İçeriğe atla

Jeanne Moreau

Jeanne Moreau
Doğum23 Ocak 1928(1928-01-23)
Paris, Fransa
Ölüm31 Temmuz 2017 (89 yaşında)
Paris, Fransa
Etkin yıllar1949-2017
EvlilikJean-Louis Richard (1949-1951)
Teodoro Rubanis (m.1966)
William Friedkin (1977-1979)
ÖdüllerCannes Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Ödülü
1960 Moderato cantabile
Career Altın Aslan
1992 Ömürboyu Başarı
Honorary Golden Berlin Bear
2000 Ömürboyu Başarı
Honorary Altın Palmiye
2003 Ömürboyu Başarı

Jeanne Moreau (d. 23 Ocak 1928, Paris - ö. 31 Temmuz 2017; Paris, Fransa), ünlü Fransız oyuncu. Bafta ödüllü olan Moreau, yönetmenlik ve senaryo yazarlığı da yaptı.

Yaşamı

Jeanne Moreau, 1928 yılında, İrlanda asıllı İngiliz bir dansçı olan Katherine ile restoran sahibi bir Fransız olan Anatole-Désiré Moreau' nun çocuğu olarak Paris' te dünyaya geldi.[1] Annesi Katolik kocası Anatole ile evlendiğinde Protestanlıktan Katolikliğe geçmişti. Moreau Paris Konsevatuarı'nda eğitim gördü.

Sahneye ilk çıkışı 1947 yılında Avignon Festivali' nde oldu. 20'li yaşları itibarıyla başarısından ötürü Comédie-Française' in başrol oyuncularından biri haline geldi. 1951' den sonra aldığı ufak rollerle sinema filmlerinde oynamaya başladı. 1958'de Louis Malle yönetmenliğindeki Elevator to the Gallows filmi ile sinemada dikkat çekmeyi başardı ve bu filmin ardından Yeni Dalga' nın ünlü yönetmenleri ve pek çok avangard yönetmenle çalışma şansı elde etti. Les Amants (The Lovers) filminin ardından medya onu yeni Bardot olarak tanıtmaya başladı. 1962'de, François Truffaut' nun Yeni Dalga etkisiyle çektiği çarpıcı filmi Jules et Jim' deki rolü ile dünyaca tanınan bir oyuncu haline geldi.[2] Bu film Truffaut' nun olduğu kadar Moreau' nun da en ünlü filmlerinden biri olacaktı.

Moreau, Michelangelo Antonioni (La notte and Beyond the Clouds), Jean-Luc Godard (A Woman Is a Woman), Orson Welles (The Immortal Story), Luis Buñuel (Diary of a Chambermaid), Elia Kazan (The Last Tycoon), Rainer Werner Fassbinder (Querelle) ve Wim Wenders (Until the End of the World) gibi yönetmenlerle başarılı filmlere imza attı.

Şarkıcı olarak da bir hayli başarılı olan Moreau, birkaç albüm çıkarttı. Bir keresinde Frank Sinatra ile birlikte Carnegie Hall' da sahne aldı. Oyunculuk ve şarkıcılığın ardından senaryo yazarlığı, yönetmenlik ve yapımcılık da yapmıştır. Oyuncu doğum yeri Paris'te 31 Temmuz 2017'de 89 yaşında ölmüştür. Cenazesi Paris'te bulunan mezarlıklardan Montmartre Mezarlığı'nda icra olunmuştur.

Filmleri

Oyuncu

  • The Little Theatre of Jean Renoir (1970) yönetmen: Jean Renoir
  • Monte Walsh (1970)
  • Nathalie Granger (1972) yönetmen: Marguerite Duras
  • Les Valseuses (1974)yönetmen: Bertrand Blier
  • Joanna Francesa (1975)yönetmen: Cacá Diegues
  • The Last Tycoon (1976) yönetmen: Elia Kazan
  • Monsieur Klein (1976) yönetmen: Joseph Losey
  • Querelle (1982) yönetmen: Rainer Werner Fassbinder
  • La Truite (1982) yönetmen: Joseph Losey
  • Nikita (1990) yönetmen: Luc Besson
  • La vieille qui marchait dans la mer (1991)
  • Until the End of the World (1991) yönetmen: Wim Wenders
  • A Foreign Field (1993) yönetmen: Charles Sturridge
  • Beyond the Clouds (1995) - yönetmen: Michelangelo Antonioni
  • The Proprietor (1996) - yönetmen: Merchant Ivory Film
  • I Love You, I Love You Not (1996)
  • Ever After (1998)
  • Cet amour-là (2001) - Marguerite Duras rolünde
  • Love Actually (2003) - cameo Marseilles Airport'daki kadın
  • Le Temps Qui Reste (2005) yönetmen: François Ozon
  • Roméo et Juliette (2006)
  • Désengagement (2007)
  • One Day You'll Understand (2008)

Yönetmen

  • Lumière (1976)
  • L'Adolescente (1979)
  • Lillian Gish (1983, Belgesel, tv için)

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2008. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2008. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">François Truffaut</span> Fransız film yönetmeni (1932 – 1984)

François Roland Truffautsöylenişi 16 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Fransız yönetmen, senarist, oyuncu ve Fransız Yeni Dalga akımının kurucularından.

<i>Siyah Gelinlik</i> (film, 1968) 1968 filmi

Siyah Gelinlik,, yönetmenliğini François Truffaut'nun yaptığı 1968, Fransa yapımı bir filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Hitchcock</span> İngiliz film yönetmeni (1899 – 1980)

Sir Alfred Joseph Hitchcock CBE, Birleşik Krallık doğumlu Amerikalı gerilim filmleri yönetmenidir. Londra'da dünyaya gelen ve mühendislik eğitimi gören Hitchcock; Psycho, North by Northwest, Vertigo, Rear Window ve The Birds gibi klasikleşmiş filmleriyle tanınır. Tüm zamanların en iyi yönetmenlerinden biri olarak kabul edilir. Gerilim ve cinayet filmleri ustasının 70'e yakın filmi mevcuttur.

<i>Serseri Aşıklar</i>

Serseri Aşıklar, 1960 yapımı Jean-Luc Godard filmi. Film, Fransız Yeni Dalga akımının ilk örneklerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Julie Delpy</span> Fransız-Amerikalı film yönetmeni, senarist ve sinema oyuncusu

Julie Delpy, Fransız-Amerikalı oyuncu, film yönetmeni, senarist ve şarkıcı-söz yazarı. NYU Tisch Sanat Okulu'nda film yapımcılığı okudu ve Europa Europa (1990), Homo Faber (1991), Üç Renk: Beyaz (1993), Before üçlemesi, Kurt Adam Paris'te (1997) ve Paris'te 2 Gün (2007) dahil olmak üzere 30'dan fazla filmde yönetmenlik, yazarlık ve oyunculuk yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Yeni Dalgası</span>

Fransız Yeni Dalgası, 1950 sonları ve 1960'larda, kısmen İtalyan Yeni Gerçekçilik akımından etkilenen bir grup Fransız film yapımcısı için eleştirmenler tarafından kullanılan bir terimdir. Yeni Dalga hiçbir zaman örgütlü bir hareket hâline gelmemiştir, buna karşın Yeni Dalga akımını benimseyen film yapımcıları kendilerinden emin bir biçimde klasik film formunu reddetmeleri ve tabuları yıkma cesaretleriyle bilinirler. Bu akım yönetmenlerinin birçoğu dönemin çehresini değiştiren toplumsal ve siyasi değişimlere filmlerinde yer vermiş; kurgu, görsel biçim ve sinematografik anlatımlarındaki farklılıklarla muhafazakâr paradigmadan kesin bir kopuş sergilemişlerdir. Yeni Dalga yönetmenleri film eleştirmenliğinden gelmektedir. Her film yeni bir roman gibi tüm uylaşımlardan bağımsız bir şekilde oluşturulur. Her film ayrı bir sanat manifestosu, ayrı bir sinema kuramı gibi oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Duru</span>

Yılmaz Duru, Türk oyuncu, yapımcı, yönetmen, senarist ve dansçı.

<i>Koleksiyoncu Kadın</i>

Koleksiyoncu Kadın 1967 Fransa yapımı filmdir.Özgün adı La Collectionneuse dür.İngilizce konuşulan ülkelerde The Collector adı ile gösterime sunulmuştu. Eric Rohmer 'in senaryosunu yazıp yönettiği filmin görüntü yönetmenliğini Néstor Almendros üstlenmiştir. Önemli rollerinde Patrick Bauchau,Haydée Politoff, Daniel Pommereulle, Alain Jouffroy, Mijanou Bardot ve Annik Morice rol almışlardır. Filmin üç başrol oyuncusu Patrick Bauchau,Haydée Politoff ve Daniel Pommereulle aynı zamanda senaryoda Rohmer'e yardımcı olmuşlar ve filmin diyaloglarını yazmışlardır. Eric Rohmer 'in "Altı Ahlak Hikayesi" serisini oluşturan 6 filminden üçüncüsü ve ilk uzun metrajlı olanıdır.Filmin özgün ismi Türkçede Koleksiyoncu anlamına gelmektedir.Serinin diğer filmleri ile bir bütünlük oluşturan bu film egemen ahlak anlayışı karşısında bireyin davranışlarını kadın-erkek ilişkileri açısından inceler.

<span class="mw-page-title-main">Wes Anderson</span> Amerikalı film yönetmeni

Wesley Wales Anderson Amerikalı yönetmen, yazar ve kısa film, sinema ve reklam yapımcısı. 2001 yılında En İyi Özgün Senaryo dalında Akademi Ödülleri adayı oldu.

<i>İdam Sehpası</i> (film) 1958 yapımı Fransız dram ve gerilim filmi

İdam Sehpası 1958 Fransa yapımı dramatik gerilim filmidir. Özgün adı Ascenseur pour l'échafaud olan bu modern kara filmin uluslararası ismi Elevator to the Gallows dur. Sinemalarda "İdam Sehpası" adıyla vizyona giren film, yıllar sonra TRT televizyonunda Ölüm Asansörü adıyla yayına verilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Henri Langlois</span> Fransız devlet adamı (1914-1977)

Henri Langlois, filmlerin korunması ve onarımı konusunda çalışmış bir öncüdür. Fransız Sinematek'inin kuran ve geliştiren kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Albert Austin</span>

Albert Austin, daha çok sessiz sinema döneminde aktif olarak çalışmış olan İngiliz asıllı oyuncu, yönetmen ve senaryo yazarıdır. Özellikle Charlie Chaplin'in başrolde olduğu sessiz filmlerdeki -ilginç bir takma bıyık kullandığı- rolleriyle hatırlanır.

<i>Dava</i> (film)

Dava 1962 Fransa, İtalya, Almanya ortak yapımı psikolojik dramatik filmdir. Özgün adı Le Procès dir. Film ABD'de The Trial adı ile gösterime sunulmuştur.

<i>Jeanne dArcın Tutkusu</i> (film, 1928)

Jeanne d'Arc'ın Tutkusu 1928 Fransa yapımı sessiz filmdir. Özgün adı La Passion de Jeanne d'Arc tır. İngilizce konuşulan ülkelerde The Passion of Joan of Arc adı ile gösterime sunulmuştur. Film Nisan 2000'de düzenlenen 28. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kim Novak</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Kim Novak, Amerikalı oyuncu ve eski modeldir. En önemli rollerinden birini Alfred Hitchcock'un Vertigo (1958) filminde oynayan Novak, 1950'lerin en ünlü oyuncularından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Sırrı Elitaş</span>

Sırrı Elitaş, Türk sinema oyuncusu, senaryo yazarı ve yönetmen.

<i>Kadın Kadındır</i>

Kadın Kadındır, 1961 Fransa - İtalya ortak yapımı romantik müzikal komedi filmidir. Özgün adı Une femme est une femme olan film ABD'de A Woman Is a Woman adı ile gösterilmiştir.

<i>Son Metro</i> 1980 Fransa yapımı dramatik film

Son Metro 1980 Fransa yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Le Dernier Métro olan film uluslararası gösterimlerde The Last Metro adıyla sunulmuştur.

<i>Aşıklar</i> (film, 1958) 1958 filmi

Aşıklar, 1958 Fransa yapımı romantik dramatik filmdir. Özgün adı Les Amants olan film İngilizce konuşulan ülkelerde The Lovers adıyla gösterilmiştir.

Fransız sineması bir yüzyılı aşkın bir süredir Lumiere Kardeşler'den başlayarak Amélie Poulain'e, yeni dalga akımından avant-garde akıma, Georges Méliès'den Cannes film festivali'ne kadar oluşturduğu kendine özgü kültürüyle başta Avrupa sineması olmak üzere dünya sinemalarını birçok yönden etkilemiştir. Fransız film endüstrisi, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılda dünyanın en önemli film endüstrisi olmuştur.