İçeriğe atla

Jenny Shipley

Jenny Shipley

Jenny Shipley, (d. 4 Şubat 1952, Gore, Yeni Zelanda), Aralık 1997 - Aralık 1999 arasında Yeni Zelanda başbakanlığı yapmış politikacı. Shipley, ülkesinde bu görevi yapan ilk kadındır.

İlk yılları

Gore'nin güneyinde doğdu ve Jennifer Mary Robson olarak vaftiz edildi. 1971'de öğretmen yeterliği kazandı ve Yeni Zelanda ilkokullarında 1976 yılına kadar öğretmenlik yaptı. Birçok eğitim ve çocuk bakımı kuruluşunda hizmet verdi. 1975 yılında Ulusal Parti'ye katıldı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda</span> Pasifik Okyanusunun güneybatısındaki ada ülkesi

Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 2.000 km güneydoğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük ve 700'den fazla küçük adadan oluşur. Toplamda 268.021 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. Bölgedeki tektonik hareketler ve volkanik olaylar nedeniyle Yeni Zelanda birçok yüksek dağa sahiptir. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington ve en büyük şehri Auckland'dır.

<span class="mw-page-title-main">Okyanusya</span> coğrafi bölge

Okyanusya, Büyük Okyanus'a dağılmış adaları kapsayan ülkelerden ve Avustralya'dan oluşan coğrafi bölgedir. Asya'nın güney ve güneydoğusunda, Antarktika'nın kuzeyinde ve Büyük Okyanus ile Hint Okyanusu'nun arasında yer alır. Yüzölçümü 8.970.000 km², nüfusu 35.669.267'dir.

<span class="mw-page-title-main">Cook Adaları</span> Büyük Okyanusta, Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsüne sahip ülke

Cook Adaları, Polinezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneyinde yer alan, kendi kendine yöneten, bağımsız bir ülke olan ancak Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsünde olan Okyanusya ada ülkesi. Cook Adaları'nın başkenti Avarua'dır.

<span class="mw-page-title-main">Al Gore</span> Amerika Birleşik Devletleri başkan yardımcısı 1993 to 2001 (born 1948)

Albert Arnold Gore Jr., Amerikalı siyaset adamı, iş insanı, belgesel film yapımcısı ve Nobel Barış Ödülü sahibi.

Yeni Zelanda millî futbol takımı; Yeni Zelanda'yı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. Okyanusya kıtasının en çok başarı yakalamış takımıdır. Ülke; 1982 ve 2010 yıllarında olmak üzere 2(iki) kez FIFA Dünya Kupası'na katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Wellington</span> Yeni Zelandada yerleşim birimi

Wellington, Yeni Zelanda'nın başkenti, ülkenin en büyük ikinci yerleşim birimi ve Okyanusya'daki en kalabalık başkenttir. Yeni Zelanda'yı oluşturan adalardan Kuzey Adası'nın güney ucunda, ülkenin coğrafi merkezine yakın bir noktada yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Auckland</span> Yeni Zelandada yerleşim birimi

Auckland, Yeni Zelanda'nın kuzey adasında yer alan, ülkenin en fazla şehirleşmiş yerleşimidir. Yeni Zelanda nüfusunun dörtte birinden fazla olan yaklaşık 1.3 milyon nüfusuyla ülkenin en kalabalık şehri olmakla birlikte ekonomik faaliyetlerinin en yoğun olduğu merkezidir. Nüfus artışının ülkenin geri kalanından daha yüksek olması ise en kalabalık şehir olmasının gelecekte de süreceğini göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Martin Gore</span> İngiliz söz yazarı, müzisyen, şarkıcı, yapımcı ve DJ; Depeche Modeun kurucu üyesi

Martin Lee Gore, İngiliz müzisyen, söz yazarı ve bestecidir. Dünyaca ünlü 1980'ler İngiltere çıkışlı New Wave grubu Depeche Mode’un bir üyesi ve beynidir. Solo albümler de çıkartmış olan Martin L. Gore Depeche Mode grubunun söz yazarı, back ve lead vokali ayrıca gitarist ve klavyecisidir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralasya</span>

Avustralasya; Avustralya, Yeni Zelanda, Yeni Gine adası ve Pasifik Okyanusu'ndaki komşu adaları kapsayan Okyanusya'da bir bölge. Terim ilk kez Charles de Brosses'nin Histoire des navigations aux terres australes (1756) adlı kitabında kullanılmıştır. Latincede "Asya'nın güneyi" anlamına gelen sözcük daha doğuda yer alan Polinezya ve güneydoğu Pasifik'i (Magellanica) dışarıda bırakan bölgeyi tanımlamaktadır. Kuzeydoğusunda yer alan Mikronezya'dan da ayrılan bölge, Hindistan'ın da yer aldığı Hint-Avustralya Levhası'nda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda pasaportu</span>

Yeni Zelanda pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Yeni Zelanda vatandaşlarına verilir. Yeni Zelanda İçişleri Bakanlığı pasaportları çıkarmaktan sorumludur. İçişleri Bakanlığı 1948'de ilk kez Yeni Zelanda pasaportlarını çıkarmaya başlamıştır. Yeni Zelanda Pasaportuna Māori dili, 2000 yılında Fransızcanın yerine kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda'nın vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinin vatandaşı olmadıkça Yeni Zelanda'ya girmek isteyen bir yabancı uyruklu vatandaşın vize alması gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bill English</span>

Simon William "Bill" English, Yeni Zelandalı siyasetçi. 12 Aralık 2016'dan 25 Ekim 2017'ye kadar Yeni Zelanda Başbakanı olarak görev yaptı. Ulusal Parti eski genel başkanıdır. Daha önce 2008-2016 yılları arasında Başbakan Vekili olarak göreve yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2017 FIFA Konfederasyonlar Kupası</span> Rusyada düzenlenen FIFA Konfederasyonlar Kupası.

2017 FIFA Konfederasyonlar Kupası, 17 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen olan 10. ve sonuncu FIFA Konfederasyonlar Kupası. 2 Aralık 2010'da, 2018 FIFA Dünya Kupası'na Rusya'nın ev sahipliği yapacağının belirlenmesiyle birlikte bu organizasyon Rusya'da düzenlenmiştir.

Yeni Zelanda Kolonisi, 1841'den 1907'ye kadar var olmuş bir Britanya kolonisidir. 1853 e kadar koloni valilerini Birleşik Krallık atamış, 1853 yılında ise koloni kendi kendini yönetmeye başlamıştır. 1907'de koloni, Yeni Zelanda Dominyonu olmuştur.

Yeni Zelanda başbakanı, Okyanusya kıtasında bulunan ada devleti Yeni Zelanda'da 1856 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Kup Srbije, Sırbistan Futbol Federasyonu tarafından 2006 yılından bu yana organize edilen ulusal kupa organizasyonudur. Sponsorluk anlaşması gereği 2006 ile 2010 yılları arasında organizasyon Lav Kup Srbije ismiyle anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Southland (bölge)</span>

Southland Bölgesi, Yeni Zelanda'nın bölgelerinden biridir. Bölge, Güney Adası'nın güneybatı ucunda yer almaktadır. Yüzölçümü 34,357 km² olan bölgenin nüfusu Haziran 2018 tarihi itibarı ile 99,100'dür. Bölgenin merkezi Invercargill'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda-Türkiye ilişkileri</span>

Yeni Zelanda-Türkiye ilişkileri, Yeni Zelanda ile Türkiye'nin süregelen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki ilişkinin temelleri I.Dünya Savaşı'nın Çanakkale cephesine dayanmaktadır. Bağların yeniden kuvvetlenmesiyle Ocak 1992'de Türkiye Wellington'da bir büyükelçilik açmış, Yeni Zelanda 1993'te Ankara'da bir büyükelçilik açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gümüş eğrelti otu bayrağı</span>

Gümüş eğrelti otu bayrağı, gümüş bir eğrelti otu içeren ve genellikle siyah bir arka plan üzerinde beyaz bir gümüş eğrelti otu olan herhangi bir bayrak tasarımıdır. Gümüş eğrelti otu motifi Yeni Zelanda ile ilişkilidir ve bir gümüş eğrelti otu bayrağı, endemik olduğu Yeni Zelanda'nın resmi olmayan bir bayrağı olarak kullanılır. Gümüş eğrelti otunun kendisi, Yeni Zelanda arması ve Yeni Zelanda bir dolarlık madeni para da dahil olmak üzere çeşitli resmi semboller için kullanılan yarı ulusal bir amblemdir. Kriket takımı, Silver Ferns ve All Blacks gibi bir dizi Yeni Zelanda spor takımı, resmi ürünlerinin bir parçası olarak benzer gümüş eğrelti otu bayrakları kullanır. All Whites futbol takımı beyaz bir arka plan ve eğrelti otunun siyah bir versiyonunu kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi</span>

Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi, Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'da bulunan bir etnografya ve sanat müzesidir. Müze, 1992 yılında Yeni Zelanda Ulusal Müzesi ve Ulusal Sanat Galerisi'nin birleşmesi kurulmuş olup günümüz binasına 1998 yılında taşındı.