İçeriğe atla

Jean O'Leary

Jean O'Leary (d. 4 Mart 1948; ö. 4 Haziran 2005), Amerikalı gey ve lezbiyen hakları eylemcisi.

Biyografi

New York eyaleti Kingston'da dünyaya gelip Ohio'da büyüyen O'Leary, 1966'da liseden mezun olduktan sonra "dünya üzerinde kendi etkisi olmak" ("to have an impact on the world") için "Sisters of the Holy Humility" rahibe manastırına üye oldu. Cleveland State University psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra 1970'te manastırı terk edip sonradan kendi tecrübeleri hakkındaki Lesbian Nuns: Breaking Silence ("Lezbiyen Rahibeler: Sessizliği Bozmak") isimli 1984 yayımlı bir antoloji yazdı. New York'a yerleşip Yeshiva Üniversitesi'nde doktora çalışmaları yaptı.

Brooklyn'deki Gay Activists Alliance (GAA) branşına üye olarak ve sonradan eyalet siyasetçilerini lobi ederek dönemdeki yükselen gey hakları hareketine katıldı.[1] 1972'de erkek egemen GAA'yı terk edip feminist hareketin ilk lezbiyen eylemci gruplarından biri olan Lesbian Feminist Liberation'ı kurdu. İki sene sonra National Gay Task Force'a üye oldu. Buradaki rolü kapsamında yönetmen Bruce Voeller ile örgüt yönetimindeki cinsiyet eşitliğine dair müzakerelere girdi ve ortak yönetmen olarak üye oldu.

1977'de Beyaz Saray yardımcısı Midge Costanza ile yapılan müzakereler sonucu olarak O'Leary gey hakları eylemcilerinin Beyaz Saray'a katıldığı ilk toplantılarını düzenledi.[] Bir başkan komisyonuna seçilen ilk açık eşcinsel idi ("National Commission on the Observance of International Women's Year"'e Jimmy Carter tarafından seçildi). Bu görev kapsamında Houston'da düzenlenen bir konferansta gey ve lezbiyen haklarının dahil edilmesini müzakere etti.

1976'daki Demokratik Parti kongresine katılarak bir ulusal siyasi parti kongresine katılan ilk açık lezbiyen delege oldu. 12 sene boyunca Ulusal Demokratik Komitesi'nde görev yaptı; bunların 8'ini İcra Komitesi'nde sürdürdü.

1980'lerin ilk yılları boyunca kendi vurgusunu dönemdeki en büyük ulusal gey ve lezbiyen hakları grubu olan National Gay Rights Advocates'i geliştirmeye yönlendirdi. Bu grup AIDS hastalarının tedaviye erişebilmelerini sağlamak için agresif davalar açarak HIV/AIDS salgınının yasal ve sivil özgürlükler üzerindeki etkilerine tepki gösteren ilk gruplardan oldu.

1987'de Rob Eichberg ile birlikte National Coming Out Day'i kurdu.

57 yaşında iken Kaliforniya eyaleti San Clemente'de akciğer kanserinden öldü. Partneri Lisa Phelps,[2] kız çocuğu Victoria, oğlu David de Maria, onun hayat arkadaşı James Springer ve David ile James'in oğulları Aiden de Maria onun mirasını muhafaza etmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Marcus, Eric (1992). Making history : the struggle for gay and lesbian equal rights : 1945-1990. HarperCollins. ISBN 0060167084. 
  2. ^ "Jean O'Leary, 57, Former Nun Who Became a Lesbian Activist". The New York Times. 7 Haziran 2005. 4 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2008. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Ayrılıkçı feminizm kadın ve erkek arasındaki cinsel farklılıkların giderilemeyeceği inancına bağlı olarak heteroseksüel ilişkileri desteklemeyen bir feminizm türüdür. Ayrılıkçı feministler, genellikle, erkeklerin feminist harekete katkı yapamayacağına ve iyi niyetli erkeklerin dahi ataerkilliğin dinamiklerini birebir kopya ettiklerine inanırlar. Ayrılıkçı feministler, enerjilerini kullanmayı ve diğer kadınlarla olan bağlarını kuvvetlendirmeyi ataerkil çerçevenin dışından dolaşarak gerçekleştirmeye çalışırlar. Bu durum, çok tipik olarak politik ve sosyal hedefleri elde etmek için yalnızca kadınlarla çalışmayı, sadece kadınları içeren yaşam alanları ve aileler oluşturmayı, çalışma yaşamında ise erkekler için/erkeklerle birlikte çalışmamayı ve erkek çalışan tutulmamasını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Stonewall ayaklanmaları</span> 1969da eşcinsel hakları adına New Yorkta kendiliğinden ortaya çıkmış olan isyanlar

Stonewall ayaklanmaları, ABD'nin New York şehrinin Greenwich Village semtinde yer alan Stonewall Inn adındaki bir bara 28 Haziran 1969'da yapılan bir polis baskınından sonra başlayan bir dizi gösteri ve direniş eylemleridir. Bu gösteriler ABD tarihinde eşcinsellere ve cinsel azınlıklara baskı uygulayan bir sisteme karşı ilk açık direniş olarak tanımlanmaktadır. Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere tüm dünyadaki eşcinsel hakları hareketini tetikleyen olay olarak da kabul edilir.

AIDS Coalition to Unleash Power, AIDS pandemisini sona erdirmek için çalışan uluslararası, tabandan gelen bir siyasi gruptur. Grup, doğrudan eylem, tıbbi araştırma, tedavi ve savunuculuk yoluyla AIDS'li kişilerin yaşamlarını iyileştirmek için ve yasaları ve kamu politikalarını değiştirmek için çalışıyor.

<span class="mw-page-title-main">Coming Out Day</span>

Coming Out Day, coming out için uluslararası kutlanan medeni farkındalık günüdür ve lezbiyen, biseksüel, aseksüel, eşcinsel ve transseksüel (LGBTT) sorunları hakkında tartışmadır. LGBT toplulukları ve bunların destekçileri tarafından her yıl 11 Ekim gününde kutlanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Angola'da LGBT hakları</span>

21. yüzyılın ilk yarısında Angola'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireylerin hakları konusunda ilerlemeler kaydedilmiştir. Kasım 2020'de Ulusal Meclis, karşılıklı rıza kapsamında yer alan hemcins cinsel ilişkilerini suç olmaktan çıkaran yeni bir ceza kanununu kabul etti. Yeni ceza kanunu 11 Kasım 2020 tarihinde yayımlandı ve 90 gün sonra resmen yürürlüğe girdi. Ayrıca, cinsel yönelime dayalı istihdam ayrımcılığı 2015 yılından beri yasaktır; böylece Angola, LGBT bireylere bu tür korumaları tabi tutan tek Afrika ülkelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Frank Kameny</span> Amerikalı gay hakları aktivisti (1925-2011)

Dr. Franklin E. "Frank" Kameny, Amerikalı gökbilimci ve LGBT hakları eylemcisi. Amerikan gey hakları hareketinin en önemli kişilerindendir.

Daughters of Bilitis, ABD'deki ilk lezbiyen hakları örgütü. 1955 yılında San Francisco kentinde kuruldu. 1950'li yıllarda lezbiyen barlar kuşku uyandıran meşruiyete sahip oldukları ve bu nedenle polis baskınlarına maruz kaldıkları için DOB, lezbiyen barlarına bir alternatif sağlamak için kuruldu. Daughters of Bilitis'in kurucuları, kuruluş döneminde Mattachine Society gibi eşcinsel gruplarından haberdar olmadıklarını iddia ederler, zira lezbiyen ve gey hareketinin her iki tarafı arasında henüz irtibat yoktu.

March on Washington for Lesbian, Gay and Bi Equal Rights and Liberation, 25 Nisan 1993 tarihinde Washington kentinde yer almış büyük siyasi gösteri idi. Düzenleyicilerin tahmin ettiklerine göre 1 milyon kişi yürüyüşe katıldı, ancak Millî Park Servisi katılımın 300.000 olduğunu tahmin etti.

Gay Liberation Front, Stonewall ayaklanmalarına karşılık olarak Haziran 1969 ayında New York'ta kurulan bir lezbiyen ve gey siyasi örgütü idi. İsmi Vietnam Ulusal Kurtuluş Cephesi ismine benzerliğinden dolayı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gey Aktivistler İttifakı</span>

Gey Aktivistler İttifakı, Stonewall ayaklanmalarının ardından 21 Aralık 1969'da New York şehrinde Gay Liberation Front (GLF)'ın muhalif üyeleri tarafından kurulan bir gey hakları örgütü. İlk üyeleri arasında Jim Owles, Marty Robinson, Kay Lahusen, Arthur Bell, Arthur Evans, Sylvia Rivera, Marsha P. Johnson, Jim Coles ve Brenda Howard var idi. GAA, "tek siyasetli, siyasal olarak tarafsız, amacı 'tüm gey insanlara temel insan hakları, haysiyet ve özgürlük sağlamak" olan bir grup hâline gelmek istiyordu. GAA en çok 1970'ten 1974'e kadar etkin idi. 1980'e kadar Gay Activist isimli bir gazete yayınladılar. GAA ilk kez Church of the Holy Apostles buluştu. SoHo mahallesindeki 99 Wooster Street adresindeki "Firehouse" isimli GAA karargâhı Mayıs 1971'de işgâl edildi ve 15 Ekim 1974'te kundakçılar tarafından yakılıp kül edildi.

Zap, 1970'ler boyunca ABD'de kullanıma giren bir tür doğrudan eylemdir. Gey kurtuluş grubu Gay Activists Alliance'ın popüler ettiği zap, hem eşcinseller hem de heteroseksüellerin dikkatlerini LGBT haklarına çevirmek amacı ile bir kamu şahsiyeti utandırmak için tasarlanan gürültülü bir kamu gösteri idi.

John E. Fryer, M.D., Amerikalı psikiyatr ve gey hakları eylemcisi. En çok American Psychiatric Association 'in 1972'deki yıllık konferansına Dr. H. Anonymous ismi altında tebdilen verdiği anonim konuşması ile tanınır. Bu hadise, eşcinselliğin akıl hastalığı olarak Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı'ndan çıkarılması kararının kilit unsuru olarak nitelendirilmiştir. APA'nin John E. Fryer, M.D., Award 'ın ismi onun onuruna verilmiştir.

ONE, Inc., Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk gey hakları örgütlerinden biri idi.

Randolfe Hayden "Randy" Wicker, Amerikalı yazar, eylemci ve blogcu. Erken homophile ve gey kurtuluş hareketlerine katılmasının ardından Wicker, insan klonlaması konusunda etkin oldu.

<span class="mw-page-title-main">Morris Kight</span>

Morris Kight, Amerikalı eşcinsel hakları önderi ve barış eylemcisi. ABD'deki gey ve lezbiyen sivil haklar hareketinin özgün kurucularından biri olarak sayılır.

Dünya çapında LGBT hakları örgütleri listesi. Bir bölümü genel LGBT haklarını savunurken bazıları çeşitli uzmanlık alanları dahilinde çalışmakta olan örgütlerin listesidir.

LGBT sembolleri, Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender birliğini göstermek ve cinsel kimlik ve cinsel yönelimleri tanımlamak için semboller kabul edilir, semboller gey gurur, değerler ve tanımlamaları temsil eder. II. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından kullanılan pembe üçgen de bir eşcinsellik sembolüdür ancak Nazi Soykırımı'ndaki çağrışımları yinelemektedir.

İsraildeki Gey Erkek, Lezbiyen ve Biseksüeller Derneği (İbranice:  אגודת ההומואים, הלסביות, הביסקסואלים והטראנסקסואלים בישראל, Agudat HaHomoseksualim, HaLesbiyot, HaBiseksualim, VeHaTranseksualim BeYisrael, genelde bilinen adıyla Aguda, gay, lezbiyen, biseksüel ve transgender kişilerin haklarını geliştirmeye yardım etmek için temel düzeyde çalışan ulusal bir kâr amacı gütmeyen İsrail örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'da LGBT hakları</span>

Hırvatistan'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları son yıllarda genişletilmiştir, ancak LGBT bireyler LGBT olmayan sakinlerin karşılaşmadığı yasal zorluklara yine uğrayabilir. Hemcins birliktelikler, 2003 yılında "kayıtsız birlikte yaşama" durumlarıyla ilgili bir yasa kapsamında ilk kez resmî tanınma kazandı. 2013 yılında yapılmış bir referandumun sonucu olarak, Hırvatistan Anayasası'nda evlilik tanımını sırf bir erkek ve bir kadın arasında yapılan bir birliktelik olarak sabitleştirildi, böylece hemcins evlilikleri yasak oldu. 2014 yılında "Yaşam Ortaklığı Yasası" 'nın yürürlüğe girmesinden beri, kapsamlı evlat edinme hakları haricinde bilfiil olarak her alanda evli heteroseksüel çiftlerle eşit haklar hemcins çiftlere mevcut kılındı; evlat edinme konusunda ise, üvey evlat edinmeye benzer bir mekanizmayı hemcins çiftlere sunan bir "partner-vasi" sistemi sunuldu. Hırvatistan'da cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesine dayalı ayrımcılık yasaktır. ILGA-Europe'a göre Hırvatistan, LGBT hakları konusunda tüm Slav dünyasındaki en ileri ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuir çalışmaları</span>

Kuir çalışmaları, cinsel çeşitlilik çalışmaları veya LGBT çalışmaları, lezbiyen, gey, biseksüel, trans, cinsiyet disforisi yaşayan, aseksüel, kuir, cinsel kimliğini sorgulayan, interseks insanlara ve kültürlere ve bunlarla alakalı konulara odaklanan cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili konuların incelenmesidir.