İçeriğe atla

Jebel Akhdar (Libya)

Aljabal Alakhdar (Libya)
Jebel Akhdar, Libya'nın en çok yağış alan bölgesidir. Yıllık yağış miktarı ortalamaları 400 ila 600 milimetre arasındadır.

Jebel Akhdar ya da Cebel Ahdar (Arapça: al-Jabal al-Akhḍar, İngilizce: The Green Mountain) Libya'nın kuzeydoğusunda yoğun ormanlık, verimli bir yayla alanıdır. Derne, Jabal al Akhdar ve Marj'ın kuzey illeri veya semtlerinde bulunur .

Coğrafya

Jebel Akhdar, 900 metre (3.000 ft) yüksekliğe kadar yükselen dağlık bir platodan oluşur. Birkaç vadi ve vadi tarafından kesilmiştir. Batıda Sidra Körfezi ve doğuda Levanten Koridoru ile kuzeyi Akdeniz'e bağlayan yarımadanın kuzeybatı bölümünü oluşturur. Bingazi'den doğuya, Derne İlinin hemen doğusuna doğru uzanır ve yaklaşık 330 kilometre (210 mi) alanı kaplar. Aşınma ve çökme sebebi ile plato bazen 16 kilometre (9,9 mi) kıyı burunlarından oluşur.[1][2] Platonun son yükselişi ve kemerlenmesi Miyosen'de tamamlanmıştır.[2]

Bölge, bir bütün olarak ele alındığında dünyadaki en az ormanlık ülkelerden biri olan Libya'nın çok az ormanlık alanlarından biridir. Libya'nın ortalama yıllık yağış miktarının çok üzerinde yağış alır ve Libya gibi kurak bir ülkede ender görülen zengin meyve, patates ve tahıl tarımına olanak sağlar.[3] Jebel Akhdar'ın içinde ve çevresinde develer, göçebe çobanlarca keçiler ve koyunlar güdülür.[4][5]

Bitki örtüsü

Akhdar dağlarının Al-Bakur yamacındaki seyrek ormanlık alan

Libya'nın çoğunda hüküm süren kuraklığın belirgin bir aksine, bu bölgede toplam 3200 km 2 civarında ormanlık alanlar var, ancak orijinal ormanın yaklaşık üçte biri tarıma yer açmak için şimdiden yok edilmiş durumda. Ormanlara ek olarak, geniş maki ve bozkır benzeri bitki örtüsü alanları da vardır. Tipik maki türleri, Fenike ardıcı (Juniperus phoenicea ), sakız ağacı (Pistacia lentiscus ), Kermes meşesi (Qercus coccifera ) ve keçiboynuzu ağacıdır (Ceratonia siliqua ). Daha kuru bozkır benzeri alanlarda, dallı çirişotu (Asphodelus ramosus ), dikenli burun (Sarcopoterium spinosum ) ve beyaz pelin (Artemisia herba-alba ) baskındır.[6] Libya'daki endemik bitki türlerinin yarısından fazlası Jebel Akhdar'da bulunur ve bunlardan yalnızca yedisi bu bölgede bulunur

Tarihi

Antik

Jebel Akhdar'dan bir görsel.

Yeni Mısır Krallığı sırasında oluşturulan belgeler, batıda kasabalarda yaşayan ve bol miktarda hayvanı olan büyük metal işçileri popülasyonunun olduğunu şöyle kaydediyor: "Libyalılar" için tek makul yer Jebel Akhdar'dır.[7]

Antik Yunan Kirene kolonisi, kalıntıları kalan Jebel Akhdar'da ki yemyeşil bir vadide bulunuyordu.[8] MÖ 600 civarında yemyeşil vadilerini kolonileştirdiklerinde Jebal Akhdar'a tarımı başlatan Yunanlılardı.[3]

İtalyan işgali

İtalyan işgali sırasında bu dağlar tarım için umut verici bir alan olarak tanımlandı ve 1930'larda birçok İtalyan buraya taşındı. Bu yerleşim, 2. Dünya Savaşı sırasında kesintiye uğradı ve köyler ve çiftlikler terk edildi ve daha sonra Libyalılar tarafından yeniden işgal edildi. Sıradağlar, II. Dünya Savaşı sırasında İngiliz Milletler Topluluğu ile Mihver Devletleri arasındaki büyük savaşların yapıldığı bir yerdi.[4]

Kurtuluş

Libya lideri Omar al-Muhtar, yirmi yıldan fazla bir süredir Libya'nın İtalyan kolonizasyonuna direnmek için bu yoğun ormanlık dağlık bölgeyi kullandı.[9]

Ayrıca bakınız

  • Akdeniz'in kuru ormanlık alanları ve bozkırları - alçak kotlar
  • Akdeniz ormanlık alanları ve ormanları - daha yüksek rakımlar
  1. ^ Carter, Theresa Howard (1963). "Reconnaissance in Cyrenaica" (PDF). Expedition. University of Pennsylvania Museum of Archaeology and Anthropology. 5 (3): 18-27, page 18. 31 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Nisan 2023. 
  2. ^ a b Röhlich, Pavel (1978). "Geological development of Jabal al Akhdar, Libya". Geologische Rundschau. 67 (2): 401-412. doi:10.1007/BF01802797. 
  3. ^ a b "Cyrenaica at 1300m". Hidden Journeys. 28 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2016. 
  4. ^ a b "Akhdar Mountains". Encyclopædia Britannica. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2016. 
  5. ^ Benzabih, Hosney A. (1982). "The Jabal Al Akhdar: A Half Century of Nomadic Livelihood". Malachlon, K. S. (Ed.). Social and Economic Development of Libya. Wisbech, Cambridgeshire, England: Menas Press. ss. 195-206. ISBN 978-0-906559-10-9.  r |ad1= eksik |soyadı1= (yardım); r eksik |soyadı2= (yardım)
  6. ^ El-Darier, S.M., El-Mogaspi, F.M. "Ethnobotany and Relative Importance of Some Endemic Plant Species at El-Jabal El-Akhdar Region (Libya)" World Journal of Agricultural Sciences Band 5, Nr. 3, 2009
  7. ^ Peter Mitchell; Paul Lane (2013). The Oxford Handbook of African Archaeology. Oxford University Press. ISBN 978-0191626159.  Yazar eksik |soyadı1= (yardım)
  8. ^ "Cyrenaica". Livius. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2016. 
  9. ^ "A symbol of resistance: Omar Mukhtar". Worldbulletin News. 7 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kırşehir</span> Kırşehir ilinin merkezi olan şehir

Kırşehir, Kırşehir ilinin şehir merkezidir. 1941 yılında Ankara'da toplanan I. Coğrafya Kongresi'nde bu bölgeye ve bölgenin Orta Kızılırmak Bölümü'ne alındı. Özellikle son yıllarda köylerin göç vermesiyle nüfus merkez ilçede yoğunlaşmıştır. 1927'de 13.000 olan 1990'da 73.538'e, 2000'de 88.105'e çıkmıştı. 2010'da 110.000 olan merkez ilçe nüfusu 2021 itibarıyla 160.737'dir.

<span class="mw-page-title-main">Fas</span> Kuzey Afrikada yer alan bir ülke

Fas, resmî adıyla Fas Krallığı, yaklaşık 37 milyon nüfusa ve 720.000 km² yüzölçümüne sahip bir Kuzey Afrika ülkesidir. Başkenti Rabat ve en büyük şehri de Kazablanka'dır. Mağrip ülkelerinden biri olan Fas'ın, Atlantik Okyanusu'dan Cebelitarık Boğazı'nı çevreleyip Akdeniz'de son bulan uzun bir sahil şeridi vardır. Doğuda Cezayir, kuzeyde İspanya, güneyde ise Moritanya ile komşudur. Aynı zamanda ülke, Batı Sahra adı verilen bölgede, 1975'te koloni ülkesi İspanya tarafından terk edildikten sonra hak iddia etmiş ve günümüzde de bölgenin dörtte üçünü fiilen yönetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Akdeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Akdeniz Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu'nun güneyinde Akdeniz kıyısı boyunca uzanır. Genişliği 120–180 km arasında değişir. Batı ve kuzey batısında Ege Bölgesi, kuzeyinde İç Anadolu Bölgesi, doğusunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi, güneyinde ise Akdeniz bulunur. Güneydoğudan Suriye ile komşudur. Türkiye'nin başka bölgelerinde olduğu gibi Akdeniz Bölgesi'nde de bölge sınırları ile yönetim birimleri olan illerin sınırları tümüyle çakışmaz.

<span class="mw-page-title-main">Halep çamı</span> Çamgiller familyasından bir bitki türü

Halep çamı, Pinaceae (çamgiller) familyasından Akdeniz bölgesine özgü bir çam türü.

<span class="mw-page-title-main">Yayla</span> yüksek yerlerdeki derin akarsu vadileriyle yarılmış, deniz yüzeyinden yüksekte kalan, düz arazi şekli

Yayla veya plato, yüksek yerlerdeki derin akarsu vadileriyle yarılmış, deniz yüzeyinden yüksekte kalan, düz arazi şeklidir. Yükseklikleri beş yüz metreden birkaç bin metreye kadar çıkabilir. Örneğin Türkiye'deki Erzurum-Kars Yaylası'nın yüksekliği 2000 metre civarında olmasına rağmen Orta Asya'da bulunan Pamir Yaylası'nın yüksekliği 4000 m civarındadır.

Taşeli Platosu, Güney Anadolu'da Orta Toroslarda yer alır. Batıda Akseki, doğuda ise Mut-Silifke hattı ile sınırlanır. Antalya Körfezi ile Mersin Körfezi arasında yarımadayı andıran kaba bir çıkıntı oluşturur. Eski zamanlarda "Taşlık Kilikya" anlamında "Cilicie Trachée" adı kullanılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Bölgesi</span> Türkiyenin Marmara Denizi çevresindeki coğrafi bölgesi

Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Samanlı Dağları</span>

Samanlı Dağları, Marmara Bölgesi'nde kuzeyde İzmit Körfezi, güneyde İznik Gölü ve Gemlik Körfezi'yle sınırlanan yörede, batıda Bozburun, doğuda Sakarya Nehri'nin Geyve Boğazı arasında yer alan dağlara verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">İran coğrafyası</span>

İran, Güneybatı Asya'da, Umman Körfezi, Fars Körfezi, Hazar Denizi, Irak, Türkiye ve Pakistan arasında bir coğrafik konuma sahiptir. İran yeryüzündeki en dağlık ülkelerden biridir. Dağlar, üzerlerinde ana tarım ve yerleşim bölgelerinin yer aldığı çok sayıda dar havza veya platoyu çevrelemektedir.

Kazakistan tarihi günümüzdeki Kazakistan'ın sınırları içinde kalan bölgelerin tarih öncesi zamanlardan günümüze kadar süregelen tarihidir.

<span class="mw-page-title-main">Derne Muharebeleri</span> Trablusgarp Savaşının bir parçası

Derne Muharebeleri, 16 Ekim 1911 ile 18 Ekim 1912 tarihleri arasında Derne'yi ele geçirmek isteyen İtalyan Krallığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasında Trablusgarp Savaşı sırasında yapılan muharebelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kermes meşesi</span>

Kermes meşesi, kayıngiller (Fagaceae) familyasından Akdeniz'e özgü bir meşe türü.

Adana Bölümü, Türkiye'nin coğrafi bölgelerinden Akdeniz Bölgesi'nin doğuda kalan bölümüne verilen isimdir. Batıda kalan kısım ise Antalya Bölümü olarak adlandırılır. Bölümün illeri; Adana, Mersin, Osmaniye, Kilis, Hatay, Kahramanmaraş'tır. Aynı zamanda, Akdeniz Bölgesi'nin yüzölçümü bakımından en büyük bölümüdür.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Libya İç Savaşı</span> Halife Hafterin yaptığı askeri darbe sonucunda ortaya çıkan iç savaş

İkinci Libya İç Savaşı, Libya topraklarının ve petrolünün kontrolünü isteyen rakip gruplar arasında devam eden bir çatışmadır. Başlangıçtaki çatışma; ve Şafak Yolculuğu Operasyonu ve başarısız askerî darbeden sonra kurulan başkent Trablus'taki "Ulusal Kurtuluş Hükümeti" olarak da adlandırılan Genel Ulusal Kongresi (GNC) hükûmeti ile çoğunlukla "Tobruk hükümeti" olarak da bilinen 2014 yılında tartışmalı olarak seçilen Temsilciler Meclisi hükûmeti arasındaydı.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan Sirenaykası</span> 1911den 1934e kadar var olmuş bir İtalyan kolonisi

İtalyan Sirenaykası, 1911'den 1934'e kadar var olmuş, günümüzün doğu Libya'sında bulunan bir İtalyan kolonisiydi. 1911 Trablusgarp Savaşı sırasında İtalya Krallığı tarafından Osmanlı İmparatorluğu'ndan İtalyan Trablusgarpı ile birlikte fethedilen bölgenin bir parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Moğol Platosu</span>

Moğol Platosu, Orta Asya Platosu'nun bir parçasıdır ve 37°46'-53°08'K enlemleri ile 87°40'-122°15'D boylamları arasında yaklaşık 3.200.000 kilometrekare (1.200.000 sq mi) boyunca uzanır. Doğuda Büyük Hingan Dağları, güneyde Yin Dağları, batıda Altay Dağları ve kuzeyde Sayan ve Hentiy dağları ile çevrilidir. Plato, Gobi Çölü'nün yanı sıra kurak bozkır bölgelerini içerir. En alçak noktası Hulunbuir'de ve en yüksek noktası Altay'da olmak üzere yaklaşık 1.000 ila 1.500 metre arasında değişen yüksekliğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">2014 Libya yerel seçimleri</span>

2014 yılında Libya'da yerel seçimler yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">2019-2021 Libya yerel seçimleri</span>

Mart ve Nisan 2019'da Libya'da 20 belediyede yerel seçimler yapıldı. Libya Merkez Belediye Meclisi Seçimleri Komisyonu, 2019 yılında toplamda 68 belediyede seçim yapılmasını hedefledi. 2019-20 Batı Libya Taarruzu'na ilişkin seçimlerin düzenlenmesinde yaşanan zorluklar nedeniyle, 2019'da seçimler tamamlanamadı. 2021 için planlanan en az 30 ek meclis için yapılan seçimlerle 2020 ve 2021'e kadar devam ettiler.

<span class="mw-page-title-main">Cebelü'l-Garbi (il)</span> Libyada il

Cebel-i Garbi ya da Batı Dağları, Libya'nın illerinden biridir. Adını Nafusa Dağları'ndan almıştır. 2007 yılında eski Yafran, Geryan ve Mizda illerinden kurulmuştur. 1995'ten 1998'e kadar Jabal al Gharbi de Baladiyah olarak var oldu. Cebel'ül Garb, doğuda Sirte ve Mısrata, kuzeydoğuda Murkub, kuzeyde Cefara ve Ez Zaviye, kuzeybatıda Nuket'ül Hams, batıda Nalut, kuzeyde Trablus, güneyde Vadi El Şati ve güneydoğuda El Cufra ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Suriye coğrafyası</span> Suriyenin coğrafi özellikleri

Suriye, Batı Asya'da, Arap Yarımadası'nın kuzeyinde, Akdeniz'in doğu ucunda yer almaktadır. Kuzeyde Türkiye, batı ve güneybatıda Lübnan ve İsrail, doğuda Irak ve güneyde Ürdün ile komşudur. Batıda sıradağlardan ve iç kesimlerde sarp bir alandan oluşur. Doğuda Suriye Çölü, güneyde ise Cebel el-Dürzi Sıradağları yer almaktadır. İlk bölge Fırat Vadisi tarafından ikiye bölünür. Fırat üzerinde 1973 yılında inşa edilen bir baraj, Suriye'nin en büyük gölü olan Esad Gölü adında bir rezervuar oluşturur. Suriye'nin en yüksek noktası Lübnan sınırındaki 2,814 metre yüksekliğindeki Hermon Dağı'dır. Nemli Akdeniz kıyısı ile kurak çöl bölgeleri arasında, ülkenin dörtte üçüne yayılan ve çöl boyunca esen sıcak ve kuru rüzgarları alan yarı kurak sarp bir bölge yer alır. Suriye'de toprakların yüzde 28'i ekilebilir, yüzde 4'ü kalıcı ürünlere ayrılmış, yüzde 46'sı çayır ve mera olarak kullanılırken sadece yüzde 3'ü orman ve ağaçlıktır.