İçeriğe atla

Jean-Pierre Thystère Tchicaya

Jean-Pierre Thystère Tchicaya
6. Kongo Cumhuriyeti Devlet Başkanı
Görev süresi
5 Şubat 1979 - 8 Şubat 1979
Yerine geldiğiJoachim Yhombi-Opango
Yerine gelenDenis Sassou Nguesso
Kişisel bilgiler
Doğum 7 Ocak 1936
Pointe-Noire
Ölüm 20 Haziran 2008
Paris

Jean-Pierre Thystère Tchicaya (d. 7 Ocak 1936 - ö. 20 Haziran 2008), Kongolu siyasetçi. Tchicaya, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1979 yılında üç gün gibi kısa bir süre geçici olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Kongo İşçi Partisi'nin kurucu üyeleri arasında yer alan Tchicaya, dönemin devlet başkanı Joachim Yhombi-Opango'nun iki yıllık iktidarının ardından 5 Şubat 1979 tarihinde rüşvet suçlamaları ve partinin çizgisinin dışına çıkma gerekçeleri ile makamdan ayrılmaya zorlanması sonrasında devlet başkanlığı görevini devralmıştır. Bu görev üç gün boyunca üstlenen Tchicaya, 8 Şubat 1979 tarihinde Denis Sassou Nguesso'nun devlet başkanı olarak belirlenmesi ile görevi kendisine devrederek makamdan ayrılmıştır. Kongo İşçi Partisi'nin Mart 1979'da gerçekleştirdiği toplantıda Tchicaya, partinin en yetkili ikinci kişisi olarak devlet başkanlığı yardımcılığı görevine getirilmiş, Tchicaya'da bu görevi 1984 yılına kadar sürdürmüştür.[1] 1984 yılında konu ile ilgili resmi bir açıklama yapılmasa da Tchicaya tüm görevlerinden azledilerek partiden uzaklaştırılmıştır. Tchicaya'nın konu ile ilgili bir açıklama yapılmasa da Brazzaville'de 1982 yılında gerçekleştirilen bombalı araç saldırılarına karıştığı iddiaları üzerine gerçekleştirildiği tahmin edilmiştir. Bu davalarda kendisinin haricinde on kişi daha yargılanmış ve kendisi beş yıllık hapis cezası çarptırılmıştır.[2]

Tchicaya 1990 yıllarda yeniden siyaset sahnesinde olmuş, Kongo İşçi Partisi'nden ayrıldıktan sonra muhalefette yer alan National Union for Democracy and Progress (UNDP) içerisinde kendine yer bulmuş, daha sonra da bu partiden de ayrılarak kendi kurduğu Rassemblement pour la démocratie et le progrès social partisinde yoluna devam etmiştir. 1992 yılında gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimlerine katılan Tchicaya, oyların sadece %5,78'ini elde ederek beşinci sırayı alabilmiştir.[3] İlerleyen yıllarda da Kongo siyasetinde önemini koruyan Tchicaya 2002 ile 2007 yılları arasında Kongo Ulusal Meclisi başkanlığını yürütmüştür.

2007 yılında kendisinin öldüğüne dair gündeme gelse de bu iddialar yalanlanmıştır.[4] Bu iddiaların bir yıl sonrasında Tchicaya'nın Paris'te bir hastanede 20 Haziran 2008 tarihinde öldüğü resmen açıklanmıştır.

Kaynakça

  1. ^ Rémy Bazenguissa-Ganga, Les voies du politique au Congo: essai de sociologie historique (1997), Karthala Editions, Sayfa 446
  2. ^ John Frank Clark,Samuel Decalo - Historical Dictionary of Republic of the Congo - Sayfa 417-418
  3. ^ John F. Clark, "Congo: Transition and the Struggle to Consolidate", in Political Reform in Francophone Africa (1997), ed. John F. Clark and David E. Gardinier, Sayfas 70–71
  4. ^ "Tchicaya hakkında bilgiler". 31 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2016. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Joachim Yhombi-Opango
Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı
1979
Sonra gelen
Denis Sassou Nguesso

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tony Blair</span> Birleşik Krallık başbakanı (1997–2007)

Sir Anthony Charles Lynton Blair, Britanyalı avukat, siyasetçi ve eski başbakan. Kariyerine İşçi Partisinde başlamış olan Blair, 1997 - 2007 yılları arasında Birleşik Krallık Başbakanlığı, 1994-2007 yılları arasında İşçi Partisi Başkanlığı yaptı. 1983-2007 yılları arasında Birleşik Krallık Parlamentosunda Sedgefield Milletvekili olarak yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Cumhuriyeti</span> Orta Afrikada bir ülke

Kongo Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta batı bölümünde yer alan bir ülkedir. Kongo-Brazzaville olarak da adlandırılan ve 1969 ile 1991 yılları arasında Kongo Halk Cumhuriyeti olarak varlığını sürdüren ülkenin sınır komşularını Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo DC, Angola'ya bağlı olan ancak anakara ile fiziki bağlantısı bulunmayan Cabinda bölgesi, Gabon ve Atlas Okyanusu oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Brazzaville'dir.

<span class="mw-page-title-main">Zaire</span> 1971 yılından 1997 yılına kadar bugünkü Kongo DC sınırları içerisinde kurulan devlet

Zaire veya resmî adıyla Zaire Cumhuriyeti, 1971 yılından 1997 yılına kadar bugünkü Kongo Demokratik Cumhuriyeti sınırları içerisinde kurulan devlet.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Kabila</span> 4. Kongo Demokratik Cumhuriyeti devlet başkanı

Joseph Kabila Kabange, daha çok Joseph Kabila olarak bilinir, babası Laurent-Désiré Kabila'nın 2001 yılının ocak ayında suikast sonucu ölmesinden sonra Kongo Demokratik Cumhuriyeti'de 2001 ile 2019 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan Halk Partisi</span> Pakistan’da bir siyasi parti

Pakistan Halk Partisi, Pakistan'da Sosyalist Enternasyonal'a bağlı sosyal demokrat bir siyasi parti. Parti, kurulduğu günden bu yana 5 kez iktidara gelmiştir. Pakistan Halk Partisi liderleri her zaman Butto ailesinden olmasına rağmen Benazir Butto'nun ölümünden sonra liderlik Zerdari ailesine geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Antoine Gizenga</span> Kongolu politikacı

Antoine Gizenga, Kongolu siyasetçi. Gizenga, Afrika ülkesi Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 30 Aralık 2006-10 Ekim 2008 tarihleri arası başbakan olarak görev yaptı. Birleşmiş Lumumbist Partisi'nin (PALU) genel başkanlık görevini yürütüyordu.

<span class="mw-page-title-main">Denis Sassou Nguesso</span> 5. Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı

Denis Sassou Nguesso, Kongolu asker ve siyasetçi. Nguesso, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1979 ile 1992 yılları arasında gerçekleştirdiği devlet başkanlığı görevini ülkede çıkan iç savaş sonucunda 1997 yeniden üstlenmiştir ve bu görevi günümüzde de sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Teodoro Obiang Nguema Mbasogo</span> 2. Ekvator Ginesi devlet başkanı

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, Ekvator Gineli asker ve siyasetçi. Mbasogo, Afrika ülkesi Ekvator Ginesi'nde 1979 yılından bu yana devlet başkanlığı makamında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore ebedi lideri</span>

Kuzey Kore Ebedi Lideri, Kuzey Kore'nin ölen liderlerine ölüm sonrası unvanlar verilmesi uygulamasına atıfta bulunmaktadır. "Juche Kore'nin Ebedi Liderleri" ifadesi, 30 Haziran 2016'da değiştirildiği gibi Anayasa'ya giriş satırında ve ardından yapılacak revizyonlarda belirtildi.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Cumhuriyeti devlet başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülke 1960 ile 1970 yılları arasında Kongo Cumhuriyeti, 1970 ile 1992 yılları arasında Kongo Halk Cumhuriyeti ve 1992 yılından itibaren de tekrar Kongo Cumhuriyeti olarak adlandırılmıştır. Ülkede devlet başkanı olarak görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">France-Albert René</span> Seyşeller devlet başkanı (1977-2004)

France-Albert René, Seyşelli siyasetçi. René, Afrika ada ülkesi Seyşeller'de ülkenin ikinci devlet başkanı olarak 1977-2004 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Alphonse Massemba-Débat</span> 2. Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı

Alphonse Massemba-Débat, Kongolu öğretim görevlisi ve siyasetçi. Massemba-Débat, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1963 ile 1968 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Raoul</span>

Alfred Raoul, Kongolu siyasetçi. Raoul, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1968 yılında kısa bir süre devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Marien Ngouabi</span> 3. Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı

Marien Ngouabi, Kongolu asker ve siyasetçi. Ngouabi, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1968 yılından 1977 yılına kadar devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Joachim Yhombi-Opango, Kongolu asker ve siyasetçi. Yhombi-Opango, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1977 yılından 1979 yılına kadar devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

1989 Ekvator Ginesi devlet başkanlığı seçimi, Ekvator Ginesi'nde 25 Haziran 1989 tarihinde gerçekleştirilen seçimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Louis Lansana Beavogui</span> Gineli siyasetçi

Louis Lansana Beavogui, Gineli doktor ve siyasetçi. Beavogui, Afrika ülkesi Gine'de 1972 ile 1984 yılları arasında başbakanlık makamında ve 1984 yılında da kısa bir süre geçici olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Daniel arap Moi</span> Kenya başkanı

Daniel Toroitich arap Moi, Kenyalı siyasetçi. Moi, bir Afrika ülkesi olan Kenya'nın ikinci devlet başkanı olarak 1978 ile 2002 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jerry Rawlings</span> Gananın 4. devlet başkanı

Jerry John Rawlings ya da kısaca J.J. ), Ganalı asker ve siyasetçi. Rawlings, Afrika kıtasında bulunan Gana'da 1981 ile 2001 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pascal Lissouba</span> 6. Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı

Pascal Lissouba, Kongolu siyasetçi. Ngouabi, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1992 yılından 1997 yılına kadar devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.