İçeriğe atla

Jean François de Troy

Jean François de Troy
Genel bilgiler
Doğum adıJean François de Troy
Doğum27 Ocak 1679(1679-01-27)
Paris
Ölüm26 Ocak 1752 (72 yaşında)
Roma
UyrukFransız
AlanıResim, duvar halısı
Katıldığı akımlarRokoko

Jean François de Troy (27 Ocak 1679, Paris - 26 Ocak 1752, Roma), Fransız Rokoko ressamı ve duvar halısı tasarımcısıydı. Birçok ressamın bulunduğu bir aileden geliyordu. İlk eğitimini, portre ressamı olan babası François de Troy'dan aldı. Daha sonra İtalya'ya giderek 1699-1706 yılları arasında Roma'da kaldı. Bu dönemde birçok Kuzey İtalya kentine seyahat etti.

Kariyeri

Ressam, sanat hayatındaki ilk başarısını büyük boyuttaki tarihî ve alegorik tablolarla sağladı. Bunlara örnek, Londra'daki National Gallery'de bulunan 1733 tarihli Zaman Gerçeği Ortaya Çıkarır isimli tablodur. de Troy daha sonraki kariyerinde ise, zarif sosyal yaşamı betimleyen daha küçük ve canlı tabloları ile bilinmeye başladı. Bu alandaki en başarılı eserleri, biraz da Antoine Watteau'nun yarattığı akımın etkisiyle çizdikleriydi. Öyle ki, Alarm ya da Gouvernante Fidèle isimli tablonun (Victoria and Albert Museum, Londra, 1723), aslında Watteau'ya ait olduğu 19. yüzyılda anlaşıldı. Çok yönlü bir ressam olan de Troy ayrıca, Veronese ve Rubens etkileri taşıyan renkli ve akıcı bir tarza sahip tarihî ve mitolojik tablolar da çizdi.

1724 ile 1737 yılları arasında, Versay ve Fontainebleau sarayları için siparişler aldı ve Manufacture des Gobelins tarafından üretilecek olan, yedişer parçadan oluşan ikişer setlik duvar halılarını tasarladı. 1738'de Roma'daki Fransız Akademisi'nin yöneticisi olarak atandı ve hayatının kalanını bu şehirde geçirdi. de Troy, erken yaşta ölen karısının yanı sıra yedi çocuğunu da kaybetti. 26 Ocak 1752'de Roma'da öldü

Önemli eserleri

Kaynakça

Notlar

  1. ^ D. & P. Kladstrup, Champagne, s. 41, Harper Collins Publisher, ISBN 0-06-073792-1.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barbizon ekolü</span> Fransız manzara ressamlarının 1830-1870 arasında oluşturduğu grup

Barbizon ekolü, 19. yüzyılda Fransız bir ressam grubu tarafından uygulanan manzara resmi tarzını tanımlamak için kullanılır. Ekol ismini ressamların bir araya geldikleri Fontainebleau (Fransa) yakınlarındaki Barbizon köyünden alır.

<span class="mw-page-title-main">Alsas</span>

Alsas ya da Alzas, Fransa'nın 26 bölgesinden biridir. Yukarı Ren Nehri'nin batı kıyılarında Fransa'nın doğu sınırında bulunan Alsace bölgesi Almanya ve İsviçre ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Antoine Watteau</span> Fransız ressam (1684 – 1721)

Jean-Antoine Watteau, Fransız ressam.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Vermeer</span> Hollandalı ressam (1632-1675)

Johannes ya da Jan Vermeer. Evlerin içindeki gündelik hayatı betimlediği tablolarıyla tanınan Hollandalı Barok ressam.

<span class="mw-page-title-main">Edgar Degas</span> Fransız ressam (1834-1917)

Edgar Degas, tam adı Hilaire-Germain-Edgar Degas olan, Fransız ressam, heykeltıraş ve çizer. İzlenimcilik akımının kurucularından biri kabul edilse de ressam bu terimi reddedip gerçekçi olarak tanınmayı tercih ettiğini açıklamıştır. Tekniği başarılı bir ressam olan Degas, daha çok dans temalı resimleri ile tanındı. Çalışmalarının yarısından fazlası dansçılarla ilgiliydi. Bu çalışmaları aynı zamanda onun hareketin betimlemesindeki ustalığını gösteriyordu. Dans kadar at yarışları ve çıplak kadınlar çizmekte de başarılıydı. Portreleri de sanat tarihinin en başarılılarından kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Boudin</span> Fransız ressam (1824 – 1898)

Eugène Boudin, açık havada resim yapan ilk Fransız manzara ressamlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Théodore Géricault</span> Fransız ressam (1791 – 1824)

Théodore Géricault, özellikle Medusa'nın Salı isimli tablosuyla tanınan Fransız ressam ve taş baskı sanatçısıdır. Romantik akımın önderlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Antoine-Jean Gros</span> Fransız ressam (1771 – 1835)

Baron Antoine-Jean Gros, Fransız ressamdı.

Giovanni Battista Tiepolo, bilinen diğer adlarıyla Gianbattista veya Giambattista Tiepolo, Venedikli ressam ve baskı sanatçısıydı. Tiepolo, Venedikli fresk ressamlarının son "büyük ustası" olarak gösterilir. Gayet çok sayıda eser bırakmış ve sadece İtalya'da değil Almanya ve İspanya'da da çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tarih resmi</span>

Tarih resmi, 1667'de tarihçi, mimar ve Fransız klasizmi teorisyeni André Félibien tarafından oluşturulan türler hiyerarşisindeki "büyük türler" arasında yer alan resim türüdür.

Jean Désiré Gustave Courbet, Fransız ressam. On dokuzuncu yüzyılda Fransa'yı gerçekçilik akımıyla tanıştırdı. Courbet hayat görüşünü şöyle açıkladı:

<i>Tutuklular Çemberi</i>

Tutuklular Çemberi Hollandalı ressam Vincent van Gogh tarafından, 1890 yılında tuval üzerine yağlı boya ile çizilen tablo. 80 x 64 cm ebadındaki tablo Moskova'daki Puşkin Müzesi'nde sergilenmektedir. Tablo, Fransız ressam Gustave Doré'nin bir gravüründen esinle çizilmiştir.

Alexandre Cabanel, Fransız ressam.

<span class="mw-page-title-main">Jules Breton</span> Fransız ressam (1827 – 1906)

Jules Adolphe Aimé Louis Breton, 19. yüzyıl Fransız gerçekçiliğinin önde gelen ressamlarındandır. Çalışmalarında çoğunlukla Fransa'nın kır yaşantısını konu etmiştir. Geleneksel metotlara olan bağlılığı Jules Breton'u köylerin güzelliğinin ve pastoralliğinin önemli nakledicilerinden biri haline getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">J. Alden Weir</span> Amerikalı sanatçı (1852 – 1919)

Julian Alden Weir, Amerikalı izlenimci ressam. Weir, Greenwich, Connecticut yakınlarında kurulu olan Cos Cob Art Colony'nin üyesiydi. Ayrıca, profesyonel sanat kurumlarına karşı çıkmak için 1898'de bir araya gelen "Ten American Painters" grubunda yer alıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Paul Durand-Ruel</span> Fransız galerici (1831-1922)

Paul Durand-Ruel, İzlenimcilik sanat akımının içinde yer almış Fransız sanat simsarı. Durand-Ruel, ressamlarına maaş bağlayan ve kişisel sergiler düzenlemelerine destek veren ilk modern sanat tüccarlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">John Singer Sargent</span> Amerikalı ressam (1856 – 1925)

John Singer Sargent, İngiltere Kralı VII. Edward döneminin zengin ve asillerinin lüks hayatını anlatan portreleri ile tanınan Amerikalı ressam.

<span class="mw-page-title-main">Jean-François Millet</span> Fransız ressam (1814 – 1875)

Jean-François Millet Fransız ressam ve Fransa taşrasında doğan Barbizon ekolünün kurucularından. Millet, köylü sınıfına dair tablolarıyla bilinir ve eserleri realizm akımının bir parçası olarak sınıflandırılır.

François Boucher, Fransız ressam, el-işi duvar halısı tasarımcısı, tiyatro kostüm ve mizansen desinatörü. Rokoko akımının önemli temsilcisi. Boucher gayet kaliteli çok sayıda hazırladığı resim eserleri ile 18. yüzyıl Batı Avrupa resim ve dekoratif sanatının en iyi tanınmış ressamı olduğu iddia edilir. Patronu Fransa Kralı XV. Louis'in resmi gözdesi olan Madam Pompadour olup Boucher bu ünlü kadının birçok portresini yapmıştır. Boucher tablolarının konuları genellikle antik klasik temalar, dekoratif alegoriler ve pastoral peyzajlardır ve cinsel hislere hitabeden gayet erotik nü Venüs tabloları ile de gayet çok tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Michael Sweerts</span> Flaman Ressam

Michiel Sweerts ya da Michael Sweerts alegorik, tür resimleri, portre ve abartılı yüz ifadeleri olarak tanımlanan tronileri ile tanınan Barok dönem ressamı. Gezgin bir hayat süren ressam Roma, Brüksel, Amsterdam, İran ve Hindistan'da çalışmalar yaptı. Ressam Roma'dayken yaptığı Bamboccianti olarak da bilinen, düşük yaşam sahneleri, köylü hayatını tasvir ettiği eserlerle Hollandalı ve Flaman ressamlar grubuna bağlandı. Michael Sweerts, Bamboccianti türünde diğer ressamlara göre daha fazla üslupta ustalıkla birlikte sosyal, felsefi duyarlılık gösterdi. Yaşamı boyunca başarılı olan ressam ve eserleri 20. Yüzyılda yeniden keşfedilene kadar tarihte yaşamış diğer birçok ressam gibi ilgi görmedi.