İçeriğe atla

Jeffrey Ullman

Jeffrey Ullman
Doğum22 Kasım 1942 (81 yaşında)
Milliyet ABD
Mezun olduğu okul(lar)Columbia Üniversitesi
Princeton Üniversitesi
Tanınma nedeniVeritabanı kuramı
Biçimsel dil kuramı
ÖdüllerKnuth Ödülü (2000)
IEEE John von Neumann Madalyası (2010)
Turing Ödülü (2020)
Kariyeri
DalıBilgisayar bilimi
Çalıştığı kurumStanford Üniversitesi
TezSynchronization Error Correcting Codes (1966)
Doktora öğrencileriSurajit Chaudhuri
Dan Hirschberg
Anna Karlin
Kevin Karplus
David Maier
Harry Mairson

Jeffrey David Ullman (d. 22 Kasım 1942[1]), Amerikalı bilgisayar bilimci. Stanford Üniversitesinde emekli profesör olarak görev yapan Ullman'ın derleyiciler, veri yapıları ve veritabanları ile ilgili kitapları yükseköğretimde temel başvuru kaynakları arasında sayılmaktadır.

Ullman 2020'de Turing Ödülü'ne değer görülmüştür.[2]

Kaynakça

  1. ^ Ullman, Jeffrey D. "Vita". Stanford Üniversitesi (İngilizce). 30 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "ACM Turing Award Honors Innovators Who Shaped the Foundations of Programming Language Compilers and Algorithms" (İngilizce). 31 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Turing Ödülü</span> bilgisayar bilimi ödülü

ACM A.M. Turing Ödülü, modern bilgisayar biliminin kurucularından sayılan Alan Turing anısına, 1966'dan beri her yıl Association for Computing Machinery (ACM) tarafından bilişim dünyasına katkıda bulunanlara verilen bir ödüldür. Ödüle değer görülen katkılarda "kalıcı olma ve bilgisayar bilimi dünyasına önemli bir etki yapma" koşulu aranmaktadır. Bilişim konulu en önemli ödül olduğu düşünülen Turing Ödülü bilgisayar dünyasının Nobel Ödülü olarak da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Turing makinesi</span> bilgisayar biliminde belirli işlemleri yapabilen bir araç modeli, belirli kurallara göre hareket eden bir banttan oluşan araç

Turing makinesi, karmaşık matematiksel hesapların belirli bir düzenek tarafından yapılmasını sağlayan hesap makinesi.

<span class="mw-page-title-main">Çelik Gülersoy</span> Türk yargıç ve sanat tarihçisi (1930-2003)

Çelik Uygur (Uğur) Gülersoy, avukat, turizmci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Turing testi</span> Alan Turingin Computing Machinery and Intelligence başlıklı makalesinde geçen kavram

Turing testi, ilk olarak 1950 yılında Mind adlı felsefe dergisinde ünlü İngiliz matematikçi ve bilgisayar bilimcisi Alan Turing'in Computing Machinery and Intelligence başlıklı ünlü makalesinde sözü edilen kavram.

<span class="mw-page-title-main">James L. Brooks</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; senarist

James L. Brooks, üç kez Oscar kazanmış, 19 Emmy ödülü sahibi Amerikalı yapımcı, senarist ve film yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Claude Elwood Shannon</span> Amerikalı matematikçi (1916 – 2001)

Claude Elwood Shannon, Amerikalı matematikçi, elektrik mühendisi ve kriptograftır. Bilgi kuramının babası olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Knuth Ödülü</span>

Knuth Ödülü, bilgisayar bilimine önemli katkılar yapmış birine verilen ödüldür. Ödül Donald Knuth'ın anısına bir buçuk yılda bir verilir. Ödül 1996'dan beri verilmektedir ve ödülle birlikte 5000 dolar da hediye edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sam Simon</span> Amerikalı televizyon yapımcısı (1955 – 2015)

Sam Simon, Amerikalı televizyon yapımcısı ve senarist, en dikkatedeğer çalışmalarından biri Matt Groening ve James L. Brooksile geliştirdiği The Simpsons'tır. Taxi, Cheers, The Tracey Ullman Show, The George Carlin Show ve The Drew Carey Show gibi çalışmaların yazarlığını da yaptı. Stanford Üniversitesi'nde eğitim aldı ve 1977 yılında mezun oldu. 1984 ile 1991 yılları arasında Jennifer Tilly ile evli kaldı.

Bilgisayar bilimi felsefesi, bilgisayar bilimi çalışmasında ortaya çıkan felsefi sorularla ilgilidir. Fizik felsefesi veya matematik felsefesi gibi bir bilgisayar bilimi felsefesi geliştirmeye yönelik bazı girişimlere rağmen, bilgisayar bilimi felsefesinin içeriği, amacı, odağı veya konusu hakkında hala ortak bir anlayış yoktur. Bilgisayar programlarının soyut doğası ve bilgisayar biliminin teknolojik tutkuları nedeniyle, bilgisayar bilimi felsefesinin kavramsal sorularının çoğu, bilim felsefesi, matematik felsefesi ve teknoloji felsefesi ile de karşılaştırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Martin Hellman</span>

Martin Edward Hellman, Amerikalı şifrebilimci. Whitfield Diffie ve Ralph Merkle'la birlikte geliştirdiği açık anahtarlı şifreleme teknolojisi ile tanınmıştır. Bilgisayar gizliliği konusunda uzun süreli çalışmalar yapmış olan Hellman, nükleer caydırıcılığa risk temelli bir açıklama da getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vint Cerf</span>

Vinton Gray Cerf, Amerikalı internet öncüsü. "İnternetin babası" olarak adlandırılan kişilerden biridir. Bob Kahn'la birlikte geliştirdiği TCP/IP ile 2004 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmış, 2016 yılında ise Royal Society üyeliğiyle onurlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">William Kahan</span> Kanadalı matematikçi ve bilgisayar bilimcisi

William "Velvel" Morton Kahan, Kanadalı matematikçi ve bilgisayar bilimcisi. Sayısal yöntemlere yaptığı katkılardan ötürü 1989'da Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. 1994'te ACM Fellow olan Kahan 2005'te ABD Millî Mühendislik Akademisi üyeliğiyle onurlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IEEE John von Neumann Madalyası</span> Ödül

IEEE John von Neumann Madalyası, IEEE tarafından bilgisayar bilimi ve teknolojisine yönelik önemli katkılar için her yıl verilen bir ödüldür. 1992 yılında IEEE Yönetim Kurulu tarafından oluşturulmuş olan ödül kuramsal, teknolojik ve girişimci katkılara odaklanmaktadır. Ödül, adını Macar-Amerikalı bilgisayar bilimcisi John von Neumann'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Raj Reddy</span>

Dabbala Rajagopal "Raj" Reddy, Hint-Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Stanford Üniversitesi ve Carnegie Mellon Üniversitesi'nde 40 yılı aşkın bir süre boyunca öğretim üyeliği yapmış olan Reddy yapay zekâya yaptığı katkılardan ötürü 1994 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yoshua Bengio</span>

Yoshua Bengio, Kanadalı bilgisayar bilimcisi. Yapay sinir ağları ve derin öğrenme konusundaki çalışmalarıyla tanınmıştır. 2018 Turing Ödülü'nü Geoffrey Hinton ve Yann LeCun'la birlikte almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yann LeCun</span>

Yann LeCun, Fransız bilgisayar bilimcisi. Makine öğrenimi, bilgisayarlı görme, gezgin robotlar ve hesaplamalı nörobilim konularındaki çalışmalarıyla tanınmıştır. New York Üniversitesi'nde profesör olarak çalışan LeCun Yoshua Bengio ve Geoffrey Hinton ile birlikte 2018 Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

Michael Warren Young Amerikalı biyolog ve genetikçi. Otuz yılı aşkın süredir Drosophila melanogaster de genetik olarak kontrol edilen uyku ve uyanıklık modellerini araştırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yapay zeka felsefesi</span> Overview of the philosophy of artificial intelligence

Yapay zeka felsefesi, yapay zekayı ve yapay zekanın, etik, bilinç, epistemoloji ve özgür irade bilgi ve anlayışı üzerindeki etkilerini araştıran teknoloji felsefesinin bir dalıdır. Ayrıca teknoloji, yapay hayvanların veya yapay insanların yaratılmasıyla ilgilidir, bu nedenle disiplin, filozoflar için oldukça ilgi çekicidir. Bu faktörler yapay zeka felsefesinin ortaya çıkmasına katkıda bulunmuştur. Bazı akademisyenler, AI topluluğunun felsefeyi reddetmesinin zararlı olduğunu savunur.

<span class="mw-page-title-main">Dutlu pilav</span>

Dutlu pilav, bir çeşit bulgur pilavıdır. Malzemeleri kuru dut, sarı yağ, su ve tuzdur. Osmanlı mutfağında yapılmaktadır. Seyahatnâme nde adı geçer. Bitlis Hanı'nın verdiği ziyafetteki pilav çeşitlerinde adı geçmektedir. Ağrı mutfağında yapılmaktadır.

Compilers: Principles, Techniques, and Tools, Alfred V. Aho, Monica S. Lam, Ravi Sethi ve Jeffrey D. Ullman tarafından yazılmış, programlama dilleri için derleyici yapımı üzerine bir bilgisayar bilimi ders kitabıdır.