İçeriğe atla

Jean-Pierre Adam

Jean-Pierre Adam (24 Kasım 1937, Paris doğumlu), antik mimari konusunda uzmanlaşmış bir Fransız mimar ve arkeologdur.

Yaşamı

Adam, Paris'te doğdu. 1965 yılında Mimarlık Okulu'ndan özel bir diploma aldıktan sonra CNRS'in (Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi) antik mimari bölümüne girdi.[1] Fransa ve dünya çapında birçok anıtsal çalışma gerçekleştirdi ve Vincennes Şatosu'nun kuzey kulesinde yer alan Paris Antik Mimarlık Bürosu'nun müdürü oldu.

Adam, Pompeii de dahil olmak üzere Akdeniz çevresindeki çeşitli Antik Roma, Yunan ve Mısır mimari kazı alanlarında çeşitli çalışmalar yürütmüştür.[2] 1999 yılında, Roman Building: Materials and Techniques (Roma Mimarisi: Malzemeler ve Teknikler) adlı bir kitap yayınladı.[3] Daha önce, 1991-1999 yılları arasında Christiane Ziegler ve Guillemette Andreu-Lanoë ile birlikte Saqqarah'taki Akhethetep Mezarı'nı kazmış ve bulgularını bir kitapta yayınlamıştı. Ayrıca L'architecture militaire grecque (2000) adlı Yunan askeri mimarisi üzerine ve Les pyramides d'Égypte (Mısır Piramitleri) üzerine kitaplar yazmıştır. Antik Mimarlık Araştırma Enstitüsü'nde araştırmalar yapmıştır.[4]

2021 itibarıyla, École du Louvre, École de Chaillot,École d'architecture de la ville et des territoires Paris-Est ve École Polytechnique Fédérale de Lausanne'da (EPFL) ders vermekteydi; ayrıca Paris, Roma ve Lübnan'da da görevlerde bulunmuştu.[5]

  1. ^ Prey, Pierre de la Ruffinière Du (1994). The villas of Pliny from antiquity to posterity. University of Chicago Press. s. 220. ISBN 978-0-226-17300-9. Erişim tarihi: 16 Haziran 2011. 
  2. ^ Jashemski, Wilhelmina Mary Feemster; Meyer, Frederick Gustav (2002). The natural history of Pompeii. Cambridge University Press. s. 234. ISBN 978-0-521-80054-9. Erişim tarihi: 16 Haziran 2011. 
  3. ^ Adam, Jean-Pierre (1999). Roman building: materials and techniques. Routledge. ISBN 0-415-20866-1. 
  4. ^ Maele, Symphorien van de; Fossey, John M. (1992). Fortificationes antiquae: including the papers of a conference held at Ottawa University, October 1988. J.C. Gieben. s. 5. ISBN 978-90-5063-086-3. Erişim tarihi: 16 Haziran 2011. 
  5. ^ EPFL: Jean-Pierre Adam[]. Accessed 5 July 2013

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Neoklasisizm</span> Antik Yunan ve Antik Romanın "klasik" sanat ve kültüründen ilham alan sanat hareketleri

Neoklasisizm, Antik Yunan ve Antik Roma dönemine ait tarzların yeniden canlandırılmasıyla ortaya çıkan bir akımdır. Bu akımın en önemli özelliklerinden biri önceki dönemlerdeki Barok ve Rokoko sanatındaki aşırı süslemeciliğe duyulan tepkinin ortaya konulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Kuban</span> Türk mimar ve akademisyen (1926–2021)

Doğan Kuban, Türk mimar ve akademisyendir. Türkiye'nin ilk ve en önemli mimarlık tarihçilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Fransa mimarisi</span>

Fransız mimarisi veya Fransa mimarisi, Fransız ve yabancı asıllı mimarların Fransa Cumhuriyeti coğrafi sınırları içinde tasarladığı veya inşa ettiği mimari eserlere verilen genel isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Antik Roma mimarisi</span> Antik Roma mimarisine genel bakış

Antik Roma mimarisi, MÖ 1. ve MS 4. yüzyıllar arasında merkezi İtalya olmak üzere Roma İmparatorluğu'nun egemen olduğu Akdeniz havzası ve çevresini etkileyen bir mimaridir. Kökeni Etrüsk mimarisine dayanan bu mimari tür, MS 4. yüzyılda Hristiyanlığın resmen kabulü ile bir "Hristiyan mimarisi" halini almış, Roma İmparatoluğu'nun ikiye ayrılmasından sonra 15. yüzyıla kadar yaşayan Doğu Roma mimarisi ise Bizans mimarisi adı ile tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pompeii</span> Antik Roma Kenti

Pompeii, Pompei komünü sınırları içerisinde, İtalya'nın kısmi özerk bölgesi Campania'da, Napoli şehri yakınlarında bulunan ve hâlâ kısmen gömülü olan yıkıntı halindeki antik Roma kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Cüneyt Budak</span>

Cüneyt Budak, Türk mimar, teorisyen ve eğitimci.

Christian de Portzamparc Fransız bir mimar ve şehir plancısıdır. 1970 yılında Paris’te yer alan École Nationale des Beaux Arts’dan mezun olduğundan beri mimarlık mesleğini sürdürmektedir. Tasarımlarında bulunduğu ortama, şehre ve çevreye hassasiyet göstermesi Christian de Portzamparc’ın önemli mimari özelliklerinden birisidir. 1994 yılında Pritzker Mimarlık Ödülü’nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Jean Nouvel</span> Fransız mimar  (d. 1945)

Jean Nouvel, Fransız mimar. Başta Ağa Han Mimarlık Ödülü ve Pritzker Mimarlık Ödülü olmak üzere birçok ödüle de layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Roma sarnıçları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Roma sarnıçları listesi Antik Roma sarnıçları üzerine bir özet sunar. Taze su havzası yaygın bir şekilde Su kemeri ve onun kol hatları üzerinden taşınmak suretiyle şehirdeki evlere, kırsal alandaki villalara, imparatorluk saraylarına, Roma hamamı veya Roma ordusu deniz üssüne su sağlandı.

Mimarlık teorisi veya mimari teori mimarlık hakkında düşünmek, tartışmak ve en önemlisi yazmak eylemlerine verilen isimdir. Mimarlık teorisi dünyanın birçok yerinde mimarlık fakültelerinde öğretilmekte ve bazıları da belli mimarlar tarafından benimsenip uygulanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mimarlık tarihi</span>

Mimarlık tarihi farklı uygarlıklar, ülkeler ve zamanlardaki mimarlık tarihininin gelişimini inceler.

<span class="mw-page-title-main">Bizans mimarisi</span> Doğu Roma mimarisine genel bakış

Bizans mimarisi, Bizans İmparatorluğu mimarisidir. İmparatorluk, Büyük Konstantin, Roma İmparatorluğu başkentini Roma'dan Byzantion'uma doğuya taşıdığı 330 yılından sonraki Roma İmparatorluğu'nun sanatsal ve kültürel varlığını adresler. Byzantion, "Yeni Roma", sonradan Konstantinopolis ismini almıştır, bugün İstanbul olarak adlandırılmaktadır. İmparatorluk, bir Milenyumdan fazla yaşamış, Avrupa'da Orta Çağ ve Rönesans mimarlığını etkin şekilde etkilemiş, 1453 yılında İstanbul'un fethinden sonra Osmanlı mimarisini etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">École des Beaux-Arts</span>

École des Beaux-Arts tam adıyla École Nationale Supérieure Des Beaux-arts Paris'te 1671 yılında Académie Royale d’Architecture adıyla Jean-Baptiste Colbert tarafından kurulan güzel sanatlar okulu. 1793 yılında Académie Royale de Peinture et de Sculpture okuluyla birleştirilmiştir. Okul çizim, resim, heykel ve mimarlık gibi güzel sanat alanlarında eğitim vermektedir. 1935'ten itibaren okulun müfredatı Alman müfredatına yakınlık göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jacques-François Blondel</span> Fransız mimar (1705 – 1774)

Jacques-François Blondel, Fransız mimar ve öğretmendir. Uzun yıllar kendisine ait olan başarılı mimarlık okulunu yönettikten sonra, 1762'de Académie Royale d'architecture'da Mimarlık Profesörü olarak atandı ve Cours d'architecture, 1675'te 17.yüzyılın sonlarında aynı görevi üstlenen ünlü aynı adı taşıyan François Blondel tarafından yayınlanan benzer başlıklı bir kitabın yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Patte</span> Fransız mimar (1723 – 1814)

Pierre Patte (1723-1814), 1777'de Blondel'un ölümünden sonra basın aracılığıyla gördüğü Cours d'architecture(Mimarlık kursları) adlı büyük Fransız mimarlık öğretmeni Jacques-François Blondel'un asistanı olan Fransız mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Mimarlık sosyolojisi</span>

Mimarlık sosyolojisi, yapılmış çevrenin sosyolojik çalışması ve modern toplumlarda mimarların rolü ve kapsamıdır. Mimarlık temel olarak estetik, mühendislik ve sosyal kavramlardan meydana gelir. Yapılmış çevre, insanların aktivitelerinden oluşan tasarlanmış alanlardır. Bu alanlar birbiriyle ilişkili ve birbirinden ayrılamaz bir bütündür. Birbirinden farklı birçok sosyal kurum bulunmaktadır. Bu sosyal kurumlar, bazen binayı kullanan insanların hem binada yaşayanların amacından hem de çeşitli yapı ve organize iletişim akışından tüm yönlerden faydalanmalarını sağlamak için işlevsel alanlara ihtiyaç duyar. Binaların bu sosyal kurumların ihtiyaçlarını, toplumsal gereksinimleri, karşılamak üzere tasarlanma biçiminin, mimaride sosyal yönlerin uyumu olduğu söylenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Opus vittatum</span>

Opus vittatum veya opus listatum, Antik Roma uygarlığında kullanılmaya başlanıp yüksek duvarlar ve yapılar dikmek için tercih edilerek genellikle görece küçük dikdörtgen, kare veya oblong tüf kalıplarının yatay ve paralel biçimde harç ile birleştirilerek örüldüğü bir duvarcılık yöntemidir. Opus vittatum, MÖ 4. yüzyılın başlarında ortaya çıkıp yalnızca tek tür -çoğunlukla tüf- taşın kullanıldığı opus vittatum simplex ve MS 3. ve 4. yüzyıllarda yaygınlaşan ve yatay tüf sıralarının arasının düzenli yahut düzensiz uzaklıklardaki tuğla şeritleriyle kesildiği opus vittatum mixtum olarak ikiye ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuel Pontremoli</span> Fransız mimar (1865 – 1956)

Emmanuel Pontremoli Fransız mimar ve arkeolog.

<span class="mw-page-title-main">Klasik mimarlık</span>

Klasik mimarlık, genellikle klasik antik Yunan ve Roma mimarisinin ilkelerinden veya bazen daha spesifik olarak Romalı mimar Vitruvius'un De architectura eserinden az çok bilinçli bir şekilde türetilen mimariyi ifade eder. Karolenj Rönesansı'ndan beri farklı klasik mimari stilleri var olmuştur ve İtalyan Rönesansı'ndan beri belirgin bir şekilde var olmuştur. Klasik mimari stilleri büyük ölçüde değişebilse de, genel olarak hepsinin dekoratif ve yapıcı unsurların ortak bir "kelime dağarcığından" yararlandığı söylenebilir. Batı dünyasının çoğunda, farklı klasik mimari stilleri Rönesans'tan II. Dünya Savaşı'na kadar mimarlık tarihine hakim olmuştur. Klasik mimari birçok mimarı bilgilendirmeye devam etmektedir.

Lothar Haselberger, Alman-Amerikalı akademik mimarlık tarihçisi, arkeolog, klasik dönem uzmanı ve yazardır.