İçeriğe atla

Jean-Pierre Houël

Jean-Pierre Houël
Jean-Pierre Houël'in Portresi, François-André Vincent
Doğum (1735-06-28 ) 28 Haziran 1735
Rouen, Fransa
Ölüm 14 Kasım 1813 (1813-11-14) (78 yaşında)
Fransa
Milliyet Fransız
Meslek Neoklasik ressam

Jean-Pierre-Louis-Laurent Houël (28 Haziran 1735 - 14 Kasım 1813) [1] Fransız ressam, gravürcü ve teknik ressamdı. Houël, uzun yaşamı boyunca Louis XV'in saltanatına, Fransız Devrimi'ne ve Napolyon'un Birinci İmparatorluk dönemine tanık oldu.

Biyografisi

Jean-Pierre Houël Rouen'de, onu on beş yaşındayken şehrin resim akademisine gönderen, varlıklı zanaatkarlardan oluşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.[1]

Resim akademisiyken, seçtiği manzara resmi uzmanlığı üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olacak olan ilk Hollandalı ve Flaman ressamların sanatıyla tanıştı. 1758'de Houël bir manzara gravürleri kitabını yayınladı ve 1768'de Dük de Choiseul'un taşra mülkü Château de Chanteloup'un altı farklı açısından manzarasını çizdi.[1] Ertesi yıl nüfuzlu patronları ona Roma'daki Fransız Akademisi'nde bir yer sağladılar. Burada, İtalyan geleneklerine, manzaralarına ve antik yerlerine hayran oldu ve Güney İtalya'yı dolaştı ve 1770'lerin başında Paris Salonlarında sunduğu guaj çizimlerini halkın geniş bir kesminin dikkatini çeken sergiler de yaptı.[1]

1776-1779 yıllarını Sicilya, Lipari ve Malta'da seyahat ederek geçirdi, ardından yolculuğuna dayanarak dört ciltlik bol resimli seyahat kitaplarından(1782-1787) oluşan bir dizi olarak yayınladı. Houël'in asıl amacı yerel topoğrafyayı göstermekti, ancak onun hassas sulu boya uygulamaları aynı zamanda ışık ve atmosferin etkilerini de harikulade bir şekilde yakaladı. Bu projelerin finansmanına yardımcı olmak için ön çizimlerini 1780'de Paris'te sattı. 1789 yılında yaptığı Bastille Baskını resmi bugün hala yaygın simge durumundadır. Louis XVI 46 adet çizimini satın aldı ve Rusya Çariçesi II. Katerina 500'den fazlasını satın aldı. Bunların 260'ı bugün hala St. Petersburg'daki Hermitage Müzesi'nde saklanıyor.[1]

Daha sonraki yıllarda Houël filler üzerine iki resimli inceleme yayınladı. Diğer hayvanlar için yaptığı çizimleri de onun ileri ki yıllarda daha fazla zoolojik çalışma yayınlamaya hazırlandığını gösteriyor; ancak yetmiş sekiz yaşında ölmesiyle bu çalışmaları yarıda kaldı.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f Conisbee 1996.
  • Conisbee, Philip (1996). "Hoüel, Jean-Pierre-Louis-Laurent", cilt. 14, s. 799, The Dictionary of Art'ta, Jane Turner tarafından düzenlendi, 1998'de küçük düzeltmelerle yeniden basıldı. New York: Grove. . Ayrıca Oxford Art Online'da (abonelik gereklidir).

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barbizon ekolü</span> Fransız manzara ressamlarının 1830-1870 arasında oluşturduğu grup

Barbizon ekolü, 19. yüzyılda Fransız bir ressam grubu tarafından uygulanan manzara resmi tarzını tanımlamak için kullanılır. Ekol ismini ressamların bir araya geldikleri Fontainebleau (Fransa) yakınlarındaki Barbizon köyünden alır.

<span class="mw-page-title-main">Bastille Baskını</span> Fransız Devriminin bir parçası

Bastille Baskını veya Bastille Hapishanesi Baskını, 14 Temmuz 1789'da Fransa'nın başkenti Paris'te devrimci isyancıların Bastille olarak bilinen Orta Çağ'dan kalma cephanelik, kale ve siyasi hapishaneyi basarak kontrolü ele geçirmeye çalışmasıyla meydana gelmiş baskın.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Boudin</span> Fransız ressam (1824 – 1898)

Eugène Boudin, açık havada resim yapan ilk Fransız manzara ressamlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Delacroix</span> Fransız ressam (1798–1863)

Ferdinand Victor Eugène Delacroix Fransa'nın en önemli Romantik ressamlarından birisidir. Ressamın ifadesi güçlü fırça darbeleri ve renklerin optik etkileri üzerine çalışmaları Empresyonistleri, egzotik olana tutkusu da Sembolistleri etkilemiştir. Fransız şair Baudelaire, onu "Rönesans'ın son büyük ressamı ve modern dönemin ilk büyük ressamı" olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Berthe Morisot</span> Fransız ressam (1841 – 1895)

Berthe Marie Pauline Morisot, bir Fransız ressamı ve Paris'te İzlenimcilik (Empresyonizm) akımıyla tanınan ressam çevresinin üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Orangerie Müzesi</span> Pariste sanat müzesi

Orangerie Müzesi, Paris'te bulunan bir sanat müzesidir. Müzede izlenimcilik, ard izlenimcilik ve Paris Okulu akımlarına ait tablolar sergilenir. Paul Cézanne, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Claude Monet, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Henri Rousseau, Chaim Soutine, Alfred Sisley ve Maurice Utrillo gibi ressamların eserleri müzede yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Odilon Redon</span> Fransız ressam (1840 – 1916)

Daha çok Odilon Redon adıyla tanınan Bertrand-Jean Redon Fransa'nın Akitanya bölgesindeki Bordo şehrinde doğmuş sembolist bir ressam ve baskı ustasıydı.

Alexandre Cabanel, Fransız ressam.

Claude Joseph Vernet, Fransız ressam. Oğlu, Antoine Charles Horace Vernet de kendisi gibi ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Marc Nattier</span> Fransız ressam (1685 – 1766)

Jean-Marc Nattier, Fransız ressam. Nattier, Paris'te portre ressamı Marc Nattier ve minyatürcü Marie Courtois'in ikinci oğlu olarak dünyaya geldi. XV. Louis'nin sarayındaki kadınların mitolojik temalarda yaptığı portreleriyle tanındı.

<span class="mw-page-title-main">John Henry Twachtman</span> Amerikalı ressam (1853 – 1902)

John Henry Twachtman, kariyeri boyunca farklı stillerde eserler üreten, ancak en çok izlenimci manzara resimleri ile bilinen Amerikalı ressam. İzlenimcilik akımı dahilinde daha kişisel ve deneysel eserler veren Twachtman, profesyonel sanat organizasyonlarına karşı çıkan bir ressam grubu olan "Ten American Painters" üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Charles Le Brun</span>

Charles Le Brun, Fransız ressam, Fransa Kralı XIV. Louis'nin saray ressamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Simon Vouet</span> Fransız ressam (1590 – 1649)

Simon Vouet, Fransız ressam ve dekoratördür.

<span class="mw-page-title-main">John Singer Sargent</span> Amerikalı ressam (1856 – 1925)

John Singer Sargent, İngiltere Kralı VII. Edward döneminin zengin ve asillerinin lüks hayatını anlatan portreleri ile tanınan Amerikalı ressam.

François Louis Français, Fransız ressam.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Varınca</span> Türk ressam

Adnan Varınca Natürmort çalışmaları ile tanınan Türk ressamdır. Daha çok doğa ve meyve çizimleri üzerine çalıştı. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra kendi imkânlarıyla Paris'e gitti. 1973'te Türkiye'ye geri döndü ve toplu olarak kişisel sergilerini düzenledi. 1980 ve 2006'da resim dalında prestijli ödüller kazandı.

<i>Veduta</i>

Veduta bir şehir manzarasının ileri derecede detaylı ve genelde büyük ölçülerde resim ya da gravür olarak çizilmiş görüntüsünden oluşan peyzaj türü. Veduta ressamlarına İtalyancada vedustisti denir.

<span class="mw-page-title-main">Nicolas de Staël</span> Rus ressam (1914 – 1955)

Nicolas de Staël, Rus kökenli Fransız ressam. Taşizm akımına mensup olup kalın impasto tekniği ile yaptığı oldukça soyut manzara tabloları ile tanınır. Ayrıca kolaj, illüstrasyon ve kumaş alanında da eserler vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Maxime Maufra</span> Fransız ressam (1861 – 1918)

Maxime Maufra, bir Fransız manzara ve deniz ressamı, gravür ve litografi uzmanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Marie Pierre</span> Fransız ressam (1714-1789)

Jean-Baptiste Marie Pierre Fransız ressam, teknik ressam ve yöneticiydi.