İçeriğe atla

Jedem das Seine

"Jedem das Seine" (Almanca telaffuz: [ˈjeːdm̩ das ˈzaɪ̯nə]), "herkes hak ettiğini bulur" anlamına gelen Latince deyiş suum cuique'nin Almanca karşılığıdır.

Geçmiş

Antik Çağ

Deyiş, "herkes hak ettiğini alır" ya da "herkes hak ettiğini bulur" biçiminde özetlenebilecek Yunan adalet ilkesine dayanmaktadır. Plato, Politeia adlı yapıtında adaletin "herkesin her şeyle uğraşmayı bırakıp kendi işini yapması"yla (Yunanca: to ta auton prattein kai me polypragmonein dikaiosyne; IV 433a) sağlanabileceğini vurgulamıştır. Herkes, yetenek ve becerileri ölçüsünde iş görmeli, topluma ve ülkesine bu bağlamda hizmet etmelidir. Ayrıca herkes "hak ettiğini" (haklar) almalı ve "hak ettiğinden" (varlık) yoksun bırakılmamalıdır (433e).

Deyiş, ününü Romalı yazar ve politikacı Marcus Tullius Cicero (M.Ö. 106 - M.Ö. 43)'ya borçludur: "Justitia suum cuique distribuit." ("Adalet herkese payını verir") (De Natura Deorum, III, 38.) De Finibus, Bonorum et Malorum, liber V, 67: "(...) ut fortitudo in laboribus periculisque cernatur, (...), iustitia in suo cuique tribuendo." - "ve dayanıklılık; güç ve tehlikeli durumlarda, adalet; herkesin hak ettiğini alışında kendini gösterir").

Ortasında "SUUM CUIQUE" yazısı bulunan Kara Kartal Nişanı

Prusya

Kara Kartal Nişanı (Almanca: Hoher Orden vom Schwarzen Adler), Kral Büyük Frederick dönemi Prusya Krallığı'nın en büyük onur madalyasıdır. Madalya üzerinde yer alan "Suum cuique" yazısı "herkes hak ettiği kadarını alır" anlamına gelmekte ve Alman jandarması (Feldjäger) tarafından günümüzde de kullanılmaktadır. Yazı, Prusya Krallığı'nın özgürlükçülük ve dini hoşgörü anlayışını yansıtmakta ve ülke bütünlüğüne tehdit oluşturmadığı sürece "herkesin istediğini yapabilmesi"ni güvence altına almaktaydı.

Nazi Almanyası

Buchenwald Toplama Kampı'nın ana kapısı, Weimar, Almanya

Naziler 1937 yılında Buchenwald Toplama Kampı'nı kurmuşlar ve Jedem das Seine sloganını kampın ana giriş kapısının üstüne işlemişlerdir. Bu slogan, zamanın popüler deyişlerinden Arbeit macht frei ("Çalışma özgürlük getirir" anlamında) ile birlikte kullanılmaktaydı. Arbeit macht frei; Auschwitz, Dachau, Gross-Rosen, Sachsenhausen ve Theresienstadt'taki Nazi toplama kamplarının giriş kapılarında yazılıydı. Temmuz 1938 ile Nisan 1945 arasında yaklaşık 240000 kişi Nazi rejimi tarafından alıkonulmuştur.[1] Buchenwald'ta ölenlerin sayısının 56545 olduğu düşünülmektedir.[2] Buchenwald Toplama Kampı, yerel endüstriye (Wilhelm-Gustloff-Werk silah endüstrisi) köle işçi desteği sağlamıştır.[3] II. Dünya Savaşı'nın Nazi Almanyası'nın yenilgisiyle sonuçlanması ve bu ülkenin Doğu ve Batı Almanya olarak ikiye ayrılmasının ardından Sovyetler Birliği işgal altındaki Buchenwald Toplama Kampı'nı tutsak Nazileri ve diğer Almanları hapsetmek amacıyla kullanmıştır. Kampın sloganı Jedem das Seine olarak kalmış ve Sovyetler Birliği, Buchenwald'ın yönetimini Ocak 1950'de Doğu Almanya İçişleri Bakanlığı'na devretmiştir.

Diğer kullanımlar

Deyiş, Almancanın konuşulduğu birçok ülkede atasözü olarak kullanılmaktadır.

Nokia, Rewe, Burger King ve Merkur Bank'in bazı reklamlarında kullanılan "Jedem das Seine" ve "Jedem den Seinen" deyişleri olumsuz tepkiler almıştır. ExxonMobil'in Ocak 2009 tarihli Tchibo reklamında da geçen "Jedem den Seinen!" tümcesi Almanya Merkezi Yahudi Konseyi tarafından hoş karşılanmamış ve reklam kısa sürede yayından kaldırılmıştır. Reklam şirketinden yapılan açıklamada sözün Nazizm'le ilintili olduğunun farkına varılmadığı bildirilmiştir.[4] Mart 2009'da ise Demokratik Hristiyan Birliği'ne bağlı bir öğrenci öbeği bu sloganı Kuzey Ren-Vestfalya bölgesindeki bir eğitim kampanyası için kullanmış ancak gelen tepkiler üzerine bu kullanımdan kısa sürede vazgeçmek zorunda kalmıştır.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Bartel, Walter: Buchenwald—Mahnung und Verpflichtung: Dokumente und Berichte (Buchenwald: Uyarılar ve (gelecek kuşaklara olan) borçlarımız —Belgeler ve raporlar), Kongress-Verlag, 1960. sf. 87 (Almanca)
  2. ^ Buchenwald'daki 2000 Danimarkalı polis memurundan biriyle yapılan yüz yüze görüşme 13 Ekim 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 6. Bölüm, Buchenwald'daki ölü sayısına ilişkin ipuçları içermektedir.
  3. ^ Edward Victor.Kamplar ve Altkampların Alfabetik Listesi www.edwardvictor.com/Holocaust/List %20 of %20 camps.htm
  4. ^ David Wroe, Petrol şirketi posterlerinde Nazi sloganı kullanıyor 8 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Telegraph, 14 Ocak 2009.
  5. ^ jol, dpa/ddp Nazi Slogan: CDU stoppt Kampagne "Jedem das Seine" 25 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., der Spiegel, 12 Mart 2009 (Almanca)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Holokost</span> Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyasının azınlıklar, eşcinseller, esirler ve muhaliflere uyguladığı soykırım

Holokost, Yahudi Soykırımı veya HaŞoah, Nazi Almanyası döneminde 1941 ve 1945 yılları arasında, Adolf Hitler ve Heinrich Himmler'in liderliğindeki SS güçleri tarafından işgal edilen sınırlar içerisinde yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırımdır.

<span class="mw-page-title-main">Sachsenhausen toplama kampı</span> Berline yaklaşık 35 km mesafede 1936-1945 arasında kullanılmış Nazi toplama kampı

Sachsenhausen, Almanya'nın başkenti Berlin'e yaklaşık 35 km uzaklıktaki Oranienburg bölgesinde 1936-1945 yılları arasında faaliyet göstermiş bir Nazi toplama kampıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nazilerin Polonyalılara karşı işledikleri suçlar</span>

Polonya'da Nazi uygulamaları, Nazi Almanyası'nın işgali altındaki Polonya'da Yahudi ve diğer azınlıklara uyguladığı soykırım siyasetidir.

<span class="mw-page-title-main">Buchenwald toplama kampı</span>

Buchenwald toplama kampı, Almanya sınırları içerisindeki en büyük toplama kamplarından birisidir. Haziran 1937 ile Nisan 1945 yılları arasında Weimar yakınlarında Ettersberg'de çalışma kampı olarak işletilmiştir. Bu zaman içerisinde, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 250.000 insan, tutuklanarak Buchenwald Toplama Kampı'na gönderilmiştir. 11.000 kişi Yahudi olmak üzere 56.000 kişinin öldürüldüğü tahmin edilmektedir. Kommando 99 "boyundan vurma tekniği" ile Sovyet mahkûmları Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında sistematik olarak öldürdü.

<span class="mw-page-title-main">Groß-Rosen toplama kampı</span>

Groß-Rosen toplama kampı, Polonya'nın Groß-Rosen, Aşağı Silezya bölgesinde kurulmuş bir Nazi toplama kampı. Kamp, Jauer ile Striegau arasındaki demiryolu üzerinde bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Arbeit macht frei</span> Alman toplama kamplarının bazılarının kapılarında yazan, "Çalışmak özgürlük getirir" anlamına gelen deyiş

Arbeit macht frei; "çalışmak özgürlük getirir", "çalışmak özgür kılar", "çalışmak insanı özgürleştirir" anlamlarına gelen bir Almanca deyiştir. Slogan, birçok Nazi toplama kampının girişinde yer almasıyla ün kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kara Kartal Nişanı</span> Prusya Krallığının en yüksek onur madalyası

Kara Kartal Nişanı, Prusya Krallığı'nın en yüksek onur madalyasıydı. Brandenburg elektörü III. Friedrich tarafından 17 Ocak 1701 tarihinde yürürlüğe konan nişan, son Prusya Kralı Kayzer II. Wilhelm'in 1918 yılında tahttan indirilmesiyle son bulmuştur. Ne var ki, Hollanda sürgününe gönderilen İmparator bu ödülü aile üyelerine vermeyi sürdürmüş ve ikinci eşi Hermine Reuss'u Kara Kartal Nişanı'na sahip ilk kadın yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Theodor Morell</span> Adolf Hitlerin özel doktoru

Theodor Gilbert Morell, Alman doktor. Adolf Hitler'in özel doktoru.

<span class="mw-page-title-main">John Demjanjuk</span> Nazi Kamplarındaki Ukraynalı Gardiyan

Ivan Nikolajoviç Demjanjuk, Yahudi Soykırımı ile ilgili savaş suçu işlediğine dair iddialara sahip Ukrayna asıllı ABD vatandaşı. Yargılanıp mahkûm edildiği 1980'lerde küresel medyanın ilgisinin merkezi haline geldi. Ölümünden kısa bir süre önce, Sobibor'daki 28.000 cinayetin bir parçası olarak tekrar yargılandı ve mahkûm edildi.

<span class="mw-page-title-main">Dachau toplama kampı</span> nazi almanyasında masum sivillerin ve esirlerin sistematik olarak yok edilmesi için kurulan ilk yerleşke

Dachau toplama kampı, Nazi Almanyası tarafından 22 Mart 1933'te inşa edilen ve en uzun süredir devam eden toplama kampıdır. Kamp başlangıçta Hitler'in komünistler, sosyal demokratlar ve diğer muhaliflerden oluşan siyasi muhaliflerini tutuklamayı amaçlıyordu. Almanya'nın güneyinde, Bavyera eyaletindeki Münih'in kuzeybatısına, yaklaşık 16 km uzaklıkta olan Orta Çağ kenti Dachau'nun kuzeydoğusunda, terk edilmiş bir mühimmat fabrikasının arazisinde bulunuyor. Heinrich Himmler tarafından açıldıktan sonra amacı, önce zorla çalıştırma ve daha sonra Yahudilerin, Romanların, Alman ve Avusturyalı suçluların ve son olarak Almanya'nın işgal ettiği veya istila ettiği ülkelerden gelen yabancı uyrukluların hapsedilmesini kapsayacak şekilde genişletildi. Dachau kamp sistemi, çoğu çalışma kampı olan yaklaşık 100 alt kampı içerecek şekilde büyüdü. Güney Almanya ve Avusturya'nın her yerinde bulunuyorlardı. Ana kamp 29 Nisan 1945'te ABD güçleri tarafından kurtarıldı.

<span class="mw-page-title-main">Porajmos</span>

Porajmos, Roman Kırımı veya Çingene Soykırımı, II. Dünya Savaşı'nda Nazi yönetimince gerçekleştirilen Çingenelere yönelik soykırımdır. Kelime anlamı olarak yok etme ve yıkım anlamına gelen Porajmos veya Pharrajimos ve yine toplu katliam anlamındaki Samudaripen kelimeleri bu soykırımı ifade etmede kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

18 ilâ 21. yüzyıllarda üretilen siyasi sloganların başlıcalarının listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nacht und Nebel</span>

Nacht und Nebel, Adolf Hitler'in 7 Aralık 1941'de siyasi eylemcilere ve II. Dünya Savaşı'ndaki direnişe "yardım edenlere" hapsedilme ya da öldürülmelerini hedefleyen bir talimattı. Nacht und Nebel, Almanca'da Gece ve Sis anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Luckenwalde</span>

Luckenwalde, Almanya'nın Brandenburg eyaletindeki Teltow-Fläming bölgesinin başkenti. Nuthe-Nieplitz Doğa Parkı'nın doğu kenarında, Berlin'in yaklaşık 50 kilometre güneyindedir. Kent bölgesi, Frankenfelde ve Kolzenburg köylerini içerir. 17. yüzyılda faaliyete geçen Luckenwalde'nin kumaş ve yün fabrikaları Prusya Kralı Frederick II'in döneminde yükselişe geçti ve kısa sürede Almanya'nın en kapsamlıları arasına girdi. Diğer geleneksel endüstriler pamuk baskı ve boya işleri, bira üretimi ve metal ile bronz ürünlerin imalatı idi. 1808'de Luckenwalde resmi olarak şehir oldu.

<span class="mw-page-title-main">İşgücü ile imha</span>

İşgücü ile imha ya da emek yoluyla imha,, Nazi Almanyası'ndaki zorunlu kamplarda esirleri çalıştırarak öldürme uygulamasıdır. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında çok sayıda esir bu yöntemle öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Mittelbau-Dora toplama kampı</span>

Mittelbau-Dora toplama kampı, ya da KZ Mittelbau-Dora, Thüringen'de Nordhausen şehrinin kuzeyinde bulunan bir nazi toplama kampına verilen addır. Buraya getirilen mahkûmların yeraltı fabrikası Mittelwerk GmbH'de zorla çalıştırıldıkları bilinmektedir. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında pek çok kişi bu kampta infaz edildi. aynakça

Özel;
<span class="mw-page-title-main">Boris Romançenko</span>

Boris Timofiyoviç Romançenko, Ukraynalı halk figürü, aktivist ve Holokost mağduru. Esir olduğu Buchenwald, Peenemünde, Dora ve Bergen-Belsen toplama kamplarından sağ kurtuldu. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Harkov Muharabesi'nde Rus güçlerinin hava saldırısında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Nazi toplama kamplarındaki kadın gardiyanlar</span>

Aufseherin, Nazi toplama kamplarındaki kadın gardiyanların unvanıydı. Toplama kamplarında görev yapan 50.000 gardiyanın yaklaşık 5.000'i kadındı. 1942'de ilk kadın gardiyanlar Ravensbrück toplama kampı'ndan Auschwitz-Birkenau ve Majdanek'e geldi. Almanca Aufseherin pozisyon unvanı (kadın) "gözetmen" veya "görevli" anlamına gelir. Daha sonra kadın gardiyanlar Bolzano(1944-1945), Kaiserwald-Riga (1943-44), Mauthausen-Gusen toplama kampı(Mart - Mayıs 1945), Stutthof Toplama Kampı(1942-1945), Vaivara toplama kampı (1943-1944), Vught(1943-1944) gibi Nazi toplama kampları, alt kamplar, çalışma kampları, gözaltı kampları ve diğer görevlere dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Norveç'teki Nazi toplama kampları</span>

Norveç'teki Nazi toplama kampları, 9 Nisan 1940'ta başlayan ve Norveç'in Alman işgali sırasında Quisling rejimi ve Nazi Alman yetkilileri tarafından Norveç'te kurulan veya devralınan ve Nazi yetkililer tarafından kişilerin tutuklanması için kullanılan toplama kampları veya hapishanelerdir.