İçeriğe atla

Jenerik

1933 yapımı Üç Silahşörler filminin açılış jeneriğinden bir kare

Jenerik, bir filmin başındaki veya sonundaki tanıtım yazıları.[1] Bazen film başladıktan ve konuya kısa bir giriş yapıldıktan sonra gösterilir. Jenerik, filmin adının yanı sıra oyuncular ile yapım aşamasında emeği geçen kişi ve kuruluşlar hakkında bilgi verir. Çağdaş sinemada açılış jeneriğinde genellikle sadece filmin adı, yönetmeni ve önemli oyuncular listelenir; kapanış jeneriğinde ise film ve yapım ekibi hakkında detaylı bilgi verilir.

Etimoloji

Türkçeye aynı anlamdaki Fransızca générique sözcüğünden geçmiştir.[1] Sözcüğün kökü Latince genus (tür) sözcüğüne dayanır.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "jenerik." 6 Ocak 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Güncel Türkçe Sözlük. Türk Dil Kurumu. Erişim: 6 Ocak 2015
  2. ^ "generic." 6 Ocak 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Online Etymology Dictionary. Erişim: 6 Ocak 2015

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkçe</span> Türk halkının Oğuz Türkçesi dili

Türkçe ya da Türk dili, Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya'da konuşulan, Türk dilleri dil ailesine ait sondan eklemeli bir dildir. Türk dilleri ailesinin Oğuz dilleri grubundan bir Batı Oğuz dili olan Osmanlı Türkçesinin devamını oluşturur. Dil, başta Türkiye olmak üzere Balkanlar, Ege Adaları, Kıbrıs ve Orta Doğu'yu kapsayan eski Osmanlı İmparatorluğu coğrafyasında konuşulur. Ethnologue'a göre Türkçe, yaklaşık 90 milyon konuşanı ile dünyada en çok konuşulan 18. dildir. Türkçe, Türkiye, Kuzey Kıbrıs ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nde ulusal resmî dil statüsüne sahiptir.

Etimoloji veya kökenbilim, sözcüklerin köklerini, hangi dile ait olduklarını, ne zaman ortaya çıktıklarını, ilk olarak hangi kaynakta kayıt altına alındıklarını, ses ve anlam bakımından geçirdikleri dönüşümleri inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kahverengi</span> bir renk

Kahverengi veya Boz kırmızı ve yeşil, turuncu ve mavi veya sarı ve mor pigmentlerin karıştırılması ile elde edilebilen bir renktir.

<span class="mw-page-title-main">IMDb</span>

IMDb ; filmler, diziler, televizyon programları, video oyunları ve internet içerikleri hakkında bilgiler barındıran çevrimiçi bir bilgi bankasıdır. Sinema ve televizyon yapımları hakkında oyuncu kadrosu, yapım ekibi, biyografiler, özetler, ilginç bilgiler, puanlar ve eleştiriler gibi bilgileri içerir. İlk kurulduğunda amatör sinemaseverler tarafından yönetilen IMDb, günümüzde Amazon'un alt kuruluşu IMDb.com Inc. tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Shirley MacLaine</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Shirley MacLaine, Akademi ödüllü Amerikalı oyuncu. Sinema oyuncusu Warren Beatty'nin kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Jack Nicholson</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu

John Joseph Nicholson, kariyeri 50 yıldan fazla süren Amerikalı bir aktör ve film yapımcısıdır. Romantik başroller, anti-kahramanlar, kötü adamlar ve çizgi roman karakterleri de dahil olmak üzere çok çeşitli başrol ve yardımcı roller oynamıştır. Bununla birlikte toplumsal yapıya isyan eden "dışlanmış, alaycı serseri" rolleri ile hatırlanır. Üç Akademi Ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda ödülün sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Clark Gable</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1901 – 1960)

Clark Gable Akademi Ödüllü oyuncu ve ilk dönem sesli sinema oyuncularından biri.

Kısa film ya da kısa metrajlı film, uzun metrajlı film kriterlerini karşılayacak uzunlukta olmayan film. Tanımı üzerinde evrensel bir uzlaşma yoktur. Oskar ödüllerini dağıtan Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisine göre kısa filmlerin süresi -jenerik dahil- 40 dakika veya daha kısa olmalıdır. Aynı kuruluşa göre şunlar kısa film sayılmaz:

007 kod numarasıyla bilinen James Bond, İngiliz gazeteci ve roman yazarı Ian Fleming'in 1953'te yaratılan hayalî bir İngiliz ajan karakteridir. Romanları, filmleri, çizgi romanları ve video oyunlarını kapsayan James Bond serisinin baş karakteridir. Fleming, 1964 yılında ölünceye dek on iki Bond romanı ve iki öykü kitabı yazmıştır. Karakterin adının basit ve akılda kalıcı olması gerektiğini düşünen Fleming, bir kuş bilimcinin Birds of the West Indies kitabının yazarın adından esinlenmiştir. Fleming'in ölümünün ardından Kingley Amis, John Pearson, John Gardner, Raymond Benson ve Charlie Higson da James Bond romanları yazmıştır. Christopher Wood da eski romanları kullanarak iki senaryo yazmıştır.

Papaz, Hristiyan din adamları için kullanılan sözcük. Türkçeye 1300'lü yıllarda Rumca papas sözcüğünden geçmiştir. Türkçede rahip sözcüğü de bazen papaz anlamında kullanılır ancak her rahip bir papaz değildir. Rahip sözcüğü zaman zaman İslam dışındaki dinlerdeki din adamları için de kullanılır. Rahip sözcüğü Arapça kökenlidir. Farsça kökenli peder sözcüğü de Türkçede zaman zaman papaz anlamında kullanılır.

<i>9</i> (film, 2002) film

9, 2002 Türkiye yapımı bir Ümit Ünal filmidir. Türkiye'de 15 Kasım 2002'de gösterime girdi. Baştan sona dijital olarak çekilmiş ilk Türk filmidir.

Arife ya da ön gün, herhangi bir dinî bayramdan önceki gün. Arife günü aslen hicrî kâmerî Zilhicce ayının 9. günüdür ve bu gün Kurban Bayramı'ndan önceki, terviye gününden sonraki gündür. Ancak zamanla Ramazan Bayramı için de kullanılmaya başlanmıştır. Bunun yanı sıra herhangi bir şeyden önceki gün anlamında da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ben Whishaw</span> İngiliz oyuncu

Benjamin "Ben" Whishaw İngiliz tiyatro ve sinema oyuncusu. Whishaw, tiyatroda sergilediği Hamlet performansı ve Perfume: The Story of a Murderer filmindeki Jean-Baptiste Grenouille karakteri ile bilinmektedir.

<i>Sonbahar</i> (film) film

Sonbahar, 2008 yapımı Türk filmi. Türkçe, Hemşince ve Gürcüce dillerinin kullanıldığı filmde, cezaevi ve ölüm orucu gerçeğine insancıl bir açıdan yaklaşılıyor. Yönetmenliğini Özcan Alper’in, yapımcılığını Kuzey Film’in üstlendiği ‘Sonbahar’ adlı filmin çekimleri 6 haftada tamamlandı. Hopa, Çamlıhemşin ve Kemalpaşa'da çekilen filmde, genç bir üniversite öğrencisi olarak girdiği cezaevinde ölüm orucuna giren ve 10 yıl sonra özgürlüğüne kavuşan Yusuf’un çocukluk ve ilk gençlik yıllarının izini sürerek geçirdiği son iki ayının öyküsü anlatılıyor.

<span class="mw-page-title-main">San Diego Comic-Con</span>

Comic-Con International, - San Diego Comic Con (SDCC) olarak da adlandırılır - 1970'ten beri San Diego'da düzenlenen bir çizgi roman fuarıdır.

<i>Gece, Melek ve Bizim Çocuklar</i> 1993 filmi

Gece, Melek ve Bizim Çocuklar, Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini yaptığı 1993 yapımı Türk sinema filmi. Filmde travesti ve seks işçisi bireylerin yanı sıra toplum tarafından ötekileştirilmiş insanların sosyal yaşantısı ana konu; aşk çevresinde işlenmiştir. Yine filmde İstanbul ilinin arka sokaklarında uyuşturucu satıcıları, eşcinsellerin para kazanma mücadelesi ve ötekileştirilmeleri konu alınmıştır.

<i>Korku Kapanı 4: Kanlı Başlangıç</i> 2011 yapımı ABD korku filmi

Korku Kapanı 4: Kanlı Başlangıç serinin 4. filmi ve devam filmidir. Amerikan yapımı korku filmi olan film 2011'de gösterime girmiştir. Yönetmenliği Korku Kapanı serisinin bilinen yönetmeni Declan O'Brien yapmıştır. Ayrıca uyarlamayı ve senarisliği de üstlenmiştir. Yapımcılığı Erik Feig ve Robert Kulzer yapmıştır. Filmin jenerik müziğini müzisyen Claude Foisy üstlenmiştir. Film Türkiye'de 18 Ağustos 2011 tarihinde gösterime girmiştir. Film önceki filmlere kıyasla bir akıl hastanesinde geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">88. Akademi Ödülleri</span>

88. Akademi Ödülü, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından 2015'in en iyi filmlerine 28 Şubat 2016'da, Hollywood, Kaliforniya'daki Dolby Theatre'da, Pasifik Zaman Dilimine göre 17:30 / Doğu Zaman Dilimine göre 20:30'da verilen ödüllerdir. Ödüller 24 kategoride dağıtılmıştır. Ödül töreni David Hill ve Reginald Hudlin'in yapımcılığında ABD'de ABC tarafından yayınlanmıştır. Oyuncu Chris Rock 2005'teki 77. Akademi Ödülleri'nden sonra ikinci defa bu ödül törenini sunmuştur.

68. Cannes Film Festivali 13 - 24 Mayıs 2014 tarihlerinde gerçekleşen uluslararası film festivalidir. Joel ve Ethan Coen yarışmada jüri başkanı ilan edilmişlerdir. Böylece ilk kez iki kişi birlikte jüri başkanlığı yapmış oldu. Fransız aktör Lambert Wilson festivalin açılış ve kapanış törenlerinde ev sahibi olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Into the West (şarkı)</span>

"Into the West", Annie Lennox tarafından seslendirilen ve 2003 yapımı Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü filminin kapanış jeneriğinde çalan bir şarkıdır. Şarkının sözleri Annie Lennox, Kralın Dönüşü filminin yapımcısı ve senaristi Fran Walsh ve filmin bestecisi Howard Shore tarafından yazılmış ve Shore tarafından bestelenmiştir. Parçanın tamamı Kralın Dönüşü'nün bitiş jeneriğinde duyuluyor olsa da filmdeki Gri Limanlar bölgesinin temasını oluşturan enstrümantal hali filmin çeşitli noktalarında çalınmaktadır.