İçeriğe atla

Jean Brun

Jean Brun (1919-17 Mart 1994) Fransız bir filozoftur. 1961 yılından 1986 yılına kadar Dijon Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapmıştır. Aristoteles ve Yunan felsefesi konusunda uzman birisi olup Kierkegaard ve Hristiyan felsefesi konularında kapsamlı yazılar yazmıştır.[1]

Kitapları

  • Platon et l'académie
  • Le stoïcisme
  • Socrate
  • Aristote et le lycée
  • La conscience et l'inconscient
  • Kierkegaard

Kaynakça

  1. ^ OpenLibrary.org. "Jean Brun". Open Library. 7 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Soren Aabye Kierkegaard, Danimarkalı filozof ve teolog.

<span class="mw-page-title-main">Varoluşçuluk</span> Felsefi ve edebi akım

Varoluşçuluk veya egzistansiyalizm, 19. yüzyıl sonları ile 20. yüzyılda kendi içlerindeki derin öğretisel farklılıklarına karşın felsefi düşüncenin salt düşünen özne ile değil eyleyen, duyumsayan, yaşayan bir birey olarak insan öznesi ile başladığı inancını paylaşan belli başlı Avrupalı filozofların çalışmalarına karşılık gelen terim. Varoluşçu düşüncede her ne kadar 'özgürlük' yaygın olarak tepe nokta kabul edilse de akımın ilksel erdemi, otantisitedir. Varoluşçuluğa göre bireyin başlangıç noktası "varoluşsal tutum" olarak adlandırılan tutumla, yani görünürde anlamsız veya absürt bir dünya karşısında bir kopma ve keşmekeşlik duygusu ile nitelenir. Pek çok Varoluşçu, geleneksel ya da akademik felsefeyi biçim ve biçemsel yönden gerçek insan deneyiminden fazlasıyla soyut ve uzak olarak görmüştür. Ruhbilimsel ve kültürel devinimlerin bireysel deneyimlerle birlikte var olabileceğini savunan bu felsefi akımda, erdemlilik ve bilimsel düşünce birlikteliğinin insan var oluşunu anlamlandırmak için yeterli olamayacağını, bundan dolayı mevcut birlikteliğin gerçek değer yargıları içinde yönetilen ileri düzey bir kategori olduğu düşünülmüştür. İnsanın varoluşunu anlamlandırma, kesin olarak bahsedilen bu otantik gerçeklikle mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Aydınlanma Çağı</span> aydınlanma felsefesinin oluştuğu çağ

Aydınlanma Çağı olarak adlandırılan tarihsel dönem, aydınlanma felsefesinin 18. yüzyılda doğup benimsenmeye başladığı dönemdir. Batı toplumunda 17. ve 18. yüzyıllarda gelişen, akılcı düşünceyi eski, geleneksel, değişmez kabul edilen varsayımlardan, önyargılardan ve ideolojilerden özgürleştirmeyi ve yeni bilgiye yönelik kabulü geliştirmeyi amaçlayan düşünsel gelişimi kapsayan dönemi tanımlar. Aynı zamanda Arapça eserlerin Latinceye çevirilmesi, Aydınlanma Çağı'na zemin hazırlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">19. yüzyıl felsefesi</span>

19. yüzyıl felsefesi öncelikli olarak Alman felsefesinde romantizmin ve idealizmin zirveye ulaştığı bir dönemdir. Aynı şekilde materyalizmin de yeni bir derinlik kazandığı ve öne çıktığı görülür. Fransız felsefesinde bir yanda Charles Fourrier, Pierre-Joseph Proudhon, Claude Henri de Saint-Simon gibi reformcu düşünürler; öte yanda da August Comte ile pozitivizmin belirginleştiği görülür. Tarihçi Tocqueville ile sosyolog ve düşünür olan Emile Durkheim'ı da buraya eklemek gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Felsefe</span> soyut, genel ve temel birtakım probleme ilişkin yapılan sistematik çalışma

Felsefe veya düşünbilim; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon (eyalet)</span>

Trabzon Eyaleti ya da Trabzon Beylerbeyliği 1598 yılında kurulan Osmanlı eyaleti. 1461'de Rum Eyaleti'ne bağlı Trabzon sancağı olarak kuruldu. 1520'de Erzurum Eyaleti'ne bağlanan sancak 1598'de ayrı bir eyalet oldu. Sınırları bir ara Anapa'ya kadar uzanan eyaletin 19. yüzyılda sınırları yaklaşık 27.210 km2 idi. 1864 yılında yeni vilayet sistemine geçilmesiyle Trabzon Vilayeti adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Charles Le Brun</span>

Charles Le Brun, Fransız ressam, Fransa Kralı XIV. Louis'nin saray ressamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kıta felsefesi</span>

Kıta felsefesi, Avrupa'daki 19. ve 20. yüzyıl felsefe geleneklerini tanımlamakta kullanılan terim. 20. yüzyılın ikinci yarısında anadili İngilizce olan filozoflar tarafından, analitik felsefenin dışında kalan görüş ve düşünceler için kullanılmaya başlanmıştır. Kıta felsefesi, şu akımları içinde barındırır: Alman idealizmi, fenomenoloji, varoluşçuluk, yorumsama, yapısalcılık, postyapısalcı felsefe, Fransız feminizmi, Frankfurt Okulu'nun eleştirel teorisi ve Batı Marksizmi ile psikoanalitik teorinin ilgili alanları.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Yves Le Drian</span> Fransız siyasetçi (d. 1947)

Jean-Yves Le Drian, Fransız siyasetçi, Fransa dışişleri bakanı.

LIBRIS, İsveç ulusal eşsiz katalogu. İsveç Ulusal Kütüphanesi tarafında yönetilmektedir. Sistem 6.5 milyon içerik arasında özgürce arama yapmaya izin veriyor.

<span class="mw-page-title-main">Jean Philippe</span> Fransız şarkıcı (1931 – 2022)

Jean Philippe, Fransız şarkıcı. 1959 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Fransa'yı temsil etmiş, daha sonra 1962 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsviçre'yi temsil etmişti. Jean, iki farklı ülkeyi temsil eden ilk şarkıcı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Matilda</span> İmparatoriçe, Kraliçe

İmparatoriçe Matilda, Anarşi olarak da adlandırılan iç savaş döneminde meşru İngiltere Krallığı hükümdar kraliçe olduğunu iddia etmiş ve kral olarak taç giymiş olan Stephen ile karşı çıkıp ortaya çıkan anarşide İngiltere'nin güney kısmını yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eugénie Le Brun</span>

Eugénie Le Brun ya da Madam Rüşdi, düzenlediği Salon toplantılarıyla kanaat önderliği yapmış Fransa doğumlu Mısırlı feminist entelektüel. Hüda Şaravi'nin yakın arkadaşıdır.

Jacques Le Brun, Fransız tarihçi. 17. yüzyıl Hıristiyanlık tarihi konusunda uzmanlaşmıştır.

Robert Merrihew Adams, metafizik, din felsefesi, etik ve erken modern felsefe tarihi konusunda (1990) uzmanlaşmış bir Amerikan analitik filozofudur. Adams, Søren Kierkegaard ve G.W. Leibniz gibi filozoflarının çalışmaları hakkında yayınları oldu. Din felsefesinde yaptığı çalışmalar, kötülük problemi ve teizm ile etik arasındaki ilişki üzerine etkili makaleler içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-André Deluc</span>

Jean-André Deluc veya de Luc İsviçreli bir jeolog, doğa filozofu ve meteorologdu. Ayrıca ölçü aletleri tasarladı.

<span class="mw-page-title-main">Claude Perrault</span>

Claude Perrault, Paris'teki Louvre Müzesi'nin doğu cephesinin tasarımına katılmasıyla tanınan Fransız mimardır. Ayrıca bir hekim ve anatomist olarak ve fizik ve doğa tarihi üzerine tezler yazan bir yazar olarak başarıya ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lodève (arrondissement)</span> Fransada arrondissement

Lodève arrondissementi, Fransa'nın Oksitanya bölgesine bağlı Hérault departmanında bulunan bir arrondissementtir. Yüzölçümü 2.005,0 km² olan arrondissementin nüfusu Ocak 2018 tarihi itibarı ile 144.166'dır. Arrondissementin alt prefektörlüğü Lodève'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nogent-le-Rotrou (arrondissement)</span> Fransada arrondissement

Nogent-le-Rotrou arrondissementi, Fransa'nın Merkez-Val de Loire bölgesine bağlı Eure-et-Loir departmanında bulunan bir arrondissementtir. Yüzölçümü 811,1 km² olan arrondissementin nüfusu Ocak 2018 tarihi itibarı ile 35.175'tir. Arrondissementin alt prefektörlüğü Nogent-le-Rotrou'dur.

<span class="mw-page-title-main">Millau (arrondissement)</span> Fransada arrondissement

Millau arrondissementi, Fransa'nın Oksitanya bölgesine bağlı Aveyron departmanında bulunan bir arrondissementtir. Yüzölçümü 3.741,7 km² olan arrondissementin nüfusu Ocak 2018 tarihi itibarı ile 79.672'dir. Arrondissementin alt prefektörlüğü Millau'dur.