İçeriğe atla

Jekyll

Jekyll
Jekyll logosu
Orijinal yazar(lar)Tom Preston-Werner, Nick Quaranto, Parker Moore
Güncel sürüm3.1.1[1] / 29/01/2016
İşletim sistemiÇapraz platform
PlatformRuby
TürBlog yazılımı
LisansMIT lisansı
Resmî sitesijekyllrb.com
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Jekyll açık kaynak kodlu, MIT lisanslı, Ruby dili ile yazılmış statik site oluşturucu yazılım. Github'ın kurucularından Tom Preston-Werner tarafından geliştirilmeye başlanan yazılım, veritabanı yazılımı kullanmak yerine Markdown ya da Textile ile Liquid şablonuyla oluşturulan içeriği işleyip, web sunucusunda host edilmeye hazır hale getirmektedir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Release v3.1.1 · jekyll/jekyll". 26 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2016. 
  2. ^ "jekyll/README.markdown". github.com. 10 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tümleşik geliştirme ortamı</span> yazılım geliştirmek için kullanılan yazılım ortamı

Tümleşik geliştirme ortamı, bilgisayar programcılarının hızlı ve rahat bir şekilde yazılım geliştirebilmesini amaçlayan, geliştirme sürecini organize edebilen birçok araç ile birlikte geliştirme sürecinin verimli kullanılmasına katkıda bulunan araçların tamamını içerisinde barındıran bir yazılım türüdür.

<i>Dr. Jekyll ve Bay Hyde</i> (film, 1941) 1941 filmi

Dr. Jekyll ve Bay Hyde 1941 ABD yapımı fantastik korku filmdir. Özgün adı Dr. Jekyll and Mr. Hyde dır. Filmin Türkiye'de İki Ruhlu Adam adıyla da gösterildiğine dair kayıtlar vardır.

<i>Dr. Jekyll ile Bay Hyde</i>

Dr. Jekyll ve Mr. Hyde, İskoç yazar Robert Louis Stevenson'ın 1886 yılında yayımladığı Gotik uzun hikâye. Özgün adı Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde olan bu uzun hikâye Türkiye'de ilk defa 1942 yılında Hamdi Varoğlu'nun Türkçe çevirisiyle İki Yüzlü Adam adıyla Ahmet Halit Kitabevi tarafından yayımlanmıştı. Daha sonra 1944 yılında Maarif Vekaleti Basımevi tarafından Dr. Jekyll ile Mr. Hyde adıyla basılan roman 1963'te Varlık Yayınları'ndan tekrar İki Yüzlü Adam adıyla çıktı. Bundan sonra 2000'li yıllara kadar birçok yayınevi tarafından yapılan yeni baskılarında özgün adının çevirisine yakın isimler kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Git (yazılım)</span> dağıtılmış iş kontrol sistemi

Git, yazılım geliştirme süreçlerinde kullanılan, hız odaklı, dağıtık çalışan bir sürüm kontrol ve kaynak kod yönetim sistemidir. İlk sürümü Linux çekirdeği'nin geliştirilmesinde kullanılmak üzere 2005 yılında bizzat Linus Torvalds tarafından tasarlanıp geliştirilmiş, 2021 yılı itibarıyla %73 pazar payına ulaşmıştır.

Mozilla Kamu Lisansı, açık kaynak koda dayanan bir özgür yazılım lisans modelidir. 1.0 sürümü Netscape'de hukukçu olarak çalışan Mitchell Baker tarafından 1998'de yazıldı. Daha güçlü bir özgür yazılım vurgusuna sahip olan güncel 1.1 sürümüyse Mozilla Vakfı hukukçularınca kaleme alındı.

CoffeeScript kaynaktan kaynağa derleme yapan ve JavaScript kodu üreten bir geliştirme aracıdır. Sözdizimi Python ve Ruby dillerine benzer, kod blokları girintiler ile ayrılır, JavaScript'in satır sonlarında noktalı virgül kullanma gibi yazım kurallarını da içermez, bu nedenle okunması kolaydır. Kullandığı bazı sözcükler ve yapılar sayesinde JavaScript ile uzun yazılabilecek ve okunaksız hale gelecek kodları neredeyse 3/1 oranında kısaltabilir ve kolay okunabilme imkânı sunar. Derleme işlemi çalışma zamanında değil geliştirme aşamasında yapıldığından tarayıcılarda performans kaybı söz konusu değildir.

<span class="mw-page-title-main">GitHub</span> sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için ağ tabanlı bir depolama servisi

GitHub, sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için web tabanlı bir depolama servisidir. 8 Şubat 2008 tarihinde Tom Preston-Werner, Chris Wanstrath, P. J. Hyett, Scott Chacon tarafından kuruldu. GitHub özel depolar için ücretli üyelik seçenekleri sunarken, açık kaynaklı projeler için ücretsizdir. Mayıs 2011 itibarıyla GitHub açık kaynaklı projeler tarafından tercih edilen en popüler depolama servisidir.

<span class="mw-page-title-main">Laravel</span>

Laravel, MVC yapısında web uygulamaları geliştirme için tasarlanmış ücretsiz, açık kaynak PHP web uygulama iskeletidir. Laravel, GitHub sitesinde barındırılan kaynak kodu ile birlikte, MIT lisansı altında yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Phalcon</span> Bir PHP Çatısı

Phalcon, MVC mimari deseni üzerine kurulmuş yüksek performanslı bir PHP Çatısıdır. İlk sürümü 2012 yılında BSD lisansı ile yayınlanan Phalcon, açık kaynak kodlu olarak geliştiricilerin kullanımına sunulmuştur. Piyasadaki birçok PHP iskeletlerinin aksine C ile PHP'ye eklenti olarak yazılmıştır. Bu nedenle alternatiflerine oranla çok daha performanslı çalışabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rust (programlama dili)</span> sistem programlama dili

Rust; açık kaynak kodlu, çoklu paradigmalı, ilk olarak Mozilla tarafından dizayn edilen ve Rust Foundation tarafından geliştirilmekte olan; performansa, güvenliğe ve eş zamanlı işlem yapabilmeye odaklanmış bir sistem programlama dilidir. Rust, söz dizimi olarak C++ diline benzemektedir. Rust, "güvenli, pratik ve hızlı" bir dil ortaya koymak amacı ile tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Özgür ve açık kaynak kodlu Android yazılımları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Android platformu üzerinde çalışan özgür ve açık kaynak kodlu kayda değer uygulamaların henüz tamamlanmamış listesidir. Bu uygulamaların hemen hepsi ücretsizdir. Uygulamaların daha geniş listesi için aşağıdaki Dış bağlantılar bölümüne bakınız.

<span class="mw-page-title-main">K-9 Mail</span>

K-9 Mail, Android işletim sistemi için bağımsız eposta uygulamasıdır. Apache Lisansı versiyon 2.0 altında açık kaynak kodlu Android yazılımı olarak sunulmuştur. Program, neredeyse her telefonda bulunan varsayılan eposta uygulamalarının yerine daha işlevsel bir alternatif olarak pazarlanmaktadır. Hem POP3 hem de IMAP posta kutularını desteklemektedir ve IMAP ile yeni gelen bildirimleri sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">DNF</span>

DNF ya da Dandified Yum; RPM tabanlı dağıtımlar için paket yöneticisidir. Yum'un yeni neslidir. Fedora 18 ile birlikte tanıtılmıştır ve Fedora'nın 22. sürümünden beri öntanımlı paket yöneticisidir. Yum'daki düşük verim, yüksek bellek kullanımı, bağımlılıkları çözümlemedeki yavaşlık gibi sorunları gidermek için yaratılmıştır. libsolv adlı harici bağımlılık çözümleyiciyi kullanır.

OpenShift web uygulamaları sunucusu ve bulut depolama hizmeti veren ürün. Red Hat'e ait olan OpenShift yazılımı, OpenShift Origin, açık kaynak kodlu olup kodları Github üzerinden erişilebilmektedir.

Android üzerinde çalışan özgür yazılım ve Açık kaynak önemli uygulamaların kısa bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Dolphin (emülatör)</span> Ücretsiz Nintendo Gamecube ve Wii emülatörü

Dolphin (emülatör), Nintendo GameCube ve Nintendo Wii oyunlarını Microsoft Windows, Android, GNU/Linux ve Mac OS işletim sistemlerinde çalıştırabilmek için yazılmış açık kaynak bir emülatör programıdır.

<span class="mw-page-title-main">Markdown</span> readme dosyalarında sık kullanılan düz yazıyı formatlama yapısı

Markdown, düz-metin-biçimlendirme sözdizimine sahip hafif bir işaretleme dili. Tasarımı, birçok çıktı biçimine dönüştürülmesine izin verir, ancak aynı ada sahip orijinal araç yalnızca HTML'yi destekler. Markdown genellikle BENİOKU (README) dosyalarını biçimlendirmek, çevrimiçi tartışma forumlarına mesaj yazmak ve düz metin düzenleyicisi kullanarak zengin metin oluşturmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">TLDR Sayfaları</span>

TLDR Sayfaları, man sayfalarına kıyasla daha basit ve erişilebilir olma amacı güden, özgür ve açık kaynak kodlu kollaboratif yazılım belgelendirme projesidir. Proje, gönüllüler tarafından yazılan, komut satırı araçları ve diğer bilgisayar programları ile ilgili yardım dosyalarından oluşur. Bir sayfa, tldr komutu ile çağırılabilir. Projenin ismi, birçok kullanıcının çok uzun olduğunu söylediği man sayfalarına atıfta bulunan, "çok uzun; okunmadı" için bir kısaltma olan TL; DR kelimesinden gelir.

LibGDX Özgür ve açık kaynak kodlu, oyun geliştirme üzerine odaklı; Java ve performans artırmak amaçlı C ve C++ eklentileriyle geliştirilen bir oyun motorurudur. Aynı kod tabanı üzerinde hem masaüstü hem de mobil oyunlar geliştirilebilmesini sağlar. LibGDX Çapraz platformlu olması sayesinde Windows, Linux, Mac OS X, Android, iOS, BlackBerry ve Web tarayıcılarını, WebGL ile destekler.

<span class="mw-page-title-main">IceWM</span>

IceWM, Marko Maček tarafından X Pencere Sistemi grafik altyapısı için yazılmış bir istiflenebilir pencere yöneticisidir. Sıfırdan C++ dilinde yazılmış ve GNU LGPL lisansı altında yayımlanmıştır. Bellek ve işlemci bakımından görece olarak hafif ve Windows 95, Windows XP, Windows 7, OS/2, Motif ve diğer grafiksel kullanıcı arayüzlerine benzer temalarla gelmektedir. IceWM, hafif ve özelleştirilebilir olmasıyla beraber görünüş ve his olarak başarılı olması için tasarlanmıştır.