İçeriğe atla

Jeju Volkanik Adası ve Lav Tüpleri

Jeju Volkanik Adası ve Lav Tüpleri
UNESCO Dünya Mirası
Adada volkanik bir göl
Konum Güney Kore
KriterDoğal: vii, viii
Referans1264
Tescil2007 (31. oturum)
BölgeAsya-Pasifik

Jeju Volkanik Adası ve Lav Tüpleri, Güney Kore'de yer alan bir Dünya Mirası Alanıdır.[1]

Jejudo olarak da bilinen Jeju, Kore Yarımadası'nın güney sahiline 130 kilometre uzaklıkta yer alan bir volkanik adadır. Güney Kore'nin en büyük adası ve en küçük ili olan ada, 1,846 kilometre karelik bir yüzey alanına sahiptir.[2]

CNN Go'nun 50 doğal harika: Doğal ihtişamın nihai listesinde 23. sırada yer almaktadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Natural sites in Madagascar, China and Korea inscribed on UNESCO World Heritage List". 1 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2007. 
  2. ^ a b "Geography". 10 Mayıs 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2006.  Geography of Jeju

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tonga</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Tonga ya da resmî adı ile Tonga Krallığı,, Büyük Okyanus'ta yaklaşık 169 adadan oluşan ada ülkesi. Toplam kara yüzölçümü yaklaşık 700 km2 olan ülke, Güney Pasifik Okyanusu'nun yaklaşık 700.000 km2 büyüklüğünde bir alanı kaplar. 2021 itibarıyla nüfusu 104.494 olan ada ülkesinin nüfusunun %70'i başkent Nuku'alofa'nın bulunduğu Tongatapu adasındadır. Ülke nüfusunun geri kalanı, ülkedeki 35 adada yaşamaktadır. Tonga, kuzebatısında Fiji ile Wallis ve Futuna (Fransa), kuzeydoğusunda Samoa, batısında Yeni Kaledonya (Fransa) ile Vanuatu, doğusunda Niue ve güneybatısında Kermadec ile sınırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Korece</span> Kore yarımadasında ve komşusu Çine bağlı Yanbian Kore Özerk İlinde yaygın olarak kullanılan bir dil

Korece, Kore yarımadasında ve komşusu Çin'e bağlı Yanbian Kore Özerk İli'nde yaygın olarak kullanılan bir Kore dili. Hem Kuzey Kore hem de Güney Kore'nin resmî dilidir. Dil, hece alfabesi olan Hangıl veya Çince karakterler olan Hanja ile yazılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sarıdeniz</span> Kuzeydoğu Asyada bir deniz

Sarı Deniz, Büyük Okyanus'a açılan Doğu Çin Denizi'nin Çin ve Kore yarımadasının içlerine sokulmuş bir uzantısıdır. Denizin adı, içine dökülen Sarı Nehir'in getirdiği alüvyonlarda bulunan sarı kum partiküllerinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bouvet Adası</span> Norveçe bağlı ada

Bouvet Adası, Atlas Okyanusunun güneyinde, Norveç'e ait ıssız bir adadır. Ümit Burnu'nun yaklaşık 2.400 km güneybatısında, Antarktika ana karasının yaklaşık 1.600 km kuzeyinde yer alır. Yüzölçümü 49 km²'dir, deniz düzeyinden yüksekliği 935 m'dir. Kıyısını çevreleyen buz yarları ve kayalık yüzey yapısı karaya çıkmayı olağanüstü zorlaştırır.

<span class="mw-page-title-main">Heard Adası ve McDonald Adaları</span>

Heard Adası ve McDonald Adaları, Güney Okyanusu'nda, Avustralya'ya bağlı Subantarktik adalar grubu. Volkanik kökenli Heard Adası 45 km uzunluğunda, 20 km genişliğindedir. Yüzeyin büyük bölümü kar ve buzullarla kaplıdır. McDonald Adaları, Heard Adası'nın 25 mil batısında üzerinde yerleşim bulunmayan kayalık bir ada grubudur. Adaların toplam yüzölçümü 372 km2'dir. Avustralya'nın Perth şehrinin yaklaşık 2.500 mil güneybatısına düşer.

<span class="mw-page-title-main">İtalya'da volkanizma</span>

İtalya, volkanik hareketlerin sıklıkla görüldüğü, Avrupa kıtası üzerindeki tek yanardağa sahip ülkedir. İtalya’daki volkanik hareketlerin temel nedeni, Avrasya Plakası ve Afrika Plakasının birbirine çarptığı bölgede bulunmasıdır. İtalya’daki yanardağlardan fışkıran lav, bir plakanın diğerinin altına girerek eriyen kayaçların püskürtülmesi sonucu oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Jeju United FC</span>

Jeju United FC, Güney Kore'de bulunan bir futbol takımı.

<span class="mw-page-title-main">Jeju Ayaklanması</span>

Jeju Ayaklanması 3 Nisan 1948'de, Güney Kore tarafından Kore Yarımadası'nda bulunan Jeju adasında 14 bin ila 60 bin kişinin toplu olarak idam edilmesiyle veya çatışmalar sırasında öldürülmesiyle sonuçlanan komünist bir ayaklanmadır.

<span class="mw-page-title-main">Jeju</span> Güney Korenin güneyinde bir ada ve il

Jeju, Güney Kore'nin güneyinde bir ada ve ildir. Jeju, ülkenin en büyük adasıdır. Yüzölçümü 1,849 km² olan ilin nüfusu Ekim 2014 itibarı ile 604,771'dir. İlin merkezi Jeju şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Suwon</span>

Suwon, Güney Kore'nin Gyeonggi ilinin merkezi olan şehirdir. Suwon, Seul'un 30 km güneyinde yer almakta olup Seul metropol alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 121,1 km² olan şehrin nüfusu 30 Eylül 2013 tarihi itibarı ile 1.170.878'dir.

<span class="mw-page-title-main">Jeju (şehir)</span> Güney Korenin Jeju ilinin merkezi olan şehir

Jeju, Güney Kore'nin Jeju ilinin merkezi olan şehirdir. Şehir, adanın kuzeyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 977.8 km² olan şehrin nüfusu Şubat 2019 tarihi itibarı ile 486,306'dır.

<span class="mw-page-title-main">Lord Howe Adası</span> Avustralyada ada

Lord Howe Adası, Avustralya ve Yeni Zelanda arasında Tasman Denizi'nde bulunan düzensiz hilâl şeklinde bir volkanik kalıntıdır. Anakara Port Macquarie'nin doğrudan 600 kilometre doğusunda, Norfolk Adası'na yaklaşık 900 kilometre mesafededir. Lord Howe Adası Deniz Parkı'nın bir parçası olan ada, Ball's Pyramid Adası'nın yaklaşık 20 km. kuzeydoğunda yer almaktadır. Yaklaşık 10 km uzunluğunda ve 2.0 km ila 0.3 km genişliğinde olup 14.55 kilometre karelik bir alana sahiptir. Bu alanın sadece 398 hektarı alçak ovada yerleşik alandır. Batı kıyısında kumlu, yarı kapalı korunaklı mercan resifi lagünü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Halla Dağı</span>

Halla Dağı, Güney Kore'nin Jeju Adası'nda yer alan bir sönmüş yanardağdır. Dağ 1.947 m yüksekliği ile Güney Kore'nin en yüksek dağıdır. Dağın bulunduğu bölge Halla Dağı Millî Parkı sınırları içerisindedir. Jeju Adası'nın sembolü olan bu dağ, doğal güzellikleriyle ünlüdür ve yerel kültürde önemli bir role sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Jeju Adası</span>

Jeju Adası, Güney Kore'nin Kore Yarımadası ve Jeju eyaletindeki en büyük adasıdır. Ada içinde doğal Dünya Mirası olan Jeju Volkanik Adası ve Lav Tüplerini bulundurur.

Jeju, aşağıdaki anlamlara gelebilir:

  • Jeju Adası, Güney Kore'nin Kore Yarımadası ve Jeju eyaletinde bulunan bir ada.
  • Jeju, Güney Kore'nin güneyinde bulunan bir il.
<span class="mw-page-title-main">Güney Kore'deki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

1972 yılında imzalanan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerler olan Dünya Mirasları kavramını tanımladı. Doğal özellikler, jeolojik ve fizyografik oluşumlar ve bilim, koruma veya doğal güzellik açısından önemli olan doğal alanlar doğal miras olarak tanımlanır. Güney Kore'nin, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına İlişkin Sözleşmeyi 14 Eylül 1988'de onaylamasıyla ülkedeki alanlar listeye dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Malpelo Adası</span>

Malpelo, Kolombiya anakarasının yaklaşık 500 km batısında, Doğu Pasifik Okyanusunda yer alan küçük bir adadır. Kolombiya Silahlı Kuvvetleri'nin görevlendirdiği küçük bir askerî grup dışında, adada insan yaşamamaktadır. Üç yüksek doruk, dik ve çorak kayalık ve 300 metre (980 ft) yüksekliğindeki Cerro de la Monadan oluşmaktadır. Adanın uzunluğu kuzeydoğudan güneybatıya yaklaşık 1,5 kilometre, genişliği 650 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Lav tüpü</span>

Bir lav tüpü, lav tüneli veya pyroduct, lav akışının sertleşmiş yüzeyinin altında hareket eden volkanik bir havalandırma deliğinden lavın akmasıyla oluşan doğal bir kanaldır. Tüpteki lav boşaldığında bir mağaradan çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mara Adası</span> Güney Korenin güneydoğusundaki ada

Mara Adası, Güney Kore'nin güneydoğusunda bulunan bir adadır. Ada, Kore Boğazı'nda Jeju adasından 8 km güneyinde yer almakta olup Güney Kore'nin en güney noktasıdır. Birçok olağandışı kaya oluşumu sayesinde popüler bir turistik yerdir ve anakaraya iki düzenli feribot ve çok sayıda gezi teknesi ile bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda coğrafyası</span>

Yeni Zelanda coğrafyası, Yeni Zelanda'nın coğrafi özelliklerini tanımlar. Yeni Zelanda, Büyük Okyanus'un güneybatısında, su yarımküresinin merkezine yakın bir yerde bulunan bir ada ülkesidir. 700 civarında olduğu tahmin edilen çok sayıda adadan oluşur ve esas olarak günümüzde denizin altında kalan daha büyük bir kara kütlesinin kalıntılarıdır. Büyüklüklerine göre kara kütleleri, Cook Boğazı ile ayrılan Kuzey Adası ve Güney Adası'dır. Üçüncü en büyüğü, Foveaux Boğazı'nın karşısındaki Güney Adası'nın ucundan 30 kilometre uzakta bulunan Stewart Adası'dır. Diğer adalar bölgede önemli ölçüde daha küçüktür. En büyük üç ada, 35° ila 47° güney enlemlerinde 1.600 km boyunca uzanmaktadır. Yeni Zelanda, 268.710 km² yüzölçümü ile dünyanın en büyük altıncı ada ülkesidir.