genişlikli eğridir. Sabit genişlik, her iki paralel destek doğrusunun aralığının yönlerinden bağımsız olarak aynı olduğu anlamına gelir. Tüm çapları aynı olduğu için Reuleaux üçgeni, "Daire dışında, delikten düşmemesi için bir rögar kapağı hangi şekillerde yapılabilir?" sorusunun cevabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dört boyutlu uzay</span>

Dört boyutlu uzay (4B), üç boyutlu veya 3 boyutlu uzay kavramının matematiksel bir uzantısıdır. Üç boyutlu uzay, gündelik yaşamdaki nesnelerin boyutlarını veya konumlarını tanımlamak için yalnızca boyut adı verilen üç sayıya ihtiyaç duyulduğu gözleminin mümkün olan en basit soyutlamasıdır. Örneğin, dikdörtgen bir kutunun hacmi, uzunluğu, genişliği ve yüksekliği ölçülerek ve çarpılarak bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sarı Köşk (Üsküdar)</span> İstanbulun Üsküdar ilçesinde, Beylerbeyi Sarayı kompleksindeki tarihî bir köşk

Sarı Köşk, İstanbul'un Üsküdar ilçesindeki Beylerbeyi Sarayı kompleksinde yer alan bir köşktür. Günümüzde, Türkiye cumhurbaşkanı tarafından çalışma ofisi olarak kullanılır.

Aşağıda geometri'deki önemli gelişmelerin bir zaman çizelgesi verilmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Mutlak konum</span>

Mutlak konum veya Matematik konumu coğrafi terminolojide kullanılan ve bir yerin enlem ve boylamlara göre Dünya üzerindeki yerini koordinat sistemiyle kesin olarak belirleyen konumdur.

<span class="mw-page-title-main">Dünya'nın şekli</span> jeodezi için Dünyayı modellemek üzere kullanılan model ve şekil

Dünya'nın şekli, jeodezide, Dünya gezegenini modellemek için kullanılan kimi boyut ve şekillerdir. Şekil türü, model için gereken hassasiyet dahil olmak üzere, çoğunlukla uygulama alanına dayalı olarak farklılaşmaktadır. Küresel şekilli bir Dünya diğer birçok amaçla birlikte coğrafya ve astronomi için tatmin edici olan genel kabul görmüş tarihsel bir yaklaşımdır. Oldukça kesinliğe sahip olan kimi modeller zaman içinde geliştirilmiş olup, böylece koordinat sistemleri navigasyon, yerölçme, kadastro, arazi kullanımı ve diğer çeşitli konuların kesin ihtiyaçlarına hizmet edebilir hale gelmiştir.