İçeriğe atla

Jenni Williams

Jenni Williams
Doğum1 Nisan 1962
Gwanda, Matabeleland Güney, Zimbabve
Meslekİnsan Hakları Aktivisti
Tanınma nedeniWoman of Zimabve Arise (Zimbabve Kadınları Ayağa Kalkıyor) adlı sivil örgütün kurucusu
ÖdüllerUluslararası Cesur Kadınlar Ödülü (2007)
Robert F. Kennedy İnsan Hakları Öd. (2009)
Ginetta Sagan Ödülü (2012)

Jennifer Louis Williams (d. 1 Nisan 1962, Gwanda, Matabeleland Güney, Zimbabve [1]), Zimbabveli insan hakları eylemcisi.

2003 yılında kurulan ve Zimbabveli kadınları siyasi, ekonomik ve sosyal hakları için mücadeleye çağıran Woman of Zimabve Arise (Zimbabve Kadınları Ayağa Kalkıyor) adlı sivil örgüte öncülük etmiştir. Düzenlediği iki yüzden fazla protesto gösterisi ile[2] Robert Mugabe hükûmetinin baskıcı politikalarına karşı mücadele eden Jenni Willams, 2016 yılı itibarıyla 65 defa tutuklandı[1] ve 2003 yılındaki bir tutuklanmasının ardından Uluslararası Af Örgütü tarafından düşünce mahkûmu olarak tanındı.[3]

2007'de Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü'ne, 2009'da Robert F. Kennedy İnsan Hakları Ödülü'ne, 2012'de Uluslararası Af Örgütü Ginetta Sagan Ödülü'ne layık görüldü.[4]

Yaşamı

1962'de Zimbabve'nin Matabeleland Güney bölgesindeki Gwanda şehrinde doğdu. Babasız büyüyen Jenni Willams, annesi tarafından yetiştirildi. Annesi Margaret Durant, altın madeni aramak üzere Zimbabve'ye gelmiş İrlanda Cumhuriyet Ordusu mensubu bir babayla Ndebele halkına mensup bir annenin kızı idi.[5]

Bir elektrikçi ile evlenen ve üç çocuk sahibi olan Jenni Williams, 2000 yılından itibaren siyasetle ilgilenmeye başladı.[5] 1980'den beri ülkenin devlet başkanı Robert Mugabe, 2000 yılında kendisine neredeyse sınırsız bir güç verecek olan bir anayasa değişikliği için referandum yapıp beklenmedik şekilde kaybetmiş ve bu yenilginin ardından beyaz toprak sahiplerinin elindeki çiftliklerin işgal edilmesini teşvik etmeye başlamıştı.[6] Ticari Çiftçi Birliği için halkla ilişkiler faaliyetleri yürüten Williams, insan hakları ihlallerini duyurmaya başladı. Mugabe'nin hileli olduğu iddia edilen 2002 seçimlerini kazanmasının ardından Sheba Dube ile birlikte Woman of Zimabve Arise (Woza - Zimbabve Kadınları Ayağa Kalkıyor) adlı sivil örgütün kuruluşuna öncülük etti.

Çoğu yoksul ve siyah kadından oluşan yetmişbin üyeli Woza, kadınları siyasi, ekonomik ve sosyal haklarını talep etme konusunda cesaretlendirmek üzere faaliyetler gerçekleştirdi. Woza'nın düzenlediği gösteriler genellikle üyelerinin tutuklanması ile sonuçlandı.[7]

Jenni Williams, 2016 yılı itibarıyla 65 defa tutuklandı ve 2003 yılındaki bir tutuklanmasının ardından Uluslararası Af Örgütü tarafından düşünce mahkûmu olarak tanındı. 2007'de Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü'ne, 2009'da Robert F. Kennedy İnsan Hakları Ödülü'ne, 2012'de Uluslararası Af Örgütü Ginetta Sagan Ödülü'ne layık görüldü.

Zimbabve'de kalmaları tehlikeli olduğu için eşi ve çocukları İngiltere'ye yerleşen Willams, mücadelesini Zimbabve'de sürdürmeye devam etmektedir.[8]

Kaynakça

  1. ^ a b "After 65 arrests, Jenni Williams won't stop". Thestandard.co.zw, 14 Ağustos 2016. 20 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2018. 
  2. ^ "Women of Zimbabwe Arise (WOZA) Press Statement". Thezimbabwean.co sitesi, 12 Temmuz 2016. 1 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2008. 
  3. ^ Dugger, Celia W. "Amnesty Seeks 2 Protesters' Release". New York Times, 23 Ocak 2008. 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2018. 
  4. ^ "Jenni Williams". frontlinedefenders.org sitesi. 1 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2018. 
  5. ^ a b Celia W., Dugger. "From Underground, Leading a March for Democracy". New York Times, 17 Ekim 2008. 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2018. 
  6. ^ Kimber, Charlie. "Robert Mugabe: Sömürgecilik karşıtı bir kahraman nasıl oldu da otoriter bir milliyetçiye dönüştü?". Marksist.org sitesi, 23 Kasım 2017. 1 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2018. 
  7. ^ Anraassen, Bard A.; Crawford, Gordon. "Human Rights, Power and Civic Action: Comparative Analyses of Struggles for Rihghts in Developing Societies". 1 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2018. 
  8. ^ Day, Elizabeth. "The woman who took on Mugabe". The Guardian, 9 Mayıs 2009. 2 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zimbabve</span> Güney Afrikada bulunan bir ülke

Zimbabve ya da resmî adıyla Zimbabve Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneyinde, denize kıyısı olmayan bir kara ülkesi. Eski adı Güney Rodezya olan ülkenin sınır komşularını Zambiya, Mozambik, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Botsvana oluşturmaktadır. Ülkenin Namibya ile olası 100 m uzunluğundaki sınırı tartışmalıdır. Ülkenin başkenti Harare'dir.

<span class="mw-page-title-main">Leyla Zana</span> Kürt siyasetçi

Leyla Zana, Kürt asıllı Türk siyasetçi. Zana 1991-94 yılları arasında Diyarbakır ve 2011-18 yılları arasında ise Ağrı milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Af Örgütü</span> insan hakları üzerine çalışmalar yürüten bir sivil toplum örgütü

Uluslararası Af Örgütü, dünya çapında 10 milyondan fazla üyesi ve destekçisi olan insan hakları üzerine çalışmalar yürüten bir sivil toplum örgütüdür. Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi ve diğer uluslararası standartlarca belirlenmiş her türlü insan haklarını savunma ve teşvik etmeyi amaç edinmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Williams Racing</span> İngiliz Formula 1 ekibi

Williams F1, Formula 1 tarihinin çok başarılı ekiplerinden biridir. 9 markalar şampiyonluğu bulunan Williams Formula 1 tarihinde Scuderia Ferrari, McLaren ve Mercedes ile birlikte 100 yarış kazanma başarısı gösteren 3 ekipten biridir. Williams adına 2023 Formula 1 sezonu'nda Alex Albon ve Logan Sargeant yarışmaktadır. 2006 yılında Cosworth motorunu kullanan Williams, 2007-2009 yılları arasında Toyota motoru kullanmıştır. 2010 yılında yeniden Cosworth motoruna dönmüştür. 2012 yılında tekrar Renault motoru kullanılmaya başlanmış fakat istenilen sonuçların gelmemesi üzerine ortaklık sona erdirilmiştir. 2014 yılından itibaren Mercedes motoru kullanılmaya başlanmıştır. 2017 F1 sezonunda Lance Stroll ile Felipe Massa takımın ana pilotları olarak görev yapmışlardır. Sezon sonunda Felipe Massa emekliye ayrılınca, onun yerine 2018 sezonunda Sergey Sirotkin'in katıldığı açıklanmıştır. Williams Racing hisselerinin tamamı 2020 yılında ABD merkezli yatırım şirketi Dorilton Capital'e satılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Mugabe</span> 2. Zimbabve cumhurbaşkanı (hd. 1987-2017)

Robert Gabriel Mugabe, Zimbabveli siyasetçi. Mugabe, Afrika ülkesi Zimbabve'de 1987 ile 2017 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Mugabe makamdaki son yıllarında dünyada görevdeki en yaşlı devlet başkanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Morgan Tsvangirai</span>

Morgan Richard Tsvangirai, Zimbabve'nin eski başbakanı. Demokratik Değişim Hareketi Partisi'nin de başkanıdır. Ayrıca Başkan Robert Mugabe karşısındaki en güçlü isimdir. Tsvangirai 11 Subat 2009 tarihinde başbakanlık koltuğuna oturmuştur. 6 Mart 2009 tarihinde bir trafik kazası geçirmiştir. Kendisi için hayati bir tehlike bulunmasa da eşi başına aldığı darbe sonucu ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kadınlara oy hakkı</span>

Kadınlara oy hakkı, kadınların seçimlerde oy kullanma hakkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Canaan Banana</span>

Canaan Banana, Zimbabveli din görevlisi ve siyasetçi. Banana, Afrika ülkesi Zimbabve'nin 1980 yılında bağımsızlığını kazanması neticesinde ülkenin ilk Devlet Başkanı olarak bu makama çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jestina Mukoko</span>

Jestina Mukoko Zimbabweli insan hakları aktivisti ve Zimbabve Barış Projesi yöneticisi. Eski bir gazeteci ve haber spikeri olan Mukoko Zimbabve Devlet Televizyonu'nda çalışmıştır. 2010 yılında Mukuko ülkesindeki kadın ve insan hakları konusundaki çalışmaları, cesareti ve liderliği dolayısıyla ABD Dışişleri Bakanlığı'nın verdiği Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü’ne layık görülmüştür. Ödülünü 10 Mart 2010 tarihinde düzenlenen bir törenle almıştır. Mukoko aynı yıl Colby Collage’da insan hakları eğitim ortağı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Norma Cruz</span> Guatemalalı insan hakları aktivisti

Norma Cruz Guatemalalı insan hakları aktivisti. Özellikle kadınlara uygulanan şiddet karşıtı çalışmalarıyla bilinmektedir. 3 Temmuz 1996'daki açılışından bu yana, Guatemala merkezli kadın hakları örgütü olan Fundación Sobrevivientes 'na yön verdi. Bu vakıf şiddete maruz kalmış yüzlerce kadına duygusal, sosyal ve hukuksal destek sağlamayı amaçlamakta, bu çalışmalarını adalet ve koruma anlayışı içinde yürütmektedir." ABD Dışişleri Bakanlığına göre vakıf, yalnızca 2007 yılında tek başına 30 kadın katilinin bulunmasına, kovuşturulmasına ve cezalandırılmasına yardımcı olmuştur. Vakıf aynı zamanda bebeği çalınan annelere, yasadışı çocuk kaçakçılığına ve evlat edilinmesine karşı da mücadele vermektedir." 2009 yılında Norma Cruz, ‘’’Guatemala’da olduğu kadar Dünya üzerindeki herhangi bir yerde kadınlara umut kaynağı ve ilham sembolü olduğu’’’ belirtilerek Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü’ne layık görülmüştür." Cruz düzenlenen törende ödülünü ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve ABD First Lady'si Michelle Obama’nın elinden almıştır. 2009 yılının mayıs ayından itibaren telefon ve kısa mesajla yoğun şekilde tecavüz ve ölüm tehditleri alan Cruz’un ailesi de aynı tehditlere maruz kalmıştır. Bu tehditler Guatemala Hükümetinin Cruz’a polis koruması sağlamasına rağmen devam etti. Uluslararası Af Örgütü 2011 yılında Cruz’un korunmasını ‘’öncelikli olay’' olarak nitelendirdi. 2011 Mart'ında vakfın ofisi molotov kokteylli saldırıya uğradı, yaralanan veya ölen olmadı.

<span class="mw-page-title-main">Beatrice Mtetwa</span>

Beatrice Mtetwa, insan hakları ve basın özgürlüğü konusunda çalışmalar yapan Zimbabveli avukat. The New York Times gazetesi 2008 yılında Mtetwa'yı ‘’Zimbabve’nin en iyi insan hakları avukatı’’ olarak nitelendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İman el-Cuburi</span>

İman el-Cuburi uluslararası bir yardım örgütü olan Ulusal Göç Örgütünün, Irak şubesi bünyesinde çalışan Iraklı doktor. Eaman Irak’ın başkenti Bağdat’taki sağlık okulunu bitirdikten sonra Saddam Hüseyin’in liderliğini yaptığı Baas Partisine katılmayı istememiş; dolayısıyla Irak’ı terk ederek Yemen’e göç etmiştir. 2003 Irak Savaşı’ndan sonra ülkesine geri dönerek acil serviste çalışmaya başlamıştır. 2003 yılından sonra 19 ayrı ülkedeki hastanelerde faaliyet göstererek insanların tedavilerini sağlamayı amaçlayan Uluslararası Göç Örgütü’ne katıldı. Eaman Iraklı çocukları tedavi etmek, uzmanlaşmış bakıma ihtiyacı olan hastaları tespit etmek ve Irak’taki sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi için çalışmalarda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Roshika Deo</span>

Roshika Deo Fijili siyasetçi ve aktivist. Feminizm, LGBT, engelli ve insan hakları, çevrecilik konularında çalışmaları bulunan Fiji Değişim Kampanyası/Hareketinin kurucusudur. Örgüt öncelikle Fiji’de sosyal, siyasi, ekonomik ve kültürel alanda değişiklikler yapma amacıyla hareket etmektedir. Roshika Deo örgütün lideri olarak 2014 Fiji Genel Seçimlerinde bağımsız olarak aday oldu. Deo 2014 seçimlerine bağımsız olarak adaylığını koyan ilk kişi olmuştur. Bağımsız aday olması dolayısıyla FijiFirst ve Sodelpa partilerinin yanı sıra Fiji Metodist Kilisesi tarafından da eleştirilere maruz kalan Deo, resmi adaylık için gerekli olan imza sayısına ulaşmakta güçlük yaşadı. 2013 yılında Uluslararası Af Örgütü tarafından İnsan Hakları Savunucusu Ödülüne aday gösterildi. 2014 yılında ise ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülüne layık görüldü. Deo özellikle kadına karşı şiddete karşı etkili çalışmalarıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Constantino Chiwenga</span>

Constantino Guveya Dominic Nyikadzino Chiwenga, Zimbabveli asker ve siyasetçi. Chiwenga, Afrika ülkesi Zimbabve'de Zimbabve Millî Ordusu ile Zimbabve Savunma Kuvvetleri'nde üst düzey görevler almış, genelkurmay başkanı olarak orduyu komuta etmiştir. Aralık 2017 tarihinde Zimbabve birinci devlet başkanlığı görevine atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sonia Pierre</span>

Sonia Pierre olarak bilinen Solange Pierre, Haiti'de ya da Dominik Cumhuriyeti'nde doğan Haiti kökenli bireylere yönelik ayrımcılık olan antihaitianizmi sona erdirmek için çalışan Dominik Cumhuriyeti'ndeki bir insan hakları savunucusuydu. Bu çalışmasıyla 2006'da Robert F. Kennedy İnsan Hakları Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Mutabar Tacibayeva</span> Özbek gazeteci ve insan hakları aktivisti

Mutabar Tacibayeva, Özbek gazeteci ve insan hakları aktivisti. Fiery Hearts Club adlı uluslararası insan hakları örgütünün kurucuları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Abel Muzorewa</span>

Abel Tendekayi Muzorewa ya da Piskopos Muzorewa, İç Uzlaşma'dan 1979 Lancaster House Antlaşması'na dek Zimbabve-Rodezya Cumhuriyeti'nin Başbakanı olarak görev yapmıştır. Birleşik Metodist Kilisesi'nin bir piskoposu ve milliyetçi bir lider olan Muzorewa, makammında sadece birkaç ay kalabilimiştir.

Perrance Shiri, 1 Aralık 2017 tarihinden itibaren Zimbabve Kabinesinde Arazi, Tarım ve Kırsal Yeniden Yerleşim Bakanı olarak görev yapan bir Zimbabwe hava görevlisi ve hükûmet yetkilisiydi. 2020'de ölümüne kadar. Zimbabve Hava Kuvvetleri Komutanı ve Zimbabve hükûmeti üzerinde günlük kontrol yürüten Ortak Harekât Komutanlığı üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Sibusiso Moyo</span>

Sibusiso Busi Moyo, Zimbabveli siyasetçi ve tümgeneraldir.

Aşağıda 2005 yılında Zimbabve Cumhuriyeti'nde meydana gelen olaylar listelenmektedir.