İçeriğe atla

Jeff Hearn

Jeffrey Richard (Jeff) Hearn (d. 5 Ağustos 1947), Britanyalı sosyolog, Huddersfield Üniversitesi'nde araştırmacı profesör, Hanken Ekonomi Üniversitesi'nde profesör.

Öz Geçmiş

Hearn ilk yüksek lisansını Oxford Üniversitesi'nde 1973'te tamamladı ikinci yüksek lisansını Leeds Üniversitesi'nde Örgütsel Sosyoloji alanında 1974'te yaptı. Doktorasını Bradford Üniversitesi'nde Sosyal Kuram, Sosyal Planlama ve Ataerkil Kuramlar üzerine 1986'da yaptı.

Bradford, Manchester, Sunderland, Åbo üniversiteleri ve başka üniversitelerde okutmanlık, uzmanlık, araştırma görevliliği, ziyaretçi profesörlük ve profesörlük görevlerinde bulundu. Şu anda profesör olarak Helsinki'de Hanken Ekonomi Üniversitesi'nde ve İsveç'te Linköping Üniversitesi'nde ders veriyor. Kendisi ayrıca Huddersfield Üniversitesi'nde Sosyoloji Profesörü.

Hearn Britanya Sosyoloji Derneği üyesi ve 2005'ten beri derneğin konferans ve etkinlik komitesinde yer alır. Hearn Men and Masculinities (Erkek ve Erkeklik) dergisinin yardımcı editörü, Routledge Advances in Feminist Studies and Intersectionality (Routledge Advances Feminist Araştırmalar ve Kesişimselcilik) dergisinde yönetici yardımcı editör ve birçok başka dergide editördür.

Eserleri

Hearn'ün ilgi alanları; erkek üzerine eleştirisel çalışmalar, erkeklerin kadın ve çocuklara şiddeti; örgüt ve yönetim sosyolojisi, örgütlerde cinsiyet, cinsellik ve şiddet dahil olarak; globalleşme ve çokulusluluk, özellikle erkeklik, örgütler, yönetim ve toplumsal refah; sosyal kuram; kültür sosyolojisi.

İlk Yayınları

Hearn 1983'te erkeklerin çocuklarla ilişkisinin analizi üzerine olan ilk kitabını yayımladı. Sonra 1987'de Wendy Parkin ile birlikte örgütlerdeki cinsellik üzerine yazdığı Sex At Work: The Power and Paradox of Organization Sexuality (Cinsellik İş Başında: Örgüt Cinselliğinin Gücü ve Paradoksu) yayımlandı sonra Gender of Oppression (Zulüm Cinsiyeti) güncel ataerkiye neo-marksist, pro-feminist, eleştiri kitabı aynı yıl yayımlandı.

Ardından Men in the Public Eye (Halkın Gözünde Erkek), Violences of Men (Erkeklerin Şiddetleri), European Perspectives on Men and Masculinities (Erkek ve Erkeklik Üzerine Avrupai Bakış) kitabını Keith Pringle ve diğer CROME üyeleriyle çıkardı. Fidelma Ashen'in New Politics of Masculinity (Erkekliğin Yeni Politikası) kitabında Hearn'ün bazı çalışmalarının değerlendirmeleri bulunabilir.

Ayrıca Wendy Parkin ile cinsiyet, cinsellik ve örgütsellik üzerine yazdığı çalışmaların değerlendirmeleri Tommy Jensen ve Timothy L. Wilson'ın On the Shoulders of Giant (Devin Omuzlarında) kitabında bulunabilir.

Erkek üzerine eleştirisel çalışmalar

David Morgan, Colin Creighton, Chris Middleton, Ray Thomas and Clive Pearson ile erkek ve erkeklik çalışmaları için temel kuralları hazırlayıp, Changing men's sexist practice in sociology (Erkeklerin sosyolojideki değişen cinsiyetçi pratiği) Network, No 25, Ocak 1983. Sonraki Erkek ve Erkeklik Araştırma/Çalışma grubu Bradford'da, ilkeleri geliştirip, Achilles' Heel (Aşil'in Topuğu) 'nda yayımladılar. 3 sene sonra Morgan ve Hearn altıncı kitap Men, Masculinities and Social Theory (Erkek, Erkeklik ve Toplumsal Kuram) 'i yayımladılar.

Araştırma ve Politika

Hearn farklı hükûmetler, politik enstitüler ve sivil toplum örgütlerinin projelerinde yer aldı.

  • AB Projesi CROME Avrupa'da erkekliğin durumu üzerine karşılaştırmalı çalışmalar.
  • Ulusal Uzman, Dışişleri Bakanlığı, Finlandiya, Baltık ülkelerinde kadınların gelişmesi üzerine Finlandiya ve Amerika Birleşik Devletleri ortak semineri, Riga, Mart 1999.
  • UNICEF için uluslararası uzman grup üyesi, İsveç hükûmeti ve SIDA (İsveç Uluslararası Gelişme İşbirliği Ajansı) Cinsiyet Temelli Şiddeti Bitirme (2001-2004) Birleşmiş Milletler'e 2004'te sunuldu.
  • Af Örgütü Finlandiya tarafından Questions on Violence (Şiddet üzerine Sorular) adlı internet kampanyası için davet edildi.
  • Finlandiya profeminist erkekler grubunda 1999'dan beri kurucu ve editoral üye.

Seçilmiş Yayınları

  • Hearn, Jeff(1992). Men in the public eye: the construction and deconstruction of public men and public patriarchies. (Halkın gözünde erkek: toplumsal erkek ve ataerkinin yapım ve yıkımı) Erkek ve erkeklik üzerine eleştirisel çalışmalar 4. sayı Londra New York. ISBN 9780803979406.
  • Hearn, Jeff(1998). The violences of men: how men talk about and how agencies respond to men's violence to women. (Erkeklerin şiddeti: erkeklerin kadına şiddetini erkekler nasıl anlatıyor ajanslar nasıl cevap veriyor) Londra. ISBN 9780803979406.
  • Hearn, Jeff; Popay, Jennie; Edwards, Jeanette (1998). Men, gender divisions and welfare (Erkekler, cinsiyet ayrımları ve refah). Londra New York ISBN 9780415119719.
  • Hearn, Jeff; Parkin, Wendy (2001). Gender, sexuality and violence in organizations: the unspoken forces of organization violations (Örgütlerde cinsiyet, cinsellik ve şiddet: örgüt ihlallerinin konuşulmamış gücü) Londra. ISBN 9780761959120.
  • Hearn, Jeff; Heiskanen, Tuula (2004). Information society and the workplace: spaces, boundaries and agency (Bilgi toplumu ve çalışma yeri: boşluklar, sınırlar ve ajans). Londra. ISBN 9780415272230.
  • Hearn, Jeff; Kimmel, Michael; Connell, Raewyn (2005). Handbook of studies on men and masculinities (Erkek ve Erkeklik çalışmaları el kitapçığı). Thousands Oaks, California, Sage. ISBN 9780761923695.
  • Hearn, Jeff; Pringle, Keith (2006). Men and masculinities in Europe (Avrupa'da erkek ve erkeklik). Londra: Whitinng & Birch. ISBN 9781861770424.
  • Hearn, Jeff; Pringle, Keith (2006). European perspectives on men and masculinities: national and transnational approaches (Erkeğe ve erkekliğe Avrupai bakış açıları: ulusal ve uluslararası yaklaşımlar). Basingstoke İngiltere New York: Palgrave Macmillan. ISBN 9781403918130.
  • Hearn, Jeff; Burr, Viv (2008). Sex, violence and the body: the erotics of wounding (Cinsellik, şiddet ve vücut: yaralanma erotizmi). Houndmills, Basingstoke, Hampshire England New York: Palgrave Macmillan. ISBN 9780230549340.
  • Hearn, Jeff; Piekkari, Rebecca; Jyrkinen, Marjut (2009). Managers talk about gender: what managers in large transnational corporations say about gender policies, structures and practices (Yöneticiler cinsiyet hakkında konuşuyor: büyük çok uluslu şirketlerin yöneticileri cinsiyet politikaları, yapıları ve pratikleri hakkında ne söylüyor). Helsinki, Finlandiya: Edita Publishing.
  • Hearn, Jeff; Husu, Liisa; Lämsä, Anna-Maija; Vanhala, Sinikka (2010). Leadership through the gender lens: Women and men in organizations (Cinsiyet merceğinden liderlik: örgütlerde kadın ve erkek). Helsinki, Finland: Edita publishing.
  • Hearn, Jeff; Pringle, Keith; Ruspini, Elisabetta; Pease, Bob (2011). Men and masculinities around the world: transforming men's practices(Dünya etrafında erkek ve erkeklik: erkeklerin pratiklerini dönüştürmek). New York, New York: Palgrave Macmillan. ISBN 9780230107151.
  • Hearn, Jeff; Olesky, Elżbieta H.; Golanska, Dorota (2013). Limits of gendered citizenship: contexts and complexities (Cinsiyetleştirilmiş vatandaşlığın sınırları: içerik ve karmaşıklıklar). Oxford New York: Routledge. ISBN 9780415851268.
  • Hearn, Jeff (2013). The sociological significance of domestic violence: Tensions, paradoxes and implications (Aile içi şiddetin sosyolojik anlamı: gerilim, paradokslar ve imalar). Current Sociology, special issue: Violence and Society, Sage.
  • Hearn, Jeff (2015). Men of the world genders, globalizations, transnational times (Dünyanın erkekleri cinsiyetler, küreselleşme, uluslararası zamanlar). Thousand Oaks, California London: Sage. ISBN 9781446207185.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Transfobi, transgender veya transseksüel kişilere ya da direkt olarak transseksüelliğe karşı duyulan hoşnutsuzluğu ve olumsuz tutumu kapsamaktadır. Transfobi, toplumun cinsiyet normlarına uymayan insanlara karşı duyulan korkuyu, tiksintiyi, nefreti veya rahatsızlığı ve bunlara bağlı olarak şiddeti kapsayabilir. Genellikle homofobik görüşlerle birlikte ifade edilir ve bu nedenle sıklıkla homofobinin bir türü olarak kabul edilir. Transfobinin mağdurlarından olan çocuklar tacize, okulda zorbalığa ve/veya okul içinde şiddete, koruyucu aileleri tarafından şiddete maruz kalmaktadırlar. Yetişkin mağdurlarsa kamuoyunda alaya, tacize, sataşılmaya, şiddet ile tehdide, soyguna uğramaya ve yanlış tutuklamaya maruz kalmaktadır ve bu yüzden birçoğu toplumda güvensiz hissetmektedir. Bazıları; trans olduğu için kovulacağından veya muhafazakâr politikaların, onları korumak için yasalara karşı çıkan dindar grupların etraflarını kuşatmasının baskısından dolayı sağlık hizmetini reddediyor veya işyeri ayrımcılığıyla mücadele ediyor. Kurbanların yüksek bir oranının cinsel şiddete maruz kaldığı rapor edilmektedir.

Maskülizm esas olarak erkeklerin deneyimleri üzerine kurulmuş toplumsal teori ve politik bir hareket tarzıdır. Maskülizmin çoğu sözcüsü bir yandan toplumsal ilişkilerin eleştirisini yaparken bir yandan da toplumsal cinsiyet (gender) eşitsizlik ve erkeklerin hakları ve sorunları gibi konular üzerine yoğunlaşmaktadırlar. Maskülizmi savunan kişiye "maskülist" denir. Tarihte bu adlandırmaya uygun görüşleri (maskülizmi) ilk kez ortaya koyan kişi sosyalist bir teorisyen olan Ernest Belfort Bax idi. Bununla birlikte zaman içinde maskülist çevrelere muhafazakâr kesimler de dahil olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Erkek</span> erişkin erkek

Erkek, eril insan. Erkek terimi genellikle yetişkin bir eril bireyi kastetmekte kullanılırken, oğlan terimi ise eril bir çocuk veya ergeni tanımlamak için kullanılır. Ancak erkek terimi aynı zamanda bazen yaş gözetmeksizin bir eril insanı tanımlamak için de kullanılır; tıpkı "erkek basketbolu" ifadesinde olduğu gibi.

Cinsiyetçilik, kişinin cinsiyetine veya toplumsal cinsiyetine dayalı önyargı veya ayrımcılıktır. Cinsiyetçilik herkesi etkiler. Basmakalıplarla ve toplumsal cinsiyet rolleriyle bağlantılıdır, ve bir cinsiyetin veya toplumsal cinsiyetin doğası gereği diğerinden üstün olduğu inancını içerebilir. Aşırı cinsiyetçilik kadın düşmanlığını, cinsel tacizi, tecavüzü ve diğer cinsel şiddet biçimlerini teşvik edebilir. Cinsiyet ayrımcılığı cinsiyetçiliği kapsayabilir. Bu terim, insanlara cinsiyet kimlikleri veya toplumsal cinsiyet veya cinsiyet farklılıklarına dayalı ayrımcılık olarak tanımlanmaktadır. Cinsiyet ayrımcılığı özellikle işyeri eşitsizliği açısından tanımlanmaktadır. Sosyal veya kültürel gelenek ve normlardan ortaya çıkabilir.

<span class="mw-page-title-main">Judith Butler</span> Amerikalı filozof

Judith Butler, feminist felsefe, kuir (queer) kuram, siyaset felsefesi ve etik dallarına katkı sağlamış Amerikalı postyapısalcı filozof. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de Retorik ve Karşılaştırmalı Edebiyat bölümlerinde profesör olmanın yanı sıra European Graduate School'da Hannah Arendt Felsefe Profesörü'dür. Butler 1984'te Yale Üniversitesi'nden, akabinde Arzu Özneleri: Yirminci Yüzyıl Fransa'sında Hegelci Yansımalar adıyla basılan felsefe dalında doktora derecesi aldı.

Etkililik, erkek çocuklarda veya erkeklerde, özellikle de erkeklere veya erkekliğe özgü olmadığı düşünülen kadınsı özelliklerin vücut bulmuş halidir. Bu özellikler arasında sosyal olarak kadınlarla ve kızlarla ilişkilendirilen roller, stereotipler, davranışlar ve görünüşler yer alır. Tarih boyunca kadınsı olduğu düşünülen erkekler önyargı ve ayrımcılıkla karşı karşıya kalmıştır. Eşcinsel erkeklerin genellikle kadınsı olduğu düşünülür ve bunun tersi de geçerlidir. Ancak kadınlık, erkeklik ve diğer cinsiyet ifade biçimleri cinsel yönelimden bağımsızdır.

Cinsiyet rolü olarak da bilinen bir cinsiyet rolü, bir kişinin cinsiyetine bağlı olarak bir kişi için genellikle kabul edilebilir, uygun veya arzu edilir olarak kabul edilen bir dizi davranış ve tutumu kapsayan sosyal bir roldür. İstisnalar ve varyasyonlar olmasına rağmen, toplumsal cinsiyet rolleri genellikle erkeklik ve kadınlık kavramlarına odaklanır.

<span class="mw-page-title-main">Cinsiyet tercihli kürtaj</span> bebeğin tahmin edilen cinsiyetine dayalı olarak bir gebeliği sonlandırma uygulaması

Cinsiyet tercihli kürtaj, bebeğin tahmin edilen cinsiyetine dayalı olarak bir gebeliği sonlandırma uygulamasıdır. Dişi fetusların tercihli olarak kürtaj yapılarak alınması, kültürel normların erkek çocuklarına kız çocuklarından daha fazla değer verdiği alanlarda en yaygındır. Buna en çok Doğu Asya ile Güney Asya'nın bazı kısımları, Kafkasya ve Batı Balkanlar'da rastlanır.

<span class="mw-page-title-main">Raewyn Connell</span> Avustralyalı toplum bilimci (d. 1944)

Raewyn Connell, Avustralyalı sosyologdur. Avustralya yeni sol hareketinde entelektüel kişi olarak ün kazanmıştır.Şu an onursal profesör olarak Sidney Üniversitesi'nde çalışmaktadır.Güney teorisi ve hegemonyal erkeklik kavramıyla tanınır. Connell bir transseksüeldir.

Nancy Julia Chodorow feminist sosyolog ve bir psikanalisttir.. Anneliğin Yeniden Üretimi: Psikanaliz ve Cinsiyetin Sosyolojisi, 1978, Feminizm ve Psikoanalitik Kuram, 1989, Dişilikler, Meşillikler, Cinsellikler: Freud ve Ötesi(1994) ve Duyguların gücü: Psikanaliz, Toplumsal Cinsiyet ve Kültürde Kişisel Anlam gibi eserleri içeren pek çok kitap yazmıştır. Anneliğin Yeniden Üretimi adlı eseri Çağdaş Sosyoloji dergisi tarafından son yirmi beş yılın en önemli on eserinden biri seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Cynthia Cockburn</span>

Cynthia Cockburn, İngiliz akademisyen, feminist ve aktivisttir.

<span class="mw-page-title-main">Michael Kimmel</span> Amerikalı toplumbilimci

Michael Scott Kimmel cinsiyet çalışmalarında uzmanlaşmış bir Amerikan sosyologtur. New York'ta bulunan Stony Brook Üniversitesi’nde seçkin sosyoloji profesörü pozisyonundadır ve Erkek ve Erkeklikler akademik dergisinin editörü ve kurucusudur. Kimmel Cinsiyete Karşı Erkekler Ulusal Organizasyonu'nun bir sözcüsüdür ve bir feministtir. 2013’te, onun icra direktörü olduğu Stony Brook Üniversitesi’nde Erkek ve Erkek Çalışmaları Merkezi’ni kurdu.

Feminist etik, geleneksel etik teorilerinin, çoğunlukla erkek egemenliğinde olduğu için, kadının ahlaki deneyimine az değer verildiği inancına dayanan bir etik yaklaşımdır ve bu nedenle etiği dönüştürmek için bütüncül bir feminist yaklaşımla yeniden şekillendirmeyi seçer.

Cinsiyet kimliği, kişinin kendi cinsiyetine ilişkin kişisel duygusudur. Cinsiyet kimliği, bir kişinin atanmış cinsiyetiyle ilişkili olabilir veya ondan farklı olabilir. Çoğu bireyde, cinsiyetin çeşitli biyolojik belirleyicileri, bireyin cinsiyet kimliğiyle uyumludur ve tutarlıdır. Cinsiyet ifadesi tipik olarak bir kişinin cinsiyet kimliğini yansıtır, ancak bu her zaman böyle değildir. Bir kişi, belirli bir toplumsal cinsiyet rolüyle tutarlı davranışlar, tutumlar ve görünümler ifade etse de, bu tür ifadeler mutlaka cinsiyet kimliklerini yansıtmayabilir. Cinsiyet kimliği terimi, 1964 yılında psikiyatri profesörü Robert J. Stoller tarafından icat edildi ve psikolog John Money tarafından popüler hale getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Toplumsal cinsiyet</span> kadınlık ve erkeklik arasındaki ayırt edici fiziksel, zihinsel ve davranışsal özellikler

Toplumsal cinsiyet, kadınlık ve erkeklik ile ilgili ve bunlar arasında ayrım yapan özellikler dizisidir. Bağlama bağlı olarak bu, cinsiyete dayalı sosyal yapıları ve cinsiyet kimliğini içerebilir. Çoğu kültür, cinsiyetin iki kategoriye ayrıldığı ve insanların birinin veya diğerinin parçası olarak kabul edildiği bir cinsiyet ikiliği kullanır; bu grupların dışında olanlar ikili olmayan şemsiye terim kapsamına girebilir. Güney Asya'daki hicralar gibi bazı toplumların "erkek" ve "kadın" dışında belirli cinsiyetleri vardır; bunlara genellikle üçüncü cinsiyetler denir.). Çoğu akademisyen, cinsiyetin sosyal organizasyon için merkezi bir özellik olduğu konusunda hemfikirdir.

Postgenderizm ya da Post Cinsiyetçilik, toplumsal cinsiyetin kültürel, psikolojik ve sosyal olarak aşınmasından doğan

<span class="mw-page-title-main">Erkeğe yönelik şiddet</span>

Erkeğe yönelik şiddet, erkeklere veya oğlanlara karşı işlenen şiddettir. Erkekler hem şiddetin mağduru hem de failleri olarak sık sık görülmektedir. Erkeklere yönelik cinsel şiddet, çoğu toplumda kadınlara yönelik olandan farklı muamele görmekte ve uluslararası hukuk tarafından büyük ölçüde tanınmamaktadır. Erkeklere yönelik şiddet hem erkekler hem de kadınlar tarafından gerçekleştirilirken, ABD Adalet İstatistikleri Bürosu verilerine göre erkeklerin erkekleri öldürdüğü cinayetler, toplam cinayetlerin %65,3'ünü oluşturmaktadır.

Feminist teoride, heteroataerkillik veya cisheteroataerkillik, cis erkeklerin ve heteroseksüellerin, cis dişilerin ve diğer cinsel yönelimlerin ve cinsiyet kimliklerinin üzerinde yetkiye sahip olduğu sosyopolitik bir sistemdir. Bu terim, kadınlara yönelik ayrımcılıkla LGBTQ bireylere yönelik ayrımcılığın aynı cinsiyetçi sosyal ilkeden kaynaklandığını vurgular.

Ayşe Gül Altınay, antropoloji, kültürel çalışmalar ve toplumsal cinsiyet çalışmaları disiplinlerinde çalışan, özellikle militarizm, şiddet ve hafızaya odaklanan Türk akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Kuir çalışmaları</span>

Kuir çalışmaları, cinsel çeşitlilik çalışmaları veya LGBT çalışmaları, lezbiyen, gey, biseksüel, trans, cinsiyet disforisi yaşayan, aseksüel, kuir, cinsel kimliğini sorgulayan, interseks insanlara ve kültürlere ve bunlarla alakalı konulara odaklanan cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili konuların incelenmesidir.