İçeriğe atla

Jediizm

Cedayizm veya Jediizm, köken bağlamında[1] Yıldız Savaşları yapımındaki Ceday karakterlerinin betimine dayalı bir felsefedir.[2] Gerçek dünyadaki ceday hareketinin kurucusu veya merkezi yapısı yoktur.[3] 2001 yılında kimi katılımcıların ulusal nüfus sayımında kendi inançlarını Ceday diye belirtmesiyle kamuoyunun ilgisini çekmiştir.

İnançlar

İzlemcilerin dinsel bilgisi Yıldız Savaşları yapımından etkilenmesine, kurgusal ceday karakterinin gösterilen ahlak ve tinsel kodlarını[4] benimsemesine karşın onlar yollarının kurgusal karakterlerden farklı; dinlerinin yapımda bulunan efsane ve kurguya odaklanmadığını belirtiyor.[5]

Öğretimde kimi ayrılıklara rastlansa da Ceday Düzeni Tapınağı kurgusal ceday karakterinin sunumuna dayalı 16 öğretiyi izlemler. Yanlıları ayrıca 21 maksimi de izlemliyor.[6] Ceday Düzeni Tapınağı cedayizmin senkretik bir din olduğuna ve Hristiyanlık, Budizm, Taoizm ve Şintoizm gibi çeşitli dinlerden inanırları birleştirip bir araya getirdiğine ilişkin açıklama yapmıştır.[7]

Güç

Cedaylar her şeyin içinden akan ve evreni bağlayan, Güç adıyla tanımladıkları belirli bir enerjiye inanır.[8] Güç; çi, prana, tao ve kutsal ruh ile eşdeğer sayılabilir.[8] Güç yaşayan bir tinsel varlıktır; yaşayan şeyleri çevreler, onlara işler ve evrende gözlemlenen tüm maddeleri birlikte tutar; yaşayan bütün şeylerin tinidir, varlığı her yerdedir.[9] Duyular ve dağınık zihinler Güç'in duyumsanmasını engellemesine karşın inanırlar ki o hep orada bulunur. Güç'ün istencine güvenilir, rastlantı sonucu hiçbir olayın gerçekleşmediğine inanılır.[9] Güç'ün iki yanı bulunur; aydınlık ve karanlık.[10]

Ceday Kodu

Ceday kodu, nice çağdaş cedayın temel ortak inanç dizisidir. İzlemcileri sözlerinde tinsel ve uygulanabilir anlamlar bulur.

Kodun tümü şöyledir:[11]

Duygu yoktur, barış vardır.
Cahillik yoktur, bilgi vardır.
Tutku yoktur, huzur vardır.
Kaos yoktur, uyum vardır.
Ölüm yoktur, Güç vardır.

Ceday Sayım Fenomeni

2001 yılında dünya genelinde e posta kampanyası ile insanların ülkelerinde gerçekleşen sayımda din sınıflandırması içeren soruya Jedi yazmaya özendirmesi sonucunda belirmiş olaydır. Bu tür katılımcıların çoğunluğunun inancı şaka niyetiyle savladıkları varsayılır.

Yasal Durum

Birleşik Devletler

2007 yılında Ceday Düzeni Tapınağı Texas eyaletinde kayıtlandı ve iç Gelir Hizmetleri tarafından 2015'te vergi muafiyeti verildi.[12]

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık Irk ve Din Düşmanlığına Karşı Kanun Tasarısı'nın hazırlanması sırasında, Ceday Şövalyelerinin bu korunmadan hariç tutulmaları gerektiğine dair bir değişiklik önerilmiştir.[13] Cedayizm, Scientoloji Kilisesi gibi, 2010 İngiliz Yasasında ayrımcılığa karşı korunulması gereken kuruluşlar listesinden çıkarılmıştır.[14]

2009 yılında, bir Ceday üyesi, dini inancı gereği örtündüğü başlığı kukuletasını çıkarmadığı için Kuzey Galler'in Bangor kentindeki Tesco Süpermarketinden dışarı çıkarılmıştır.[15] Bir yıl sonra, başka bir Ceday üyesi örtündüğü kukuletasını çıkarmayı reddettiği için Southend, Essex'teki bir iş ve işçi bulma merkezinden atılmış ve daha sonra kurum tarafından özür dilenmiştir.[16]

Ayrıca bakınız

  • Yeni dini hareketler

Kaynakça

  1. ^ Hume, Lynne; McPhillips, Kathleen (2006). Popular spiritualities: the politics of contemporary enchantment. Ashgate Publishing, Ltd. s. 59. ISBN 978-0-7546-3999-2. 28 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  2. ^ "Jedi is not a religion, Charity Commission rules". BBC News (İngilizce). 19 Aralık 2016. 9 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2017. 
  3. ^ Nancy K. Grant Ph. D.; Ph. D. Diana J.; Mansell R. N. (30 Ekim 2008). A Guidebook to Religious and Spiritual Practices for People Who Work With People. iUniverse. ss. 249-251. ISBN 978-0-595-50527-2. 12 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2012. 
  4. ^ Deacy, Christopher; Arweck, Elisabeth (2009). Exploring religion and the sacred in a media age. Ashgate Publishing, Ltd. s. 15. ISBN 978-0-7546-6527-4. 
  5. ^ Matthew Kapell; John Shelton Lawrence (1 Ağustos 2006). Finding the Force of the Star Wars Franchise: Fans, Merchandise, & Critics. Peter Lang. ss. 105-112. ISBN 978-0-8204-6333-9. 31 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2012. 
  6. ^ "Doctrine of the Temple of the Jedi Order". Temple of the Jedi Order. 30 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2013. 
  7. ^ "Jedi Available for Gay Weddings". 15 Mart 2009. 29 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2011. 
  8. ^ a b "An Introduction to Jedi Religion for Beginners". 11 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  9. ^ a b "Jedi believe in the Living Force". 30 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2020. 
  10. ^ "Jedi Doctrine". 15 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2020. 
  11. ^ Beyer, Catherine. "The Jedi Code A Code of Belief for Jedi". About.com. The New York Times Company. 7 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2011. 
  12. ^ "IRS Determination Letter" (PDF). 7 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  13. ^ "Racial and Religious Hatred Bill". 29 Haziran 2005. 18 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2010. 
  14. ^ Woolf, Marie (7 Mart 2010). "Don't mock my lentils: vegans to get discrimination rights". The Times. 29 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2011. 
  15. ^ Carter, Helen (18 Eylül 2009). "Jedi religion founder accuses Tesco of discrimination over rules on hoods". The Guardian. 10 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2011. 
  16. ^ Levy, Andrew (17 Mart 2010). "Political correctness strikes back: Jedi believer wins apology after being kicked out of Jobcentre for wearing a hood". The Daily Mail. 22 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Savaşları</span> Amerikan yapımı epik uzay temalı franchise

Yıldız Savaşları, George Lucas tarafından yaratılmış, öncelikle filmleriyle tanınmış, sonraki yıllarda çizgi roman, video oyunları, televizyon yapımları vb. dallarda ününü arttırmış kurgusal bir evren ve markadır. Serinin ilk filmi, 25 Mayıs 1977'de 20th Century Fox tarafından Star Wars (Yıldız Savaşları) ismiyle yayınlanmış ve dünya çapında bir popüler kültür fenomeni olmuştur. Üçer yıl arayla iki devam filmi yayınlanmıştır. Orijinal üçlemenin son filminin yayınlanmasının 16 yıl ardından, "öncül" üçlemenin ilk filmi yayımlanmış ve yine üçer yıl arayla diğer iki film de yayımlanmıştır. 2015 yılında "ardıl" üçleme başlamış, 2 yıl arayla devam filmleri yayınlanmıştır.

<i>Yıldız Savaşları: Bölüm III - Sithin İntikamı</i> George Lucasın 2005 yapımı bilimkurgu filmi

Yıldız Savaşları: Bölüm III - Sith'in İntikamı, Yıldız Savaşları serisine ait 2005 yılı yapımı bir bilimkurgu filmi. Senaristi ve yönetmeni George Lucas'dır. Film yapım sırasına göre serinin altıncı filmidir. Fakat hikâyenin kronolojik sıralamasına göre üçüncü filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Caynizm</span> Hindistan kökenli antik bir din

Jainizm, Cainizm veya Caynizm, geleneksel anlamda Jain Dharma olarak bilinen Güney Asya kökenli din ve felsefe. Bugün modern Hindistan'da azınlık olmakla beraber ABD, Batı Avrupa ve Afrika'da büyüyen topluluklar halinde varlığını sürdürmektedir. Jainistler hâlâ antik Şraman'ı (श्रमण) - bir tür sofu (çileci) gelenek - devam ettirmektedirler. Ruhanî özgürlük ve kurtuluş kavramı temelinde kurulmuş olan Jainizm tüm canlıların eşit olduğunu ve özellikle şiddet karşıtlığını savunur. Özdenetim Jainlerin mokşa, Keval Gnan veya ruhun gerçek doğasının anlaşılmasına giden yoldur.

<span class="mw-page-title-main">Şeytan</span> birçok din ve mitolojide yer alan ruhani varlık

Şeytan, Tanrı'ya veya dünyaya karşı duran kötü bir varlıktır. Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam'da dünyadaki kötülüklerin baş faili olarak kabul edilir. Diğer dinlerde ve kültürlerde, Şeytan mutlak kötülük fikrini taşıyan bir varlık olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Din sosyolojisi</span> sosyolojinin bir dalı

Din sosyolojisi, dini kurum ve dini yapılanmaları, dini temalarla toplumsal yapı arasındaki ilişkileri ve dinin toplum, toplumun din üzerindeki etkilerini araştıran bilimsel bir disiplindir. Din sosyologları toplumun din üzerinde dinin toplum üzerindeki etkilerini bir başka deyişle toplum ve din arasındaki diyalektik ilişkiyi açıklamaya çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Vedalar</span>

Vedalar, Aryan din edebiyatının tamamını içine alan bir terimdir. Hinduizm dinine inananlar için kutsaldırlar ve yine bu dine inananlar için açığa çıkmış bilgidirler. Veda kelimesi bilgi manasına gelir ve İngilizce farkında olmak manasına gelen wit sözcüğüyle aynı kökene sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Han Solo</span> Star Wars karakteri

Han Solo, orijinal Yıldız Savaşları üçlemesinde yer alan kurgusal bir karakterdir. Yıldız Savaşları: Bölüm IV - Yeni Bir Umut, Yıldız Savaşları: Bölüm V - İmparator, Yıldız Savaşları: Bölüm VI - Jedi'ın Dönüşü, Bölüm VII - Güç Uyanıyor ve Star Wars: Skywalker'ın Yükselişi filmlerinde Harrison Ford, Han Solo: Bir Star Wars Hikayesi filminde Alden Ehrenreich tarafından canlandırılmıştır. Ortağı Chewbacca onun yardımcı pilotudur. Aksi ve alaycı bir pilot olan Han Solo, filmlerin hikâyesine, yüklü bir ücret karşılığında gemisine aldığı Luke Skywalker ve Obi-Wan Kenobi sayesinde girer. Ödül için kurtardığı Leia Organa'ya aşık olur. Gemisi Millenium Falcon, Kessel Run turunu 12 parsekten daha az bir zamanda tamamlamıştır.

<i>Yıldız Savaşları: Bölüm VI - Jediın Dönüşü</i>

Yıldız Savaşları: Bölüm VI - Jedi'ın Dönüşü, Richard Marquand'in yönettiği ve George Lucas ile Lawrence Kasdan'ın senaryosu yazdığı 1983 yapımı bir uzay operası filmi. Yıldız Savaşları serisinin 3. filmidir. Fakat hikâyenin kronolojik sıralamasına göre serinin 6. filmidir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahimî dinler</span> Orta Doğu dinleri

İbrahimî dinler, aynı zamanda İbrahimizm olarak da bilinir, İbrani din büyüğü ve atası İbrahim tarafından kurulan Yahudilik ile birlikte başlamış, monoteizm üzerine kurulu Semitik dinler grubudur. İlk İbrahimî din Yahudiliktir; sonrasında sırasıyla Hristiyanlık ve İslamiyet kurulmuştur. Yahudilik ve Hristiyanlık, kökenlerini İshak (Y'ishak) ve soyuna bağlarken İslamiyet, İsmail (Y'işmael) ve soyuna bağlar.

<span class="mw-page-title-main">Parodi din</span>

Bir dini, mezhebi veya kültü parodileştiren taklit dinlere parodi din veya taklit din denir. Bu terim aynı zamanda çok ezoterik (içrek) olduğu için görece fazla ciddiye alınmayarak "gerçek" dinlerden sayılmayan dinler için de kullanılabilir. Bir parodi din, birden çok dini, mezhebi ya da kültü aynı anda parodileştiriyor olabilir.

Dinsizlik ya da din dışılık, din kavramının var olmaması, reddedilmesi veya dikkate alınmaması durumudur. Tanrının varlığı tartışmasından bağımsız olarak, ritüelleriyle, anlatılarıyla, temsilcileriyle ve yöneticileriyle birlikte bütün olarak din kurumunun kabul edilmemesidir.

<i>Star Wars: Klon Savaşları</i> (dizi, 2008) Amerika yapımı animasyon televizyon dizisi

Star Wars: Klon Savaşları, Amerikan animasyon televizyon dizisi. Sinema filmi Yıldız Savaşları'ndan uyarlanan dizi, serinin 2. ve 3. bölümleri arasında geçen olayları konu almaktadır. 2008 Ağustos ayında 98 dakikalık bir film ile başlayıp, 22 bölüm olarak planlanan ilk sezonunu 3 Ekim 2008'de Cartoon Network'te yayınlamıştır.

<i>Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy</i>

Star Wars: Jedi Knight: Jedi Academy, Yıldız Savaşları evreninde geçen birinci ve üçüncü şahıs nişancı aksiyon oyunu. Raven Software tarafından geliştirilen oyun, Kuzey Amerika'da LucasArts, dünyanın geri kalan kısmında ise Activision tarafından dağıtılmış ve pazarlanmıştır. Jedi Academy Eylül 2003'te yayınlandı ve % 81'lik toplam puan elde ederek olumlu eleştiriler aldı. Eylül 2009'da, Steam ve Direct2Drive sayesinde oyun üç önceliyle birlikte tekrar yayınlandı. 23 Ocak 2013'te ise Mac App Store'da satışına başlandı.

Hikâye aracı tek amacı anlatının ilerlemesini sağlayan veya altarnetif olarak hikâyedeki bölümlerde zorluklar çıkmasına sebep olan, hikâyedeki nesne veya karakterlere verilen addır. Hikâyedeki, okuyucuyu rahatsız edebilen veya aşırı şaşırtan, yapmacık ya da keyfi olarak oluşturulmuş kurgusal bölümler okuyucunun güven derecesini azaltabildiği gibi iyi hazırlanmış bir kurgu veya kendiliğinden ortaya çıkan karakter ya da bölümler okuyucu tarafından kabul görüp hatta tahmin edilebilir. Hikâye araçları bu kurguların oluşmasını sağlayan baş etkenlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Ahsoka Tano</span> Star Warsta bir karakter

Ahsoka Tano Star Wars serisinin bir karakteridir. Anakin Skywalker'ın Padawan'ı olarak tanıtılmış ve 2008 yapımı animasyon dizisi Star Wars: The Clone Wars ve sonraki televizyon dizilerinde gözükmüştür. Ahsoka Star Wars Rebels'de kod adı Fulcrum ile tekrar göründü ve Star Wars: The Rise of Skywalker filminde sesine yer verildi. Ashley Eckstein Ahsoka karakterini bu yapımların hepsinde seslendirdi. Ahsoka aynı zamanda kendi adını taşıyan Star Wars: Ahsoka romanının baş kahramanıdır. Ahsoka, Rosario Dawson tarafından The Mandalorian'ın ikinci sezonunda canlandırıldı.

Kylo Ren Yıldız Savaşları evreninde olan bir kurgusal karakterdir. Karakter Adam Driver tarafından canlandırıldığı 2015 yılı Yıldız Savaşları: Güç Uyanıyor filmi bünyesinde tanıtılmıştır. Kylo Ren, orijinal Yıldız Savaşları üçlemesi karakterleri olan Han Solo ve Leia Organa'nın oğlu olan Ben'in takma ismidir. Luke Skywalker tarafından bir Jedi olarak eğitilip, Güç'ün karanlık tarafı tarafından aklı çeldirilmiş ve büyük babası Darth Vader kadar güçlü olmak istemektedir. Ren, Ren Şövalyeleri'nin ustası Galaktik İmparatorluk tarafından oluşturulmuş İlk Düzen'in komutanı ve İlk Düzen' in son Yüce Lideriridir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de din</span> Çin içerisindeki birçok din

Çin, dünyanın en eski ve sürekli öğreti ve felsefi geleneklerinin beşiği olmuştur. Çin'de batıdaki anlamıyla bire bir örtüşen bir din anlayışı hiç olmamıştır. Milattan önce 6. yüzyıldan itibaren görülmeye başlayan düşünce okulları kendi içinde özgün olarak sürekli gelişmiştir. Bu yüzden Çin'de inanç sistemleri olarak Çin kültürünü tarihi boyunca şekillendiren Konfüçyüsçülük, Taoizm ve çok sonradan gelen Budizm düşünce okulları sıralanır. Bu iç içe geçmiş düşünce okulları kendi aralarında kökten farklı bir evren anlayışı taşımazlar ancak klasik anlamıyla batıda ortaya çıkan Musevilik, Hristiyanlık ve Müslümanlık dinlerinden kökten ayrıdırlar. Bu düşünce okulları öncesinde de Çin'in hem toplayıcı ve avcı şamanik toplumlarında hem de yerleşik tarım toplumları döneminde kainatın doğuşuyla ilgili anlatılan masal ve efsanelerde evrenin; klasik dinlerde olduğu gibi bir yaratıcı tarafından yaratılmasından çok her şeye hamile olan ve hiçbir şeyin henüz bir biçimi olmadığı karanlık bulamaç bir şeyden doğduğu inançları yer bulmaktadır. Bu bulamaç, karanlık hiçbir nesnenin henüz şekil almadığı ama her şeye hamile olunan bu hale masallarda Hundun, düşünce okullarında Dao denmektedir. Dao'dan Gök ve Yer yani somut ve soyut olan her şey doğar, yin ve yang değişim ilkeleriyle her şey biçim alır ve dönüşür. Günümüzde Kuantum Kuramı'nın kozmogoni görüşleri Çin'de ortaya çıkan bu evren anlayışına daha yakın durmaktadır. Gök uzayı, yer ise yıldızlar, gezegenler gibi yoğun her şeyi temsil etmektedir. Dao düşünce okulunda Gök ve Yerin ham doğası yani kendiliğindenlik hali olan Zìrán (自然)'a uyması çabasız çabayı uygulaması en uygun yönetim olarak anlatılırken, Konfüçyüsçü okullara göre ise Gök ve Yer ilişkisi hiyerarşik ele alınır, erdem ve görevlere önem verilir, dolayısıyla devletin yönetimi ve halk ile ilişkisi buna uymalıdır anlayışı hakim olmuştur. Çin imparatorları, özellikle Konfüçyüs okuluna göre Gök gibi olmalıydılar ve bu yüzden "Göğün Vekaleti"ni (Tianming) talep edip Çin efsanevi ve geleneksel pratiklerine katılırlardı. Yaygın inanç sistemi bu şekilde kendini gösterirken sonraki yüz yıllarda Batıda ortaya çıkan dinler Çin'de yayılmak istemiş olsa da halk arasında bu inanç sistemleri çok rağbet görmemiştir. Ancak günümüzde sayıları fazla olmasa da Çin'de Hristiyanlık ve müslümanlık da yaşamaktadır. 1949 Mao Zedong devriminden beri Çin, bir ateist ve Marksist kurum olan Çin Komünist Partisi tarafından yönetilmektedir. Bu dönemde bilimsel bir zemini olmayan hiçbir görüşe izin verilmedi. Dini hareketler ve kurumlar önce hükûmet kontrolü altına alındı, sonra Kültür Devrimi (1966-1976) sırasında baskıya uğradı. Devrimin yumuşama döneminde geleneksel öğretiler ve sonradan gelen dini örgütlere haklar verilmeye başlanmıştır. Hükûmet henüz beş tane öğreti ve dini resmen tanımaktadır: Budizm, Taoizm, İslam, Protestanlık ve Katoliklik. 21. yüzyılın başında kurumsal idarelerde Konfüçyüsçülük ve Çin halk gelenekleri giderek daha fazla tanınma kazanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da din</span> Japonyada yaşayanların dinî demografisi

Japonya'da Şintoizm ve Budizm olarak 2 din hakimdir. 2006 ve 2008 yıllarında yapılan araştırmalara göre, Japonya nüfusunun %40'ından azı örgütlü bir dine mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">İbrahimî dinlerde Tanrı</span>

Yahudilik, Hristiyanlık, İslam ve Bahai dinleri İbrahim'in Tanrı geleneğini sürdürdükleri için İbrahimî dinler olarak da adlandırılırlar. Bu yüzden İbrahimî dinlerin teolojik gelenekleri bir ölçüde Tanah'taki Tanrı tasavvurundan ve Yahudi tarihindeki monoteizmin tarihi gelişimden etkilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Antik Mezopotamya dini</span> din

Antik Mezopotamya dini, Antik Mezopotamya medeniyetlerinin, özellikle yaklaşık MÖ 3500 ve 400 yılları arasında Sümer, Akad, Asur ve Babil medeniyetlerinin dinî inançlarına ve uygulamalarına atıfta bulunur. Antik Mezopotamya dininin temelleri Erken Sümer Hanedanları tarafından atılmış, daha sonra oluşan uygarlıklar ve bölgeye yerleşen kavimler bu dinî yapıyı benimsemiştirler. Her ne kadar bölgenin bölümleri arasında farklılık gözlense de temel dinî figürler, destanlar ve inanışlar aynı kalmıştır. Politeistik bir din olan Mezopotamya dininin tanrı ve tanrıçaları zaman içinde isim değiştirse de özellikleri genelde aynı kalmıştır fakat dinler tinsel olarak nitelik kazanmıştır.